Jump to content

Κατασκευή Ενυδρείου

Thanassis3

Recommended Posts

Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές και την βοήθεια.

Εχω μπλεχτεί λιγάκι και τις τελευταίες μέρες έχω διαβάσει για τα ενυδρεία τοσα όσα δεν διάβασα για τις σπουδές μου!!!!!

Θα επανέλθω σε μια ερώτηση που είχα κάνει:

Μπορεί να τοποθετηθει το sump επάνω απο το ενυδρείο?

Τι διαστάσεις πρέπει να έχει για να καλύπτει τα 750 περίπου λίτρα?

Υπάρχει κάποιο σχέδιο η φωτογραφία?

Ευχαριστώ

Για να βάλεις το σαμπ πάνω από το ενυδρείο θα χρειαστεί να βάλεις την αντλία μέσα στο ενυδρείο για να στέλνει το νερό επάνω. Μετά θα υπερχειλά το σαμπ πίσω στο ενυδρείο. Όμως είναι καλύτερα να τραβάμε νερό μετά τα υλικά φιλτραρίσματος παρά να στέλνουμε νερό στα υλικά. Σε περίπτωση που πιάσουν αρκετή μπίχλα τα σφουγγάρια αν το σαμπ είναι από κάτω στην χειρότερη να δουλέψει η αντλία χωρίς νερό και να καεί. Αν όμως είναι από πάνω η αντλία θα συνεχίζει να στέλνει νερό και έτσι θα πλυμηρίσει το σαμπ και επομένος και το σπίτι.

Όσο αφορά τα γυαλλιά αν θα είναι ρονταριμένα ή όχι νομίζω ότι και τα δύο έχουν τα υπερ και τα κατά. Εμένα το δικό μου που μου έφτιαξε ο τύπος που είναι η δουλειά του έιναι 100χ40χ60 (260 λίτρα) με 12κάρι γυαλλί, ρονταρισμένο και είναι μια χαρά. Αν το γυαλλί΄έχει αρκετό πάχος τότε αν το ροντάρεις έχει ακόμα αρκετή επιφάνεια για να κολληθεί. Στα 5 μιλίμετρα το ροντάρισμα καλύτερα να μην γίνεται.

Εχεις δίκιο στην σκέψη σου.

Με το sump κάτω με προβληματίζει η υπερχείληση αν κοπεί το ρεύμα (δεν έχω την δυνατότητα για αποχετευση του νερού).

Με το sump επάνω υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του ''μπουκώματος'' και αντίστοιχης πλημήρας!

Αυτός ο κίνδυνος όμως φαντάζομαι οτι αντιμετωπίζεται πιό εύκολα (συχνό καθάρισμα).

Τι διαστάσεις πρέπει να έχει το sump αν τελικά γίνει πάνω απο το ενυδρείο?

Φυσικά υπάρχει μια ακόμη λύση που σκέφτομαι.

Το ενυδρείο μου θα εχει διαστάσεις 2.35*60*60 ( θα είναι εντοιχισμένο).

Σκεφτομαι λοιπόν να τοποθετήσω δυο εσωτερικά φιλτρα στο πίσω μέρος του ενυδρείου διαστάσεων 30*15*15 - συνολικά 25 λίτρα το καθένα (είναι αρκετό?).

Και όλα αυτά γιατι δεν θέλω να χάσω χώρο και επαφή μέ ολο το μήκος του ενυδρείου!

Μήπως παρα είναι τρελό?

Λες ότι δεν θες να χάσεις καθόλου μήκος από το ενυδρείο σου. Σκέφου όμως κι αυτή την λύση. μπορείς είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά του ενυδρείου να κάνεις ένα χώρισμα, πχ 20-30 πόντους και να κάνεισ το σαμπ εκεί. 30χ60χ60 μιλάμε για 108 λίτρα σαμπ, χώρος για μπόλικο φιλτράρισμα. Πολύ πρακτικό, δεν μπλέκεις με σωλήνες κτλ. Δεν σε νοιάζει αν κοπεί το ρεύμα. Δεν πρόκειται ποτέ να πλυμηρήσεις. Αν θες μπορείς να το κάνεις στην πλάτη του ενυδρείου αλλά θα σε δυσκολεύει στο καθάρισμα διότι θα είναι στενό.

Αυτό σκέφτομαι με την διαφορά να το κάνω στις δύο πίσω άκρες του ενυδρείου, δυό διαφορετικά δηλαδή sump με διαστάσεις 15μήκος, 30πλάτος, 50 ύψος (50 περίπου λίτρα και τα δύο μαζί). Είναι αρκετό?

Ετσι θα έχω την πρόσοψή του ενυδρείου ελεύθερη και μόνο στις δύο γωνίες τα sump!

Βρίσκεις οτι θα λειτουργήσουν τα δύο διαφορετικά sump?

Θα υπάρχει πρόβλημα στο φιλτράρισμα?

Φίλε Thanassis3 ο σχεδιασμός στην κατασκευή ενός DIY ενυδρείου είναι μια απο τις πιο ωραίες στιγμές στο χόμπυ! Είναι όμως και πολύ σημαντικός γιατί οι επιλογές σου θα παίξουν ρόλο στο πόσο πρακτικές ή σωστές ήταν οι αποφάσεις σου. Με το sump πίσω απο το ενυδρείο ίσως να έχεις πρόβλημα στην πρόσβαση για καθάρισμα, από όσα έχω διαβάσει το sump ή τα sump στο πλάι είναι οι πιό ιδανικές λύσεις. Επίσης υπάρχει και η επιλογή του sump κάτω απο το ενυδρείο μέσα στο έπιπλο.

Όσο για τα ρονταρισμένα τζάμια, ίσως σε τόσο πάχος να μην έχεις πρόβλμα λόγω της μεγάλης επιφάνειας επαφής, παρόλα αυτά εγώ θα προτιμούσα αροντάριστα καλού κακου (εξάλου και πιό φτηνό είναι το αροντάριστι τζάμι και δέν επιρεάζει το αισθητικό αποτέλεσμα στο τέλος, μόνο προσοχή κατα το κόλλημα).

... και όταν μιλάμε για λίτρα ποιός μαμάει τις σπουδές!!! χεχεχε! :buttrock:

Άντε πολύ και καλή μελέτη και προχώρα!!

Το ενυδρείο που σκέφτεσαι να φτιάξεις είναι 800+ λίτρα. Λογικά θα έχεις είτε μεγάλα ψάρια είτε αρκετά μικρά, δηλαδή πολλές ακαθαρσίες. 50 λίτρα που θα έχουν τα φίλτρα σου δεν θα είναι βιολογικό υλικό μόνο. Θα υπάρχουν και σφουγγάρια κτλ. Καλύτερα θα ήταν να κάνεις μεγαλύτερα τα φίλτρα σου μην σου πω διπλάσια ώστε να υπάρχει αρκετό βιολογικό υλικο.

Επίσης αν τελικά θα κάνεις 2 φίλτρα τότε να μην βάλεις τα σπρέι μπαρ απέναντι. Δηλαδή το δεξιά φίλτρο να πετάει νερό από αριστερά και το αριστερά φίλτρο από δεξιά. Καλύτερα θα ήταν τα σπρέι μπαρ να τα βάλεις να πετάνε το νερό στο κέντρο ώστε να υπάρχει κίνηση όλου του νερού.

Θα κάνεις τρύπες στα γυαλλιά σε όλο το ύψος του φίλτρου ή θα λειτουργούν σαν πύργοι υπερχείλησης?

Καλησπέρα, στο sump κάτω από το ενυδρείο δεν έχεις φόβο να πλημμυρίσεις γιατί θα έχεις υπολογίσει το νερό που θα υπάρχει στο σύστημα (Ενυδρείο - Sump) να είναι τόσο όσο χωράει στο sump σε περίπτωση που γίνει διακοπή δηλαδή ξεκινάμε και γεμίζουμε το ενυδρείο... μόλις το νερό φτάσει στην υπερχείλιση αρχίζει και γεμίζει το sump, συνεχίζουμε να γεμίζουμε νερό μόλις γεμίσει και το sump σταματάμε... το ενυδρείο έχει στραγγίσει στο sump όπως σε περίπτωση διακοπής χωρίς να έχει πλημμυρίσει το σπίτι!!! ;)

φίλε μου επειδή κι εγώ είμαι στα σχέδια για 800άλιτρο περίπου. Τα κάθετα θα πατάνε στην βάση ή θα είναι περιμετρικά της βάσης;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...