kalmichalis 31 Ιανουαρίου 2012 #1 Share 31 Ιανουαρίου 2012 καλησπερα. πριν περιπου 2 εβδομαδες εκανα αναβαθμιση φωτιστικου στο φυτεμενο μου. σε 4 λαμπες των 24βατ. εχω απο μπροστα προς τα πισω JBL SOLAR Natur T5 Ultra (9000 K), grolux, 840, grolux. το ειχα αφησει για 6 ημερες με φωτοπεριοδο της 3 ωρες. και σιγα σιγα καθημερινα εχω ξεκινησει και την αυξανω κατα 15λεπτα, η απορια μου ειναι ποσα νιτρικα πρεπει να εχω και τι λιπανση πρεπει να ακολουθησω τωρα μεχρι να σταθεροποιξθει η περιοδος τουλαχιστον τωρα? που η φωτοπεριοδος δεν ξεπερνα τις 4 ωρες??? κεχα 4 πεχα 6,8 σταθερο με συστημα co2 λιτρα 100 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 2 Φεβρουαρίου 2012 Author #2 Share 2 Φεβρουαρίου 2012 up Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 2 Φεβρουαρίου 2012 #3 Share 2 Φεβρουαρίου 2012 δεν μπορω να καταλαβω την σχεση των νιτρικων με τη φωτοπεριοδο...!!! εγω στο θεμα λιπανσης θα ξεκινουσα απο απειροελαχιστη καθημερινη δοση.επισης θα ξεκινουσα απο 6ωρο φωτοπεριοδο και αυξηση μιση ωρα πανω καθε βδομαδα.οι 3 ωρες ειναι πολυ λιγες για τα φυτα σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 2 Φεβρουαρίου 2012 #4 Share 2 Φεβρουαρίου 2012 Ναι όντως +φωνώ με τον πατριώτη KLAZ .Οι 3 ώρες είναι πάρα πολύ λίγες μην φοβάσαι να τις αυξήσεις.Απλά μην ξεπεράσεις τις 8. Όσο για το λίπασμα βάζε το 1/3 για τα λίτρα σου από αυτό που γράφει στο μπουκάλι για αρχή και με τον καιρό βλέπεις πως πάει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 2 Φεβρουαρίου 2012 Author #5 Share 2 Φεβρουαρίου 2012 τη φωτοπεριοδο την αρχιδα απο τις 3 ωρες διοτι εχω βαλει την 9000κ μπροστα και εχω χαμηλο υψος μην αποκτησω bga.... οσο για τα νιτρικα θεωρω οτι εχουν σχεση δεν μπορω να εχω πχ νιτρικα κοντα στο 20 με 10ωρες φωτοπεριοδο με 1w/l φωτισμο και co2 και να εχω τα ιδια νιτρικα με 4ωρες φωτοπεριοδο, λιπανση ειναι κι αυτα τροφη ειναι.... οσο πιο πολυ φωτοσυνθεση τοσο πιο πολυ τροφη, οσο πιο λιγη τοσο πιο λιγη τροφη, Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 2 Φεβρουαρίου 2012 #6 Share 2 Φεβρουαρίου 2012 (edited) παρερμηνευεις καποια πραγματα σχετικα με τα νιτρικα.για πολλα νιτρικα φταιει το πολυ φαγητο ψαριων και οι κακες αλλαγες νερου.η φωτοπεριοδος δεν εχει κατι να κανει με αυτο που εγραψες. εαν αυτο που βλεπω στην υπογραφη σου ειναι το ενυδρειο σου,δεν ειχες καποιο λογο να βαλεις την δυνατη λαμπα μπροστα,και οπως ειπα 3 ωρες ειναι λιγο.3 ωρες μονο φως σε ενυδρειο που βαζεις και διοξειδιο,επισης ειναι μεγα λαθος. Έγινε επεξεργασία 2 Φεβρουαρίου 2012 - klaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 2 Φεβρουαρίου 2012 #7 Share 2 Φεβρουαρίου 2012 (edited) Σε αυτό με τα νιτρικά έχεις δίκιο.Ουσιαστικά είναι η τροφή των φυτών τα οποία τρώνε όσο έχεις ανοιχτά τα φώτα.Τώρα για τα νιτρικά που πρέπει να έχεις κατ 'αρχήν πρέπει να προσέξεις να μην είναι πάρα πολλά και επηρεάζουν τα ψάρια σου.Παίζει ρόλο το πόσο φυτεμένο είναι το ενυδρείο σου.Παράδειγμα εγώ στο δικό μου που είναι 50l και είναι αρκετά φυτεμένο για τα λίτρα τυ χρησιμοποιώ όλη την σειρά flourish εκτός το excell και βάζω 1 με 1,5 ml από το κάθε λύπασμα(γενικό, σιδηρο,potashium κτλ) την βδομάδα.Μετά από την εβδομαδιαία μου αλλαγή νερού ρίχνω 1 ml νιτρικά για να μην έχω μεγάλη μείωση μετά την αλλαγή. την επόμενη μέρα ρίχνω potasium για να τους ανοίξω η όρεξη.Την επόμενη το γενικό και τις επόμενες σιδηρο και phosporo (και 2 μέρες κενές).Και έχω τα φώτα 8 ώρες την μέρα. Έγινε επεξεργασία 2 Φεβρουαρίου 2012 - pitsiovic Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 3 Φεβρουαρίου 2012 Author #8 Share 3 Φεβρουαρίου 2012 Σε αυτό με τα νιτρικά έχεις δίκιο.Ουσιαστικά είναι η τροφή των φυτών τα οποία τρώνε όσο έχεις ανοιχτά τα φώτα.Τώρα για τα νιτρικά που πρέπει να έχεις κατ 'αρχήν πρέπει να προσέξεις να μην είναι πάρα πολλά και επηρεάζουν τα ψάρια σου.Παίζει ρόλο το πόσο φυτεμένο είναι το ενυδρείο σου.Παράδειγμα εγώ στο δικό μου που είναι 50l και είναι αρκετά φυτεμένο για τα λίτρα τυ χρησιμοποιώ όλη την σειρά flourish εκτός το excell και βάζω 1 με 1,5 ml από το κάθε λύπασμα(γενικό, σιδηρο,potashium κτλ) την βδομάδα.Μετά από την εβδομαδιαία μου αλλαγή νερού ρίχνω 1 ml νιτρικά για να μην έχω μεγάλη μείωση μετά την αλλαγή. την επόμενη μέρα ρίχνω potasium για να τους ανοίξω η όρεξη.Την επόμενη το γενικό και τις επόμενες σιδηρο και phosporo (και 2 μέρες κενές).Και έχω τα φώτα 8 ώρες την μέρα. εγω για αρχη ριχνω kno2 κρατωντας τα νιτρικα κοντα στο 10ppm και flurish την επομενη ριχνω λιγο καλιο και σε καθε αλλαγη (με νερο ΑΟ) ριχνω ιχνοστοιχια, αυτα τ λιπασματα ομως σε λιγοτερη αναλογια αποτι θα εριχνα αν τα ειχα φουλ φωτοπεριοδο δηλαδη 10ωρες, απλα δεν ξερω αν τα νιτρικα ειναι πολλα η λιγα διοτι τα φυτα μου εχουν πρασινη αλγη απο την ωρα που αλλαξα τις λαμπες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 3 Φεβρουαρίου 2012 #9 Share 3 Φεβρουαρίου 2012 Τα νιτρικά νομίζω πως πρέπει να είναι 10 με 20 αν δεν κάνω λάθος.Τώρα για την άλγη βρες ακριβώς ποια είναι και τι την προκαλεί.Πάντως δεν νομίζω να είναι από την ποσότητα των νιτρικών... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 3 Φεβρουαρίου 2012 #10 Share 3 Φεβρουαρίου 2012 εγω για αρχη ριχνω kno2 κρατωντας τα νιτρικα κοντα στο 10ppm και flurish την επομενη ριχνω λιγο καλιο και σε καθε αλλαγη (με νερο ΑΟ) ριχνω ιχνοστοιχια, αυτα τ λιπασματα ομως σε λιγοτερη αναλογια αποτι θα εριχνα αν τα ειχα φουλ φωτοπεριοδο δηλαδη 10ωρες, απλα δεν ξερω αν τα νιτρικα ειναι πολλα η λιγα διοτι τα φυτα μου εχουν πρασινη αλγη απο την ωρα που αλλαξα τις λαμπες. Οι αναλογιες των ποσοτητων απο τα λιπασματα δεν πανε τοσο αναλογα με την φωτοπεριοδο οσο πιο πολυ με την φυτομαζα.την ενταση του φωτισμου και το ειδος των φυτων που εχουμε. Τα νιτρικα ειναι καλα να υπαρχουν 10-20. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 5 Φεβρουαρίου 2012 Author #11 Share 5 Φεβρουαρίου 2012 οσον αφορα τα φωσφορικα τωρα που αλλαξα φωτισμο ποσα πρεπει να ειναι ? εχω περιππου 0,25 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 5 Φεβρουαρίου 2012 #12 Share 5 Φεβρουαρίου 2012 φιλε μιχαλη,ειλικρινα απο που παιρνεις αυτες τις λαθος πληροφοριες?? δεν επηρεαζει ο φωτισμος τα νιτρικα ,τα φωσφορικα και γενικα τις παραμετρους του νερου σου..!!!!!!!!!!!!! ο φωτισμος απλως βοηθαει την αναπτυξη των φυτων..... για παραδειγμα εχεις ακουσει ο ηλιος να επηρεαζει(εκτος του φωτισμου που μας δινει) η να λιπαινει τα φυτα της γης μας??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 5 Φεβρουαρίου 2012 #13 Share 5 Φεβρουαρίου 2012 Φιλε Klaz απο οτι καταλαβαινω ο Μιχαλης αυτο που θελει να πει ειναι οτι οση ποιο πολυ ωρα εχουμε τον ταδε φωτισμο, τοσο ποιο πολυ χρονο φωτοσυνθετουν τα φυτα, και αρα τοσο ποιο πολυ χρονο εχουν για να αποροφουν θρεπτικα συμπεραμβαλομενου και των νιτρικων. Απο εκει και περα σιγουρα 3 ωρες ειναι λιγες και καλο ειναι να αρχισεις τουλαχιστων με 5, 6 ωρες. Η 9000κ μονο μπορεις να την δουλευεις λιγοτερο για την ωρα μια που ακομα δεν εχεις βαλει την cuba που ψαχνεις να βαλεις Μιχαλη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 5 Φεβρουαρίου 2012 Author #14 Share 5 Φεβρουαρίου 2012 Φιλε Klaz απο οτι καταλαβαινω ο Μιχαλης αυτο που θελει να πει ειναι οτι οση ποιο πολυ ωρα εχουμε τον ταδε φωτισμο, τοσο ποιο πολυ χρονο φωτοσυνθετουν τα φυτα, και αρα τοσο ποιο πολυ χρονο εχουν για να αποροφουν θρεπτικα συμπεραμβαλομενου και των νιτρικων Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 7 Φεβρουαρίου 2012 Author #15 Share 7 Φεβρουαρίου 2012 Θα τη βρω την ισσοροπια που θα παει. για την ωρα ειμαι στις 6 ωρες φωτοπεριοδο και αυξανω καθημερινα κατα 15λεπτα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 10 Φεβρουαρίου 2012 Author #16 Share 10 Φεβρουαρίου 2012 εχω μια απορια μετα απο καθε αλλαγη νερου ριχνω discus trace .... μετραω μετα απο λιγο και εχω νιτρικα συνηθως 5, αν ανεβασω τα νιτρικα μου εστω και λιγο αρχιζει και εμφανιζεται πρασινη αλγη, μου φαινεται λιγο παραξενο αυτο διοτι εχω και co2 και πολυ φως ωστε να εχω φωτοσυνθεση, τα φωσφορικα μου παλι τα εχω στο 0,25 γιατι αν τα ανεβασω λιγο κανει εμφανιση bga... υπαρχει κατι αλλο που πρεπει να προσεξω γιατι και καλη κυκλοφορια νερου εχω και δεν κανω τις μεταβολες αποτομα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 10 Φεβρουαρίου 2012 Author #17 Share 10 Φεβρουαρίου 2012 νακανω μια ερωτηση ακομα που δεν ξερω κατα ποσο ισχυει τα φωσφορικα μπορουν να δεσμευτουν απο την αμμο μου? και αν ναι τι κανω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 11 Φεβρουαρίου 2012 #18 Share 11 Φεβρουαρίου 2012 εχω μια απορια μετα απο καθε αλλαγη νερου ριχνω discus trace .... μετραω μετα απο λιγο και εχω νιτρικα συνηθως 5, αν ανεβασω τα νιτρικα μου εστω και λιγο αρχιζει και εμφανιζεται πρασινη αλγη, μου φαινεται λιγο παραξενο αυτο διοτι εχω και co2 και πολυ φως ωστε να εχω φωτοσυνθεση, τα φωσφορικα μου παλι τα εχω στο 0,25 γιατι αν τα ανεβασω λιγο κανει εμφανιση bga... υπαρχει κατι αλλο που πρεπει να προσεξω γιατι και καλη κυκλοφορια νερου εχω και δεν κανω τις μεταβολες αποτομα... Μιχαλη καλημερα. Και οι αλγες φυτα ειναι οποτε με το που ανεβαζεις τα ΝΟ3 εποφελουνται και αυτες, θα μπορουσες να προσθεσης καποιο φυτο ακομα μια που η φθτομαζα σου δεν ειναι και πολυ. Τα φωσφορικα εαν μπορεις να τα κρατας στο 0,25 με 0,5 θα εισαι μια χαρα. Τα φυτα τα χρειαζονται μεν αλλα σε πολυ μικρες ποσοτητες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 11 Φεβρουαρίου 2012 #19 Share 11 Φεβρουαρίου 2012 νακανω μια ερωτηση ακομα που δεν ξερω κατα ποσο ισχυει τα φωσφορικα μπορουν να δεσμευτουν απο την αμμο μου? και αν ναι τι κανω? Δεν δεσμευη η αμμο τα φοσφψρικα αλλα τα αλατα τους πανε στον πατω του ενυδρειο σαν ιζημα. Αυξησε λιγο την αναταραξη για περισσοτερο οξυγωνο. Αφου εχεις μπουκαλα CO2 δεν πειραζει να εχουμε και λιγο περισσοτερη απωλεια του. Βαλε και καμια φωτο να δουμε σε τη φαση βρισκεσαι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 11 Φεβρουαρίου 2012 Author #20 Share 11 Φεβρουαρίου 2012 η φωτο ειναι απο κινητο γιαυτο δεν εχει καλη αναλυση.... τα προβληματα ειναι τα εξης.... κοκκινος κυκλος: εμφανιζει bga πιθανον απο κακη κυκλοφορια του νερου (δεν ξερω πως να τη διορθωσω αν ανεβασω τα νιτρικα μου στα 0,25 κανει παλι την εμφανιση της) ασπρος κυκλος: πιανουν πρασινη αλγη καθε φορα που ριχνω νιτρικα (αν ανεβασω τα νιτρικα πανω απο 10 θα γεμισουν ολα τα φυτα πρασινιλα ειδικα στα κατω σημεια, αλλα και το τζαμι πιο συντομα) κιτρινο βελακι: η αμμος σε ολο το υψος και μηκος της στο μερους του τζαμιου της ειναι πρασινη το τζαμι δεν προβαλα να το καθαρισω πριν βγαλω τη φωτο, κατω κατω οπως βλεπετε εχω καφε αλγη πιθανον λογο του οτι ανεβαζω σιγα σιγα τη φωτοπεριοδο τωρα ειμαι στις 7μιση ωρες, ανεβαζω 15λεπτα την ημερα για να προσαρμωσω των νεο φωτισμο μου.... νιτρικα:5 φωσφορικα:0,1 κεχα:5 πεχα:6,8 (με πεχακοντρολερ) αμμωνια:0 νιτρωδη:0 νερο απο ΑΟ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 11 Φεβρουαρίου 2012 Author #21 Share 11 Φεβρουαρίου 2012 Δεν δεσμευη η αμμο τα φοσφψρικα αλλα τα αλατα τους πανε στον πατω του ενυδρειο σαν ιζημα. Αυξησε λιγο την αναταραξη για περισσοτερο οξυγωνο. Αφου εχεις μπουκαλα CO2 δεν πειραζει να εχουμε και λιγο περισσοτερη απωλεια του. Βαλε και καμια φωτο να δουμε σε τη φαση βρισκεσαι! την αναταραξη την αυξησα πολυ, ακολουθησα τη συμβουλη σου ομως εχω την εξης απορια.... απο τη στιγμη που η περιεκτικοτητα σε co2 ειναι σταθερη μιας και εχω phcontrol η αναταραξη αυτο που θα κανει θα ειναι να το διωξει απο το ενυδρειο πιο συντομα λλα στη συνεχεια θα ανοιξει παλι η ηλεκτρομαγνητικη και θα ριξει κι αλλο co2 στο ενυδρειο και ου το καθε εξης... επομενως πιο ο λογος να αυξησω την αναταραξη της επιφανειας? Δεν δεσμευη η αμμο τα φοσφψρικα αλλα τα αλατα τους πανε στον πατω του ενυδρειο σαν ιζημα. πως μπορω να εξαφανισω τα αλατα αυτα? οταν αυξανω τα φωσφορικα αυξανονατι και τα αλατα... αρα ή δεν θα εχω υψηλα φωσφορικα ή θα εχω bga.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
landscape 11 Φεβρουαρίου 2012 #22 Share 11 Φεβρουαρίου 2012 γνώμη μου είναι ,να αφήσεις ήσυχα τα φωσφορικά.... είναι δίκοπο μαχαίρι το παιχνίδι μαζί τους.....είναι η μάνα των αλγών.... έχεις καλό φωτισμό ,έχεις co2 ,μην τρελαίνεσαι για με τα ζουμιά και τις μετρήσεις..... κάνε μικρές αλλαγές την εβδομάδα από την βρύση ,για να βοηθάς με ιχνοστοιχεία το νερό σου και μετά από δύο εβδομάδες απουσίας πρόσθετων λιπασμάτων ρίχνε μια φορά την εβδομάδα λίγο- ελάχιστο σίδηρο....ή κάποιο γενικό λίπασμα....με μεγάλο μέτρο!! και βάλε τον φωτισμό σου στις 8 ώρες με έναν χρονοδιακόπτη....ΆΜΕΣΑ!!(τι φοβάσαι μην στρεσαριστούν τα κοράλλια???) Αυτό είναι όλο! Για εμένα το μόνο που θέλει ένα φυτεμένο είναι υπομονή.....και όχι όλου του κόσμου τα λιπάσματα!! Υ.Γ. ξεκίνα με μια καλή αλλαγή νερού.....! ελπίζω να βοήθησα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 11 Φεβρουαρίου 2012 Author #23 Share 11 Φεβρουαρίου 2012 και το πιο κουφο απ'λα ειναι οτι αν δεν ριξω φωσφορικα για 3 ημερες μηδενιζονται.... τα ελεγχω με τεστ της Api και Salifert Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 11 Φεβρουαρίου 2012 #24 Share 11 Φεβρουαρίου 2012 ακριβως οτι σου ειπε ο landscape.....μα ακριβως. και η δικη μου αποψη ειναι οτι το ψιριζεις πολυ το θεμα,και συνηθως ετσι την παταμε.αστο το ενυδρειο να τρεξει και μην εισαι συνεχεια απο πανω του.δωστου χρονο.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 11 Φεβρουαρίου 2012 #25 Share 11 Φεβρουαρίου 2012 την αναταραξη την αυξησα πολυ, ακολουθησα τη συμβουλη σου ομως εχω την εξης απορια.... απο τη στιγμη που η περιεκτικοτητα σε co2 ειναι σταθερη μιας και εχω phcontrol η αναταραξη αυτο που θα κανει θα ειναι να το διωξει απο το ενυδρειο πιο συντομα λλα στη συνεχεια θα ανοιξει παλι η ηλεκτρομαγνητικη και θα ριξει κι αλλο co2 στο ενυδρειο και ου το καθε εξης... επομενως πιο ο λογος να αυξησω την αναταραξη της επιφανειας? O λογος ειναι η αυξηση του οξυγονου για να μην κανει την εμφανιση της παλι καμια BGA. πως μπορω να εξαφανισω τα αλατα αυτα? οταν αυξανω τα φωσφορικα αυξανονατι και τα αλατα... αρα ή δεν θα εχω υψηλα φωσφορικα ή θα εχω bga.... Αν εχεις αλατα εσυ με χρηση ΑΟ τοτε εγω εχω κοτρωνες! Τη χρησημοποιεις για να αυξησης τα φωσφορικα; Αυτη την στιγμη τη φωτοπεριοδο εχεις; Καμια φωτο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος