IoSpy 8 Μαρτίου 2012 #1 Share 8 Μαρτίου 2012 Μετά από 1 χρόνο με το 350L και δίσκους άρχισε να μου φαίνεται και αυτό μικρό οπότε και είπα να πάω σε μεγαλύτερο. Λόγο του ότι στον χώρο που θα μπει δεν μπορώ να έχω μεγάλο βάθος από 45 που ήταν το παλιό μπορώ να πάω μέχρι 50 πόντους. Στο μίκος με παίρνει για 2 μέτρα και ύψος λέω για 75 πόντους. Επομένως μιλάμε για 750 λίτρα. Έκανα κάποια σχέδια και δοκιμές να δω που καταλήγω ώστε να βολεύει και στον χώρο αλλά και να μου αρέσει. Ορίστε και 2 φωτογραφίες. Αριστερά από το ενυδρείο, εκεί που τελειώνει ο τοίχος είναι η μπαλκονόπορτα. Ο λόγος που θέλει αρκετή σκέψη για το σχέδιο αλλά και πολύ δουλειά είναι γιατί θα γίνει εντοιχισμός με γυψοσανίδα. Οπότε θα πρέπει να υπάρχει και ανάλογη μόνωση εσωτερικά υποθέτω. Για αρχή εκτός από προτάσεις και παρατηρήσεις θα πρέπει να παραγγείλω βάση. Έχω συγγενή που είναι σιδεράς οπότε καλά βγαίνουμε εδώ. Θέλω να μου πείτε τι πρέπει να ζητήσω και πως πρέπει να είναι κατασκευασμένη η βάση. Λέω το ύψος της να είναι 85cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 9 Μαρτίου 2012 #2 Share 9 Μαρτίου 2012 Απο μηκος στα 2 εισαι σουπερ.Στηλη νερου περιπου στο 68-69 δηλ και 50 βαθος.Χονδρικα 680 καθαρα.Μεγαλη διαφορα απο πριν!Σκεφτεσαι να παιξεις με φιλτρα ή sump;Οσο για την βαση,85 περιπου ειναι και η δικη μου και ειναι μια χαρα.Ισως να την εκανες 90.Φτανει παντως.Κοιλοδοκο για υλικο και πεστου οτι προοριζεται για ενυδρειο με βαρος1,5 τονο,(τζαμια,νερο κτλπ..) να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 9 Μαρτίου 2012 Author #3 Share 9 Μαρτίου 2012 Με sump θα είμαι. Και Από αντλία έχω ήδη μια eheim 1262 με 3400l/h οπότε λέω να χρησιμοποιήσω αυτή. Λογικά 200 λίτρα δεν θα είναι οκ; Για τη βάση πρέπει να του πω συγκεκριμένη διάταξη; Και λογικά πρέπει να έχει κάποιο άνοιγμα μπροστά για να μπορεί να περάσει το sump. Τι πάχος κοιλοδοκού να του πω; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 9 Μαρτίου 2012 #4 Share 9 Μαρτίου 2012 Άν θα κάνεις άνοιγμα μπροστά για να περάσει το σάμπ θα πρέπει να μην υπάρχει ένας κοιλοδοκός ενδιάμεσος που είναι αδύνατο γιατί έχεις 2 μέτρα μήκος. Καλό θα ήταν να περάσεις το σάμπ από το πλάι πριν ξεκινήσεις γυψοσανίδες κλπ. Μπορείς επίσης να κάνεις το σάμπ 35 εκατοστά στο φάρδος και 1,10-1,20 μήκος μήπως και το περάσεις διαγώνια από μπροστά. Ο κοιλοδοκός νομίζω είναι 4 ή 5 εκατοστά. Αν βάλεις 2 ενδιάμεσα πόδια θα γλυτώσεις τον κοιλοδοκό βαρέως τύπου που είναι ακριβός, αλλά θα πρέπει μετά να περάσεις το σάμπ σίγουρα από το πλάι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 9 Μαρτίου 2012 #5 Share 9 Μαρτίου 2012 Άν θα κάνεις άνοιγμα μπροστά για να περάσει το σάμπ θα πρέπει να μην υπάρχει ένας κοιλοδοκός ενδιάμεσος που είναι αδύνατο γιατί έχεις 2 μέτρα μήκος. Καλό θα ήταν να περάσεις το σάμπ από το πλάι πριν ξεκινήσεις γυψοσανίδες κλπ. Μπορείς επίσης να κάνεις το σάμπ 35 εκατοστά στο φάρδος και 1,10-1,20 μήκος μήπως και το περάσεις διαγώνια από μπροστά. Ο κοιλοδοκός νομίζω είναι 4 ή 5 εκατοστά. Αν βάλεις 2 ενδιάμεσα πόδια θα γλυτώσεις τον κοιλοδοκό βαρέως τύπου που είναι ακριβός, αλλά θα πρέπει μετά να περάσεις το σάμπ σίγουρα από το πλάι. Aκριβως.Στο δικο μου με μηκος 1.80 και πλατος 65 χρησιμοποιηθηκε βαρεως τυπου και δεν εχω ποδια ενδιαμεσα.Υπαρχει και ενα ''δεσιμο'' χαμηλα περιμετρικα του ενυδρειου. Καλο θα ηταν να μπουν και ρυθμιζομενα ποδαρακια για να ευθυγραμμιστει απολυτα το ενυδρειο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 9 Μαρτίου 2012 Author #6 Share 9 Μαρτίου 2012 Το πάχος του κοιλοδοκού πρέπει να του το πω εγώ; Για τι τιμή μιλάμε περίπου σας πήγε; Ποδαράκια θα βάλω σίγουρα και λογικά πρέπει να μπουν αρκετά ώστε να μην σπάσουν τα πλακάκια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 9 Μαρτίου 2012 #7 Share 9 Μαρτίου 2012 (edited) Εσύ θα του πείς ότι το συνολικό βάρος θα είναι 1000 - 1100 κιλά, ανάλογα το τζάμι που θα βάλεις, την άμμο, άν θα βάλεις πέτρες και λογικά θα σου προτείνει λύσεις. Εγώ πιστεύω ότι με τον βαρέως τύπου κοιλοδοκό από την μία έχεις σίγουρη στήριξη, άνοιγμα στην μέση της βάσης γιατί δεν θα χρησιμοποιηθούν ενδιάμεσα πόδια, αλλά λίγο παραπάνω κόστος. Από την άλλη με τον κοιλοδοκό των 4 πόντων κερδίζεις στήριξη σε περισσότερα πόδια γιατί θα μπούν και 4 πόδια ενδιάμεσα, αλλά θα ταλαιπωριθείς λίγο στο να βάλεις το σάμπ. Βέβαια η διαφορά στην τιμή δεν θα είναι πολύ μεγάλη γιατί 4 πόδια επιπλέον Χ 85-90 πόντους που θα το φτάσεις το ύψος είναι σχεδόν ακόμα 4 μέτρα κοιλοδοκού. Η διαφορά σου θα είναι πάνω κάτω 30-50 ευρώ περισσότερο κόστος στον βαρέως τύπου. Εγώ με κλειστά μάτια θα έφτιαχνα τον βαρέως τύπου τώρα που πέρασα τόσα και έμαθα . Έγινε επεξεργασία 9 Μαρτίου 2012 - Mpampis11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 9 Μαρτίου 2012 Author #8 Share 9 Μαρτίου 2012 με βαρέως τύπου δηλαδή μιλάμε σαν ένα τραπέζι με 4 πόδια και ένωση περιμετρική στο κάτω μέρος των ποδιών; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 9 Μαρτίου 2012 #9 Share 9 Μαρτίου 2012 με βαρέως τύπου δηλαδή μιλάμε σαν ένα τραπέζι με 4 πόδια και ένωση περιμετρική στο κάτω μέρος των ποδιών; Ακριβώς, 10 με 15 πόντους ύψος από το έδαφος ένωση, και άπλετο χώρο να κάνεις ότι θέλεις απο κάτω. Επίσης θα χρειαστείς κόντρα πλακέ θαλάσσης για το πάνω μέρος της βάσης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 9 Μαρτίου 2012 #10 Share 9 Μαρτίου 2012 Ακριβώς, 10 με 15 πόντους ύψος από το έδαφος ένωση, και άπλετο χώρο να κάνεις ότι θέλεις απο κάτω. Επίσης θα χρειαστείς κόντρα πλακέ θαλάσσης για το πάνω μέρος της βάσης. + φελιζολ πανω απο το κοντρα πλακε(το οποιο στο δικο μου δεν εβαλα,οπως και 3-4 φιλοι ακομη). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 9 Μαρτίου 2012 #11 Share 9 Μαρτίου 2012 + φελιζολ πανω απο το κοντρα πλακε(το οποιο στο δικο μου δεν εβαλα,οπως και 3-4 φιλοι ακομη). Ναί. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.... Δεν κοστίζει κι΄ όλας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 9 Μαρτίου 2012 #12 Share 9 Μαρτίου 2012 Ναί. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.... Δεν κοστίζει κι΄ όλας. Kαι να κοστιζε,μικρο αναλογικα τιμημα μπρος στην συνολικη κατασκευη.Αν βαλουμε και συνολο τι εχουμε χαλασει διαχρονικα... :bigemo_harabe_net-111: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 9 Μαρτίου 2012 #13 Share 9 Μαρτίου 2012 Kαι να κοστιζε,μικρο αναλογικα τιμημα μπρος στην συνολικη κατασκευη.Αν βαλουμε και συνολο τι εχουμε χαλασει διαχρονικα... :bigemo_harabe_net-111: Πραγματικά. 5-10 ευρώ στο σύνολο όλων που έχουμε πληρώσει είναι ένα τίποτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 9 Μαρτίου 2012 Author #14 Share 9 Μαρτίου 2012 Αν είναι να γλιτώσω ενδιάμεσα κάθετα θα του πω για βαρέως τύπου. Να υποθέσω στην επιφάνεια που θα πατάει το ενυδρείο θα πρέπει να μπουν και 2 ενδιάμεσοι κοιλοδοκοί; Δηλαδή μαζί με τα ακριανά να πατάει σε 4 κάθετους και 2 οριζόντιους (των 2m) κοιλοδοκούς ο πάτος; Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 9 Μαρτίου 2012 Author #15 Share 9 Μαρτίου 2012 Και για να έχουμε και μια κανονική εικόνα. Ο τοίχος στο σχέδιο είναι αυτός εδώ. Αριστερά που έχω τα ράφια θα ρίξω τον τοίχο και θα γίνει παράθυρο μέσα στον μήνα ή στον επόμενο για να ζεστάνει λίγο ο καιρός ακόμα. Οπότε γι αυτό και δεν θα κολλήσει αριστερά το ενυδρείο. Επίσης στο σχέδιο αν προσέξατε το αριστερό τζάμι θα κλείσει όλο με γιψοσανίδα για να μην σκάει το φως μέσα και έχω θέμα με τις άλγες όπως τώρα που είναι κοντά σε μπαλκονόπορτα το 350L. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 13 Μαρτίου 2012 Author #16 Share 13 Μαρτίου 2012 Πήγα και κανόνισα σήμερα την βάση. Μου έδειξε έναν κοιλοδοκό και πρέπει να ήταν ο 4 πόντων. Του είπα ακριβώς τις διαστάσεις και θα φτιάξουμε πλαίσιο απάνω με 4 πόδια και πλαίσιο κάτω περίπου 10 πόντους πάνω από το έδαφος. Μου είπε δεν θα έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με το βάρος. Ρεγουλατόρους θα του το πω αύριο να βάλει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 13 Μαρτίου 2012 #17 Share 13 Μαρτίου 2012 Οι κοιλοδοκοί 4 πόντων νομίζω δεν είναι βαρέως τύπου. Γιά ψάξτο λίγο καλύτερα. Ένας τόνος+ είναι αυτός, και έχεις μιά απόσταση 2 μέτρων χωρίς στήριξη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 13 Μαρτίου 2012 Author #18 Share 13 Μαρτίου 2012 Ναι το ξέρω, του το είπα και μου είπε έχω και πολύ περιθώριο στο θέμα βάρους. Το πολύ πολύ να του πω να βάλει και στην πίσω πλευρά άλλο ένα πόδι στην μέση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 13 Μαρτίου 2012 #19 Share 13 Μαρτίου 2012 Τί να πώ? Δεν είμαι και σιδεράς. Τόση μεγάλη είναι η διαφορά στο κόστος? Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 13 Μαρτίου 2012 Author #20 Share 13 Μαρτίου 2012 Δεν μου είπα για θέμα τιμής. Απ' ότι κατάλαβα το θεωρεί υπερβολή να μπει βαρέως τύπου κοιλοδοκός. Του είπα θα είναι πάνω από τόνο και μου λέει σηκώνει όσο θέλεις, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Και στην επιφάνεια λέει αν βάλεις κόντρα πλακέ θαλάσσης δεν θα χρειαστείς κανένα πρόσθετο εκτός από το πλαίσιο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 13 Μαρτίου 2012 #21 Share 13 Μαρτίου 2012 Νομίζω πως πρέπει να το κάνεις όπως πρέπει και να μην παίζεις με τις δυνάμεις του νερού και τα τζάμια. Δεν είναι απλό βάρος. Δεν είναι ένα κιβώτιο συμπαγές μεταλικό. Τα τζάμια εκεί που πιέζονται περισσότερο "καμπουριάζουν" και ας μην φαίνεται με γυμνό μάτι. Εσένα ο πάτος σου χωρίς κάθετους κοιλοδοκούς θα "καμπουριάζει" κάπου στο κέντρο έστω και ελάχιστα. Σου λέω το πιό απλό σενάριο. Μικροσεισμός και μεταφορά του βάρους από την κίνηση του νερού. Μπορεί σε κάποια άκρη του ενυδρείου να έχεις και 600 κιλά βάρος. Πές ότι σε 2-3 χρόνια βαριέσαι τους δίσκους και θέλεις να βάλεις αφρικάνες. Θα στοίβαζες μέσα στο ενυδρείο 50-60 κιλά πέτρες? Αν βάλεις όμως κόντρα πλακέ 15-20 χιλιοστά τότε πάω πάσο, αλλά και πάλι δεν θα έπερνα το ρίσκο. Μπορεί να είναι υπερβολικά όλα αυτά αλλά αφού κάνεις κάποια έξοδα για ένα τέτοιο ενυδρείο μην τσιγγουνευτείς λίγα παραπάνω ευρώ για μια πιό στέρεη κατασκευή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 14 Μαρτίου 2012 Author #22 Share 14 Μαρτίου 2012 Μίλησα μαζί του. Θα βάλει πιο χοντρό από βαρέως τύπου μου είπε οπότε δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Και θα φτιάξουμε και ρεγουλατόρους. Ευτυχώς μου είπε πολύ καλή τιμή από τιμές που βλέπω εδώ μέσα οπότε καλά ξεκινάμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 14 Μαρτίου 2012 #23 Share 14 Μαρτίου 2012 Μια χαρά. Προχώρα και περιμένουμε ενημέρωση και φώτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
IoSpy 18 Μαρτίου 2012 Author #24 Share 18 Μαρτίου 2012 (edited) Μου έφεραν τη βάση και την ανέβασα μπαλκόνι. Πέρασα 1 χέρι με μίνιο για βάση και την άφησα να στεγνώσει. Πέρασα 1 χέρι με σφυρήλατο χρώμα και σήμερα πέρασα και το δεύτερο χέρι. Μετά ακούμπησα απάνω κόντρα πλακέ θαλάσσης 12mm. Έγινε επεξεργασία 18 Μαρτίου 2012 - IoSpy Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 3 Απριλίου 2012 #25 Share 3 Απριλίου 2012 κρατα μας ενημερους...............μπραβο κ καλη συνεχεια!!! ποσο πηγε το μαλλι αν επιτρεπετε για την βαση? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος