Jump to content

Ναι Στην Αμμο Παραλιας???

manos23

Recommended Posts

παιδια ειχα ξεκινισει με αμμο παραλιας γιατι ειχα διαβασει οτι ειναι η ποιο καταλιλη για της Αφρικανες και κυριος για τις ταγκανικα!

αλλα μου ειπαν οτι η Ελληνικη αμμος παραλιας δεν κανει γιατι χαλαει το ενυδρειο ετσι αναγκαστικα να βαλω υφεστιακη!

Αυτο που πιθανως σου ειπαν,ειναι οτι η αμμος περιεχει πυριτιο,που σε βαθος χρονου,μπορει να φθειρει τις σιλικονες.

:)

edit:Αναλογη συζητηση εχει υπαρξει εδω

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=68035&hl=%E1%EC%EC%EF%F2&fromsearch=1

Έγινε επεξεργασία - DIMITRIOS

Κανένα πρόβλημα δεν έχεις με την άμμο παραλίας! Τόσοι που την χρησιμοποιούν δεν έχουν κανένα πρόβλημα! Μόνο καλό πλύσιμο!

ΥΓ: Λέω και γω στο μελλον να χρησιμοποιήσω θαλασσινή!

Κανένα πρόβλημα δεν έχεις με την άμμο παραλίας! Τόσοι που την χρησιμοποιούν δεν έχουν κανένα πρόβλημα! Μόνο καλό πλύσιμο!

ΥΓ: Λέω και γω στο μελλον να χρησιμοποιήσω θαλασσινή!

Πρόβλημα υπάρχει ιδίως αν η περιεκτικότητα σε πυρίτιο είναι μεγάλη.διότι όπως αναφέρθηκε ποιό πάνω το πυρίτιο καταστρέφει την σιλικόνη σε βάθος χρόνου.

Το θέμα είναι ότι όπως δεν είναι άμεσα εμφανές πρόβλημα και πολλοί δεν το συνειδητοποιούν .

Επειδή έχω σε ενυδρείο με Mbuna με άμμο θαλάσσης αρκετό καιρό θα ήθελα σας παρακαλώ να μου δώσετε τα πληροφορίες που τεκμηριώνουν όσα γράφετε. Δηλαδή

1. ποσότητα πυριτίου στη Ελληνική άμμο σε σχέση με άλλων χωρών.

2. το χρόνο φθοράς της σιλικόνης.

3. ποια ποσότητα πυριτίου είναι ακύνδινη.

4. να γράψει κάποιος ότι έπαθε ζημιά το ενυδρείο του από Ελληνική άμμο θαλάσσης στις σιλικόνες του ενυδρειου του και πόσο καιρό πείρε να το καταλάβει και πως είναι σίγουρος ότι δεν οφείλετε σε κάτι άλλο... π.χ. αστοχία της σιλικόνης

5. πόσο αντέχει η σιλικόνη σε ένα γεμάτο ενυδρείο... ας πούμε χωρίς άμμο.

Θεωρώ ένα μεγάλο μύθο ότι δεν κάνει η Ελληνική άμμο θαλάσσης, αλλά είμαι ανοιχτός να διαβάσω στοιχεία που θα προσφέρουν νεα δεδομένα και όχι εικασίες.

Ρε παιδιά μήπως το έχουμε παρακάνει λίγο με τον "μύθο" περί πυριτίου στην άμμο κλπ.

Υπάρχουν παραδείγματα ή μιλάμε με χημικές θεωρίες και πιθανά αποτελέσματα .....πολυετούς χρήσεως.

Σε πρόσφατη ερώτηση μου προς ιταλούς ενυδρειόφιλους οι άνθρωποι "έπεσαν" από τα σύννεφα.

Επειδή έχω σε ενυδρείο με Mbuna με άμμο θαλάσσης αρκετό καιρό θα ήθελα σας παρακαλώ να μου δώσετε τα πληροφορίες που τεκμηριώνουν όσα γράφετε. Δηλαδή

1. ποσότητα πυριτίου στη Ελληνική άμμο σε σχέση με άλλων χωρών.Υπαρχει τετοια δυνατοτητα συγκρισης ανα παραλια; :D

2. το χρόνο φθοράς της σιλικόνης. Γινονται συζητησεις και ο φιλος ανεφερε οτι κατι του ειπαν ,εξ ου και η συζητηση.

3. ποια ποσότητα πυριτίου είναι ακύνδινη. Οσο λιγοτερο,τοσο το καλυτερο

4. να γράψει κάποιος ότι έπαθε ζημιά το ενυδρείο του από Ελληνική άμμο θαλάσσης στις σιλικόνες του ενυδρειου του και πόσο καιρό πείρε να το καταλάβει και πως είναι σίγουρος ότι δεν οφείλετε σε κάτι άλλο... π.χ. αστοχία της σιλικόνης.Ποιος μπορει να επιβεβαιωσει κατι τετοιο;Ποσες φθορες σε ενυδρειο,πλην σπασιματος,βεβαιωνονται 100%;;;

5. πόσο αντέχει η σιλικόνη σε ένα γεμάτο ενυδρείο... ας πούμε χωρίς άμμο. Οποιος εχει κρατησει ενυδρειο πανω απο 15 χρονια χωρις καμμια αλλαγη και ταυτοχρονα αλλο ενα ιδιο με αμμο,ωστε να καταληξει σε συμπερασμα.

Θεωρώ ένα μεγάλο μύθο ότι δεν κάνει η Ελληνική άμμο θαλάσσης, αλλά είμαι ανοιχτός να διαβάσω στοιχεία που θα προσφέρουν νεα δεδομένα και όχι εικασίες.

Αυτο που θελω να πω,ειναι να μην ειμαστε απολυτοι σε τπτ.Δεκτη η αποψη σου,καθως εχουν υπαρξει πολλοι ,που εχουν χρησιμοποιησει αμμο θαλασσης,αλλα απο την αλλη,αν ζητας επιστημονικες εξηγησεις,μπορεις να στηριξεις επιστημονικα το αντιθετο;

Προσωπικα δεν εχω κανει χρηση αμμου θαλασσης,γενικα ομως δεν φοβαμαι να κανω χρηση υλικων που βρισκω στην φυση.Το να γινεται αναφορα σε θεματα που εχουν απασχολησει κατα καιρους τους ενυδρειοφιλους δεν ειναι κακο,ειδικα οταν οι αποψεις κατατιθενται με διαλλακτηκοτητα.Αλλωστε ο φιλος που ανοιξε το θεμα,δεχθηκε μια αοριστη κρουση κινδυνου,οποτε το θεμα τον βοηθαει.

Έγινε επεξεργασία - DIMITRIOS

Εγω δεν ξερω για να συμετασχω στο θεμα αυτο,αλλα μπορω να πω η ηφαιστιακη αμμος που εβαλε ο φιλος,αν ειναι καθαρη ηφαιστιακη ,ειναι ουδετερη ,και δεν σκληρενει το νερο.Οποτε θα χρεισατεις αλατα για να ανεβασεις τις σκληροτητες,

Παιδιά η άμμο χαλαζία που έχουμε οι περισσότεροι στα ενυδρεία μας είναι σχεδόν 100% διοξείδιο του πυριτίου.

Έχει παρατηρήσει κανείς καμιά αλλοίωση στην σιλικόνη του ενυδρείου του?

Τώρα αν ένα ενυδρείο κλείσει 7,8 ή 10 χρόνια ζωής και δεί κάποιος που έχει άμμο θαλλάσης διάβρωση στην σιλικόνη του....

Παίζει σίγουρα ρόλο η ποιότητα και η σύσταση της σιλικόνης και νομίζω ότι δεν ευθύνεται κατά κύριο ρόλο η άμμο.

Το πυρίτιο χαλάει την ποιότητα του νερού σε ένα ενυδρείο.

Πυριτιο και φωσφορικά ξέρετε τι σημαίνει σε ένα ενυδρείο...

Να πω κι εγώ 2 πράγματα... Οι σιλικόνες αρχικά, είναι όλες ενώσεις του πυριτίου. Αυτό φαίνεται και από το όνομά τους (εκ του silica).

H χαλαζιακή άμμος, δεν είναι σχεδόν 100% διοξείδιο του πυριτίου. ΕΙΝΑΙ 100% διοξείδιο του πυριτίου.

Η θαλάσσια άμμος, εάν κάποιος την εμπιστευθεί από άποψη καθαρότητας, θα περιέχει σίγουρα λιγότερο SiO2 (χαλαζία κυρίως) από την χαλαζιακή.

Εάν θυμάμαι καλά από έναν τύπο που είχα δει σχετικά με την σιλικόνη σε νερό και περίσσεια διοξειδίου του πυριτίου, αυτό που ουσιαστικά κάνει η περίσσεια αυτή είναι να λειτουργεί σαν διαλύτης, βοηθώντας την αμφίδρομη αντίδραση να "κινηθεί" προς την μία πλευρά, κάνοντας την σιλικόνη να χαλάει, σπάζοντας κάποιους από τους δεσμούς του πλέγματος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα αποτελέσματα γίνονται απευθείας.

Επίσης, εάν υπάρχει χαλαζίας σε ένα ενυδρείο, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει το στοιχείο πυρίτιο στο νερό. Για να διασπασθεί ο δεσμός μεταξύ πυριτίου και οξυγόνου θέλει θερμοκρασίες 3000 βαθμών.

Γνώμη μου είναι να χρησιμοποιείται άμμος για την οποία είμαστε σίγουροι για την καθαρότητα και φυσικά να εξυπηρετεί και τις ανάγκες των ψαριών που φιλοξενούμε.

Δεν ξέρω αν βοήθησα στην ροή του θέματος, αλλά κάποια πράγματα που ισχύουν έπρεπε να τα γράψω. :)

Έγινε επεξεργασία - ilouvatar

εγω για να εχω το κεφαλι μου ησυχο τα εβγαλα τα 60κιλα αμμο παραλιας και εβαλα υφεστιακη!!! παντος ποναει ακομα η μεση μου απο το αδιασμα του ενυδρειου!!!

Ο χαλαζίας είναι 100% διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) με πολύ συγκεκριμένη (και σταθερή) κρυσταλλική δομή

Υπάρχου στη φύση πολλά πετρώματα που περιέχουν SiO2 με διαφορετική κρυσταλλική δομή και σταθερότητα.

Έγινε επεξεργασία - dimitrig

Επίσης να πω ότι όλα τα αλάτια που βάζουν οι θαλασσινοί στα ενυδρεία τους περιέχουν πυρίτιο.

Είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα. Είναι αναγκάιο.

Το κακό γίνεται όταν υπάρχει πολύ μέσα σε ένα κλειστό σύστημα.

Αν η άμμος θαλάσσης ετοιμαστεί κατάλληλα για χρήση σε ενυδρείο, όπως θα πρέπει να κάνουμε για κάθε άμμο... τότε είναι ασφαλή για χρήση. Με πλήρη επίγνωση γράφω ότι αυτά περί άμμου και σιλικόνης είναι ένας μύθος που όσο το συζητάτε δημιουργούμε εντυπώσεις με αποτέλεσμα οι φίλοι μας να μην ξέρουν τι να κάνουν. Όσα λέγονται και γράφονται είναι εικασίες χωρίς καμία απόδειξη.

Μπορούμε να αποδείξουμε μια δράση αγαπητέ DIMITRIOS, οπότε εάν κάποιος έχει πρόβλημα με τις σιλικόνες του θα πρέπει να αποδείξει ότι φταίει η άμμος, κάθε τύπου άμμου, πριν την κατηγορήσει. Αν δεν έχεις δράση (δηλαδή φαινόμενο) δεν έχει τίποτα να αποδείξεις. Και αυτό ζήτησα από έστω ένα άτομα να μας γράψει για ένα φαινόμενο... ότι δηλαδή είχε πρόβλημα με τις σιλικόνες του και από εκεί και πέρα ας δούμε το γιατί.

Είμαι σίγουρος σε μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων, όπως είναι αυτή των σιλικόνων, έχουν βρει την άκρη, εξού και οι ενυδρειακές σιλικόνες. ΑΝ υπήρχε πρόβλημα να είστε σίγουροι ότι θα υπήρχαν σχετικές μελέτες και θα συζητούσαμε πάνω σε αυτές.

Πάντα με φιλική διάθεση, μην παρεξηγηθούμε :bigemo_harabe_net-145: αλλά είπα να γράψω μόνο και μόνο γιατί ο φίλος manos23 ενώ ξεκίνησε πολύ σωστά για μένα με άμμο θαλάσσης για τις αφρικάνες του, φοβήθηκε, άδικα για μένα, και την "αναγκάστηκε" να τη βγάλει. Προφανώς πέρα από το τσάμπα κόπο προετοιμασίας της άμμου κλπ νομίζω ότι και άδικα ξοδεύτηκε για να βάλει υφεστιακη. Ο καθένας μπορεί να κάνει όπως αγαπάει αλλά είναι κρίμα να προβαίνει σε πρακτική που διατηρείτε μέσα από ένα μύθο.

myth-busted.jpg

:bigemo_harabe_net-146:

Έγινε επεξεργασία - lingistis

Σε ευχαριστουμαι πολυ φιλε πολυ σωστα αυτα που γραφεις ετσι το ειχα σκευτει και εγω στην αρχη. Το θεμα ειναι οτι δεν ειχα σκοπο να την αλλαξω την αμμο απλα τα 3 ατομα που μου το ειχαν πει ηταν πολυ απολυτα και ειναι ατομα με μεγαλη γνωση στο θεμα ενυδρειο και με μεγαλη πηρα. Μου ειχαν πει οτι εχουν δει ενυδρεια να χαλανε απο την αμμο παραλιας!

Πραγματικά είναι ένας μύθος.

Όπως μύθοι υπάρχουν σχετικά με την διατήρηση διαφόρων ειδών ψαριών και άλλα πολλά, ας μην κάνω αναφορά τώρα και χαλάσω το θέμα του φίλου.

Άν σκεφτούμε πόσες ενώσεις του πυριτίου υπάρχει πιθανότητα να βάλουμε στα ενυδρεία μας όσο καιρό τα χρησιμοποιούμε......

Πιστεύει κανείς ότι οι εταιρείες που εμπορεύονται ενυδρεία και σιλικόνες αν υπήρχε πρόβλημα θα το είχαν αφήσει φλού?

Πιστέυω ότι η άμμο απο κάποια παραλία που δεν έχει υποστεί μόλυνση στο παρελθόν και ίσως απο κάποιο βάθος είναι μια χαρά για τα ενυδρεία μας.

Σε ευχαριστουμαι πολυ φιλε πολυ σωστα αυτα που γραφεις ετσι το ειχα σκευτει και εγω στην αρχη. Το θεμα ειναι οτι δεν ειχα σκοπο να την αλλαξω την αμμο απλα τα 3 ατομα που μου το ειχαν πει ηταν πολυ απολυτα και ειναι ατομα με μεγαλη γνωση στο θεμα ενυδρειο και με μεγαλη πηρα. Μου ειχαν πει οτι εχουν δει ενυδρεια να χαλανε απο την αμμο παραλιας!

Χωρίς να θέλω να θίξω τα άτομα που σου το είπαν, πρέπει να είναι απο τους ελάχιστους παγκοσμίως που είδαν με τα μάτια τους κάτι τέτοιο.

Δεν ειναι μονο αυτο! Ολα τα βιβλια που εχω διαβασει για τις Αφρικανες και πως να στησεις το καλητερο περιβαλον για αυτες γραφουν για αμμο παραλιας!

Φιλοι,μην μιλαμε για μυθους και ξε-μυθους.Μια ωραια συζητηση ειναι.Ποσα απο οσα συζηταμε για τα ενυδρεια μας δεν μπορουν να θεωρηθουν μυθος;Ακουγονται διαφορετικες αποψεις και ο καθενας στην τελικη επιλεγει αυτο που θεωρει σωστο και καλο για το ενυδρειο του.

Επι του θεματος,η αμμος θαλασσης προτεινεται στο κυνηγι υψηλων σκληροτητων.

Δεν ειναι μονο αυτο! Ολα τα βιβλια που εχω διαβασει για τις Αφρικανες και πως να στησεις το καλητερο περιβαλον για αυτες γραφουν για αμμο παραλιας!

Ποιό βιβλίο είναι αυτό ; και ρωτώ οχι επειδή διαφωνώ με την χρήση άμμου παραλίας ,γενικά δεν με ενδιαφέρει τι άμμο χρησιμποιεί ο καθένας απλά με ενδιαφέρει το βιβλίο :)

Έγινε επεξεργασία - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

το βιβλιο που γραφει για την ταγκανικα. θα δω ποιος εχει γραψει και θα σου το στειλω π.μ.

Έγινε επεξεργασία - manos23

Το πμ το είδα αλλά προτιμώ να γράφω δημόσια ,να ρωτήσω λοιπόν τα εξής είναι το αγγλόφωνο ή ελληνική μετάφραση ; γιατί ιεγώ έχω το πρωτότυπο στα αγγλικά και ειδικά το "Back to Nature guide to TANGANYIKA CICHLIDS" 2nd edition. Διαβάζοντας το λοιπόν στη σελίδα 15 αναφέρεται σε χοντρή άμμο ή ψιλό χαλίκι άλλα δεν μιλά πουθένα για ΄΄μόνο για αμμο θάλασσας. Πιο κάτω αναφέρει οτι αν αγοράσουμε άμμο από από μάντρες που πουλάνε για κήπους ή άμμο από την φύση απαιτεί καλό πλύσιμο ,δεν βλέπω πουθένα να αναφέρεται συγκεκριμένα για άμμο θαλάσσης.

Γιαυτό επειδή έχω πρόβλημα με αυτό που λέμε βιβλιογραφία - και το ξέρουν αρκετοί εδώ μέσα- να σε παρακαλέσω να μου πείς ακριβώς που αναφέρεται είτε στην ελληνική έκδοση είτε στην αγγλική γιατί πιθανόν να μου έχει ξεφύγει,περιμένω λοιπόν αριθμό σελίδας

Σε Ευχαριστώ εκ τών προτέρων

Έγινε επεξεργασία - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Να πώ κι εγώ την εμπειρία μου με την άμμο θαλάσσης, την οποία είχα σε ενυδρείο για 9 χρόνια. Όταν ξεκινούσα την επέλεξα σαν φθηνή λύση και γιατί μου άρεσε το χρώμα και η κοκκομετρία της. Αν έκανε κακό στις σιλικόνες, ειλικρινά δεν το γνωρίζω και δεν έχω και τις γνώσεις για να το διαπιστώσω. Σαν σημείωση να πω ότι ήταν και ο μόνος βυθός στον οποίο οι βαλισνέριες, που συνήθως κρατάμε εμείς οι Αφρικανοί, είχαν έντονη ανάπτυξη. Οπότε σαν προσωπικό συμπέρασμα, δεν θα απέτρεπα κάποιον φίλο να την χρησιμοποιήσει, άσχετα με το ότι πλέον εγώ θα διάλεγα κάποιον άλλο βυθό για το ενυδρείο μου για διάφορους λόγους.

εγω το εχω στα Ελληνικα το βιβλιο και λεει οτι συνιστατε αμμο παραλιας και οχι καποια με ανυκτο χρωμα και αναφερει και αυτα που εχεις γραψει και εσυ φιλε μου Σωκρατη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...