Jump to content

Απόλυτο Σκοτάδι Σε Reef..

\/ag

Recommended Posts

Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί κάπου ξανά..αν είναι ας με παραθέσει κάποιος στην συζήτηση!

Διάβασα σε ένα ξένο site οτι στους ύφαλους δεν επικρατεί ποτέ απόλυτο σκοτάδι,παρά μόνο μία φορά ανά κάποιες μέρες αν θυμάμαι καλά(κατά την χάση φεγγαριού)..και μου ακούγεται κάπως λογικό!Και οτι το απόλυτο σκοτάδι ίσως και να στρεσάρει αυτά τα ψάρια που δεν μένουν σχεδόν ποτέ χωρίς έστω λίγο φως..Δυστυχώς δεν θυμάμαι και το link για να το παραθέσω!

Ισχύει κάτι τέτοιο;;Είναι χρήσιμη,απαραίτητη ή περιττή η χρήση ενός έστω μικρού led όλο το βράδυ ώστε να μην υπάρχει απόλυτο σκοτάδι;;

Ακόμα και με καθαρό ουρανό και καλό φεγγάρι στο νερό επικρατεί σκότος.

Για ποιό λόγο να στρεσαριστούν τα ψάρια αφου μόλις πέσει ο ήλιος χάνονται στις κρυψώνες τους και κοιμούνται? Εκτός κι αν μιλάμε για ψάρια κυνηγοί που βγαίνουν το βράδυ, όπως για παράδειγμα κάποια είδη καρχαρίας. Φαντάσου ότι υπάρχουν ψάρια στα ενυδρεία μας που δεν θα πέσουν για ύπνο αν δεν δουν σκοτάδι. Το dottyback που έχω θα παει να την πέσει μόνο αν κλείσω όλα τα φώτα, αν αφήσω έστω και το φως του γραφείο ανοικτό θα κολυμπά όλο το βράδυ.

Αυτο που μπορώ να σας πω είναι πως όταν κάποιος έχει prifillux και το αφήσει να λειτουργεί κανονικά σε πλήρη κύκλο φεγγαριού, τότε μόνο 2 με 3 ημέρες υπάρχει μαύρη μαυρίλα δηλαδή δεν φωτίζεται καθόλου απο το φεγγάρι, και στην συνέχεια μέρα με την μέρα αρχίζει να ανεβαίνει η ένταση σταδιακά μέχει να φτάσει στο 100% και να ξαναρχίσει πάλι ο κύκλος...κάτι σαν την φύση δηλαδή.

Φυσικά ανεξάρτητα απο την φάση του φεγγαριού, μεσολαβούν και ημέρες-νύχτες με συννεφιές και βροχές, και έτσι και εκεί υπάρχει μείωση έντασης φεγγαριού την νύχτα.

Μου φαίνεται απόλυτα λογικό αυτό, και θεωρώ ότι το συνεχές απόλυτο σκοτάδι στα ενυδρεία μας την νύχτα δεν είναι μιά φυσιολογική κατάσταση.

Άρα συμφωνούμε με τα όσα διάβασα στο site;;

Χρειάζεται ένα μικρό φως το βράδυ;

Βασικα στη φυση εχουμε παρα πολλους παραγοντες που επηρεαζουν το βαθος του φωτισμου, οπως και καθε ψαρι εχει συγκεκριμενο βαθος που ζει και επηρεαζεται απο το φωτισμο.

πχ σε μια γαληνια θαλασσα με σχετικα μικρο βαθος εχουμε 1) ανακλαση απο την επιφανεια, 2) ανακλαση του βυθου,3) ατμοσφαιρικη σκιαση, 4) ανακλαση απο το σωμα του νερου.

Οποτε ειναι λογικο σε μια θαλασσα με κυματα (και αναλογα το υψος τους) να εχουμε ακομα παραπανω σκιαση.

Οποτε κατα τη γνωμη μου πιστευω πως στη φυση τιποτα δεν ειναι στανταρ οπως θελουμε να εχουμε στα ενυδρεια μας.

Μπορει να θελουμε να πλησιασουμε τη φυση αλλα απεχουμε παααααρα πολυ!

Συμφωνώ μαζί σου αλλά δεν απαντάται το ερώτημα μου αν υπάρχει απόλυτο σκοτάδι σε έναν ύφαλο κατα την διάρκεια της νύχτας..και αν δεν προσφέρουμε αυτό τον μικρό φωτισμό επηρεάζονται τα ψάρια μας..;;

Βασικα αυτο απο θελω να σου πω ειναι οτι αλλες φορες θα εχει και αλλες οχι. Στο φυσικο περιβαλον. Τωρα στο ενυδρειο η γνωμη μου ειναι οτι αν υποθεσουμε οτι θες να αναπαραστησεις το φως του φεγγαριου πρεπει να ειναι διαχυτο και οχι συγκεκριμενο και βασικα πολυ ασθενες. Αν μπορεις να το επιτυχεις αυτο,δοκιμασε το και δες την συμπεριφορα των ψαριων. Και θα σου προτεινα πριν κανεις καποια αγορα να δοκιμασεις να βαλεις καποιο μικρος φως διπλα στο ενυδρειο απο τη μια πλευρα και το βραδυ που κλεινεις τα φωτα να δεις τη συμπεριφορα των ψαριων αν μαζευονται προς το σκοτεινο σημειο του ενυδρειου παει να πει οτι δεν....

Ελπιζω να σε βοηθησα

Αυτό που λες vag έχει κάποιο νόημα γιατί τα ψάρια αυτά δεν ζουν σε μεγάλο βάθος άλλα στον ύφαλο οπότε αυτός και μόνο είναι ένας παράγοντας φωτινού περιβάλλοντος.

Αν σκεφτούμε το κλίμα αλλά και την καθαρότητα της ατμόσφαιρας στα μέρη αυτά είναι ένα ακόμα συν στη φωτινότητα της νύχτας.

Έγινε επεξεργασία - nikman

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...