Jump to content

Σωστός Φωτισμός Για Sps


BiggBilly

Recommended Posts

Διάβασα ότι το φως που χτυπάει την επιφάνεια της θάλασσας το μεσιμέρη και με καθαρό καιρό είναι 1.000-1.500PAR. Όταν το έμαθα αυτό κατάλαβα για ποιο λόγο δεν θα έχουμε ποτέ την ανάπτυξη που έχουν τα κοράλια στην φύση μέσα στα ενυδρία μας.

Παράδειγμα μια λάμπα καλής ποιότητας 54watt έχει περίπου 310-330PAR. Εννοείται ότι όσο πιο χαμηλά βρίσκεται το κοράλι στο νερό τόσο πιο πολύ χάνει σε ένταση. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την ποιότητα της λάμπας και το φωτιστικό (πχ. Reflectors). Μια καλή λάμπα ΜΗ μπορεί να φτάσει και τα 600PAR. Το ότι σκληρά κοράλια πετυχαίνουν καλύτερη ανάπτυξη κάτω από ΜΗ δεν είναι λόγου των watt αλλά λόγου PAR.

Άλλο που διάβασα είναι ότι τα σκληρά κοράλια βρίσκονται συνήθως σε βάθος 10-20μ από την επιφάνεια. Σε αυτό το βάθος δεν υπερισχύει το μπλε (400-440nm). Έχοντας αυτό κατά νου κάποιος που θα ήθελε μεγάλη ανάπτυξη από κοράλια SPS θα έβαζε όσο γίνεται πιο φυσικό λευκό με δυνατά φάσματα ότι υπερισχύει στα βάθυ αυτά. Στα 20μ τα 600nm, στα 25μ τα 300nm. Το μπλε (475nm) υπερισχύει στα 275μ.

Τα παραπάνω έκατσα και τα έψαξα από περιέργεια. Δεν είμαι θαλασσινός βιολόγος οπότε δεν ξέρω κατά πόσο στέκουν αυτά που γράφω. Αλλα με λίγα λόγια από τα παραπάνω έβγαλα το συμπέρασμα ότι πρώτον για μέγιστη ανάπτυξη σκληρών κοραλιών θέλουμε όσο γίνεται Kelvin σε φυσικό λευκό (φως ηλίου), δηλαδή περίπου 6.700Κ. Δεύτερον, όσο γίνεται υψηλότερο PAR. Τρίτον η ακτινικές λάμπες είναι καθαρά για δική μας οπτική ευχαρίστηση μιας και υστερούν σε PAR (η καλύτερη ακτινική βγάζει 198PAR), και το φάσμα τους δεν προσφέρει κάτι στα κοράλια. Με λίγα λόγια τοποθετόντας μια ακτινική Τ5 απλά χάνεις σε φωτισμό.

Τα παραπάνω τα έγραψα γιατί προχθές σε ένα κατάστημα φίλος ρώτησε τι φως να βάλει στο ενυδρείο του. Του απάντησε ο πωλητής αν έχεις 200lt θέλεις 200watt. Πράγμα που μου ακούγεται πλεον αστείο. Δηλαδή μπορώ να βάλω 4 ακτινικές των 54watt και να περιμένω να επιζήσουν τα κοράλια ή μήπως τα 200watt από Τ5 είναι αρκετά για ένα μέτρο ύψος ενυδρείο…?

Link to comment
Share on other sites

ενας φιλος πριν λιγο καιρο μετρησε με λεντ 100βατ συνολο στα 20 εκατοστα απο το φωτιστικο 1980par και στα 35εκατοστα στην επιφανεια του νερου 1500!!!!! λιγκακι απο αλλο φορουμ μπορω να βαλω ;

Link to comment
Share on other sites

Υπολόγησε 5-6 βατ ανα γαλόνι με τ5 και ΜΗ για ανάπτυξη.Σε ένα ισορροπημένο φάσμα 15Κ.Στα λέντ σίγουρα πιο λίγο στα βατ στο ίδιο φάσμα κέλβιν.Παίζει ρόλο το βάθος του ενυδρείου,πόσα λέντ και σίγουρα η ένταση του λέντ.Θέλεις παρόμετρο και ντίμερ να τα ρυθμίσεις γιατί ξεπερνούν νομίζω κάθε είδος φωτισμού που ξέραμε μέχρι τώρα.Ανάλογα τα σπσ που θέλεις πράξε ανάλογα μιάς και δεν έχουν όλα τις ίδιες απαιτήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο θέμα έχεις ανοίξει φίλε μου και καλά είναι να του κάνουμε μια μικρή ανάλυση, προσωπικά ασχολήθηκα πάρα πολύ με τον ιδανικό φωτισμό για ένα reef ενυδρείο αλλά ποτέ δεν τον βρήκα, όχι γιατί δεν μπόρεσα να καταλάβω τις ανάγκες για κάθε είδος κοραλλιού αλλά γιατί το κάθε είδος κοραλλιού έχει διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες, διότι σε ένα reef ενυδρείο οι χομπίστες όπως και εγώ θέλουμε τα πάντα, είτε αυτά είναι μη φωτοσυνθετικά, είτε φωτοσυνθετικά, είτε... καταλαβαίνετε.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα δεδομένα και μετά ας πάμε στην διατύπωση πορισμάτων και ας καταρρίψουμε μερικούς μύθους.

Ως δεδομένο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα φωτοσυνθετικά κοράλλια συμβιώνουν με τις ζωοξανθέλλες που είναι μονοκύτταροι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί που ζουν μέσα σε ιστούς ζώων του γένους Symbiodinium, αυτά μαζί με τα κοράλλια σχηματίζουν έναν οργανισμό τύπου ''χίμαιρα'' και λειτουργούν ως ένα. Οπότε τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά για την αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, αυτό που κερδίζει το κοράλλι από αυτά φιλοξενώντας τα και διατηρώντας την συμβιωτική σχέση είναι η ενέργεια με την μορφή γλυκόζης που παράγεται από την φωτοσύνθεση όπως και άλλες πρωτεϊνούχες ουσίες(άλλο θέμα), έχοντας αυτά σαν δεδομένα ας σας παραθέσω ως βιολόγος κάποια πράγματα τα οποία πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν και θα καταρρίψουν κάποια άλλα.

1ο Μετά από ένα σημείο όσα par ένταση και να βάλεις το ποσοστό που θα πάρεις φωτοσύνθεσης είναι αμελητέο ως τίποτα, εννοείτε ότι παίζει σημαντικό ως πρωτεύων ρόλο η ποσότητα και ο τύπος ζωοξανθέλλης που φιλοξενεί το κοράλλι και τι τύπο χλωροφύλλης έχει η ζωοξανθέλλη, η χλωροφύλλη αποτελείτε από κάποια οργανίδια ας τα πούμε που λέγονται θυλακοειδή, αυτά για να ενεργοποιηθούν και να αρχίσουν οι μετατροπές της ηλιακής ενέργειας σε χημική θέλουν ένα ποσοστό ενέργειας(qP), άρα αν έχεις φωτισμό που φτάνει τα 1500par θα ενεργοποιηθούν το 95% αυτών, αν έχεις 1000par θα ενεργοποιηθούν το 80% αυτών και αν έχεις για παράδειγμα 600par θα ενεργοποιηθεί το 70% αυτών, οπότε είναι μεν εκθετική η ενεργοποίηση τους αλλά όχι ότι μετά από ένα ποσό φωτεινής ενέργειας ότι επιτυγχάνεις μεγαλύτερο ποσοστό ενεργοποίησης των θυλακοειδών.

Τώρα για να δέσει αυτό και να γίνει πιο κατανοητό θα πρέπει να σας πω το 2ο δεδομένο.

2ο είναι ότι το υπόλοιπο ενέργειας που δίδει η ζωοξανθέλλη στο κοράλλι σε μορφή γλυκόζης αποβάλλεται σαν βλέννα, καλά ακούσατε! μα δεν είναι ανώτερο φυτό να μπορεί να το αποθηκεύσει σε μορφή αμύλου, μπορεί να κρατήσει κάποια αποθέματα για την περίοδο που δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός(καταιγίδες, παρατεταμένες συννεφιές, κ.α.) αλλά όχι επ αόριστων, που ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες γίνεται μερική φωτοσύνθεση και παράγεται ενέργεια, δηλαδή χειμώνα δεν έχουν εκεί? έχουν και παρά έχουν, όχι σαν το δικό μας αλλά η καταιγίδα πάει σύννεφο, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες όμως επιτελείτε μερικώς φωτοσύνθεση, αυτός είναι και ο λόγος όμως που δεν αναπτύσσονται τον χειμώνα αλλά απλά συντηρούνται.

Οπότε με αυτά τα δεδομένα μπορώ να σας πω πως ακόμη και με το ακτινικό φως ενεργοποιούνται κάποια θυλακοειδή και γίνεται ένα μικρό ποσοστό φωτοσύνθεσης, αυτός είναι και ο λόγος που κοράλλια τύπου ζωάνθους και άκαν που ζούνε σε βαθιά νερά γενικά δεν θέλουν τόσο έντονο λευκό φως(λάθος διατύπωση- δεν έχουν πολύ ανάγκη εννοώ γιατί έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το ενδιαίτημα), αυτό είναι και ο νέος πειραματισμός που κάνω στο ενυδρείο και έχω σκοπό να φτάσω τις 3-4 ακτινικές, τονίζω πάντως πως όχι ότι ένας δυνατός φωτισμός δεν είναι καλός για το μέγιστο της ανάπτυξης αλλά δεν πάει να πει ότι είναι ο ιδανικός που βιώνουν τα κοράλλια στην φύση όπως και ο καλύτερος για εμάς οπτικά και για την τσέπη μας.

Οπότε μπορεί με μια μετάλλου λάμπα 250 watt σε 200 λίτρα ενυδρείο και ενεργοποιώντας την για 4-5 ώρες την ημέρα να πάρεις το ίδιο αποτέλεσμα με 150watt Τ5 στα ίδια λίτρα ενεργοποιώντας τες για 7 ώρες γιατί στην μια περίπτωση η επιτάχυνση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης και σας αποτέλεσμα της γλυκόζης που θα παραχθεί και χρειάζεται ολοκληρώνεται πιο γρήγορα, όπως αντίστοιχα υπάρχουν πάρα πολλά ισοδύναμα φωτός που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των κοραλλιών.

Η δική μου άποψη ως χομπίστας είναι να προσφέρουμε στα ζωντανά μας μια σωστή ημερήσια φωτοπερίοδο που μπορεί να είναι από το πρωί στις 9 για παράδειγμα μέχρι το βράδυ στις 11, ενεργοποιώντας λίγο φωτισμό αρχικά, μετά όλον και αντίστροφα, αυτό δίνει την δυνατότητα στα κοράλλια να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να να ''βγάζουν'' την νύχτα ας το πούμε, αυτή η υγιής προσέγγιση έχει βοηθήσει πάρα πολύ στα χρώματα των κοραλλιών μου και στην υγεία τους διότι οι υπόλοιπες ουσίες που παράγονται όπως ανέφερα παραπάνω έχουν να κάνουν και με το ανοσοποιητικό των κοραλλιών.

Τώρα ο συνδυασμός που θα κάνεις πρέπει να συνδυάζει τις παραμέτρους υγείας, κάλυψης ενέργειας των κοραλλιών και ένα από τα κυριότερα για μένα είναι το οπτικό θέαμα τοποθετώντας ακτινικό φως για να εκμεταλλευτούμε τα απίστευτα χρώματα των κοραλλιών που φιλοξενούμε, αν βάλουμε κίτρινο φως 6500Κ γιατί έτσι είναι το φως θα πετύχουμε υψηλά ποσοστά φωτοσύνθεσης αλλά έτσι και αλλιώς θα μείνουν από άζωτο στο τέλος τα ζωντανά και θα σταματήσει. Οπότε όλα παίζουν ρόλο.

Πάντως το watt ανά λίτρο είναι μύθος σίγουρα, θα έλεγα είδος/par = par/watt τύπος λάμπας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nerva, αληθεύει ότι τις πρώτες ώρες που χτυπάει το φως τα κοράλλια περνάει 1-2ώρες μέχρι να ξεκινήσει την φωτοσύνθεση το κοράλλι?

Επίσης αυτό που έγραψες ότι η επιπλέον ενέργεια ζακχάρου απο την φωτοσύνθεση αποβάλλεται ως βλέννα έχει καμιά σχέση με την βλέννα που χρησιμοποιούν για να προστατευτούν απο τον ήλιο? Ξέρω πως όταν πέφτει η στάθμη του νερού ο ύφαλος μπορεί να είναι εκτεθημένος για ώρες στον ήλιο. Αυτή η βλέννα "αντιλιακό" είναι αποτέλεσμα παραπλανίσιας ενέργειας ή είναι μεμονομένα σύστημα προστασίας?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...