sotos 10 Δεκεμβρίου 2006 #1 Share 10 Δεκεμβρίου 2006 Θελω να κανω μια ερωτηση αλλα μη βαρατε αν ειναι χαζη γιατι δεν εχω ιδεα απο θαλασσινο! Αν υπαρχει δυνατοτητα να αντλεις νερο απο τη θαλασσα μπορεις να διατηρησεις θαλασσινο ενυδρειο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
george hmmy 10 Δεκεμβρίου 2006 #2 Share 10 Δεκεμβρίου 2006 Γενικά δεν προτιμάται αυτή η λύση φίλε sotos εξαιτίας της πιθανότητας να υπάρχουν ρύποι στο νερό που θα μαζέψεις με καταστρεπτικές συνέπειες για το ενυδρείο μας... Εκτός αυτού μπορούν να υπάρξουν και άλλα προβλήματα, νομίζω ότι έχει συζητηθεί και αλλού, κάνε μια αναζήτηση και θα βρεις πολλές πληροφορίες ακόμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 10 Δεκεμβρίου 2006 #3 Share 10 Δεκεμβρίου 2006 Θελω να κανω μια ερωτηση αλλα μη βαρατε αν ειναι χαζη γιατι δεν εχω ιδεα απο θαλασσινο! Αν υπαρχει δυνατοτητα να αντλεις νερο απο τη θαλασσα μπορεις να διατηρησεις θαλασσινο ενυδρειο? Εξαρτατε τι ακριβως θελεις να κανεις και τον τροπο που θες να αντλεις το νερο. Ρωτησε μας στο θαλλασινο κομματι του aquazone με περισοτερες λεπτομερειες να το ψαξουμε. Ειναι πιθανο αλλα θελει συγκεκριμενες συνθηκες και παραμετρους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manogr 10 Δεκεμβρίου 2006 #4 Share 10 Δεκεμβρίου 2006 Μετεφερα το θεμα εδω που ταιριαζει καλυτερα Το θεμα αυτο ενδιαφερει αρκετους χομπιστες ειδικα στο ξεκινημα τους αλλα οι δυσκολιες ειναι αρκετες με αποτελεσμα στο τελος να οδηγουνται στην πιο απλη, σιγουρη και δοκιμασμενη λυση του νερου απο Α.Ο. με αλατι (ειδικο για θαλασσινο ενυδρειο)... Αν θελεις να μας πεις ακριβως τι σκεφτεσαι ισως σε βοηθησουμε καλυτερα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 11 Δεκεμβρίου 2006 #5 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 νομίζω ότι ο φίλος μας μιλάει για κάποιο σύστημα που θα αντλεί συνεχώς νερό από τη θάλασσα και θα το στέλνει στο ενυδρείο .. .. αν είναι έτσι .. νομίζω ότι υπό προϋποθέσεις .. μπορεί.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 11 Δεκεμβρίου 2006 #6 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το νερό, που αντλείς είναι εντελώς καθαρό από βιομηχανικά ή οικιστικά απόβλητα. Δεν ενδείκνυται άντληση νερού από παραλίες, που εκτός από την πιθανότητα ακάθαρτου ή μολυσμένου νερού, έχουμε και τα απόβλητα από το φυσικό skimming. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε, ότι το πιο κατάλληλο νερό για την περίπτωσή μας, είναι αυτό που προέρχεται από περιοχές μακριά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, π.χ. από το κέντρο των Κυκλάδων και από αρκετό βάθος. Το νερό αυτό βέβαια θα πρέπει να αραιωθεί για να πλησιάσει τις τροπικές συνθήκες. Επίσης αν προτιμηθεί αυτή η λύση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποθηκεύεται. Ο λόγος είναι, ότι νεκρώνονται οι πλαγκτονικοί οργανισμοί με τις όποιες συνέπειες ακολουθούν. Η όλη διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη, οπότε η αλλαγή με συνθετικά αλάτια, στην περίπτωσή μας, θεωρείται οπωσδήποτε, πιο απλή αλλά και πιο οικονομική λύση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 11 Δεκεμβρίου 2006 #7 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Το νερο απο την δικη μας θαλασσα δεν κανει για τροπικο reef. Κανει ομως εαν ειναι καθαρο για fish-only, φτανει να εχει υποστει την καταλληλη αραιωση και διορθωση θερμοκρασιας. Εαν ομως θες να κανεις ενα ενυδρειο μεσογειακο, εκει τα πραγματα ειναι τελειως διαφορετικα. Απλα πρεπει να μας πεις τι ακριβως θελεις να κανεις οπως προειπα, με σκοπο να σου απαντησουμε οσο ποιο ακριβεια μπορουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 11 Δεκεμβρίου 2006 #8 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Καλώς ήρθες στο Θαλασσινό κομμάτι του aquazone. Σαν ιδέα θα ήταν καλή εάν η πρόσβαση που είχες σε νερό θα ήταν από ένα μέρος απάτητο και παρθένο με μηδαμινή διέλευση σκαφών κ.λ.π Τέτοια μέρη δύσκολα βρίσκονται αλλά και πάλι 100% κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποια στιγμή δεν θα γίνει η στραβή από κάποιο γεγονός και η αλλαγή νερού δεν θα περιέχει κάποια ουσία που θα τινάξει το ενυδρείο σου στον αέρα. Άκρος φιλικά θα σου πρότεινα τον καθιερωμένο τρόπο που κάνουμε αλλαγή με αλάτι ειδικής χρήσης για Θαλασσινά ενυδρεία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotos 11 Δεκεμβρίου 2006 Author #9 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Μετεφερα το θεμα εδω που ταιριαζει καλυτερα Το θεμα αυτο ενδιαφερει αρκετους χομπιστες ειδικα στο ξεκινημα τους αλλα οι δυσκολιες ειναι αρκετες με αποτελεσμα στο τελος να οδηγουνται στην πιο απλη, σιγουρη και δοκιμασμενη λυση του νερου απο Α.Ο. με αλατι (ειδικο για θαλασσινο ενυδρειο)... Αν θελεις να μας πεις ακριβως τι σκεφτεσαι ισως σε βοηθησουμε καλυτερα... To σπιτι μου ειναι διπλα στη θαλασσα και θα μπορουσα πολυ ευκολα να παρω νερο με μια μεγαλη αντλια ποτησματος την οποια θα στελνω απευθειας μεσα στο ενυδρειο παιρνοντας το νερο απο ενα φιλτρο για τυχον ρυπους,αλλα απο οτι ειπε ο κυριος Νικος παρακατω χρειαζονται και αλλα πραγματα οπως να αραιωθει το νερο πραγμα που σημαινει μεγαλυτερα προβληματα απο οτι καταλαβα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotos 11 Δεκεμβρίου 2006 Author #10 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Καλώς ήρθες στο Θαλασσινό κομμάτι του aquazone. Σαν ιδέα θα ήταν καλή εάν η πρόσβαση που είχες σε νερό θα ήταν από ένα μέρος απάτητο και παρθένο με μηδαμινή διέλευση σκαφών κ.λ.π Τέτοια μέρη δύσκολα βρίσκονται αλλά και πάλι 100% κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποια στιγμή δεν θα γίνει η στραβή από κάποιο γεγονός και η αλλαγή νερού δεν θα περιέχει κάποια ουσία που θα τινάξει το ενυδρείο σου στον αέρα. Άκρος φιλικά θα σου πρότεινα τον καθιερωμένο τρόπο που κάνουμε αλλαγή με αλάτι ειδικής χρήσης για Θαλασσινά ενυδρεία. Εαν περναει το νερο μεσα απο φιλτρα και καθαριζεται οπως ειπα και παραπανω δε ξενοιαζεις απο βρωμιες?Τωρα δε ξερω απο αλατοτητα τη γινεται γιατι απο οτι διαβασα εδω στο forum πρεπει να ειναι 1024 για να διατηρησεις τροπικα ψαρια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 11 Δεκεμβρίου 2006 #11 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 (edited) Εαν περναει το νερο μεσα απο φιλτρα και καθαριζεται οπως ειπα και παραπανω δε ξενοιαζεις απο βρωμιες?Τωρα δε ξερω απο αλατοτητα τη γινεται γιατι απο οτι διαβασα εδω στο forum πρεπει να ειναι 1024 για να διατηρησεις τροπικα ψαρια! Και 1021 δεν εχεις προβλημα, ισα ισα ακομα καλυτερα αλλα ειναι και το θεμα της θερμοκρασιας. Κατι που ειναι και αυτο πολυ δυσκολο και κοστοβορο να διωρθωνετε μονιμα... Εαν ομως κανεις ενα πολυ καλο μεσογειακο? Δεν ειναι ασχημη ιδεα! Έγινε επεξεργασία 11 Δεκεμβρίου 2006 - Discos Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotos 11 Δεκεμβρίου 2006 Author #12 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 (edited) Και 1021 δεν εχεις προβλημα, ισα ισα ακομα καλυτερα αλλα ειναι και το θεμα της θερμοκρασιας. Κατι που ειναι και αυτο πολυ δυσκολο και κοστοβορο να διωρθωνετε μονιμα... Εαν ομως κανεις ενα πολυ καλο μεσογειακο? Δεν ειναι ασχημη ιδεα! Αν αποθηκευεται το νερο μεσα σε μια μεγαλη δεξαμενη και υπαρχει μεσα θερμοστατης και μπαινει στο ενυδρειο σταγονα σταγονα για να μην επιρεασει την θερμοκρασια και να φευγει απο την αποχετευση παλι σταγονα σταγονα και να γινεται αυτος ο κυκλος,αφου θα υπαρχει αφθονο νερο και τζαμπα! Να ρωτησω και κατι αλλο,η αλλατοτητα παιζει απο περιοχη σε περιοχη δηλαδη για παραδειγμα η θαλασσα της Αθηνας εχει διαφορετικη αλλατοτητα απο οτι της Χαλκηδικης? Έγινε επεξεργασία 11 Δεκεμβρίου 2006 - sotos Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreas2000gr 11 Δεκεμβρίου 2006 #13 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Η θάλασσες είναι ένα μεγάλο συγκοινωνούν δοχείο. Θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν την ίδια αλατότητα. Ομως κάποιες είναι κλειστές και αυτό το γεγονός ανεβάζει την αλατότητα τους λόγω εξάτμησης από τον ήλιο. Ας πούμε η Ερυθρά θάλασσα έχει μεγαλύτερη αλατότητα από τη Μεσόγειο και η Μεσόγειος από τον Ατλαντικό (Ο οποίος έχει και τα παγόβουνα που λιώνουν) Στο θέμα Αθήνας - Χαλκιδικής παίζει σημαντικό ρόλο η παραλία και πόσο ρηχή είναι γιατί φαντάζομαι δε θα πηγαίνεις με σκάφος στα βαθειά να παίρνεις το νερό Εαν πάρεις από το Μεσολόγγι από λιμνοθάλασσα καταλαβαίνεις που θα είναι η αλατότητα, γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι το Αιγαίο δεν έχει αυξομειώσεις σε κάποια απόσταση από την ξηρά. Τα παραπάνω είναι προιόν της λογικής μου οπότε θα παρακαλούσα κάποιον που έχει τεκμηριωμένα διαφορετική γνώμη να με διορθώσει ώστε να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 11 Δεκεμβρίου 2006 #14 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Το θαλασσινό νερό, μπορείς να το βάλεις σε βαρέλες, να το αραιώσεις και να ανεβάσεις την θερμοκρασία εκεί που πρέπει. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει μέσα σε μερικές ώρες, μετά τη συλλογή του νερού και να εξασφαλίσεις μια καλή οξυγόνωση, με αερόπετρα. Από κει και πέρα είναι θέμα "Ρώσικης ρουλέτας", μέχρι τη στιγμή, που θα βάλεις στο ενυδρείο σου πχ πετρέλαιο ή οτιδήποτε άλλο, που δεν θα μπορέσει να απορροφήσει ο άνθρακας του φίλτρου σου άμεσα. ΄ Παρ' όλα αυτά, έχω να σου αναφέρω παράδειγμα Reefά, ο οποίος αρκετές φορές έκανε αλλαγή στο νερό του ενυδρείου του, με θαλασσινό νερό από τον Κορινθιακό κόλπο. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλά μήπως στάθηκε τυχερός??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotos 11 Δεκεμβρίου 2006 Author #15 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 (edited) Η θάλασσες είναι ένα μεγάλο συγκοινωνούν δοχείο. Θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν την ίδια αλατότητα. Ομως κάποιες είναι κλειστές και αυτό το γεγονός ανεβάζει την αλατότητα τους λόγω εξάτμησης από τον ήλιο. Ας πούμε η Ερυθρά θάλασσα έχει μεγαλύτερη αλατότητα από τη Μεσόγειο και η Μεσόγειος από τον Ατλαντικό (Ο οποίος έχει και τα παγόβουνα που λιώνουν) Στο θέμα Αθήνας - Χαλκιδικής παίζει σημαντικό ρόλο η παραλία και πόσο ρηχή είναι γιατί φαντάζομαι δε θα πηγαίνεις με σκάφος στα βαθειά να παίρνεις το νερό Εαν πάρεις από το Μεσολόγγι από λιμνοθάλασσα καταλαβαίνεις που θα είναι η αλατότητα, γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι το Αιγαίο δεν έχει αυξομειώσεις σε κάποια απόσταση από την ξηρά. Τα παραπάνω είναι προιόν της λογικής μου οπότε θα παρακαλούσα κάποιον που έχει τεκμηριωμένα διαφορετική γνώμη να με διορθώσει ώστε να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. πρεπει δηλαδη οπωσδηποτε να ειναι βαθια τα νερα? Έγινε επεξεργασία 11 Δεκεμβρίου 2006 - sotos Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotos 11 Δεκεμβρίου 2006 Author #16 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Το θαλασσινό νερό, μπορείς να το βάλεις σε βαρέλες, να το αραιώσεις και να ανεβάσεις την θερμοκρασία εκεί που πρέπει. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει μέσα σε μερικές ώρες, μετά τη συλλογή του νερού και να εξασφαλίσεις μια καλή οξυγόνωση, με αερόπετρα. Από κει και πέρα είναι θέμα "Ρώσικης ρουλέτας", μέχρι τη στιγμή, που θα βάλεις στο ενυδρείο σου πχ πετρέλαιο ή οτιδήποτε άλλο, που δεν θα μπορέσει να απορροφήσει ο άνθρακας του φίλτρου σου άμεσα. ΄ Παρ' όλα αυτά, έχω να σου αναφέρω παράδειγμα Reefά, ο οποίος αρκετές φορές έκανε αλλαγή στο νερό του ενυδρείου του, με θαλασσινό νερό από τον Κορινθιακό κόλπο. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλά μήπως στάθηκε τυχερός??? Εαν χρησιμοπιοισεις ανρθρακα πριν την στροφιγκα που τραβαει νερο και μετα δεν μηδενιζεις της πιθανοτητες να μολυνθη το ενυδρειο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 11 Δεκεμβρίου 2006 #17 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 πρεπει δηλαδη οπωσδηποτε να ειναι βαθια τα νερα? Αυτό , όπως και οι λόγοι, αναφέρθηκαν σε πιο πάνω ποστ. Μπορείς να το ξαναδιαβάσεις. Όταν λέμε βαθιά νερά , δεν εννοούμε από την άβυσσο, αλλά από κάποιο σχετικό βάθος, όπου δεν υπάρχει ανατάραξη, από τον κυματισμό και αρκετά απόμακρα από την παραλία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 11 Δεκεμβρίου 2006 #18 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Εαν χρησιμοπιοισεις ανρθρακα πριν την στροφιγκα που τραβαει νερο και μετα δεν μηδενιζεις της πιθανοτητες να μολυνθη το ενυδρειο? Το νερό θα πρέπει να περάσει αρκετές φορές από τον άνθρακα, για να μπορέσει να απορροφήσει τις όποιες τοξικές ουσίες. Αυτό καλύτερα να γίνεται στη βαρέλα, για λίγες ώρες, όπως σου προανέφερα. Η ποσότητα του άνθρακα, όμως που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις, πως προσδιορίζεται??? Αν αντλήσεις 100lt νερό, όπου πιθανά να υπάρχουν και 300gr διαλυμένου καυσίμου ή παράγωγα καύσης, τι ποσότητα ενεργού άνθρακα απαιτείται για να τα απορροφήσει??? Και ας πούμε ότι τα απορρόφησε, πότε θεωρείται ο άνθρακας κεκορεσμένος και χρήζει αντικατάσταση??? Στη πρώτη χρήση, στη δεύτερη.....? Μήπως το κόστος αγοράς άνθρακα, είναι μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς τεχνητού αλατιού??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sotos 11 Δεκεμβρίου 2006 Author #19 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 μαλλον αυτο που σκεφτηκα μονο για τσιπουρες κανει!Ποσο αλατι ριχνουμε μεσα στο ενυδρειο δηλαδη στα πολλα λιτρα συμφερει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
salTasos 11 Δεκεμβρίου 2006 #20 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 τα 20 κιλά αλάτι σου φτιάχνουν 600 λίτρα νερό περίπου.. και κοστίζουν 60-100 ευρώ.. περίπου.. αν πας για τροπικά ψάρια .. κατά τη γνώμη μου ακολούθησε την γνωστή μέθοδο με αντίστροφη όσμωση και αλάτι .. .. αν έχεις πάλι τη δυνατότητα να τραβάς νερό από μια περιοχή με καθαρά νερά και υγιή βυθό και να το ανακυκλώνεις 2 ( η περισσότερο, το βλέπουμε.. ) φορές την ώρα .. .. τότε φίλε μπορείς να φτιάξεις ένα υπέροχο μεσογειακό. . .. μη το σνομπάρεις καθόλου .. μπορείς να κάνεις τα reef να κοκκινίζουν.. να είσαι σίγουρος.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrizakis Nikos 11 Δεκεμβρίου 2006 #21 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Φίλε μου με το να κάνεις ένα ενυδρείο με ανοιχτό κύκλωμα δηλαδή να αντλείς νερό και να το επιστέφεις ακατέργαστο στη θάλασσα νομίζω ότι είσαι παράνομος. Σίγουρα θα χρειάζεται άδεια για να χρησιμοποιήσεις νερό και να το επιστρέψεις ξανά στη θάλασσα. Στο θέμα της αλατότητας σίγουρα θα έχεις αυξομειώσεις από εποχή σε εποχή. Το πόση αλατότητα έχει μία περιοχή εξαρτάται από την εισροή γλυκέων υδάτων στο σύστημα και από το ποσό του νερού που εξατμίζεται. Άρα π.χ. ένας κλειστός κόλπος που δεν εκβάλωνται σε αυτόν ποτάμια θα έχει υψηλή αλατότητα. Εκτός βέβαια από το θέμα της αλατότητας υπάρχει και η μεταβολή της θερμοκρασίας την οποία είναι δύσκολο να ελέγξεις σε ανοιχτό κύκλωμα. Ακόμη πρέπει να ελέγχεις και για τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς που πιθανόν να εισχωρήσουν στο σύστημα από την θάλασσα. Τέλος, το θέμα των ρυπογόνων παραγόντων είναι σχετικά δύσκολο να το ελέγχεις καθώς πρόκειται για ένα απλό ενυδρείο και όχι για κάποια μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών με επιστημονικό προσωπικό. Νομίζω πως η λύση της όσμωσης και του συνθετικού αλατιού φαντάζει η μοναδική για το χόμπι μας… Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ 11 Δεκεμβρίου 2006 #22 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 Επίσης το να κάνεις μια μηνιαία αλλαγή της τάξεως του 20%, σε ένα ενυδρείο 1000lt, δεν νομίζω ότι ξεπερνάει τα 30 Ευρώ. Ίσως και παλλά λέω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 11 Δεκεμβρίου 2006 #23 Share 11 Δεκεμβρίου 2006 To κοστος για μεσογειακο ειναι 0 ουσιαστικα εαν το κανεις ετσι με αμεση εισροη νερου απο θαλλασα, βλεποντας βεβαια και ολες τις δυνατες παραμετρους. Επίσης το να κάνεις μια μηνιαία αλλαγή της τάξεως του 20%, σε ένα ενυδρείο 1000lt, δεν νομίζω ότι ξεπερνάει τα 30 Ευρώ. Ίσως και παλλά λέω. Αλλα για τροπικο δεν υπαρχει γυρισμος διοτι και η αλατοτητα ειναι λαθος αλλα και αυτο να διορθωθη, οι υπολοιπες τιμες ασβεστιου, μαγνησιου και αλκαλικοτητας ειναι σε αρκετα ποιο χαμηλα επιπεδα.. ΟΠοτε θα εισαι με τα χημικα στο χερι, κατι που με την χρηση αλατιου ειδικου και α/ο θα εχεις το κεφαλι σου και την τσεπη σου ησυχη.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 12 Δεκεμβρίου 2006 #24 Share 12 Δεκεμβρίου 2006 (edited) Η θάλασσες είναι ένα μεγάλο συγκοινωνούν δοχείο. Θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν την ίδια αλατότητα. Ομως κάποιες είναι κλειστές και αυτό το γεγονός ανεβάζει την αλατότητα τους λόγω εξάτμησης από τον ήλιο. Ας πούμε η Ερυθρά θάλασσα έχει μεγαλύτερη αλατότητα από τη Μεσόγειο και η Μεσόγειος από τον Ατλαντικό (Ο οποίος έχει και τα παγόβουνα που λιώνουν) Να διωρθωσω λιγο Αντρεα ηθελα(γενικα ειναι πολυ σωστη), την αναφορα σου σχετικα με την αλατοτητα. παγκοσμια οι τροπικοι υφαλοι κυμαινονται απο 1022 εως 1028(και σπανια 1029), αλλα ο μεσος ορος ειναι στο 1024-1025 οπου και η πλειοψηφια τους. Με τις εποχιακες μικροαλλαγες τους κτλ. Η Μεσογειος ειναι η ποιο αλμυρη θαλλασα στον πλανητη(εξαιρουμενης της..Νεκρας θαλασσας ). Η Ερυθρα ειναι η δευτερη. Ειδικα στο βορειο τμημα της εχει περισσοτερη αλατοτητα απο το νοτιο κομματι της που εχει εισροη νερου απο τον Ινδικο ωκεανο. Αλλες θαλασσες οπως ο Ευξηνος Ποντος εχει ακομα ποιο χαμηλη και φυσικα η βαλτικη που εχει νερο σχεδον ποιο κατω και απο υφαλμυρο. Αλατοτητα σε μεσους ορους. Μεσογειος 1030-1033 Ερυθρα 1027-1029 (Νοτια και βορεια Ερυθρα-οι περισοτεροι υφαλοι, ζωη και βιοποικιλοτητα των κοραλιων, μειωνετε οσο παμε προς τα βορεια) Ινδικος-Ειρηνικος-Καραιβικη 1024-1025 Μαυρη Θαλασσα 1012-1014 Βαλτικη 1004-1007 Ειδατε τι κανει η μορφολογια της θαλασσας ειδικα εαν μιλαμε για σχεδον κλειστα οικοσυστηματα σε βαθος χρονου? Οι αλλαγες αυτες προκυπτουν απο πολλους λογους, οπως η εξατμιση, η εισροη γλυκου νερου απο λιμνες και ποταμια κτλ. Έγινε επεξεργασία 12 Δεκεμβρίου 2006 - Discos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος