Jump to content

Διαφανης "γλιτσα"

chris1988

Recommended Posts

Γεια σας παιδια, ειμαι νεος στον χωρο, ειχα παλιοτερα ενα μικρο ενυδρειο με 20 λιτρων με 2 χρυσοψαρα και πριν μια εβδομαδα περιπου αποφασισα να παρω το πρωτο μου ενυδρειο 65 λιτρων.

Αφου λοιπον εκανα μια ερευνα για τα πετ της περιοχης (δεν εχει και πολλα στην πολη που μενω), μπηκα στο πιο φαινομενικα οργανωμενο και πηρα το ενυδρειο. Ο πετσοπας αρχισε να με δεινει τις συμβουλες του και με εδωσε και ενα χαρτι με το τι ακριβως πρεπει να κανω μεχρι να παρω τα ψαρακια.

Θα μιλησω για το τι ακριβως με ειπε να κανω καθως δεν τους εμπειστευομαι και πολυ αυτους, να με πειτε αν μπορειτε αν με τα ειπε καλα ή πρεπει να κανω και κατι ακομα.

Λοιπον, αρχικα με ειπε να στρωσω κατω κατω το χωμα για τα φυτα αφου του ειπα πως θελω να το διαμορφωσω με αληθινα φυτα, και μετα απο πανω το χαλικι που αποτι με ειπε ειναι natural. Αφου εκανα ολα αυτα σπιτι, μετα εβαλα τα φιλτρα (ενα μαυρο σφουγγαρι, 2 ασπρα, ακομα ενα μαυρο, ανθρακας, μακαρονια) την αντλια και τον "θερμοσυφωνα". Μετα εβαλα το νερο κανονικα και μετα εβαλα το aquatan οσο ελεγε απο πισω αναλογα με τα λιτρα. Στη συνεχεια αυτος με ειπε πως πρεπει για 10 συνεχομενες μερες να ριχνω ενα αλλο υγρο με βακτηρια 1 φορα το 24ωρο και μετα 3 μερες να παω να με δωσει ψαρακια. Στο μεταξει εβαλα και φυτα μεσα και ενα ξυλο που πηρα απο το πετ. Σημερα που ειμαι στην 4η μερα και αυριο θα παω μαλλον να παρω και ψαρακια( αν με δωσετε και εσεις το οκ), το νερο εχει γινει αρκετα καφε αλλα αποτι με ειπε αυτος, αυτο σιγα σιγα θα φυγει και καλο ειναι να το αφησω να φυγει μονο του με το φιλτραρισμα και με τις αλλαγες νερου που θα κανω 1 φορα την εβδομαδα αλλα το θεμα ειναι πως σημερα παρατηρησα πως πανω στο ξυλο εχει κολλησει ενα διαφανες σαν gel και κατι ασπρακια και δεν ξερω τι μπορει να ειναι και τι πρεπει να κανω. Επισης αυτο το διαφανες εχει πιασει και λιγο στα φυτα πανω οχι στα φυλλα τους τοσο οσο στα κλωναρια τους.

Συγνωμη αν σας κουρασα με τοσο κειμενο απλα τωρα ξεκιναω και θελω να τα κανω ολα οσο πιο σωστα γινεται.

Παραθετω και φωτο.

Επειδη ειναι λιγο μεγαλες τις ανεβαζω αλλου.

Ευχαριστω πολυ.

http://imageshack.us/photo/my-images/405/17270532.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/59/39348487.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/838/37340257.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/864/50584272.jpg/

Σαν μούχλα μου φαίνεται.Θα φύγει μόνη της κανονικά. Το ξύλο πρέπει να μην το έβρασες γιαυτό σου το έχει κάνει το νεράκι σαν τσάι από τις τανίνες. Θα κάνεις μια έρευνα αγοράς να πάρεις τεστ για NH3/ΝΗ4, N02, No3 τουλάχιστον και χρειάζεσαι και ph kh Gh. Δεν θα σου γράψω αναλυτικά αλλά πριν μπει μέσα ζωντανό πρέπει να δημιουργηθούν τα απαραίτητα βακτήρια μέσω του κύκλου του αζώτου (δηλαδή να φτάσεις να έχεις μετρήσεις ΝΗ3/ΝΗ4 = 0, Ν02 = 0, και ΝΟ3 5-30) για να μπορέσει να δεχτεί ζωντανά το ενυδρείο.

Διάβασε αυτό το αρθράκι για το στήσιμο

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=9381

υπήρχε και μια δημοσίευση που εξηγούσε πολύ ωραία τον κύκλο του αζώτου και τα στάδια του αλλά και τον λόγο που είναι αναγκαίος αλλά δεν το βρήκα σε αναζήτηση που έκανα.

Με απλά λόγια ο πετ σοπάς με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι πωλητής και πρέπει να πουλήσει. Εσύ σαν χομπίστας που δεν θες να πουλάς αλλά να γουστάρεις τα ψάρια σου θα οπλιστείς με υπομονή, θα πάρεις τα τεστ που σου είπα, θα κάνεις και τις μετρησούλες ένα post εδώ και θα συζητήσουμε τι ζωάκια και πότε θα τα πάρεις. Και το πως ακόμα. Επειδή και εγώ όταν ξεκίνησα δεν ήξερα και τράβηξα πολλά μετά για να τα φέρω βόλτα ακολούθησε μια απλή συμβουλή έχε υπομονή και άσε το ενυδρείο σου να στρώσει και να ωριμάσει και μετά δεν θα έχεις προβλήματα, ούτε θα πετάξεις λεφτά. Όποιος δεν είχε υπομονή πέταξε πολλά λεφτά και ψάρια.

Ψάξε και τα πιο παλια post στο forum έχουν πολλές πληροφορίες που θα χρειαστείς. Όπως κατάλαβες μην πάρεις ψάρια. Δεν είναι έτοιμο το ενυδρείο.

Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες.. δεν εχω κανενα προβλημα να περιμενω απλα επειδη με τα ειπε ετσι ο πετσοπας γιαυτο και γω ειχα αυτη την ιδεα..

οσο αφορα για το NH3 με εχει δοσει ενα πραγματακι με μια βεντουζα που δειχνει συνεχεια με χρωμα τα επιπεδα του ΝΗ3. Αυριο θα παω να παρω τα υπολοιπα τεστ και θα σας πω τιμες. Απλα δεν ξερω τι να κανω με το χρωμα και επισης να συνεχισω για 10 μερες το υγρο για τα βακτηρια κανονικα ετσι?

Ευχαριστω και παλι

Επισης και κατι ακομα, το μηχανημα για να ζεσταινει το νερο τοχω βαλει στους 25,5 βαθμους και μεσα εχει 28-29... με φαινεται αρκετα μεγαλη η αποκλιση γιαυτο ρωταω. Το θερμομετρο ειναι υρδαργυρου με βεντουζα μεσα στο νερο.

κοιτα κάποιοι θερμαντήρες θέλουν καλυμπράρισμα απότι ξέρω. Άλλοι χάνουν. Μπορεί να είναι και ζεστό το σπίτι. Πάντως ψηλά είναι. χαμήλωσέ τον. Σημασία έχει το θερμόμετρο τι λέει, συνήθως δεν εχουν απόκλιση μεγαλύτερη του ενός βαθμού.

Έγινε επεξεργασία - Jester

Για να βάλεις ψάρια πρέπει το ενυδρείο να στρωθεί! Το ενυδρείο για να στρωθεί θέλει 30 έως 40 μέρες εκτός και αν μπεί μπόλι.

Καλό θα ήταν να μην βάλεις ψάρια μέχρι οι μετρήσεις να δείξουν ότι τα επίπεδα του νερού σου δείξουν ότι είσαι εντάξει(δηλαδή να είναι στρωμένο)

Έγινε επεξεργασία - ΠαναγιώτηςCR7

Με το χρωμα τι να κανω που ειναι καφετιζον? Να το αφησω ετσι και σιγα σιγα θα φυγει η καλυτερα να το αλλαζω καθε 2-3 μερες ενα 30% του νερου?

αυριο θα δουμε και με τις μετρισεις και θα σας ενημερωσω. Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες.

Αν σε ενοχλεί θα βγάλεις το ξύλο θα το βράσεις 2-3 φορές και δεν θα σου ξαναβγάλει τόση πολή τανίνη. Το υπάρχον θα φύγει με τις αλλαγές και τον ανθρακα αλλά δεν πειράζει το ενυδρείο σου αντιθέτως για κάποια είδη ψαριών είναι επιθυμητό.

Λοιπον μολις εκανα μετρησεις γιατι τελικα επειδη ειχα μια δουλεια περασα και απο το πετσοπ και πιρα τα τεστ. Εχουμε και λεμε:

ΝΗ3 : 0

ΝΗ4 : 0

ΝΟ3 : 10 mg/l

ΝΟ2 : 0 mg/l

GH : >10 d

KH : 3 d

PH : 7,5 (εδω θελω να σημειωσω οτι εκανα 3 μετρησεις και στο 1 λεπτο που ελεγε να δω ηταν 7,5 μετα αν το αφηνες ωρα κανα 10λεπτο πηγαινε 8, χρησημοποιησα πεχαμετρικο χαρτι)

Αυτα απο τις μετρησεις περιμενω τις συμβουλες σας.

Ευχαριστω και παλι.

Το ποστ εχει επξεργαστει γιατι ξεχασα να βαλω τις μετρησεις ΝΗ3/ΝΗ4.

Έγινε επεξεργασία - chris1988

Τωρα που τα ειδα τα τεστ ομως μετα απο τοση ωρα, το ΝΟ2 πηγε 1. Μαλλον θα πρεπει να παρω τα υγρα τεστ, γιατι μαυτα δεν βγαζουμε ακρη.

Τωρα που τα ειδα τα τεστ ομως μετα απο τοση ωρα, το ΝΟ2 πηγε 1. Μαλλον θα πρεπει να παρω τα υγρα τεστ, γιατι μαυτα δεν βγαζουμε ακρη.

Όντως έτσι είναι ... Πολλοί το αποφεύγουμε στην αρχή επειδή κοστίζουν αλλά είναι απαραίτητα.

Ίσως δεν κατάλαβα σωστά, σε ποια μέρα είσαι ακριβώς; Πέρασαν οι 10 μέρες που έριχνες βακτήρια και τώρα είσαι στη 14η ή είσαι ακόμα στην 4η; Όπως και να χει, είναι ακόμα νωρίς για να προσθέσεις με ασφάλεια τα ψάρια.

Άσε λίγο χρόνο να προσαρμοστούν και τα φυτά σου και να επέλθει ισορροπία και μετά προσθέτεις και ψάρια. Όχι όμως όλα μαζί!! Λίγα λίγα ώστε σιγά σιγά να προσαρμοζεται το σύστημα στις νέες απαιτήσεις. Προσθέτοντας ένα ένα ψάρι αυξάνεις την ποσότητα τροφής, τις απεκκρίσεις των ψαριών δλδ. την οργανική ύλη που είναι προς αποσύνθεση, άρα θα αυξηθούν αντίστοιχα και οι αποικίες των βακτηρίων. Αν προσθέσεις με μιας όλα τα ζωντανά τότε οι ήδη υπάρχουσες αποικίες θα κορεσθούν οπότε δε θα μπορεί να αξιοποιηθεί όλη η οργανική ύλη και πιθανώς να ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα η συγκέντρωσει τοξικών ουσιών.

Κατα την γνώμη μου πρέπει να βγάλεις εκτός το ξύλο και να το βάλεις σε καυτό νερό για κάποιες μέρες και να κανείς αλλαγές με καυτό νερό γιατί αυτο που έχει βγάλει το ξύλο σου είναι μυκητας και θα παει παντού.καλο θα ήταν να το αφαιρέσεις και με το χέρι όσο μπορείς πάνω απο τα φυτα και να γλύτωσεις απο αυτήν την καφετιλα.

αστο να κάνει τον κυκλο του. το βρασιμο θα βοηθήσει βέβαια αλλά όχι και μέρες. 2-3 βρασιματάκια με φρεσκο νερο καθε φορα θα φτασουν.

στην 5η μερα γενικα οχι στην 15η.

Καλημερα παιδια, τελικα να το βγαλω το ξυλο η να το αφησω μεσα να φυγει μονο του;

Σημερα εχει γινει καπως καλυτερο το νερο εχει φυγει ενα μεγαλο μερος απο την καφετιλα.. Και αυτοι απο το πετ δεν με ειπαν να το βρασω η κατι παρομοιο.. Με ειπαν απλα να το ξεπλεινω.. Τι να τους πεις.. Οτι ναναι ειναι οι ανθρωποι

Τα φυτα λετε να μου παθουν τιποτε απο αυτη τη γλιτσα; Μηπως οντως να το βγαλω και να το πλεινω;

Μολις εβγαλα φωτογραφιες πιστευω να ειναι αρκετα καθαρες για να μπορεσετε να βγαλετε μια ακρη.

Επειδη ειναι μεγαλες αρκετα τις ανεβαζω σε ενα αλλο σαιτ που ειναι για φωτογραφιες μονο.

357pkoy.jpg

57jnl.jpg

14v0n77.jpg

Στη φωτογραφια που ακολουθει φαινεται πολυ καλα πως αριστερα πανω στο ξυλο εχει 1 εκατοστο απο αυτη τη "γλιτσα".

fz68us.jpg

htcql3.jpg

Και μετα απο μια μικρη ρυθμιση που εκανα για τη θερμοκρασια εφτασα στους 27,5 βαθμους σταθερα. Πιστευω οτι πρεπει να ειναι καλα.

Καλημερα παιδια, τελικα να το βγαλω το ξυλο η να το αφησω μεσα να φυγει μονο του; Δική σου επιλογή. η το βγαζεις και το βραζεις ή το αφήνεις έτσι όπως έχει.

Σημερα εχει γινει καπως καλυτερο το νερο εχει φυγει ενα μεγαλο μερος απο την καφετιλα.. Και αυτοι απο το πετ δεν με ειπαν να το βρασω η κατι παρομοιο.. Με ειπαν απλα να το ξεπλεινω.. Τι να τους πεις.. Οτι ναναι ειναι οι ανθρωποι Εκτός ότι δεν είναι πρόβλημά τους, έχει να κάνει και με την επιλογή του χομπίστα. Άλλος θέλει τις τανίνες και απλά πριν το βάλει το ξύλο ρίχνει ένα γρήγορο ντουζάκι με καυτό νερό είσαι να το ψεθτοαποστηρώσει και άλλοι που το θέλουν κρύσταλλο το νερό βράζουν τα ξύλα μέχρι να μην βγάλει άλλες.

Τα φυτα λετε να μου παθουν τιποτε απο αυτη τη γλιτσα; Μηπως οντως να το βγαλω και να το πλεινω; Τα φυτά δεν θα μασήσουν μην φοβάσαι.

Για το χρώμα στο νερό σου είπα είναι τανίνες και δεν κάνουν κακό στα περισσότερα ψάρια αντιθέτος είναι και ευεργετικό για αυτά. Κοίτα μιας και δεν έχεις βάλει ψάρια μέσα πρέπει να σκεφτείς τι θέλεις. Και στο aquazone αλλά και σε απλές ιστοσελίδες υπάρχουν λίστες με τα ψάρια του χόμπυ και τις απαιτήσεις τους. Διαβασέ τα λίγο. Αν κατέχεις τα αγγλικά μια πολή καλή βάση δεδομένων υπάρχει στο www.seriouslyfish.com (αν θεωρηθεί διαφήμιση αυτό συγνώμη παρακαλώ να διαγραφεί) με πληροφορίες από συνθήκες διαβίωσης μέχρι διαδικασίες ζευγαρώματος και περιγραφή του βιότοπου τους. Δες τι ψάρια θες γιατί μπορεί να τις χρειάζονται τις τανίνες. Και το μαύρο νεράκι έχει την ομορφία του ρώτα τους Αμαζόνιους.

Γεια σας παιδια, λοιπον σημερα πηγα και πηρα τα υγρα τεστ επιτελους! Το ξυλο τελικα το εβγαλα και το εχω στον κουβα του ενυδρειου με νερο να βγαλει το χρωμα γιατι δεν εβλεπα ουτε τα φυτα μεσα απο το χρωμα. ΄Αλλαξα και το 30% απο το νερο.

Παρεμπιπτόντως, οταν το εβγαλα ολη η γλιτσα εφυγε πανω απο το ξυλο και κυκλοφορουσε μεσα και εγινε ενα χαος, τελοσπαντων το καθαρισα και ολα οκ.

οι μετρησεις μου:

ΡΗ : 7,5

ΝΗ3/ΝΗ4 : 0,5 (και εδω ηθελα να ρωτησω πως ειναι δυνατον να εχει 0,5 ενω δεν εχει ψαρακια ακομα μεσα)

ΝΟ3 : 0

ΝΟ2 : 0

GH : 10

KH : 7

προφανως δεν ειναι ακομα για να μπουν ψαρακια αλλα δεν μπορω να καταλαβω πως γινεται να ειναι διαφορετικα απο τις τενιες.

Τελοσπαντων περιμενω τα σχολια σας.

Λοιπόν θα σου εξηγήσω μέσα σ'άκρες γιατί έχεις ΝΗ3/ΝΗ4. Το ενυδρείο σου επειδή είναι στο στρώσιμο τα φυτά,ξύλα και οτιδήποτε άλλο παράγουν αμμωνία η οποία φεύγει σιγά σιγά μόλις δημιουργηθούν τα απαραίτητα βακτήρια!

Γι'αυτό περίμενε οι μετρήσεις να δείξουν ότι είσαι ΟΚ και μετά βλέπεις για ψαροσυνθέσεις!

ΥΓ: Εγώ το ξύλο που είχα βάλει παλιά στο ενυδρείο μου το ξέπλυνα καλά, το έβαλα σε ένα κουβά με βραστό νερό για μια μέρα(δεν πειράζει να κρυώσει το νερό) ώστε να βγάλει ότι υγρά είχε, μετά το ξέπλενα καλά και το τοποθετούσα χωρίς προβλήματα και χρώματα!

Γεια σας και παλι παιδια, τελικα το ξυλο τοχω ακομα στον κουβα και αλλαζω καθε μερα νερο, μεχρι να δω πως θα σταματησει να βγαζει τοσο πολυ κιτρινιλα. Την τελευταια φορα που ειχα παει στο πετ για να αγορασω ενα φυτο για το ενυδρειο, ειχα παρατηρησει οτι πανω στο φυτο ειχε σενα σημειο κολλημενα κατι πολυ μικρα ασπρα και διαφανη μπαλακια. Ε λοιπον σημερα, ειχα την ευχαρηστη εκπληξη να δω 4-5 πολυ πολυ μικρα σαλιγκαρια να τρεχουν πανω κατω στα τζαμια του ενυδρειου μου.

Βεβαια ειναι μονα τους ακομα γιατι ψαρια δεν εχω βαλει ακομα καθως το ενυδρειο ακομα στρωνει.

Συντομα θα προσπαθησω να σας περιγραψω και πως ειναι γιατι δεν ξερω καν τι ειδους ειναι. Απλα ακομα δεν φαινονται και πολυ καλα τα χρωματα, καθως ειναι σαν το κεφαλι της καρφιτσας.

Επειδη ακομα ειμαι καινουργιος, λαθρεπιβατες δηλαδη?

Παντως ενα που παρατηρησα ειναι καφε με μαυρες ριγες.

Μα μερικα ατομα απο εδω μεσα με ειπαν πως μετα απο λιγες εβδομαδες ξαφανιζεται η καφετιλα, εκτος αν δεν καταλαβα καλα εγω.

Λαθρεπιβάτες είναι σαλιγκαράκια που "τσιμπάμε" μαζί με τα φυτά που είτε αγοράζουμε είτε παίρνουμε από κάποιον συγχομπίστα. Αν μπορείς να βγάλεις κάποια φωτογραφία ίσως το αναγνωρίσουμε :)

Για την καφετίλα δεν ξέρω να σου πω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...