panstelios22 21 Φεβρουαρίου 2012 #1 Share 21 Φεβρουαρίου 2012 Είχα στήσει πριν 2-3 μήνες ένα μικρό ενυδρείο 20 λίτρων για να βάζω μέσα τα κλαδέματα των φυτών μου ώστε να τα χρησιμοποιήσω πιο μετά στο μεγάλο που θα φτιάξω. Βρήκα την προπερασμένη Παρασκευή στο πετ σοπ γαρίδες Caridina Babaulti Blue και τις έβαλα σε αυτό το μικρό ενυδρείο ώσπου να στήσω το γαριδοενυδρείο μου. Το ενυδρείο ήταν εντάξει από βιολογία (στρωμένο κτλ). Είχε λίγο ψηλά τις σκληρότητες και έτσι πριν να βάλω τις γαρίδες έκανα μια αλλάγη νερού με απινιοσμένο νερό. Για μια βδομάδα όλα ήταν εντάξει. Χθές το βράδυ που πήγα να κάνω την εβδομαδιαία αλλαγή νερού (βρύσης) είδα 2 γαρίδες νεκρές. Μάλιστα ήταν κατακόκκινες. Πριν να κάνω αλλαγή νερού έκανα μετρήσεις. pH 7,5-8 kH 9 NH3/NH4 0+ (πάντα τόσο δείχνει ακόμα και στην βρύση) NO2 0 NO3 0 Θερμοκρασία 22-23 Παρατηρώντας στο ενυδρείο βρήκα 2 στολές γαρίδων. Μάλλον ήταν δικές τους. Τι μπορεί να φτάιει? Το παραξενό για μένα είναι το κόκκινο χρώμα τους και επίσης το ότι οι άλλες γαρίδες δεν τις έτρωγαν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panstelios22 26 Φεβρουαρίου 2012 Author #2 Share 26 Φεβρουαρίου 2012 Παιδιά πάλι τα ίδια. Μετά από μια βδομάδα πάλι ήρθα σπίτι σήμερα και βρήκα άλλες 2 νεκρές. Όλη την εβδομάδα έδειχναν μια χαρά. Είναι δυνατόν να μην μπορούν να αντέξουν μία εβδομάδα στα 20 λίτρα χωρίς αλλάγη νερού? Μετρήσεις δεν έκανα αλλά δεν νομίζω να είναι διαφορετικές από την προηγούμενη εβδομάδα. Ταίζω με μέτρο κάθε βράδυ. Μήπως παίζει ρόλο που έχω ψιλόκοκκο χαλικάκι στον βυθό? Κάποιος ας ρίξει τα φώτα του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnb 27 Φεβρουαρίου 2012 #3 Share 27 Φεβρουαρίου 2012 φιλε ο βυθος ειναι στρωμενος?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 27 Φεβρουαρίου 2012 #4 Share 27 Φεβρουαρίου 2012 NH3/NH4 0+ (πάντα τόσο δείχνει ακόμα και στην βρύση) ? Δεν είμαι σίγουρος το τι εννοείς και τι πραγματικά συμβαίνει. Πάντως οι γαρίδες θέλουν στρωμένο και όριμο βυθό. Το οτι δεν έκανες εβδομαδιαία αλλαγή νερού η το οτι έχεις χαλίκι στο βυθό δεν πιστεύω οτι είναι η αιτία του θανάτου για τις γαρίδες σου. Θα σου συνιστούσα επίσης να επικεντρώσεις τη προσοχή σου στο απιονισμένο νερό μιας και προορίζεται για άλλη χρήση και όχι για τα ενυδρεία μας. Βέβαια πολλοί χομπίστες το χρησιμοποιούν, όπως και εγώ στο παρελθόν χωρίς ιδαίτερα προβλήματα. Ομως κατά καιρούς έχουν ακουστεί και γραφτεί διάφορα για την χρησιμοποιησή του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astra 27 Φεβρουαρίου 2012 #5 Share 27 Φεβρουαρίου 2012 (edited) Δεν χρειάζεται να κάνεις αλλαγή νερού με απιονισμένο, οι γαρίδες δεν έχουν προβλημα με τις σκληρότητες. Λες ότι βάζεις μέσα κλαδέματα, τί φυτά έχεις μέσα; Προσθέτεις κανένα λίπασμα ή έχεις υπόστρωμα; Είχες ποτέ γαρίδες σε άλλο ενυδρείο με νερό απο την βρύση σου; Καποιες σωληνώσεις στην Αθήνα είναι αρκετά παλιές και το νερό σου μπορεί να έχει ίχνη χαλκού που είναι αρκετά δηλητηριώδης για τις γαρίδες. Έγινε επεξεργασία 27 Φεβρουαρίου 2012 - Astra Link to comment Share on other sites More sharing options...
panstelios22 28 Φεβρουαρίου 2012 Author #6 Share 28 Φεβρουαρίου 2012 φιλε ο βυθος ειναι στρωμενος?? Το ενυδρείο αυτό έτρεχε για 2-3 μήνες χωρίς ιχθυοφόρηση όμως. Έριχνα σταδιακά λίγη τροφή για να διατηρείται η βιολογία. NH3/NH4 0+ (πάντα τόσο δείχνει ακόμα και στην βρύση) ? Έχω το τεστ της Σερα εδώ και 6 μήνες και όσες φορές μέτρησα δεν βγήκε ποτέ κίτρινο. Πάντα πρασινίζει λίγο αλλά δεν φτάνει την πρώτη κλίμακα. Σε κανένα ενυδρείο δεν είχα πρόβλημα αμμωνίας κι έτσι το αποδέκτηκα. Δεν είμαι σίγουρος το τι εννοείς και τι πραγματικά συμβαίνει. Πάντως οι γαρίδες θέλουν στρωμένο και όριμο βυθό. Το οτι δεν έκανες εβδομαδιαία αλλαγή νερού η το οτι έχεις χαλίκι στο βυθό δεν πιστεύω οτι είναι η αιτία του θανάτου για τις γαρίδες σου. Θα σου συνιστούσα επίσης να επικεντρώσεις τη προσοχή σου στο απιονισμένο νερό μιας και προορίζεται για άλλη χρήση και όχι για τα ενυδρεία μας. Βέβαια πολλοί χομπίστες το χρησιμοποιούν, όπως και εγώ στο παρελθόν χωρίς ιδαίτερα προβλήματα. Ομως κατά καιρούς έχουν ακουστεί και γραφτεί διάφορα για την χρησιμοποιησή του. Μια φορά έκανα αλλαγή με απινιοσμένο. Το υποψιάστηκα και δεν το ξαναχρησιμοποίησα. Εχθές έκανα αλλαγή με νερό βρύσης πάλι. Δεν χρειάζεται να κάνεις αλλαγή νερού με απιονισμένο, οι γαρίδες δεν έχουν προβλημα με τις σκληρότητες. Λες ότι βάζεις μέσα κλαδέματα, τί φυτά έχεις μέσα; Προσθέτεις κανένα λίπασμα ή έχεις υπόστρωμα; Είχες ποτέ γαρίδες σε άλλο ενυδρείο με νερό απο την βρύση σου; Καποιες σωληνώσεις στην Αθήνα είναι αρκετά παλιές και το νερό σου μπορεί να έχει ίχνη χαλκού που είναι αρκετά δηλητηριώδης για τις γαρίδες. Τα φυτά που έχω μέσα είναι λίγη moss, Hygrophila polysperma και Echinodorus bleheri. Δεν έβαλα υπόστρωμα. Απλώς ότι χαλικάκι περίσσεψε από τα άλλα ενυδρεία. Ούτε λιπάσματα ρίχνω. Έχω γαρίδες Red Cherry εδώ και 3+ μήνες σε νερό της βρύσης και όλα πηγαίνουν μια χαρά, γεννάνε συνεχώς. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astra 29 Φεβρουαρίου 2012 #7 Share 29 Φεβρουαρίου 2012 Oι red cherry δεν υβριδίζουν με τις caridina babaulti. Θα σου πρότεινα πριν ξαναδοκιμάσεις με αυτό το είδος να βάλεις μέσα σε αυτό το ενυδρείο μερικές red cherry. Αν αντιμετωπισουν και αυτές πρόβλημα, τοτε θα ξέρουμε με σιγουριά οτι κάτι τις πειράζει στο νερό. Ενδέχεται βέβαια να τις επηρέαζαν και οι αλλαγές νερού με απιονισμένο, καθώς αυτό που υπάρχει στην αγορά μερικές φορές περιέχει χημικά κατάλοιπα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος