Jump to content

Ρυθμιση Nikon D5000


Recommended Posts

Έχοντας στην κατοχή μου μια nikon D5000 δηλώνω τελείως σκράπας στο να την ρυθμίσω, δεν ξέρω γρι, το θέμα είναι ότι δεν θέλω να μάθω και πολλά γιατί θα κολλήσω και μετά θα σταματήσω τα reef :lol: , οπότε ζητώ την βοήθεια όποιου φίλου είναι από Θεσσαλονίκη και έχει παρόμοια φωτογραφική ή γνωρίζει να έρθει να βοηθήσει να την ρυθμίσουμε στον φωτισμό του ενυδρείου μου και να μου δείξει καμιά βασική λειτουργία, δεν με ενδιαφέρει μοντάζ και τρελά μόνο να βγάζει καλές φωτογραφίες, αυτό που βλέπω με τα μάτια μου.

Προσφέρεται καφές και μουχαμπέτι σπίτι μου :)

p.s. τα αρπάζω γρήγορα και δεν θα δυσκολέψω :lol:

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο δεν πρόκειται να κάνεις δουλεία έτσι!Πάρε διάβασε κάποια πράγματα για κλείστρο, ταχύτητα και iso και διάβασε και το manual της κάμεράς σου για το πώς ρυθμίζονται αυτά!Μπορείς να βγάλεις αξιοπρεπέστατες φωτό χωρίς πολύ κόπο!Αν θες στείλε πμ να τα πούμε σε λίγο περισσότερο βάθος και να σε βοηθήσω όσο μπορώ!

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Γιώργο αν και δεν έχω nikon νομίζω ότι θα μπορούσα να σε βοηθήσω.

Τα χρώματα έχουν να κάνουν με το white balance αν έχεις επιλογή ρυθμίσεων σε κελβιν τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα, αν πάλι όχι μπορείς να τραβάς τις photo σε raw και με το πρόγραμμα που έχει η φωτογραφική σου (ή το photoshop κτλ) να διορθώνεις το white balance εκ των υστέρων, εγώ προσωπικά ακολουθώ την δεύτερη μέθοδο.

Σχετικά με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις έχουμε και λέμε, προσωπικά χρησιμοποιώ manual mode.

Aperture διάφραγμα στα Ελληνικά (φαντάσου την κορη του ματιού όταν είμαστε σε σκοτεινό περιβάλλον διαστέλλεται ενώ σε φωτεινό το αντίστροφο) όσο μεγαλύτερο f number πχ 8-12-16 τόσο ποιό κλειστό το διάφραγμα άρα λιγότερο φως άρα ποιό σκοτεινή η φωτογραφία ταυτόχρονα βέβαια αυξάνετε και το βάθος πεδίου (δηλαδή το πόσο ποιο μακριά από το σημείο εστίασης θα φαίνεται καθαρά π.χ το φοντο).

Shutter speed είναι η ταχύτητα κλείστρου δηλαδή το πόσο χρόνο θα παραμείνει το κλείστρο ανοιχτό (άρα και πόσο φως θα χτυπήσει τον αισθητήρα). Με αυτή την ρύθμιση μπορούμε να πετύχουμε διάφορα εφέ όπως το πάγωμα τις κίνησης (δηλαδή αν θέλουμε να παγώσουμε την κίνηση ενός ψαριού και να μην φαίνεται κουνημένο ή την κίνηση από τους πολύποδες ενός κοραλλιού) π.χ. χρησιμοποιούμε μεγάλη ταχύτητα 1/60 - 1/125 είναι μια καλή ταχύτητα για τα συγκεκριμένα θέματα.

Βέβαια θα μου πείς ότι εντάξει ρύθμισα την μηχανή στο 1/125 και f 8 αλλά η φωτογραφία είναι σκοτεινή φλας δεν θέλω να χρησιμοποιήσω γιατί κάνει αντανάκλαση στο τζαμί τι θα κάνω. Εδώ έρχεται το iso που χοντρικά για να μην το αναλύσω αυξάνει την ευαισθησία και επιτρέπει να γράψει περισσότερο το φως και άρα να έχουμε μια σωστή έκθεση στην φωτογραφία μας (δηλαδή αν είχες iso 100 με το iso 200 κερδίζεις σε φως και η φωτογραφία θα είναι ποιο φωτεινή ). Το πρόβλημα με το iso είναι ο θόρυβος που εμφανίζεται στις φωτογραφίες αλλά με την εξέλιξη τις τεχνολογίας οι σύγχρονες dslr τα καταφέρνουν έως το 1600 iso αρκετά καλά.

Επειδή το θέμα όπως καταλαβαίνεις δεν εξαντλείτε ούτε σε φόρουμ που ασχολούνται με την φωτογραφία, αν θες τον καφέ που θα σε κερνούσα τον κερνάς εσύ :) και σου εξηγώ κάποια πράγματα επί τόπου . Ελπίζω να έριξα λίγο φως και να μην σε μπέρδεψα περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το white balance.

Επειδή οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν αδυναμία να κατανοήσουν το λευκό, ουσιαστικά με αυτή την ρύθμιση λέμε στην φωτογραφική την θερμοκρασία φωτισμού που προσπίπτει πάνω στην προς φωτογράφιση επιφάνεια ούτως ώστε να γράψει τα λευκά ως λευκά και όχι μπλε ή κόκκινα καθώς και να μην παραμορφώσει και τα υπόλοιπα χρώματα. Οι φωτογραφικές μηχανές σε εξωτερικούς χώρους στην ρύθμιση Auto white balance τα καταφέρνουν αρκετά καλά θα έλεγα. βέβαια υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις όπως shade, cloud, tungsten κτλ που δεν θα τα αναλύσω στην παρούσα. Υπάρχει όμως μια ρύθμιση που αν και παραμελημένη από αρκετούς, πραγματικά κάνει θαύματα.

Custom white balance ή preset.

Ουσιαστικά τραβάμε μια φωτογραφία μιας λευκής ή γρι κάρτας με σωστή έκθεση (όχι υποφωτισμένη ή υπερφωτισμένη δηλαδή) και λέμε στην φωτογραφική θεώρησε αυτό ως ουδέτερο τόνο ή ότι τα λευκά είναι αυτά.

Πώς το κάνουμε αυτό : καταρχάς πρέπει η κάρτα (και μια σελίδα λευκή κάνει ή ένα λευκό πλαστικό) να φωτίζεται όπως το αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε. Στο ενυδρείο είναι αρκετά δύσκολο αυτό, πρέπει να βάλουμε την λευκή κάρτα μέσα στο ενυδρείο και να την φωτογραφίσουμε η εξωτερικά με σβησμένα τα φώτα του σπιτιού και κλειστά παράθυρα την τοποθετούμε εξωτερικά του ενυδρείου να φωτίζεται από το φως που διαχέεται από τα τζάμια του ενυδρείου.

Ευτυχώς υπάρχει και μια λύση που μας γλιτώνει από όλη αυτή την βαβούρα και ονομάζεται white balance lense filter. Ουσιαστικά είναι ένα φίλτρο που το τοποθετείς μπροστά από τον φακό απενεργοποιείς το auto focus του φακού κάνεις την λήψη με την σωστή έκθεση και στοχεύοντας το ενυδρείο σαν να το φωτογραφίζεις κάνεις την λήψη. Έπειτα ανάλογα την φωτογραφική ακολουθείς την διαδικασία του manual και την ορίζεις ως reference.

Επειδή η πατέντα είναι στο αίμα μας :D αντί για αυτό το φιλτράκι, μπορούμε να παρεμβάλουμε ένα λευκό φίλτρο του καφέ, κρατώντας το με το χέρι μας μπροστά από τον φακό και να ακολουθήσουμε την παραπάνω διαδικασία.

Πρέπει να τονίσω ότι αν αλλάξουν οι φωτιστικές συνθήκες π.χ dimaroun οι λάμπες, η διαδικασία πρέπει να γίνει ξανά (λίγο μανούρα αλλά σε μισό λεπτό αν μάθεις την διαδικασία το έκανες)

Τα παραπάνω είναι μια διαδικασία που μας επιτρέπει να μην μπλέκουμε με επεξεργασία και να έχουμε καλές φωτογραφίες. Προτείνω βέβαια σε όσους μας δίνεται η δυνατότητα, να χρησιμοποιούμε raw, όπου με λίγη βαβούρα μπορούμε να γλιτώσουμε πολλές φωτογραφίες από κακή έκθεση ή white balance κτλ. Το raw (ακούγεται κινέζικο σε αρκετούς) είναι το αρχείο που κατέγραψε ο αισθητήρας τις φωτογραφικής μηχανής, το αρνητικό φανταστείτε.

Η ρύθμιση του preset για την nikon d5000 αναφέρεται εδώ. http://www.kenrockwe...guide/index.htm

και ένα συγκριτικό για τα διάφορα φίλτρα που κυκλοφορούν, έχει και το φίλτρο του καφέ :Dhttp://www.ppmag.com...te-balan-1.html

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα παραπάνω είναι αρκετά εκλαϊκευμένα και όπως τα αντιλαμβάνομαι σαν ερασιτέχνης, πιθανών να υπάρχουν και άλλες απόψεις από πιο αρμόδιους.

Ελπίζω να μην κούρασα και να έριξα λίγο φως στο συγκεκριμένο θέμα που βασανίζει αρκετούς.

Καλές λήψεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...