pitsiovic 24 Ιανουαρίου 2012 #1 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Γεια σας. Το ενυδρείο μου είναι αυτό http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=71304&hl=&fromsearch=1 . Επειδή τα Guppy γέννησαν και τα μικρά είναι πραγματικά πολλά(γύρω στα 15) .Εδωσα κάποια από τα μεγάλα και κράτησα μόνο 2 αρσενικά και 4 θηλυκά(Αυτό εχθές).Σήμερα το μεσημέρι έβαλα στο ενυδρείο (φυσικά με προσαρμογή) 4 neon και τα guppys από τότε έχουν μια περίεργη συμπεριφορά.Δηλαδή, έχουν γίνει πάρα πολύ νωχελικά, όταν το φως ήταν ανοιχτό ήταν ανάμεσα στα φυτά πάρα πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού. Με το που έκλεισαν τα φως κάποια κατέβηκαν και ποιο κάτω αλλά είναι πάλι έτσι σαν άρρωστα.Δοκίμασα να δω αν τρώνε και όταν έριξα τροφή φάγανε απλά όχι με τόση όρεξη 1-2 από αυτά.Έγώ περίμενα να έχουν πρόβλημα τα neon μια και νέα στο ενυδρείο αλλά τελικά τα guppy μου φαίνονται πιο στρεσαρισμένα.Ξέρει κανείς τι μπορεί να έγινε λάθος.;Επίσης παρατήρησα πως τα cory που είχα μέσα από χθες , μετά την "φυγή" των guppys, είναι πιο δραστήρια.Υπάρχει πρόβλημα με την αυξομείωση των πληθυσμών ή μήπως έγινε κάποιο λάθος στην αλλαγή.Αλλά δεν θα επηρεαζότουσαν και τα cory ή τα neon; Από μετρήσεις που έκανα μόλις είμαι στα 15 GH , 10 KH , Ph 7 και αμμωνία 0-0,2. Σε σχέση με πριν η μόνη αλλαγή είναι στο KH και αυτό λόγω του ότι προσθέτω στο νερό 1 κουταλιά αλάτι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irinichan 24 Ιανουαρίου 2012 #2 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Φαντάσου το κάπως έτσι: ότι ξαφνικά εκεί που μένεις μαζί με κάποιους ολίγον τι στριμωγμένα, φεύγει μια ομάδα που είχες συνηθίσει και έρχεται μια ομάδα 4 ξένων. Εννοείται ότι θέλουν λίγο καιρό για να συνηθίσουν τις καινούργιες μυρωδιές. Απ' ότι κατάλαβα η ιχθυοφόρτιση δεν έχει αλλάξει αλλά έχει προστεθεί μια καινούργια ομάδα η οποία προσπαθεί να κατοχυρώσει το ζωτικό της χώρο, διεισδύοντας στα "λημέρια" της άλλης ομάδα που είναι τα guppies, γι' αυτό και τα βλέπεις πιο μαζεμένα. Άσε λίγο καιρό να περάσει και δες πώς θα συμπεριφερθούν. Κάποιες παρατηρήσεις μόνο για τις συνθήκες νερού που προτιμούν τα νέον και τα γκάπυ οι οποίες διαφέρουν αρκετά, τη μεγάλη κατ'εμέ ιχθυοφόρτιση, και τις υψηλές τιμές της σκληρότητας του νερού. Επίσης, τι είδους αλάτι ρίχνεις; Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 24 Ιανουαρίου 2012 Author #3 Share 24 Ιανουαρίου 2012 1ον) Η ιχθυοφόρτιση έχει μειωθεί έβγαλα 8 guppys και έβαλα 4 neon που είναι και μικρότερα. 2ον) Τα neon ζουν σε συνθήκες νερού με PH 6-7,2 και GH μέχρι και 15.Τα guppys πάλι ζουν σε συνθήκες με PH 5,5 έως και 8,5 και GH έως και 25. Από τα παραπάνω έβγαλα το συμπέρασμα πως μπορούν να ζήσουν μαζί.Αν και τα neon τώρα είναι στα όρια τους , αλλά έχω σκοπό να μαλακώσω λίγο ακόμα το νερό. 3ον) Το αλάτι είναι μαγειρικό χωρίς ιώδιο.Μου είπε o petshopας να το βάλω για διάφορους λόγους και δεν τ βρήκα άσχημη ιδέα μιας και αλάτι υπάρχει και στην φύση , αλλού σε μεγάλες ποσότητες και αλλού σε μικρές.Στα 50 λίτρα νερού μια κουταλιά του γλυκύ αλάτι δεν νομίζω να πειράξει κάποιο ψάρι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
FotisGt 24 Ιανουαρίου 2012 #4 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Το Ph 5,5 για guppy που το διάβασες; Όταν ρίχνουμε αλάτι στο ενυδρείο μας πρέπει να ξέρουμε γιατί το ρίχνουμε,καθώς και την ποσότητα. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε αν τα ψάρια μας μπορούν να το δεχθούν.Θα πρότεινα να διαλέξεις ανάμεσα στα είδη που έχεις και να τους δώσεις τις σωστές συνθήκες που χρειάζονται για να είναι υγιή.Το να τα φτάνουμε στα όρια ποτέ δεν έκανε καλό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 24 Ιανουαρίου 2012 Author #5 Share 24 Ιανουαρίου 2012 http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/guppy.htm Εδώ λέει για τα guppys.Το αλάτι μου είπε το παιδί από το petshop πως κάνει καλό στο ότι δεν αφήνει κάποια μικρόβια να αναπτυχθούν , δυναμώνει το ανοσοποιητικό των ψαριών , βοηθάει στο να έχουν καλύτερα χρώματα κτλ. Τώρα όσο για την ποσότητα μου είπε πως στα 50 λίτρα μπορώ να βάλω μέχρι και 2,5 κουταλιές.Απλά επειδή έβαλα πρώτη φορά έβαλα 1 και δεν σκοπεύω να το αυξήσω.Όσο για τα όρια το ξέρω γι αυτό είπα πως θα κατεβάσω την σκληρότητα γύρω στο 13 και το PH λίγο πιο κάτω από το 7(6,7-7). Link to comment Share on other sites More sharing options...
FotisGt 24 Ιανουαρίου 2012 #6 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Με βάση αυτό το προφίλ που είναι αποτέλεσμα αρκετής έρευνας και σύμφωνα με το fishbase.org που μελετάει σημαντικά τους βιότοπους καταγωγής θα έλεγα οτι το 5.5 Ph είναι αρκετά εκτός ορίων.Σίγουρα τα περισσότερα,αν όχι όλα, τα Guppy που έρχονται στα χέρια μας προέρχονται από αναπαραγωγές αλλά οφείλουμε να τα διατηρούμε σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στους βιότοπους τους και να μην ξεφεύγουμε σημαντικά.Μην ξεχνάς οτι σε ήδη σκληρό νερό πρόσθεσες αλάτι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 24 Ιανουαρίου 2012 Author #7 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Ναι σωστά παρατήρησες πως οι συνθήκες που παραθέτεις είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο μέρος που ζουν ελεύθερα τα ψάρια. Στο link που έβαλα λέει πως τα guppys πλέον πια, από τις πολλές αναπαραγωγές, έχουν αποκτήσει μια προσαρμοστικότητα η οποία τους επιτρέπει να ζούνε σε συνθήκες τόσο διαφορετικές από αυτές που επικρατούν στα νερά της κεντρικής Αμερικής.Και επίσης επειδή πολλοί από εμάς τα αναπαράγουμε μόνοι μας, τα νέα guppys που γεννιούνται στο ενυδρείο μας προσαρμόζονται στο νερό από μικρά και πολλές φορές αν τα βάλεις μετά σε συνθήκες που ταιριάζουν στο φυσικό τους περιβάλλον δεν αντέχουν. Τέλος δεν νομίζω τα guppys στο φυσικό τους περιβάλλον να έχουν τα χρώματα που έχουν κάποια από τα δικά μας.Παρ' όλα αυτά εμείς τα προτιμούμε περισσότερο σε σχέση με εκείνα. . Το KH και το GH που έγραψα παραπάνω όπως και το PH είναι μετά την προσθήκη αλατιού η οποία έγινε σήμερα. Από το Σάββατο οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν (σιγά σιγα βέβαια) σε κάθε αλλαγή νερού έως να φτάσουν τις επιθυμητές. (PH 6.8-7 / GH 13 / KH 7). Link to comment Share on other sites More sharing options...
irinichan 24 Ιανουαρίου 2012 #8 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Το αλάτι που πρόσθεσες τι αλάτι είναι; Είναι μόνο κρύσταλλοι NaCl; Γιατί αν είναι έτσι, αυξάνεις την αλατότητα του νερού, όχι το ΚΗ που είναι η ανθρακική σκληρότητα δλδ τα ανθρακικά άλατα. Και ναι όντως αυξημένη αλατότητα σημαίνει μείωση στην ανάπτυξη μικροβίων, σκέψου όμως ότι η "βιολογία" του φίλτρου και γενικώς του ενυδρείου είναι βακτήρια. Επίσης θα συμφωνήσω με τον FotisGt για τη fishbase.org. Αφού κοιτάξεις το προφίλ του ψαριού που σε ενδιαφέρει καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά και εκεί, και να δώσεις βάση στην οικολογία του είδους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 24 Ιανουαρίου 2012 Author #9 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Σίγουρα όχι γιατί όπως είπα το KH αυξήθηκε. Δηλαδή να μην βάζω αλάτι (ούτε σε τόσο μικρές ποσότητες); Ο petshopας που μου το είπε πάντως έχει μεγάλη εμπειρία στα ενυδρεία και δεν νομίζω να μου το είπε για να κάνει κακό στο ενυδρείο.Αυτό για τα βακτήρια αν ισχύει δεν μου το είπε.όταν λες οικολογία τι εννοείς??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Ιανουαρίου 2012 #10 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Αγαπητε μου οσο και να προσπαθησεις να ριξεις τις σκληροτητες και το ph δεν θα το καταφερεις γιατι ριχνεις αλατι μεσα...Για την ψαροσυνθεση σου ειπαν και πιο πανω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 24 Ιανουαρίου 2012 Author #11 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Ωραία για την ψαροσύνθεση κατάλαβα. Τώρα το αλάτι μπορείτε να μου πείτε τι κακό κάνει? Δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αλάτι σε 50 λίτρα ενυδρείο γεμάτο με απιονισμένο νερό κάνει το νερό σκληρό ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Ιανουαρίου 2012 #12 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Και βεβαια το αλατι ανεβαζει τις σκληροτητες γι αυτο δεν το χρησιμοποιουμε ποτε σε ψαρια που θελουν μαλακο νερο Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 24 Ιανουαρίου 2012 Author #13 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Τέλος πάντων (αν και δεν μπορώ να καταλάβω πως με τόσο μικρή ποσότητα αλατιού μπορούν να επιρεαστούν τόσα λίτρα μαλακού νερού όπως είναι το απιονισμένο) έτσι κι αλλιώς πρώτη φόρα έριξα.Αλλά επειδή ξεφύγαμε λίγο, τελικά τα guppys είναι έτσι λόγο των neon και ότι είπε η irinichan στην 1η απάντησή της.; Link to comment Share on other sites More sharing options...
irinichan 24 Ιανουαρίου 2012 #14 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Λέγοντας οικολογία εννοώ να τσεκάρεις το πού ζουν. Τα μεν γκάπι ζουν στην Κεντρική προς νότια Αμερική ενώ τα νέον απαντούν στη νότια αμερική σε συγκεκριμένο ποτάμι. Και τα δύο έχουν ένα εύρος συνθηκών που μπορούν να επιβιώσουν αλλά το άριστο για κάθε έναν παράγοντα για καθένα από τα δύο είδη είναι διαφορετικό. Οπότε είναι δύσκολο να μείνουν και τα δύο ευχαριστημένα όσο αφορά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που στην ουσία εσύ έχεις καθορίσει σε ένα μεγάλο βαθμό. Μιλάμε για δύο είδη που διεκδικούν την ίδια περιοχή για να κινηθούν και να τραφούν. Λογικό είναι να υπάρχουν και εντάσεις μεταξύ τους και συμπεριφορές όπως αυτή που δείχνουν τα γκάπι. Για την ερώτησή σου σχετικά με την αλατότητα και την επιβίωση βακτηρίων, γενικά τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται αρκετά σε συνθήκες υψηλής αλατότητας (δεν ξεχνώ τα αλόφιλα βακτήρια, μόνο που αυτά βρίσκονται σε ακραίο περιβάλλον, το ενυδρείο δεν είναι και τόσο ακραίο περιβάλλον). Γενικά να ξέρεις ότι τα βακτήρια αγαπούν τιμές pH άνω του 7, ουδέτερες προς βασικές, ενώ οι μύκητες το όξινο περιβάλλον. Γι'αυτό και σε συνθήκες πολύ χαμηλού pH η "βιολογία", που απαρτίζεται κυρίως από βακτήρια, πεθαίνει. Το απιονισμένο νερό που χρησιμοποιείς μπορεί να μην έχει φορτισμένα ιόντα αλλά δεν είναι "καθαρό". Δλδ δεν έχουν αφαιρεθεί μη φορτισμένες ενώσεις οι οποίες μπορεί εν δυνάμει να είναι τοξικές. Καλύτερα να αποφύγεις εκταταμένη χρήση του. Σημείωση ότι στα γλυκά νερά (λίμνες και ποτάμια- όχι στις εκβολές που επικοινωνούν με θάλασσα) η αλατότητα είναι μηδέν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 24 Ιανουαρίου 2012 Author #15 Share 24 Ιανουαρίου 2012 Ειρήνη επειδή μου ακούγονται πολύ επιστημονικά έτσι όπως μου τα λες λογικά έχεις ψαχτεί πάρα πολύ.Από τα παραπάνω όμως έχω κάποιες απορίες.Αν κάποιος θέλει να έχει ψάρια μαλακού νερου και όξινου ph τι κάνει με την βιολογία.; Με τα cory panda που έχω πιο πολύ σε συνθήκες ταιριάζουν τα guppy σε σκληρότητα και ph αλλά σε οικολογία με τα neon.Ποιά κρατάω τώρα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
irinichan 25 Ιανουαρίου 2012 #16 Share 25 Ιανουαρίου 2012 Αποικοδομητές δεν είναι μόνο τα βακτήρια, υπάρχουν και μύκητες που κάνουν αυτή τη δουλειά. Σε τιμές pH γύρω στο 6 δε θα έχεις πρόβλημα, αυτό το νερό χαρακτηρίζεται ως ελαφρώς όξινο. Κάτω από το 6 αρχίζεις και έχεις θέμα. Για τα είδη που έχεις δεν είμαι σε θέση να σου δώσω κάποια συμβουλη γιατί δεν τα έχω μελετήσει και αυτά που έχω είναι μόνο τα γκαπι. Λογικά, θα δεις ποιο είδος θα επικρατήσει και θα ταιριάξει καλύτερα στο σύστημά σου σε ένα βάθος χρόνου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 25 Ιανουαρίου 2012 #17 Share 25 Ιανουαρίου 2012 Φίλε Pitsiovic πρέπει να αποφασίσεις ποιά ψάρια από τα δυο σου αρέσουν περισσότερο (guppy η neon) και αυτά να κρατήσεις δημιουργώντας τους το κατάλληλο περιβάλλον. Αν αποφασίσεις τα neon ταιριάζουν με τα cory panda σε πολλές απο τις παραμέτρους του νερού. Ομως τα neon για να αναδείξουν χρώματα και συμπεριφορές χρειάζονται να ζουν σε πιο μεγάλα κοπάδια (τουλάχιστον 8-10 το λιγότερο) να είναι το μοναδικό κοπαδόψαρο μέσα στο ενυδρείο, χώρο αρκετό τουλάχιστον 70-100λτ, και νερό μαλακό που να είναι πλούσιο σε τανίνες. Τα guppy δεν ταιριάζουν με τα άλλα δυο είδη ψαριών που έχεις, αλλά κατά τη προσωπική μου γνώμη είναι πιο ταιριαστά για το δικό σου ενυδρείο (συνθήκες νερού, λίτρα). Οσο αφορά το πρόβλημα που αναφέρεις η λύση του βρίσκεται στο αρχικό σου post εκει που γράφεις οτι στις μετρήσεις σου ανιχνεύεις αμμωνία που δείχνει ανεπαρκή βιολογία η αστρωτο ενυδρείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoi9 25 Ιανουαρίου 2012 #18 Share 25 Ιανουαρίου 2012 εεε δεν ξερω τοσα πολλα απο ενιδρεια αλλα ξερω πολυ καλη βιολογια λογο κατευθυνσησ... το ph του νερου δεν ειναι ιδιο σε ολα τα υδατινα οικοσυστηματα....εξορταται απο πολλουσ παραγοντεσ κ κυριως απο την παρεμβαση του ανθρωπου στο οικοσυστημα...γεγονοσ παντωσ ειναι οτι καλο 8α ηταν να κρατησεισ μια σχετικη ισσοροπια... ασ μην ξεχναμε οτι τ guppy (κουνελοψαρα) ανηκουν στο ιδιο ειδοσ με τα κουνουποψαρα τα οποια αφεθηκαν ελευθερα για την αντιμετωπιση τησ ελονοσιασ ...οχι μονο επειδη ηταν αποτελεσματικα εναντι των κουνουπιων αλλα και επειδη μπορουν να προσαρμοστουν κ να αναπαραχθουν σε οποιοδηποτε οικοσυστημα...δεν πιστευω πωσ 8α παθουν κατι με μειωμενο ph αλλα καλο ειναι να τ προσεξεισ λιγο Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 25 Ιανουαρίου 2012 Author #19 Share 25 Ιανουαρίου 2012 Σωτήρη έγω έγραψα πως δεν υπάρχει αμμωνία.Θα δω μέχρι την Τρίτη πως θα είναι τα ψάρια και αν δεν είναι καλά λογικά θα βγάλω κάποια. Σήμερα πάντως τα guppys είναι πιο δραστήρια (αν και όχι όπως πριν). Το μόνο θετικό είναι πως δεν κυνηγιούνται τα neon με τα guppys , οπότε δεν νομίζω να πάθουν κάτι κακό αναμεταξύ τους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 25 Ιανουαρίου 2012 #20 Share 25 Ιανουαρίου 2012 το θεμα δεν ειναι η συμπεριφορα μεταξυ τους,αλλα οι συνθηκες νερου που ειναι διαφορετικες.διαλεξε ποια ψαρια σου αρεσουν και διωξε τα αλλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 25 Ιανουαρίου 2012 Author #21 Share 25 Ιανουαρίου 2012 Ναι φίλε μου το κατάλαβα αυτό απλά μου έχει κάνει εντύπωση η αλλαγή συμπεριφοράς των guppys με το που μπήκαν τα neon και προσπαθώ να καταλάβω γιατί....Επίσης αν κάποιο ψάρι θα είχε πρόβλημα με τις συνθήκες αυτό θα ήταν το neon και όχι τα guppys αφου το νερό είναι ελαφρός σκληρό.Και προσπαθώ να καταλάβω τι παίζει (αν έχω κάνει κάποιο λάθος στην προσαρμογή η τίποτα τέτοιο) για να μην ξαναγίνει στο μέλλον.Ασχετα με την λάθος επιλογή ψαριών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 25 Ιανουαρίου 2012 #22 Share 25 Ιανουαρίου 2012 φυσιολογικο οταν μπαινει νεα ρατσα στο ενυδρειο να υπαρχουν καποιες ''αντιδρασεις'' των παλιων.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος