Jump to content

Οξυζενε

orestispap2001

Recommended Posts

Παιδια θα ηθελα να μου πειτε για να κανω την "θεραπεια" με το οξυζενε σε ενα ενυδρειο 60+ λιτρων τι θα χρειαστω και ποια ειναι η διαδικασια;

Δηλαδη ποιο οξυζενε κανει; Αυτο που βαζουν στις βαφες για τα μαλλια; Καποιο φαρμακευτικο;

Το ριχνω και μετα τι; Ποσο το αφηνω χωρις αλλαγη;

Ποση δοσολογια για τα λιτρα μου;

Γενικα για την διαδικασια...

Για οικονομια της συζητησης και την αμεση απαντηση επι του ερωτηματος να πω οτι εχω κανει ολα τα παρακατω βηματα και εχω και τις εξης παραμετρους:

Αλλαγες καθε 2 μερες της ταξεως των 20λιτρων.

Συσκοτιση για 3 μερες και τυλιγμενο το ενυδρειο να μην εχει καν φως απο τα παραθυρα.

Η φωτοπεριοδος ειναι 8 ωρες με μια compact λευκη λαμπα 18watt.

Co2 δεν εχω και δεν γινεται να βαλω λογω οικονομικων και diy δεν το εμπιστευομαι (αν και ειχα ποιο παλια).

Μετρησεις εχω μονο ph 7-7.5 (παλι λογω οικονομικων).

H θερμοκρασια ειναι 26 βαθμους.

Εχω 2 φιλτρα. Ενα "πλατης" στυλ sump(μηχανικο-βιολογικο) και ενα εξωτερικο της eheim 400 κατι λιτρα την ωρα(μηχανικο-βιολογικο).

Ευχαριστω.

Για ποιο ειδος αλγης μιλας φιλε μου;Φωσφορικα εχεις μετρησει στο ενυδρειο σου;Πρεπει να βρεις τι προκαλει το προβλημα σου κατ'αρχην.

Μπορεις να βαλεις μια φωτογραφια;

Στρατο εγραψα στο αρχικο ποστ οτι μονο ph εχω γιατι δεν εχω τπτ απο τα αλλα τεστ λογω οικονομικων.... ανεργια!!

Ενα DIY CO2 σιγουρα θα βοηθησει απο την στιγμη που δεν παιζει φραγκο για την ωρα. Επισης εαν μπορεις να προσθεσεις και καμια λαμπιτσα θα ηταν ευπροσδεκτη. Το θεμα ειναι πως με τον καιρο αυξανεται η φυτομαζα και αυξανονται και οι απαιτησεις σε CO2, φως και λιπασμα. Επισης συνεχισε τις αλλαγες νερου ανα εβδομαδα. Ασε το οξυζενε, δεν ειναι η λυση του προβληματος σου.

Έγινε επεξεργασία - Rik

@Rik Ναι οκ εχεις δικιο σε αυτα που λες αλλα με το diy φοβαμαι οτι ειτε δεν θα κανω καθολου διαχυση με την αεροπετρα ειτε θα κανω υπερβολικη αν το βαλω το σωληνακι στο κυκλοφορητη(δεν ξερω θα δω πως θα παει το πραγμα και θα πραξω). Λαμπα για να μπει θελει τρελη πατεντα και αφου (πρωτα ο θεος) πιασουμε δουλιτσα και φτιαξουν τα πραγματα εχω στα σκαρια ενα 160αρι οποτε θα φτιαξω κατ'ευθειαν εκεινο. Αν και το να βαλω εξτρα λαμπα σε τι θα με βοηθησει με τις αλγες; Το μονο που σκευτομαι ειναι ωστε να εχουν πιο γρηγορη αναπτυξη τα φυτα, αλλα ακομα και ετσι δεν θα ειχαν "συμφερον" και οι αλγες; Τελος παντων. Το θεμα ειναι μονο τα vallisineria spirallis δεν αναπτυσσονται καθολου ενω τα nana ειναι σταθερα).Δηλαδη καποια απο ολες τις αλλαγες που εκανε εφταιγε(κατα 99% οι αλλαγες νερου). Συνεχιζω να κανω τοσο συχνες αλλαγες ομως γιατι δεν λενε να φυγουν οι "παλιες" αλγες αλλα τα εχω παιξει.... Σιγουρα ηταν το τελαυταιο το οξυζενε αφου ηθελα να δω τι εφταιγε και ποτε δεν πιστευα οτι θα κανω κατι τετοιο. Μαλιστα οταν ειχα πρωτο διαβασει για χρηση οξυζενε ειπα τι λενε τα παλικαρια... πανε καλα; Οξυζενε στο ενυδρειο;; και αλλα τετοια... Επισης να πω οτι αλλο κλαδεμα δεν παιρνουν γιατι δεν θα μεινει τιποτα πια.... Οποτε μονο το οξυ μου μενει να φυγει η κ*%$ αλγη να ερθουν στα ισια τους τα φυτα..... Να πω ακομα οτι εχω κοψει τελειως οτι λιπασματα εριχνα, αλλα δεν ειμαι διατεθειμενος να ριχνω ενα ενα να δω αμα φταιει καποιο συγκεκριμενο. Αμα φυγει η αλγη και η αναπτυξη με ικανοποιει δεν θα ξανα ριξω σε ρουτινα τιποτα, μονο που και που οταν βλεπω οτι θα χρειαζεται ή ταμπλετες..

@Rik Ναι οκ εχεις δικιο σε αυτα που λες αλλα με το diy φοβαμαι οτι ειτε δεν θα κανω καθολου διαχυση με την αεροπετρα ειτε θα κανω υπερβολικη αν το βαλω το σωληνακι στο κυκλοφορητη(δεν ξερω θα δω πως θα παει το πραγμα και θα πραξω). Λαμπα για να μπει θελει τρελη πατεντα και αφου (πρωτα ο θεος) πιασουμε δουλιτσα και φτιαξουν τα πραγματα εχω στα σκαρια ενα 160αρι οποτε θα φτιαξω κατ'ευθειαν εκεινο. Αν και το να βαλω εξτρα λαμπα σε τι θα με βοηθησει με τις αλγες; Το μονο που σκευτομαι ειναι ωστε να εχουν πιο γρηγορη αναπτυξη τα φυτα, αλλα ακομα και ετσι δεν θα ειχαν "συμφερον" και οι αλγες; Τελος παντων. Το θεμα ειναι μονο τα vallisineria spirallis δεν αναπτυσσονται καθολου ενω τα nana ειναι σταθερα).Δηλαδη καποια απο ολες τις αλλαγες που εκανε εφταιγε(κατα 99% οι αλλαγες νερου). Συνεχιζω να κανω τοσο συχνες αλλαγες ομως γιατι δεν λενε να φυγουν οι "παλιες" αλγες αλλα τα εχω παιξει.... Σιγουρα ηταν το τελαυταιο το οξυζενε αφου ηθελα να δω τι εφταιγε και ποτε δεν πιστευα οτι θα κανω κατι τετοιο. Μαλιστα οταν ειχα πρωτο διαβασει για χρηση οξυζενε ειπα τι λενε τα παλικαρια... πανε καλα; Οξυζενε στο ενυδρειο;; και αλλα τετοια... Επισης να πω οτι αλλο κλαδεμα δεν παιρνουν γιατι δεν θα μεινει τιποτα πια.... Οποτε μονο το οξυ μου μενει να φυγει η κ*%$ αλγη να ερθουν στα ισια τους τα φυτα..... Να πω ακομα οτι εχω κοψει τελειως οτι λιπασματα εριχνα, αλλα δεν ειμαι διατεθειμενος να ριχνω ενα ενα να δω αμα φταιει καποιο συγκεκριμενο. Αμα φυγει η αλγη και η αναπτυξη με ικανοποιει δεν θα ξανα ριξω σε ρουτινα τιποτα, μονο που και που οταν βλεπω οτι θα χρειαζεται ή ταμπλετες..

Μην το φοβασε το DIY CO2! Δεν θα εισαι ο πρωτος ουτε ο τελευταιος που κανει χρηση του. Ειδικα για τα λιτρα που εχεις ενα μπουκαλι Coco colas ειναι μια χαρα.

Για καλυτερη διαχυση δες εδω την πατεντουλα που εχει κανει ο φιλος Rastafarian. Οπως και να εχει θα δεις πως τα φυτα θα παρουν το απανω τους σε σχεση με τωρα και θα μπορεσουν να συναγωνιστουν τις αλγες που αρεσκονται σε λιγες ποσοτητες διοξειδιου.

Οσο για το φως, και μια απλη μπαγιονετα με μια λαμπα (τυπου οικονομιας) επιπλεων, και αυτη θα ηταν μια ευκολη προσωρινη και οικονομικη πατεντουλα μια που για την ωρα οι καιροι ειναι δυσκολοι λιγο πολυ για ολους, και θα ειναι ευεργητικη και αυτη για τα φυτα σου μια που δυσκολευονται να φωτοσυνθεσουν αυτη την στιγμη.

Ενα γενικο λιπασμα καλο ειναι να υπαρχει. Δεν χρειαζεται τρελη καταναλωση αυτου αλλα εστω μια μικρη ποσοτητα την εβδομαδα ειναι χρησιμη, οπως και να εχει ακομα και τα ιδια τα βακτηρια διασπωντας τις τροφες και τα αποβλητα των ψαριων και φυτων μας προσφερουν ανοργανα ιχνοστοιχεια τα οποια κανουν χρηση τα ζωντανα φυτα μας, συν των NO3 που ειναι χρησιμα σε ενα βαθμο της ταξεως 20 με 30 ιδανικα. Για αυτο κανε την εβδομαδιαια αλλαγη, και ταιζε κανονικα για να δημηουργητε και λιγο φυσικο λιπασμα αφου για την ωρα δεν παιζει καποιο σκευασμα λιπασματος.

Τα παραπανω που σου αναφερα θα πρεπει να γινονται ταυτοχρονα και οχι να εχουμε πολυ φως αλλα καθολου CO2 ή καθολου ΝΟ3 ή υπερβολικα ΝΟ3 κλπ.

Θα πρεπει σιγα σιγα να βρεις τις σωστες ισοροποιες και θα δεις πως οι αλγες σιγα σιγα θα αρχισουν να υποχωρουν με το που τα φυτα ξαναρχισουν να εχουν μια φισιολογικη αναπτυξη.

Επισης κανενα ζεβρα σναιλ θα σε βοηθουσε επισης λιγο στο καθαρισμα αλλα βεβαια εξαρτατε τη ζωντανα εχεις μεσα γιατι αλλιως γινεται και υπεροχος μεζες.

Έγινε επεξεργασία - Rik

Φιλε Rik λες μια απλη μπαγιονετα με μια λαμπα (τυπου οικονομιας) επιπλεων. Εχεις καποιο λινκ να δω τι εννοεις για να μπορεσω να παω να την βρω; Επισης αυτη η πατεντα σαν φως θα κανει για φυτεμενο; σε watt lumen και τετοια ή θα ειναι λαθος φωτισμος; Γιατι εχω λεντοταινια και πολλοι λενε οτι δεν κανουν και ισως δημιουργουν και αλγες... Βεβαια τωεα την εχω σβηστη εγω για να δω πως θα παει.

Η λεντοταινια ειναι λιγα τα λουμεν που παραγουν αυτες οι απλες!

Για να κανεις σωστη λεντοκατασταση θες πολλα λεφτα σαν κοστος στην αρχη αλλα μετα θα τα αποσβησεις με τον καιρο κατα την χρηση τους.

Ριξε μια ματια, το σπιτι του Bob με λαμπα οικονομιας.14-52761567.jpg?osCsid=3d93200ae9f9c331b2c85c9f864a8533

Rik τι λαμπα καταλαβα ποια εννοουσες αλλα τι εννοουσες με τη μπαγιονετα δεν καταλαβα αλλα επιασα γενικως το νοημα και θα το κοιταξω.

Ακυρο η μπαγιονετα, ενα ντουι ηθελα να πω. :)

Ok thanks οταν παρω την λαμπα θα βαλω και παλι diy co2. Οχι ομως με το τροπο που μου εστειλες στο λινκ με την ποτιστρα αλλα στην εξοδο του κυκλοφορητη που καταληγει σε ενα σπρινκ μπαρ(μεσα στο νερο..). Ετσι ειχα βαλει για ενα φεγγαρι μια αεραντλια και γινοταν πανικος απο φυσσαλιδες στο νερο(οξυγονου ομως).

Να σε ρωτησω και κατι ακομα; Απο μια αναζητηση (ετσι για πλακα) που εκανα στο ιντερνετ για λαμπες οικονομιας, βρηκα μια με ανακλαστηρα στα 6400k αλλα ελεγε οτι ειναι 7-8-9watt αλλα σαν συμβατικη ειναι 60watt... Και το ερωτημα ειναι το εξης... Με ποια μετρηση θα κανω υπολογισμους ποσο δυνατος ειναι ο φωτισμος; watt/lt;

Οπως και να εχει με το συστημα του Rastafarian θα εχεις καλυτερη διασπαση και διαχυση του CO2. Οσο για την λαμπα κοιτα να δεις τα λουμεν που παραγουν αν αυτη η πληροφορια ειναι διαθεσιμη και κοιτα να ειναι CRI 8.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...