Jump to content

Παρατεταμενη Απουσια

vmaras

Recommended Posts

Καλημερα σας.

Εχω το παρον ενυδρειο http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=68537.

Λογω δουλειας ομως θα πρεπει να λειψω περιπου 1 μηνα οπου δεν θα υπαρχει κανεις να το προσεχει.

Τι θα μου προτεινατε να κανω? Υπαρχει καποιο αλλο ποστ να διαβασω σχετικα (να μην ξαναγραφετε)?

Πρεπει να παρω αυτοματη ταιστρα απο οτι καταλαβαινω - εχετε καποια προταση?

Το DYI CO2 θα το ανανεωσω πριν φυγω και θα καθαρισω το φιλτρο. Υπαρχει κατι αλλο να κανω?

Οποιαδηποτε συμβουλη θα ηταν ευπροσδεκτη.

Ευχαριστω

οποια αυτοματη ταιστρα και να παρεις θα την δουλεψεις καμμια βδομαδα πριν φυγεις για να βεβαιωθεις πως δουλευει σωστα

υπαρχουν επισης παστλιες μακρας διαρκειας οι οποιες περιεχουν ιχνοστοιχεια και ηλεκτρολυτες για τα ψαρια σου και λυωνουν αργα στο νερο.αφου γυρισεις συνισταται μια γενναια αλλαγη νερου.

και προσοχη με την μαγια γιατι ετσι ελειψα και εγω μια εβδομαδα και εγινε κολαση μπηκε η ζαχαρη μεσα στο νερο

Δυσκολα τα πραγματα.

Ενα μηνας απουσιας και ανωριμο ενυδρειο ειναι κακος συνδυασμος.

Αν ψοφησει τιποτα μεσα και μεινει μεσα θα αρχισουν αλυσιδωτες αντιδρασεις..

Βρες ανθρωπο να το ελεγχει.

Αν το αφησεις τελικα μονο του, εγω προτεινω να μην κανεις μεγαλη αλλαγη στην επιστροφη, αλλα πολλες απανωτες και νορμαλ ποσοτητες για να μη πω μικροτερες του κανονικου.

Συμφωνώ με τον Σπύρο, για τόσο μεγάλο διάστημα ένας άνθρωπος οπωσδήποτε να ελέγχει και να τον κατευθύνεις για ότι χρειαστεί.

:)

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.

Θα πρεπει απο οτι καταλαβα να βρω καποιον να το κοιταει αν και το βλεπω δυσκολο.

Η ταιστρα δηλαδη δεν θα κανει τιποτα ε? Και αν βαλω σε αυτην παστιλιες μακρας διαρκειας και ριχνει καθε 4-6 μερες δεν θα γινει δουλεια?

Κοιτα να δεις που τοσος κοπος και προσοχη θα πανε χαμενα στο τελος. Κριμα θα ειναι.

Τεσπα θα δω ποιον να βρω για baby sitting!

Ευχαριστω και παλι

Θα μπορούσες σε παρακαλώ Σπύρο να μου εξηγήσεις για ποιο λόγο προτείνεις το παρακάτω.

Και όταν λες επανωτές πόσο χρονικό διάστημα να μεσολαβεί μεταξύ δυο αλλαγών.

...εγω προτεινω να μην κανεις μεγαλη αλλαγη στην επιστροφη, αλλα πολλες απανωτες και νορμαλ ποσοτητες για να μη πω μικροτερες του κανονικου.

Φίλε αν αφήσεις το ενυδρείο μόνο του όλα μπορούν να συμβούν από τα χειρότερα έως τα καλύτερα. Ότι και να λέμε εδώ θα είναι σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν, αλλά και να μην συμβούν.

Αυτό είναι όμως άλλο θέμα εδώ μας ενδιαφέρουν τα φυτά και θα σου κάποια σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν.

Σίγουρα δεν θα τα χάσης τα φυτά. Η κρυπτοκορίρες και οι ανούμπιες δεν θα πάθουν σχεδόν τίποτα. Τα υπόλοιπα λίγο πολύ θα ταχυπορηθούν (εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες) η Limnofigliaa sessiloflora θα φτάσει στην επιφάνια και θα απλωθεί. Στις βασιλεριες μπορεί να δεις δρομείς σε περίεργα σημεία, γενικά θα υπάρχει μια τροφοπενία στα φυτά σου. Εκτός και αν ψοφήσει κάποιο ψάρι όπου θα έχουν μπόλικο φαγάκι τα φυτά, αλλά δεν ξέρω τη θα συμβεί με τα άλλα ψάρια, κατά πάσα πιθανότητα τίποτα σου μιλώ εκ πείρας τα λίτρα είναι πολλά για να γίνει ανατροπή στο ενυδρείο σου με ένα νεκρό ψάρι. Φυσικά δεν αποκλίνουμε το ενδεχόμενο για χίλιους μύριους λόγους να έχεις μαζική εξόντωση ψαριών, στην περίπτωση αυτή τα φυτά θα τρελαθούν από την χαρά τους και πιθανόν και η αλγης και όταν γυρίσεις θα βρεις μια ζούγκλα από φυτά και από αλγεις.

Μπορεί και να μην ψοφήσει τίποτα και τα φυτά με τον έναν και τον άλλων τρόπο να μην δήξουν συμπτώματα τροφοπενίας. Έχει και άλλα σενάρια που αν τα γράψω θα βγει σεντόνι. Απλά σου είπα κάποια για να πάρεις μια ιδέα.

Το χειρότερο σενάριο για τα φυτά σου είναι να κολλήσει το καλοριφέρ, το δεύτερο χειρότερο είναι να καούν η λάμπες ή να μην ανάβουν. Για τα ψάρια σου είναι να κολλήσει το καλοριφέρ και το δεύτερο είναι να σταματήσει το φίλτρο.

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος

Θα μπορούσες σε παρακαλώ Σπύρο να μου εξηγήσεις για ποιο λόγο προτείνεις το παρακάτω.

Και όταν λες επανωτές πόσο χρονικό διάστημα να μεσολαβεί μεταξύ δυο αλλαγών.

Για αποφυγη αποτομων μεταβολων παραμετρων και redox, λογω ελλειψης φρεσκαρισματος του νερου για αρκετα μεγαλο χρονικο διαστημα.

Αλλγες σε διαστηματα αναλογα τις μετρησεις. Μαλλον καθημερινες.

σπυρο δεν νομιζω να υπαρξουν τοσο μεγαλες μεταβολες μεσα σε ενα μηνα για να συμβουν σημεια και τερατα.ισα-ισα πιστευω με μια καλη αλλαγη θα φρεσκαριστει οσο χρειαζεται το συστημα.ισως αν υπηρχε μπουκαλα διοξειδιου να χρειαζοταν κατι τετοιο οπως λες σε 2-3 δοσεις αλλαγων,αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση μαλλον ειναι ουτοπια κατι τετοιο.

• 1 month later...

Καλησπερα σας,

Μετα την παρατεταμενη απουσια μου για 32 μερες ακριβως και χωρις κανεναν να προσεχει το ενυδρειο (το μονο που το προσεχε ηταν ο χρονοδιακοπτης και μια αυτοματη ταιστρα) παρατηρηθηκαν τα εξης δυσαρεστα:

- 7 απο τους 8 ροδοστομουσ αποδημησαν εις κυριον δυστυχως μαζι με το θυλυκο molly. Τον ιδιο δρομο ακολουθησαν δυστυχως και 2 απο τισ 6 amano.

- Τα φυτα δεν καταλαβαν τιποτα το ιδιαιτερο και δεν ανπτυχθηκαν σχεδον καθολου περαν απο τους δρομεις σε περιεργα σημεια απο τις βαλισνεριες και περιεργες αναπτυξεις απο την sessiloflora (οχι δεν εφτασε στην επιφανεια).

- Ολο το ενυδρειο εχει γεμισει με τριχοειδη αλγη μπλεγμενη μαζι με τα φυτα καθως και μαλλον με κυανοβακτηριο.

- Οι λαθρεπιβατες, που τους ειχα αφησει 4 τον αριθμο τωρα πρεπει να ειναι καμια 20αρια.

- οι αμανο εκει που ειχαν θρεψει καλα και ηταν μεγαλες τωρα μου φανηκαν μικροτερες και υποσιτισμενες (πραγμα που με τοση αλγη δεν ειναι ισως λογικο).

- Γενικοτερα τα φυτα δεν ειναι στα καλυτερα τους και θελουν εκτενες κλαδεμα και ισως πληρες ξεριζωμα και ξαναφυτεμα (εδω θα ηθελα την συμβουλη σας).

- Η σωληνα παροχης του φιλτρου εχει γεμισει μουχλα και εχει μειωθει αισθητα η ροη.

- Υπαρχει αλγη σε μορφη ασπρης μυξας σε ορισμενα σημεια οπως ειχε εμφανιστει οταν στρωνοτανε το ενυφρειο και ειχε φυγει μετα απο λιγο μονη της.

-Οι εχινοδοροι εχουν θεριεψει αλλα ολα τα φυλλα εχουν αλγη και/ή κυανοβακτηριο

Και τι προτιθεμαι να κανω:

Σκεφτομαι να βγαλω τα ψαρια σε ενα αλλο δοχειο με το ιδιο νερο για μια μερα μεχρι να ξεριζωσω τα παντα. Θα παρω ολα τα φυτα και τα μποστανακια και θα τα κλαδεψω και οτι μπορεσω να σωσω. Οτι ειναι σαπιο ή αρχιζει να παραπαιει θα φυγει. Δεν μπορω να ξεριζωσω τισ βαλισνεριες με τοσους δρομεις που εχει η καθεμια οποτε μαλλον θα μεινουν ως εχουν.

Θα κανω μια καλη σκουπα βυθου αλλα με αυτον τον τροπο θα ανακατεψω το υποστρωμα με το 1 cm χαλικακι που εχω. Αλλα αφου το υποστρωμα εχει ηδη 6 μηνες που δουλευει δεν ξερω κατα ποσο θα χαλασει αυτο το νερο.

Εννοειται πως το φιλτρο θα καθαριστει ενδελεχως με το ιδιο νερο του ενυδρειου για να μην σκοτωσω την βιολογια.

Μετα θα αλλαξω ολο το νερο οπου δυστυχως δεν εχω Α.Ο. οποτε θα παει απο την βρυση. Ή να μην το κανω αυτο και να το αλλαξω μονο 50 %?

Η βοηθεια σας θα ειναι πολυτιμη αλλα αν γινεται συντομα γιατι σκεφτομαι ολα αυτα να τα κανω σημερα το βραδυ.

Ευχαριστω

Καλημερα ξανα. καμια συμβουλη δεν υπαρχει?

Απο οτι φαινεται δεν ειναι κυανοβακτηριο τελικα αλλα εχει αρκετη gba. Θα προσπαθησω να ανεβασω φωτο αργοτερα.

Καλησπερα σας και παλι. τελικα αφου δεν εκδηλωθηκε καμια διαφορετικη αποψη απο την δικια μου τα εκανα τα παραπανω και ομολογουμενψς η κατασταση ειναι πολυ καλυτερη. Η φυτομαζα βεβαια μειωθηκε αρκετα αλλα και εγω δεν προσπαθησα να σωσω και τιποτα ιδιαιτερα. οποτε σχεδον οτι ειχε προσβληθει και δεν εβγαινε ευκολα με το χερι, εφςυγε. οποτε μειναμε περιπου μς το π60%του αρχικου ογκου φυτων.

Η αλλαγη νερου ηταν περιπου 50%. Μετρησεις νερου αυριο να δουμε τι εγινε. φυσικα και το φιλτρο καθαριστηκε με νερο ενυδρειου.

θα σας πω μετρησεις μεθαυριο.

Καλο βραδυ

Αν έκανες σήμερα την αλλαγή προτείνω να μετρήσεις σε 2 ημέρες. Αυτό είχαν προτείνει οι πιο έμπειροι σε ένα άλλο παιδί που είχε πρόβλημα.

Έγινε επεξεργασία - dpap

Η BGA ειναι κυανοβακτηριο! Και εγω ελειψα σχεδον 3 εβδομαδες.

Αναλογο προβλημα ειχα και εγω στο φυτεμενω μου μια που οι κρυπτοκορινες και οι valisnerieς ειχαν φουλαρει το ενυδρειο ετσι ωστε λογω του οτι η κυκλοφορια μειωθηκε λογο της υπερβολικης μαζας φυτων εμφανιστηκε BGA σε καποια φυλλα. Επεσε κουρεμα και ξεπατωμα και καθαρισμα μηχανικων φιλτρων και σταδιακες αλλαγες νερου. Μια απλη ταιστρα που ειχα τα εφτυσε απο τους υδρατμους οποτε τα ψαρακια απο ενα χρονικο διαστημα και μετα ψιλοπεινασαν αλλα το ευτυχημα ηταν πως δεν ειχα κανενα θυμα! Αυτα για τα χρονικα του θεματος.

Ευχαριστω για τισ απαντησεις.

Θα κανω μετρησεις λοιπον σε δυο μερες και θα δουμε.

Φιλε Rik και εγω κλαδεψα τα παντα και η εικονα ειναι πολυ καλυτερη. Δεν αφησα σχεδον τιποτα που να ειχε εκτεθει σε τροιχοειδη ή BGA οποτε περιμενω να δω αν θα ξαναεμφανιστουν.

Γενικοτερα θα περιμενω να δω αν τα φυτα μετα την ταλαιπωρια που επεστησαν με ξεριζωμα/καλδεμα θα ξαναπιασουν ή θα αρχιζουν να σαπιζουν.

Ερωτηση: Να ξαναβαλω τον χαμενο πλυθυσμο ή να περιμενω. Γενικοτερα τα ψαρακια και δραστηρια φαινονται και χωρισ στιγματα και ορεξη εχουν. Μηπως πρεπει να το αφησω να ισορροπησει ξανα και μετα να του αυξησω την ιχθυοφορτηση?

Και τελος εχω τωρα 26 λαθρεπιβατες ενω εβγαλα περιπου 30. Να τους αφησω ή ειναι πολλοι? Κια τι ζημια μπορει να κανουν (αν κανουν)?

Εγω οτι ξεπατωσα δεν το ξαναφυτεψα, απλα στην ουσια προσπαθησα να αραιωσω την φυτομαζα. Τωρα απο την στιγμη που εσυ ξαναφυτεψες καλο θα ειναι να μην λιπαινεις και να μην ταιζεις πολυ για κανα δυο εβδομαδες μεχρι τα φυτα να ξαναριζωσουν και να αρχισουν παλι να φωτοσυνθετουν στο φουλ. Εφοσων ξαναισοροποιση το ενυδρειο βαζεις και το κοπαδακι απο ροδοστομους μεσα.

Εγω τριχοειδη δεν ειχα και ισως γιατι ακριβως δεν ειχα πολλα θερεπτικα λογο και ταιστρας που σταματησε σε καποια φαση. Οσο για την ασπρη μιξα αυτη ειναι μυκητες λογικα σε αφαγωτη τροφη ή απο καποιο πτωμα υποθετο. Αν μπορεις να την αφαιρεσεις καλυτερα για να εχεις το κεφαλι σου υσηχο. Οι λαθρεπιβατες καλο ειναι να υπαρχουν σε ελενχομενο ποσοστο μια που οργωνουν και οξυγονωνουν τον βυθο και απο την αλλη τρωνε την υλη που βρισκεται σε αποσυνθεση. Απο εκει και περα μια επιφανειακη σκουπα θα βοηθηση λιγο στην μειωση της υπερπαραγωγη τους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...