Jump to content

Αλγη Τριχοειδης

g30rg3

Recommended Posts

- 165 λιτρα περιπου καθαρα

- ph 8-7,5, gh 11, kh 7 nh4 (συμφωνα με το τεστ της sera παιζει 0,3 αμμωνια αλλα και απο την βρυση το ιδιο δειχνει), n02 0 Υγρα τεστ σερα,api

- 105 watt φωτισμος 1 Sera daylight brilliant T8, 1 juwel high light color τ5 και 1 JBL Solar Tropical τ8 σημερα την πηρα πριν ειχα grolux, 9 ωρες φωτοπεριοδος

- Co2 ζαχαρη μαγια 4 μπουκαλια 1,5 λιτρο διαχυση με κυκλοφορητη και μπιμπερο (τρομερη διαχυση αλλα θελει προσοχη)

- Φυτα ,anubia nana(παιζεται),Bacopa monieri,hygrophila corymbosa siamensis 53b,hygrophila Dwarf,lilaeopsis mauritiana,cryptocoryne tropica ,Cryptocoryne undulata,,,java moss(Taxiphyllum barbieri),Singapore Moss - Vesicularia dubyana,Monosolenium tenerum, rotala rotundifolia, valisneria spiralis,Microsorum mini, Hemianthus callitrichoides και ενα φυτο επιφανειας σαν νουφαρο

- Ψαρια 1 πλεκο 17 cardinal 8 tetra penguin και amano, red cherry αρκετες

- Λιπανση Flourish Iron,Kent Pro Plant,Seachem Flourish Και χαπια sera florenette a

- Υποστρωμα jbl Aquabasis Plus 5lt και χαλικι ποταμισιο χυμα (δεν ειχε ετικετα η σακουλα)

- Αλλαγες 1 φορα την εβδομαδα μπορει και παραπανω 30% οταν ξεκινησε ηταν πιο συχνες

- Ταισμα flakes tetra αλλα και λαχανικα τα σκουλικια τα σταματησα

Το ενυδρειο τρεχει περιπου 1,5 μηνα δεν ειναι ακριβως καινουργιο απλα ειχα ενα ατυχημα με ζαχαρη και μαγια που χυθηκε μεσα στο ενυδρειο και αναγκαστηκα να ξεκινησω απο την αρχη, οι αποικιες στο φιλτρο ομως σωθηκαν. Και στο προηγουμενο αλλα και σε αυτο εχω προβλημα με τριχοειδη αλγη αλλα και bba που ομως ειναι σχετικα περιορισμενη κυριως στις ανουμπιες. Oπου και να ρωτησα μου ειπαν να αποφυγω λυσεις με φωτοπεριοδο κλεισιμο κτλ απλα να αυξησω το co2, λιπασμα ριχνω πολυ λιγο και οποτε θυμηθω τωρα τελευταια το αυξησα γιατι ενα κοκκινο λουλουδι που δεν ξερω το ονομα του ασπρισε αυτο το ξεθωριασμα το εχω και στις ανουμπιες και τελικα κατι πολυ μικρες που εχω που περισσοτερο με Glossostigma μοιαζουν παρα με nana ισως να οφειλονται στην ισορροπια λιπανση-φως- co2 Τελος εχω βαλει μερικα χαπια στο υποστρωμα αν και απο οτι εμαθα δεν χρειαζοταν γιατι υπαρχει χωμα καινουργιο

Αυτο που θελω ειναι αν μπορειτε να με βοηθησετε λιγο στα λιπασματα ποσο να ριχνω κτλ φυτομαζα ακομη δεν εχω πολυ ειναι αρχη και τι μπορω να κανω με την καταραμενη τριχοειδη που πνιγει την moss εδω και μηνες ευχαριστω.

οι φωτο ειναι απο κινητο και δεν ειναι καλη η ποιοτητα

DSC01979.jpg

DSC01976.jpg

DSC01978.jpg

και μια γενικη για να καταλαβετε την φυτομαζα

jblatmiddle.jpg

Έγινε επεξεργασία - g30rg3

• Απαντήσεις 86
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φιλε σε καταλαβαινω απολυτα..εχω το ιδιο προβλημα εδω και κανα 2μηνο και δεν ξερω τι να κανω. Η μοςς εχει πιασει και μενα τριχοειδη αλγη οπωτε με ενδιαφερουν και μενα οι απαντησεις.

βαρεθηκα να την βγαζω με το χερι δεν αντεχω αλλο, εσυ χρησιμοποιεις co2?

Ναι χρησιμοποιω diy και εγω! Ειναι σπαστικο να την βγαζεις και μετα να ξαναβγαινει. Εμενα να φανταστεις οτι η μοςς μου ειχε γινει τουμπανο και την πιο πολυ την εβγαλα γιατι ειχε γεμισει αλγη.

Και οσον αφορα τις ανουμπιες οριστε πολυ μικρες και ανοιχτο πρασινο(δεν θυμαμαι να αγορασα nana αλλα και παλι ουτε με nana μοιαζουν)

DSC01982.jpg

DSC01981.jpg

ειναι αρκετα μεγαλη αλλα συνηθως επειδη δεν ειναι ετοιμο το ενυδρειο και βαζω χερια συχνα για να το διαμορφωσω σηκωνεται λασπη και μπουκωνει εχω το eheim 2215

Νομιζω οτι η τριχοειδης ευνοειται απο την ροη

Λοιπον, νομιζω οτι εχω εντοπισει το προβλημα αλλα δεν ειμαι 100% σιγουρος.

1) Το φιλτρο μου ειναι αρκετα δυνατο αλλα επειδη ειχα μεσα μονομαχο ειχα γυρισει το spray bar να χτυπαει το τζαμι, οπωτε δεν εχω καλη ροη σε ολο το ενυδρειο.

2) εχω σηκωσει αρκετες φορες λασπη απο το βυθο..

Πιστευω οτι αυτα φταινε, αλλα περιμενω ν ακουσω και αλλες αποψεις πανω στο θεμα.

λενε συνηθως περισσεια φωτισμου,πλεονασμα θρεπτικων οργανικων στοιχειων, αυξημενος σιδηρος και ηλιακο φως, εγω προσπαθησα να τα περιορισω αυτα αλλα τπτ

Εγω παντως λιπασματα τωρα δεν ριχνω, τα εκοψα. Δοκιμασα να κανω και 4ημερη συσκοτιση αλλα παλι τιποτα δεν εγινε. Γαριδες και σαλιγκαρια δεν την τρωνε. Τωρα ψαχνω σε ενα site να δω ποια αλγη εχουμε ακριβως και ειμαι αναμεσα σε 2.

Η μια ειναι η spirogyra και η αλλη ειναι η thread algae.

Να σου πως εγω μαλλον εχω και cladophora μαζι με την αλλη πανω στη μοςς

λιπασματα δεν εριχνα μηνες κλαδοφορα εχω και εγω, μαλλον η thread ειναι

Οπωτε μαλλον αυτες οι 2 πανε μαζι..και εχουμε ακριβως το ιδιο προβλημα. Τη λυση δεν εχουμε βρει ακομα..

ναι που ειναι οι guru των φυτεμενων να βοηθησουν

Επισης καποιοι λενε και για οξυζενε με συριγγα αλλα μου φαινεται πολυ hardcorila

Περισια λιπανση και λιγο διοξειδιο.Πολυ προσοχη στο σιδηρο.

.Συσκοτιση και οξυζενε σε αυτη την αλγη δε κανουν δουλεια απο οτι ξερω.

Αφαιρεις οτι μπορεις με το χερι.Επισης αλγοφαγα ψαρια θα σε βοηθησουν αρκετα.

Διαβαζα σε ενα blog οτι οι κυριες αιτιες ειναι χαμηλο οξυγονο, ανεπαρκης κυκλοφορια νερου, οργανικα, και καινουργια ενυδρεια και οτι τα θρεπτικα λιπανση κτλ δεν ειναι ποτε η αιτια για αλγη το αντιθετο.Η αληθεια ειναι οτι το ενυδρειο μου εχει και τις 4 αιτιες που μπορω ευκολα να αλλαξω πχ την κυκλοφορια νερου αλλα απο την αλλη η αναταραξη της επιφανειας δεν θα μειωνει το λιγοστο co2 που ηδη εχω?

Θα ενωθω μαζι σας παιδια!! Και γω μια απ τα ιδια.Τωρα κλαδεψα τα παντα,κυριος ανουμπιες,αλλλαξα περιπου το 50% του νερου,εκανα μια καλη σκουπα και περιμενω τι θα γινει.Ειχα spray bar αλλα τελεικα ξαναεβαλα το lilly pipe γιατι εχει καλυτερη κυκλοφορια.Παντος με μεγαλη αναταραξη σιγουρα χανεις πολυ co2.To να βαζεις παντος το χερι σου στο ενυδρειο και να σκαλιζεις πιστευω πως τα πραγματα γινονται χειροτερα.

Επειδη παντως δοκιμασα διαφορες μεθοδους ελλειψη λιπασματων κτλπ και δεν ειδα αποτελεσμα παραθετω το blog που μου φανηκε αρκετα ενδιαφερον για τετοιου ειδους προβληματα http://www.aquariumalgae.blogspot.com/

Για μενα ειναι δυσκολο να αυξησω την κυκλοφορια γιατι το ενυδρειο μου ειναι μικρο και αν γυρισω το spray bar κανονικα παιρνει τα παντα,οι γαριδες πετανε...Αν βρειτε καμια λυση γραψτε την για να απαλαγουμε και εμεις :)

μειωσε την ροη απο τα βανακια της εισοδου (νομιζω ετσι δεν θα επιβαρυνεται πολυ το φιλτρο) αν εχεις εξωτερικο,επισης ο τυπος ελεγε και κατι αλλο οτι ειναι πολυ σημαντικο να ειναι καθαρο το φιλτρο και εκανε ενα πειραμα οπου αλλαζε το νερο καθε 3,4 εβδομαδες αλλα το φιλτρο το καθαριζε καθε εβδομαδα και η spirogyra που ειχε δεν ξαναεμφανιστηκε,παντως αυτο θελει ιδιαιτερη προσοχη μια που μιλαμε για την καρδια του ενυδρειου.Τωρα για την hair, thread που συνηθως πανε μαζι η αιτια μπορει να ειναι ο παραπανω σιδηρος και αν καταλαβα καλα λεει οτι καλο ειναι να υπαρχει χωμα πλουσιο σε σιδηρο μια που η αλγη αυτη το κλεβει απο τα φυτα, βασικα θελει φυτα που να μπορουν να ανταγωνιστουν την αλγη και να την νικησουν stem κτλ, εγω εχω αλλα οχι σε μεγαλη ποσοτητα ακομη, και νομιζω στην προηγουμενη προσπαθεια με φυτα που ειχα βαλει limnophila και μεγαλωνε σαν τρελη δεν ειχα τοσο μεγαλο προβλημα

Αρα για να συνοψισουμε καθαρο ενυδρειο απο οργανικα(σαπια φυλλα, τροφες,σκατα) καθαρο φιλτρο, καλη ροη και αναταραξη επιφανειας και μπολικα φυτα κυριως με κοτσανι.

Τα λεω καλα?

μειωσε την ροη απο τα βανακια της εισοδου (νομιζω ετσι δεν θα επιβαρυνεται πολυ το φιλτρο) αν εχεις εξωτερικο,επισης ο τυπος ελεγε και κατι αλλο οτι ειναι πολυ σημαντικο να ειναι καθαρο το φιλτρο και εκανε ενα πειραμα οπου αλλαζε το νερο καθε 3,4 εβδομαδες αλλα το φιλτρο το καθαριζε καθε εβδομαδα και η spirogyra που ειχε δεν ξαναεμφανιστηκε,παντως αυτο θελει ιδιαιτερη προσοχη μια που μιλαμε για την καρδια του ενυδρειου.Τωρα για την hair, thread που συνηθως πανε μαζι η αιτια μπορει να ειναι ο παραπανω σιδηρος και αν καταλαβα καλα λεει οτι καλο ειναι να υπαρχει χωμα πλουσιο σε σιδηρο μια που η αλγη αυτη το κλεβει απο τα φυτα, βασικα θελει φυτα που να μπορουν να ανταγωνιστουν την αλγη και να την νικησουν stem κτλ, εγω εχω αλλα οχι σε μεγαλη ποσοτητα ακομη, και νομιζω στην προηγουμενη προσπαθεια με φυτα που ειχα βαλει limnophila και μεγαλωνε σαν τρελη δεν ειχα τοσο μεγαλο προβλημα

Αρα για να συνοψισουμε καθαρο ενυδρειο απο οργανικα(σαπια φυλλα, τροφες,σκατα) καθαρο φιλτρο, καλη ροη και αναταραξη επιφανειας και μπολικα φυτα κυριως με κοτσανι.

Τα λεω καλα?

Μακαρι να ειχα εξωτερικο φιλτρο..

Αναταραξη εχω αρκετα καλη και στο βυθο δεν υπαρχουν πολλα οργανικα. Τωρα το φιλτρο μου εχω να το καθαρισω κανα μηνα νομιζω,μπορει και παραπανω..

Ηαλγη ανήκει στο ενυδρείο όπως τα φυτά και τα ψάρια.

Σκοπός μας δεν είναι να την εξαφανίσουμε τελείως και να κάνουμε ένα στείρο ενυδρείο (εκτός και αν πας για διαγωνισμό) σκοπός μας είναι να την κρατούμε σε φυσιολογικά επίπεδα και η ανάπτυξη της να μην είναι ραγδαία ή γρήγορη.

Μια μικρή παρουσία αλγης στο ενυδρείο είναι φυσιολογική και προδίδει ότι το ενυδρείο μας είναι οκ.

Όταν παίρνει το πάνω χέρι η αυξάνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της τότε πάει να πει πως άλλαξε κάτι στην ισορροπία του ενυδρείου μας που ευνοεί την ανάπτυξη της αλγης.

Δυστυχώς ιδιαίτερα για της πράσινες αλγης δεν μπορούμε να δώσουμε χρυσή συνταγή αντιμετώπισης γιατί δεν υπάρχει. Το κάθε ενυδρείο έχει τα δικά του μυστικά και θέλει της δικές του ρυθμίσεις. Οπότε αρχίζουμε να ψαχουλεύομαι.

Ερώτηση πρώτη τα φυτά αναπτύσσονται κανονικά με νορμάλ για τα φυτά φύλα με σωστές αποστάσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης πως είναι αργός γρήγορος νορμάλ για το κάθε φυτό; Γενικά το χρώμα τους και όλοι τους η εμφάνιση πως είναι; Πόσο καιρό τα έχεις;

Από της φωτογραφίες δεν γα βλέπω και πολύ καλά. Πιθανών η μάζα είναι λίγη σε συνάρτηση με το λίπασμα που βάζεις.

Κοιταξε η rotala σχετικα καλα δεν εχει δηλ μεγαλες αποστασεις για να φτασει ομως επιφανεια 38εκ εκανε 1,5 μηνα τωρα τα υπολοιπα ειναι σχεδον ολα αργης αναπτυξης νομιζω ομως οτι ειναι σε παυση πχ τα νουφαρα που τα ειχα στο προηγουμενο set up (diy co2 και λιγοτερο φως)ειχα λειψει για μια εβδομαδα και γεμισαν ολη την επιφανεια τωρα δεν πολλαπλασιαζονται καθολου οπως και η bacopa. Τα φυτα τα εχω απο τον μαρτιο και μεχρι τωρα παιρνω οπως η microsorum mini που ειναι καινουργια γι αυτο ειναι σε καλη κατασταση απο την αλλη η κανονικη microsorum που ειναι απο τον μαρτιο αντε να εχει μεγαλωσει 3 με 4 εκ, ενα αλλο φυτο κοκκινο(δεν ξερω ονομασια) και αρα απαιτητικο οταν το ειχα παρει απο το μαγαζι ηταν σε κακη κατασταση σε εμενα εφτιαξε καπως και κοκκινισε αρκετα αλλα πριν μια εβδομαδα ασπρισε βεβαια εχει ξεριζωθει κατα λαθος καποιες φορες

Απο τοτε που αρχισε το ενυδρειο σχεδον καθε μερα μπαινει χερι και για ωρες (ψαχνω το aquascape ακομη νομιζω σημερα τελειωσα) σηκωνεται σκονη απο τον βυθο και μετα ολα τα φυτα ειναι κατσιασμενα και γεματα βρωμιες.Πολυ πιθανον να ειναι αυτη η αιτια της αλγης ασε που και τα ψαρακια εχουν τρελαθει με βλεπουν απο μακρια και κρυβονται αλλα και με τα λιπασματα δεν μπορω να πω οτι το κατεχω και τωρα που αυξησα και το φως ειναι πιο δυσκολο.Τι μου προτεινεις μερα παρα μερα αλλαγη νερου πχ, και απο λιπασματα? 1 φορα την εβδομαδα το seachem αρκει η πρεπει να παρω και μακρο η hygrophila εχει τρυπουλες με κιτρινο γυρω θελει μηπως καλιο? επισης η ανουμπια εχει ασπρισει και αυτη καποιες φορες και ποτε δεν ειχε το σκουρο πρασινο χρωμα που βλεπω γι αυτο πηρα και το σιδηρο, αν προσεξεις στην φωτο αριστερα ειναι κατι ανουμπιες υπερβολικα μικρες και τις εχω αρκετο καιρο μηπως ειναι σημαδι οτι κατι λειπει? μπορει ομως να ειναι και αλλο ειδος που μπηκε κατα λάθος.Αυτα ευχαριστω για το ενδιαφερον

Στον τιτλο ειχα γραψει και λιπασματα που για να πω την αληθεια αυτο με ενδιαφερει περισσοτερο δηλ αν μπορει καποιος να μου πει, πανω κατω δεν θα το εκλαβω ως ευαγγελιο , εκτος απο τα ιχνοστοιχεια seachem flourish τι μπορω να ριξω απο τα μακρο. ενταξει θα μου πειτε ρε μεγαλε που θες να ξερουμε τι χρειαζονται τα φυτα σου αλλα νομιζω οτι λογικα καποια στοιχεια οπως το καλιο ισως να ειναι πιο απαραιτητα απο καποια αλλα και με βαση οτι ολοι στην αθηνα πανω κατω εχουμε το ιδιο νερο θα υπαρχει καποια βαση. Λεφτα παιδια δεν υπαρχουν ουτε για δειγμα για αυτο ζηταω και βοηθεια αλλιως θα πηγαινα να επαιρνα τα τεστ που κυκλοφορουν και δεν θα ζαλιζα κανεναν

Αυτο πχ χρειαζεται καλιο?

DSC01975.jpg

rastafarian ποσα μπουκαλια co2 εχεις? γιατι δεν δοκιμαζεις να τα αυξησεις και να βαλεις πιο πολυ μαγια μεσα να παραγει πιο πολυ, εσυ εχεις πιο μικρο ενυδρειο αρα νομιζω αμα αυξησεις το co2 θα εχεις αποτελεσμα εγω ειμαι στο οριο δηλ μεχρι 160λ περιπου η μαγια μπορει να κανει κατι πιο πανω θελει μπουκαλα

και απο λαμπες ποιες εχεις?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...