Jump to content

Ερωτήσεις Για Φίλτρο

GKAZI

Recommended Posts

φιλαράκια σε άλλο ποστ έχω διαβάσει για την κατασκευή diy εσωτερικού φίλτρου με τη χρήση πλαστικής σωλήνας. Οι ερωτήσεις που έχω για όσους το έχουν επιχειρήσει ή ξέρουν πέντε πράγματα περισσότερα από εμένα είναι:

1.- στην ένωση υδραυλικών που πήγα να προμηθευτώ μία 125άρα σωλήνα, μου είπαν ότι οι σωλήνες αυτές είναι για αποχετεύσεις και άφησαν επιφυλάξεις για το αν κάνουν για καθαρό νερό. Ισχύει? Μπορεί να κρύβουν κινδύνους αν περνά μέσα από αυτές το νερό του ενυδρείου ή ακόμη χειρότερα, αν είναι μέσα στο ενυδρείο ως εσωτερικό φίλτρο?

2.- η κόλληση στην τάπα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, γίνεται με ενυδρειακή σιλικόνη ή με την κόλλα που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί? Αν βάλουμε την ειδική κόλλα δεν έχει πρόβλημα για τα ψάρια? Αν βάλουμε σιλικόνη, η ενυδρειακή μπορεί να κολλήσει πλαστικά, όπως οι σωληνώσεις ή με την πίεση θα την πετάξει?

ευχαριστώ για τις όποιες απαντήσεις

Καλησπέρα σου,

οι σωλήνες για τις αποχετεύσεις είναι από PVC. Ένα είδος πλαστικού. Φυσικά κάνει και για ενυδρειακή χρήση, όμως πρέπει να έχει πλυθεί πολύ καλά, όπως και κάθε πράγμα που μπαίνει στο ενυδρείο μας.

Για την κόλληση, η σιλικόνη δεν μπορεί να κολλήσει πλαστικό με πλαστικό.

Το φίλτρο που θέλεις να φτιάξεις, θα είναι εσωτερικό ή εξωτερικό;

το θέλω για εσωτερικό, γιατί φοβάμαι τις πιέσεις που μπορεί να δεχθεί το εξωτερικό και δεν ξέρω πως να τις αντιμετωπίσω. Φίλος από εδώ μέσα που έχει κάνει κάτι ανάλογο μου είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, αν και δεν το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση αλλά για μικρό χρονικό διάστημα σε γεννήστρες. Παρ' όλ' αυτά δεν δείχνει να δημιουργεί πρόβλημα. Αν βρω και τον τρόπο που να τραβά νερό από κάτω και να το βγάζει από πάνω για καλύτερη κυκλοφορία και καθαρισμό του νερού θα είμαι έτοιμος :D

Καλημέρα.

Χρησιμοποιώ εξωτερικό φίλτρο DIY με πλαστικό σωλήνα Φ75. Εχω βάλει τάπες με πάσο στις δύο άκρες του σωλήνα. Οι τάπες έχουν λάστιχο για να σφραγίζουν αλλά επειδή το σύστημα λειτουργεί υπό πίεση στο σπείρωμα των τάπων έβαλα και τεφλόν. Στην μία πλευρά η οποία δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ, έβαλα και σιλικόνη ενυδρειακή και στο σπείρωμα πάνω από το τεφλόν αλλά και έξω αφού πρώτα το έσφιξα. Για σιγουριά έβαλα από επάνω και ένα σφικτήρα. Στην άλλη πλευρά που θα ανοίγει για τον καθαρισμό του φίλτρου έκανα ακριβώς τα ίδια αλλά χωρίς σιλικόνη. Για την όλη κατασκευή στηρίχθηκα σε αυτή την δημοσίευση http://www.aquazone....showtopic=68954

Η διαφορά στο δικό μου φίλτρο είναι ότι τοποθετήθηκε οριζόντια πάνω από το ενυδρείο.

Για να τραβάς νερό από κάτω τοποθετείς την αντλία στο βυθό του ενυδρείου και βάζεις την έξοδο ψηλά.

Μία φωτογραφία από το φίλτρο μου.

post-40439-0-62967400-1327043523_thumb.jpg

Θα προσπαθήσω σε λίγο να βάλω και φωτογραφίες από την κατασκευή του. Σε λίγη ώρα όμως γιατί πρέπει να στήσω το παλιό PC στο οποίο τις έχω αποθηκευση.

έχεις εξασφαλίσει τη μία πλευρά με το τεφλόν και τη σιλικόνη και με το σφιγκτήρα πως δεν θα ανοίξει. Η πάνω? Εκεί που πρέπει να ανοίγεις για να έχεις πρόσβαση στα υλικά και τον καθαρισμό τους?

Δεν μπορώ να διακρίνω καλά την αντλία, είναι πίσω από το φωτιστικό? Δηλαδή με λάστιχο σε όποιο σημείο του ύψους του νερού θέλεις τραβάς νερό, το στέλνεις μέσα στη σωλήνα, περνά από τα υλικά και βγαίνει από την άλλη πλευρά? Πόση πίεση έχεις μέσα στο σωλήνα?

έχεις εξασφαλίσει τη μία πλευρά με το τεφλόν και τη σιλικόνη και με το σφιγκτήρα πως δεν θα ανοίξει. Η πάνω? Εκεί που πρέπει να ανοίγεις για να έχεις πρόσβαση στα υλικά και τον καθαρισμό τους?

Σε αυτή την πλευρά έχω μόνο το λάστιχο της τάπας, τεφλόν και σφικτήρα. Ο καθαρισμός ότι δεν συχνά και όταν χρειαστεί να γίνει θα ξαναβάλω τεφλόν όταν τον κλείσω.

Δεν μπορώ να διακρίνω καλά την αντλία, είναι πίσω από το φωτιστικό? Δηλαδή με λάστιχο σε όποιο σημείο του ύψους του νερού θέλεις τραβάς νερό, το στέλνεις μέσα στη σωλήνα, περνά από τα υλικά και βγαίνει από την άλλη πλευρά?

Η αντλία είναι μέσα στο ενυδρείο και με λάστιχο στέλνει νερό στο φίλτρο.

Πόση πίεση έχεις μέσα στο σωλήνα?

Δεν ξέρω την πίεση .Ξέρω μόνο οτι είναι ενα κλειστό σύστημα που λειτουργεί υπό πίεση. Σίγουρα όμως δεν είναι τόσο μεγάλη για να δημιουργήσει πρόβλημα στον σωλήνα.

Πόσο καιρό τρέχει το φίλτρο σου? Έχεις παρατηρήσει κάποιο -έστω και μικρό- πρόβλημα?

Δεν ξαναχρησιμοποιήσα σιλικόνη για πλαστικές σωλήνες και δεν ξέρω αν κολλάει καλά. Γι αυτό πρώτα θα κάνεις μια δοκιμή.

Αν η σιλικόνη κάνει την δουλεία μπορείς τις σωλήνες να τις κολλήσεις με την κόλλα των υδραυλικών και μετα να μονώσεις με ενυδρειακή σιλικόνη. Θα την χρησιμοποιήσεις με μέτρο και προσοχή ώστε να μην ξεράσει έξω από την ένωση. Μετά να βάλεις αρκετή ενυδρειακή σιλικόνη και από τις δύο μεριές τις ένωσης ώστε να μην έρχεται σε επαφή το νερό μαζί της.

Δεν ξαναχρησιμοποιήσα σιλικόνη για πλαστικές σωλήνες και δεν ξέρω αν κολλάει καλά. Γι αυτό πρώτα θα κάνεις μια δοκιμή.

Έχεις δίκιο οι πλαστικές σωλήνες δεν κολλάνε με ενυδρειακή σιλικόνη

Αν η σιλικόνη κάνει την δουλεία μπορείς τις σωλήνες να τις κολλήσεις με την κόλλα των υδραυλικών και μετα να μονώσεις με ενυδρειακή σιλικόνη. Θα την χρησιμοποιήσεις με μέτρο και προσοχή ώστε να μην ξεράσει έξω από την ένωση. Μετά να βάλεις αρκετή ενυδρειακή σιλικόνη και από τις δύο μεριές τις ένωσης ώστε να μην έρχεται σε επαφή το νερό μαζί της.

Επειδή θα είναι εσωτερικό φίλτρο θέλω να αποφύγω όσο το δυνατόν την κόλλα των υδραυλικών. Σκέφτομαι λοιπόν, ότι είτε το νερό εισέρχεται από την πάνω πλευρά -υπό τύπον υπερχείλισης- είτε από την κάτω πλευρά -ανοίγοντας τρύπες στο ύψος της τάπας- αφού η αντλία θα τοποθετηθεί ψηλά στην πάνω πλευρά και θα τραβά νερό για να το επιστρέφει στο ενυδρείο, η κάτω τάπα δεν θα δέχεται πιέσεις, οπότε δεν θα έχει φόβο να φύγει. Το προχωρώ με καλό σφίξιμο της τάπας με το σπείρωμα και το λαστιχένιο δακτύλιο και δυνατή πίεση στη σωλήνα, ώστε να μην βγαίνει εύκολα ακόμη και με το χέρι. Θα το δοκιμάσω και σε ένα μικρό ενυδρείο που "κάθεται" και αν πάλι καλά για 10-15 μέρες θα το βάλω στο μεγάλο ;)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...