Jump to content

Ένα Sump... Ανάποδο

GKAZI

Recommended Posts

Παίδες καλημέρα

Διαβάζοντας για τη χρησιμότητα του sump και με το σκεπτικό ότι θέλω να αποφύγω πολλά παράταιρα μέσα στο ενυδρείο, όπως καλώδια, θερμαντικά, εισόδους – εξόδους φίλτρων κ.λ.π σκέφτομαι να κατασκευάσω ένα sump αλλά… ανάποδο.

Συγκεκριμένα: Έχω ένα ενυδρείο με διαστάσεις 1,05 μήκος Χ 35 πλάτος Χ 70 ύψος ανοικτό με ξύλινο πλαίσιο στο πάνω μέρος για να μην φαίνονται τα φώτα. Λέω να κάνω ένα sump που δεν θα βρίσκεται ούτε κάτω, ούτε δίπλα από το ενυδρείο, αλλά από πάνω του. Θα έχει διαστάσεις 25 μήκος Χ 35 πλάτος Χ 25 ύψος.

Το νερό θα ανεβαίνει με κυκλοφορητή 800 ή 1000 l/h που θα βρίσκεται ή στον πυθμένα είτε κάπου ενδιάμεσα στο ενυδρείο, θα το δω πως είναι καλύτερα.

Θα διέρχεται από δύο διαμερίσματα γεμάτα μηχανικό σφουγγάρια, βαμβάκι και τύρφη διαστάσεων 13 πλάτος Χ 13 μήκος Χ 24 ύψος το καθένα και από ένα διαμέρισμα γεμάτο με βιολογικό και διαστάσεις 12 μήκος Χ 35 πλάτος Χ 24 ύψος. Μάλιστα σκέφτομαι το διαμέρισμα του βιολογικού στη μία πλευρά του να έχει ελαφρά κλίση ώστε το νερό να πέφτει σαν καταρράκτης μέσα στο ενυδρείο. Από εκεί περνώντας το νερό θα περνά και από τον θερμοστάτη για να ζεσταίνεται.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύω πως θα έχω:

1.- περισσότερο όγκο για μηχανικό και βιολογικό υλικό απ’ ότι έχει οποιοδήποτε φίλτρο για ενυδρείο 250 λίτρων.

2.- οικονομία καθώς θα δουλεύει μόνο ένας κυκλοφορητής και όχι δύο φίλτρα που λειτουργούν τώρα για σιγουριά. Ακόμη και διακοπή ρεύματος να γίνει σε απουσία μου ο κυκλοφορητής θα επαναλειτουργήσει αντίθετα με τα φίλτρα που αν πάρουν αέρα χρειάζονται βοήθεια για να επαναλειτουργήσουν.

3.- δεν θα διατρέχω κίνδυνο πλημμύρας σε αντίθεση πολλές φορές με τις υπερχειλίσεις γιατί το νερό που φτάνει στο sump θα είναι όσο στέλνει ο κυκλοφορητής. Οπότε αν σταματήσει να στέλνει θα σταματήσει και να πέφτει, ενώ το sump θα έχει νερό για τη ζωή των βακτηρίων όσο διαρκεί τυχόν διακοπή.

4.- θα έχω καλύτερη οξυγόνωση με τον «καταρράκτη» και δεν θα χρειάζομαι αερόπετρα, οπότε και άλλη οικονομία

5.- αισθητικά μέσα στο ενυδρείο να φαίνεται ένας κυκλοφορητής που μπορεί να μπει πίσω από πέτρες και ξύλα και ένας σωλήνας που θα καλύπτεται πιο εύκολα απ’ ότι μπαστούνια εισαγωγής, εξαγωγής και σωληνάκια για αερόπετρες κ.λ.π. Ακόμη θα φύγει και ο θερμαντήρας, όπως πιθανόν και το θερμόμετρο που υπάρχει σε μία γωνία.

Τι λέτε? Μπορεί να λειτουργήσει?

Επισυνάπτω και ένα σχέδιο για το πως το σκέφτομαι.

Κάθε σκέψη και πρόταση ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ :bigemo_harabe_net-74:

sump.doc

Έγινε επεξεργασία - GKAZI

γινεται φιλε μου!υπαρχουν και ετοιμα ενυδρεια που εχουν τετοιο φιλτρο στο καπακι!

στο συγκεκριμενο ενυδρειο που εχει ο ανιψιος μου το "sump" βρισκεται πανω στο καπακι εχει πλατος 15 εκατοστα, 10 εκατοστα υψος και μηκος οσο το μηκος του ενυδρειου!

αμα βρεις καμια καλη πατεντα να το στιριξεις πανω στο τζαμι ειναι μια χαρα..

εχω προσπαθησει να κανω κατι τετοιο παλιοτερα με τζαμι αλλα δεν βρηκα καποιο ασφαλη και καλαίσθητο τροπο να παταει πανω εκτος αν το κολλησεις με σιλικονη!βεβαια δεν μου πολυ αρεσε σαν ιδεα στο τελος και την παρατησα..αν κατσεις να σκεφτεις σιγουρα θα βρεις καποιο τροπο!

ενα μειονεκτημα ειναι πως οτι σκουπιδια εχει το ενυδρειο θα περνανε πρωτα απο την αντλια..

Έγινε επεξεργασία - adlib

γινεται φιλε μου!υπαρχουν και ετοιμα ενυδρεια που εχουν τετοιο φιλτρο στο καπακι!

στο συγκεκριμενο ενυδρειο που εχει ο ανιψιος μου το "sump" βρισκεται πανω στο καπακι εχει πλατος 15 εκατοστα, 10 εκατοστα υψος και μηκος οσο το μηκος του ενυδρειου! σοβαρά? αυτό δεν το ήξερα. Επομένως έχεις δίκιο, μπορεί να γίνει, αφού το εφαρμόζουν ήδη οι εταιρείες

αμα βρεις καμια καλη πατεντα να το στιριξεις πανω στο τζαμι ειναι μια χαρα..

εχω προσπαθησει να κανω κατι τετοιο παλιοτερα με τζαμι αλλα δεν βρηκα καποιο ασφαλη και καλαίσθητο τροπο να παταει πανω εκτος αν το κολλησεις με σιλικονη!βεβαια δεν μου πολυ αρεσε σαν ιδεα στο τελος και την παρατησα..αν κατσεις να σκεφτεις σιγουρα θα βρεις καποιο τροπο! Σκέφτομαι να "καθίσει" πάνω σε βάση που θα είναι 26 μήκος Χ 35 πλάτος από 45άρι ή 50άρι PVC ή πολυκαρμπονικό. Εξάλλου η βάση θα μπαίνει και μέσα στο πλαίσιο που έχει ύψος 6 cm πάνω από το ενυδρείο

ενα μειονεκτημα ειναι πως οτι σκουπιδια εχει το ενυδρειο θα περνανε πρωτα απο την αντλια.. Γι' αυτό δεν έχω ακόμη αποφασίσει σε ποιο ύψος θα τοποθετήσω τον κυκλοφορητή

ισως αν κανεις πυργο υπερχειλησης με σφουγγαρι στο πανω μερος ωστε να μην περνανε τα σκουπιδια,ομως τοτε δεν ξερω κατα ποσο λειτουργικο θα ειναι σαν φιλτρο γιατι ουσιαστικά ακυρωνεις τα υπολοιπα σφουγγαρια στο sump!επειδη δεν ειναι πολλα τα λιτρα του ενυδρειου σου ισως ναμην χρειαστεις αλλα σφουγγαρια και ετσι θα κερδισεις πιο πολυ βιολογια!δηλαδη μπαινει στον πυργο σφουγγαρι και το υπολοιπο sump βιολογια!!!αυτο βεβαια αν δεν σε πειραζει να εχεις τον πυργο..απο φιμε τζαμι για να κρυβεται και η αντλια!

Μια παρατήρηση που μου είχαν κάνει κι εμένα όταν ρώτησα κάτι παρόμοιο. Καλύτερα είναι να τραβάς νερό αντί να σπρώχνεις. Διότι η αντλία τραβάει όσο μπόρει σε περίπτωση που μαζευτεί αρκετη βρωμιά στα μηχανικά φίλτρα. Ενώ αντίθετα θα σπρώχνει περισσότερο νερό από όσο προλαμβαίνει να φιλτραριστεί και το αποτέλεσμα θα είναι πλυμήρα. Αν θα καθαρίζεις τα σφουγγάρια σου πολύ συχνα τοτε μπορεί να μην έχεις πρόβλημα.

ισως αν κανεις πυργο υπερχειλησης με σφουγγαρι στο πανω μερος ωστε να μην περνανε τα σκουπιδια,ομως τοτε δεν ξερω κατα ποσο λειτουργικο θα ειναι σαν φιλτρο γιατι ουσιαστικά ακυρωνεις τα υπολοιπα σφουγγαρια στο sump!επειδη δεν ειναι πολλα τα λιτρα του ενυδρειου σου ισως ναμην χρειαστεις αλλα σφουγγαρια και ετσι θα κερδισεις πιο πολυ βιολογια!δηλαδη μπαινει στον πυργο σφουγγαρι και το υπολοιπο sump βιολογια!!!αυτο βεβαια αν δεν σε πειραζει να εχεις τον πυργο..απο φιμε τζαμι για να κρυβεται και η αντλια!

Αυτό δεν το είχα υπολογίσει. Ίσως αν η αντλία μπει σε κάποιο μικρό στο ύψος "κουτί" που από πάνω θα έχει 1-2 σφουγγάρια, στα οποία θα κάνω μία τρύπα για να περνά ο σωλήνας της αντλίας και να κρατούν τα πολύ χοντρά τότε και πολλή βρωμιά δεν θα τραβά η αντλία, αλλά και δεν θα χρειαστούν πολλά σφουγγάρια στο επάνω σύστημα.

Έτσι όπως το υπολόγιζα στο sump θα υπήρχαν στα δύο διαμερίσματα περίπου 8-9 στρώσεις από σφουγγάρια διαφορετικών διαμετρημάτων και βαμβάκι, αλλά ίσως με την πρότασή σου καταργηθεί το ένα διαμέρισμα

Ευχαριστώ θα το ψάξω :lol:

Μια παρατήρηση που μου είχαν κάνει κι εμένα όταν ρώτησα κάτι παρόμοιο. Καλύτερα είναι να τραβάς νερό αντί να σπρώχνεις. Διότι η αντλία τραβάει όσο μπόρει σε περίπτωση που μαζευτεί αρκετη βρωμιά στα μηχανικά φίλτρα. Ενώ αντίθετα θα σπρώχνει περισσότερο νερό από όσο προλαμβαίνει να φιλτραριστεί και το αποτέλεσμα θα είναι πλυμήρα. Αν θα καθαρίζεις τα σφουγγάρια σου πολύ συχνα τοτε μπορεί να μην έχεις πρόβλημα.

Φυσικά τα σφουγγάρια θα ελέγχονται κάθε βδομάδα και αν υπάρχει πρόβλημα θα καθαρίζονται, ενώ το βαμβάκι θα αλλάζει ίσως και σε κάθε αλλαγή νερού. Απ' ότι καταλαβαίνω εννοείς ότι η αντλία θα στέλνει νερό ψηλά, αλλά τα σφουγγάρια έχουν μπουκώσει δεν θα μπορεί να περνά εύκολα το νερό? Αλλά όσο επεξεργάζομαι την κατασκευή σκέφτομαι ότι αν γίνει κάτι σαν αυτό που προτείνει ο φίλος adlib ή αν στο διαμέρισμα, που θα γίνεται η εισαγωγή του νερού, υπάρξει κάποιο είδος προφίλτρου με αραιά ίσως να μην περνά πολλή βρωμιά. Ίσως πάλι η αντλία να "κολλήσει" στη μέση του ύψους του ενυδρείου για να μην τραβά τα σκουπίδια του πυθμένα.

post-32212-0-57448600-1326706927_thumb.png

σε ενα τετοιο συστημα δεν προκειται να πλημηρισει φιλε μου γιατι οσο και να βουλωσουν τα σφουγγαρια(μπλε) το νερο θα περναει στο διπλανο διαμερισμα και θα αδειαζει παλι στο ενυδρειο!υποψην οτι ο σωληνας στη βιολογια(κοκκινο) ειναι κοντύτερος απο το διαχωριστικο αλλα αρκετα ψηλος ωστε να αποτρέψει το σαμπ να αδειασει εντελως σε περιπτωση διακοπης ρευματος!

το βρησκω πολυ καλο!

μετα το φιλτρο αν εχει και 1 διαμερισμα να μπορεις απο εκει να στελνεις τροφες ζωντανες/αποξιραμενες θα μου ακουγοταν ακομα πιο καλο!

με προβληματιζει λιγο ο φωτισμος και το πως θα φενεται γενικος

Έγινε επεξεργασία - marnieros

το βρησκω πολυ καλο!

μετα το φιλτρο αν εχει και 1 διαμερισμα να μπορεις απο εκει να στελνεις τροφες ζωντανες/αποξιραμενες θα μου ακουγοταν ακομα πιο καλο!

με προβληματιζει λιγο ο φωτισμος και το πως θα φενεται γενικος

προφανώς αν ταΐζεις με το χέρι μπορείς να ρίχνεις τις τροφές στο διαγώνιο του "καταρράκτη" και από εκεί να πέφτουν στο ενυδρείο. Αν ταΐζεις αυτόματα, τότε η ταϊστρα θα μπορεί να μπει στο διαμέρισμα πριν τον καταρράκτη, με το ίδιο αποτέλεσμα. Εξάλλου το νερό θα είναι 2-3 cm πιο κάτω

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...