Jump to content

Σκέψεις Για Δίσκους Σε 220L

dim84

Recommended Posts

Ρε παιδια θα με τρελανετε εντελως???

Λετε οτι 220 λιτρα ειναι εντελως απαγορευτικα για δισκους???

Ολοι ξεκινησατε με 600αρια???

Να με συμπαθατε αλλα μετα απο καμια δεκαετια εμπειριας στα συγκεκριμενα ψαρια σας λεω οτι ΝΑΙ γινεται το 220αρι δισκαδικο με τις προυποθεσεις που εγραψα πριν..........

Αρχιζει το θεμα και μου θυμιζει μια διαφωνια που ελαβε χωρα εδω μεσα πριν περιπου εναμιση χρονο οπου οι περισσοτεροι σκιζαν τα ρουχα τους για τα χαμηλα PH και τον τελευταιο καιρο καμαρωνουνε για το 7,5 που κρατανε τα ψαρια τους και ολα ΟΚ.

Μαλλον ηρθε η ωρα να αρχισουν καποιοι μυθοι να καταρρεουν και να παψει πλεον ο κοσμος να παπαγαλιζει................

• Απαντήσεις 54
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να με συμπαθατε αλλα μετα απο καμια δεκαετια εμπειριας στα συγκεκριμενα ψαρια σας λεω οτι ΝΑΙ γινεται το 220αρι δισκαδικο με τις προυποθεσεις που εγραψα πριν..........

Αρχιζει το θεμα και μου θυμιζει μια διαφωνια που ελαβε χωρα εδω μεσα πριν περιπου εναμιση χρονο οπου οι περισσοτεροι σκιζαν τα ρουχα τους για τα χαμηλα PH και τον τελευταιο καιρο καμαρωνουνε για το 7,5 που κρατανε τα ψαρια τους και ολα ΟΚ.

Μαλλον ηρθε η ωρα να αρχισουν καποιοι μυθοι να καταρρεουν και να παψει πλεον ο κοσμος να παπαγαλιζει................

Tη μπουκια απ΄το στομα μου πηρες biggrin.png

Φίλε dim84, οι δίσκοι θεωρούνται απο πολλούς τα πιο δύσκολα ψάρια ενός ενυδρείου γλυκού νερού, διότι απαιτούν εξαιρετικές συνθήκες νερού.

Αυτό σημαίνει, όπως πολύ σωστά έγραψες, minimum 40 λίτρα ανα ενήλικο ψάρι, πολύ συχνές αλλαγές και σταθερές παραμέτρους νερού. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως σαν κοπαδόψαρο χρειάζεσαι 6-7 ψάρια κατ' ελάχιστον για να έχουν την σωστή συμπεριφορά και να μην στρεσάρονται συνέχεια. Το στρες όπως ίσως ξέρεις ήδη οδηγεί σε ασθένειες.

Όσον αφορά την δική σου κατάσταση, υπάρχουν τα εξής προβλήματα: το ενυδρείο σου είναι μικρό και τι φίλτρο σου (πιθανότατα) ανεπαρκές. Ποιό μοντέλο είναι?

Θα μπορούσες, αν συνειδητοποιήσεις την δέσμευση που χρειάζεται, να διατηρήσεις ένα κόπάδι 6-7 μικρών δίσκων σήμερα αλλά θα είχες πολύ μεγάλο πρόβλημα μόλις μεγαλώσουν. Φυσικά, τα ψάρια θα είχαν ακόμη μεγαλύτερο, κάτι που ελπίζω πως δεν θέλεις.

Λύση στο πρόβλημά σου, τόσο των λίτρων όσο και της ελλειπής φίλτρανσης, θα μπορούσε να είναι η κατασκευή/προμήθεια ενός sump 120-150 λίτρων.

Αυτό θα σου έδεινε 340-370 λίτρα συνολικό όγκο νερού, μεγάλο όγκο φίλτρανσης με χαμηλό κόστος μιας και αναφέρεις πως δεν έχεις την δυνατότητα για πολλά έξοδα αυτό το διάστημα.

Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο, θα σε συμβούλευα να μην προχωρήσεις στο παραπάνω εγχείρημα.

Περιμένουμε νέα σου.

Καλή συνέχεια.

Το θέμα είναι ακριβώς όπως το θέτεις: Αν κατανοούμε τις ιδιαίτερες ανάγκες και αν έχουμε την δέσμευση να τις ικανοποιήσουμε.

Άρα που καταλήγουμε όσον αφορά το αρχικό ποστ του φίλου μας?

Φίλε dali, επειδή δεν θέλω το θέμα να καταλήξει σε προσωπική διαφωνία μεταξύ μας, η γνώμη μου ήταν και εξακολουθεί να είναι πως αν δεν μπορεί κάποιος να προσφέρει στους δίσκους το απαραίτητο καθαρό νερό που χρειάζονται, να μην κρατάει δίσκους.

Όσο για τα λίτρα, ο φίλος μας (για να μην ξεχνάμε για ποιό λόγο συζητάμε) μπορεί να διατηρήσει -πάντα κατα την δική μου γνώμη- 5-6 δισκάκια στο ενυδρείο που έχει για ένα διάστημα μέχρι να μεγαλώσουν. Τότε θα πρέπει να ξαναδει το θέμα. Αν μπορέσει να φτιάξει ένα sump ακόμη καλύτερα .

Όσο για τις παραθέσεις των λεγομένων μου, που τόσο ευγενικά έκανες, μπορείς να δεις πως και στα δυο ποστ μου αναφέρω την λέξη δέσμευση. Στο τρίτο προσπάθησα απλά να αποφύγω την συνέχεια μιας αντιπαράθεσης που δεν νομίζω ότι βοηθάει στην ερώτηση του φίλου μας.

@Nidal

+1000 :bigemo_harabe_net-64:

Φίλε dali, επειδή δεν θέλω το θέμα να καταλήξει σε προσωπική διαφωνία μεταξύ μας, η γνώμη μου ήταν και εξακολουθεί να είναι πως αν δεν μπορεί κάποιος να προσφέρει στους δίσκους το απαραίτητο καθαρό νερό που χρειάζονται, να μην κρατάει δίσκους.

Όσο για τα λίτρα, ο φίλος μας (για να μην ξεχνάμε για ποιό λόγο συζητάμε) μπορεί να διατηρήσει -πάντα κατα την δική μου γνώμη- 5-6 δισκάκια στο ενυδρείο που έχει για ένα διάστημα μέχρι να μεγαλώσουν. Τότε θα πρέπει να ξαναδει το θέμα. Αν μπορέσει να φτιάξει ένα sump ακόμη καλύτερα .

Όσο για τις παραθέσεις των λεγομένων μου, που τόσο ευγενικά έκανες, μπορείς να δεις πως και στα δυο ποστ μου αναφέρω την λέξη δέσμευση. Στο τρίτο προσπάθησα απλά να αποφύγω την συνέχεια μιας αντιπαράθεσης που δεν νομίζω ότι βοηθάει στην ερώτηση του φίλου μας.

@Nidal

+1000 :bigemo_harabe_net-64:

Αγαπητέ , για να μην παίζουμε με τα λόγια καθώς είναι προχωρημένη ώρα ,θα πω μόνο , μιας και μιλάς για κάποια προσωπική αντιπαράθεση , ότι εγώ κατέθεσα μόνο την άποψη μου, εσυ ανέφερες ότι οι εμπειρίες πρέπει να λέγονται ,δεν είπα σε κανένα να είναι προσεκτικός στα γραφόμενα του ούτε ότι κάνει καλαμπούρια …..

Όσο για της παραθέσεις που αναφέρεις έγιναν για να καταλάβω αν βγήκε κάποιο αποτέλεσμα από όλοι αυτή την κουβέντα , απαντώντας τελικά στο ερώτημα του φίλου…….

Καλή προσπάθεια φιλέ μου στα δισκάκια σου..

Και καλό βραδυ.

Όπως είχα αναφέρει και παλαιότερα, διατηρούσα για μεγάλο διάστημα σε 300 l (καθαρά άμα έβγαζες ρίζες, ποοολλά φυτά, άμμο ... καμιά 200 – 230l) κοπαδάκι με 8 δίσκους, που δεν ήταν και μόνοι, μαζί με αρκετά βυθόψαρα.

Είχα αρκετές γέννες και όλα ήταν μια χαρά. (απο εκεί είναι και η φωτογραφία του προφιλ μου :) )

Αλλαγές έκανα κάθε Κυριακή 80 – 100 l (βρύση) και δούλευε με ένα 2028 , ένα 2217, γεμάτα siporax & supstrat pro και το εσωτερικό του μηχανικό.

.....

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ήμαστε απόλυτοι και υπερβολικοί στο χόμπι μας ,

όπως προανάφερε και ο Νινταλ, :bigemo_harabe_net-64:

είναι κρίμα γιατί χάνουμε την ουσία ;)

Έγινε επεξεργασία - south

εαν φιλε μου εισαι σταθερος στις ρουτινες σου στις αλλαγες σου 1 φορα την εβδομαδα η καθε 10 ημερες και καλη φιλτρανση και καλη ποιοτητα τροφης θα εισαι οκ.το θεμα ειναι να εχεις την ωρα και την ορεξη για αυτα.παντα ενα μεγαλυτερο ενυδρειο ειναι καλυτερο απο ενα μικροτερο.και τα ψαρια θα ειναι πιο ανετα.αλλα αφου δεν μπορουμε και θελεις τοσο πολυ να ασχωληθεις με δισκους φροντισε να τους παρεχεις τις καλυτερες συνθηκες υγιεινης.

Thanks για τις απαντήσεις. Πάντως η αλήθεια είναι μπερδεύτηκα λίγο με τις διαφορές στις απόψεις για το θέμα.. Τέσπα, κατανοώ τις πρόσθετες δυσκολίες για δίσκους σένα ενυδρείο 220L αλλά δεν πιστεύω όπως ειπώθηκε να ξεκινήσατε όλοι με ενυδρεία απο 400+. Δεν πιστεύω να είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα όταν μιλάμε και για δίσκους σχετικά μικρούς. Το ιδανικό είναι όσο περισσότερα λίτρα αλλά υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες σ' αυτό... Τώρα για την φίλτρανση έχω της fluval το 305. Αν τελικά προχωρήσω θα προσθέσω ένα ακόμα ή θα κινηθώ προς την κατασκευή κάποιου είδους sumb για να ενισχύσω την βιολογία. Μιλώ για δίσκους ή οποίοι όταν μεγαλώσουν θα μεταφερθούν σε κάποιο μεγαλύτερο ενυδρείο που θα έχει αποκτηθεί μέχρι τότε. Αυτο μελλοντικά όμως...

Το 305 είναι καλό, και αν μπορέσεις να το ενισχύσεις αργότερα με κάποιο ακόμα ή καλυτερα με ένα sump θα είσαι ok. Το βασικότερο είναι να μην παραμελήσεις τις ρουτίνες σου για τις αλλαγές και τις μετρήσεις.

Καλή επιτυχία.

Ρε παλικαρια μην ειμαστε υπερβολικοι..........

Δηλαδη αν καποιος δεν εχει πισινα δεν μπορει να εχει δισκους???

και εγω στο παρελθον αλλα και πολλοι που γνωριζω κρατανε με μεγαλη επιτυχια δισκους σε τετοια ενυδρεια. Φιλε μου μπορεις να προχωρησεις αρκει να προσπαθεις παντα για το καλυτερο των ψαριων σου. Προταση μου λοιπον ειναι να βαλεις 5 δισκακια σε αυτα τα λιτρα, ενα ακομα φιλτρο για υποστηριξη, αλλαγες νερου τουλαχιστον μια φορα/βδομαδα. Το Α & Ω των δισκων ειναι το καθαρο νερο και η σωστη διατροφη. Αν ακολουθησεις τα παραπανω και το εχεις φυσικα μερακι δεν θα εχεις κανενα προβλημα............

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Καλησπέρα και από εμένα.

Από προσωπική μου εμπειρία διαθέτω ενυδρείο 240 λίτρων και το έχω με δίσκους τουλάχιστον 5-6 χρόνια.

Τα τελευταία 2 χρόνια έχω προσθέση και δεύτερο φίλτρο και τα αποτελέσματα είναι φανερά.

Έχω ένα κοπαδάκι από 5 δίσκους και εδώ και 2 χρόνια δεν έχουν παρουσιάσει τη παραμικρή αρρώστια.

Αν αυξήσεις λίγο τη φίλτρανση λοιπόν πιστεύω θα έχεις ένα ωραίο αποτέλεσμα.

Δεν θα σταθώ στα λίτρα, σε φίλτρανση και τα γνωστά.

Απλά θα πω ότι τα ζωντανά έχουν κάποιες ανάγκες. Το ότι αφαιρούμε την ελευθερία τους δεν σημαίνει ότι τους αρκεί η επιβίωση. Στο χόμπι αυτό θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι μπαίνουν για να δούνε την ζωή που υπάρχει στο ενυδρείο τους στο μέγιστο. Για μένα είναι λάθος κάποιος να έχει Δίσκους σε 100lt, Χρυσόψαρα σε γυάλες, Μονομάχους σε ποτήρια, Tang σε 120lt...

Εδώ βλέπω τα δικά μου στα 350lt και τα λυπάμαι. Τον πρώτο μου Δίσκο τον πήρα χωρίς να σκέφτομαι σωστά και τον είχα σε ένα 60lt. Μετά απο δύο μήνες αναγκάστηκα να πάρω το 350lt. Το πιστεύω ότι υπάρχουν άτομα που έχουν κρατίσει αυτά τα ψάρια σε 200lt. Με σωστή συντήρηση και χρόνο όλα γίνονται απλά στα μάτια μου μου φαίνεται λίγο εγωιστικό. Άποψη μου, δεν έχω σκοπό να προσβάλω κάποιον.

Κι ομως ειναι αποδεκτο ζευγαρι σε 80 λιτρα!

Αρα οσο πιο πολλα λιτρα τοσο πιο καλα για τα ψαρια μας οσο και για μας.(αν μπορουμε).

πετρος :bigemo_harabe_net-64:

Ρε παλικαρια μην ειμαστε υπερβολικοι..........

Δηλαδη αν καποιος δεν εχει πισινα δεν μπορει να εχει δισκους???

και εγω στο παρελθον αλλα και πολλοι που γνωριζω κρατανε με μεγαλη επιτυχια δισκους σε τετοια ενυδρεια. Φιλε μου μπορεις να προχωρησεις αρκει να προσπαθεις παντα για το καλυτερο των ψαριων σου. Προταση μου λοιπον ειναι να βαλεις 5 δισκακια σε αυτα τα λιτρα, ενα ακομα φιλτρο για υποστηριξη, αλλαγες νερου τουλαχιστον μια φορα/βδομαδα. Το Α & Ω των δισκων ειναι το καθαρο νερο και η σωστη διατροφη. Αν ακολουθησεις τα παραπανω και το εχεις φυσικα μερακι δεν θα εχεις κανενα προβλημα............

:thumbup: συμφωνώ με τον μαστορα nidal!

πεστα χρυσοστομε!!!!!!!! :bigemo_harabe_net-72:

Ενταξει .....

Ουδεν σχόλιον.......

How many discus fish should I put in my 300 litre aquarium so that they can all grow up healthy? I would like to buy fish 8 cm in size.

We recommend at least 25 discus fish so that they develop assertiveness when feeding as well as good feeding and group behaviour.

A discus fish has become aggressive in my aquarium and is biting the other fish. What can I do and why is that?

Probably the group is too small. Such aggressive behaviour is extremely rare in larger groups of discus fish (1 fish per 15 litres of water).

Έγινε επεξεργασία - Geosid

ενας μεγαλος δισκος ανα δεκαπεντε λιτρα????αφισσα θες|?????

νομιζω οτι αναφερεται για μικρα δισκακια και οχι για ενηλικα,,,δεν μπορω να φανταστω 25 δισκους τωνν 18 εκατοστων σε 300 λιτρα,,,,

Σίγουρα αυτός ξέρει καλύτερα, αλλά μου φαίνετε κάπως......... οταν μιλάμε για 15λτ ανα ψάρι και αναφερόμαστε σε μεγάλα ενήλικα ψάρια. :bigemo_harabe_net-88:

How many discus fish should I put in my 300 litre aquarium so that they can all grow up healthy? I would like to buy fish 8 cm in size.

We recommend at least 25 discus fish so that they develop assertiveness when feeding as well as good feeding and group behaviour.

Η ερώτηση παιδιά αναφέρει δίσκους των 8 εκ, άρα η αλήθεια μπορεί να είναι κάπου ανάμεσα.

Η αλήθεια σε αυτό που εννοεί ο Stendker εννοώ. :bigemo_harabe_net-134:

Η ερώτηση παιδιά αναφέρει δίσκους των 8 εκ, άρα η αλήθεια μπορεί να είναι κάπου ανάμεσα.

ε και ?

8cm θα μεινουν τα ψαρια ? :bigemo_harabe_net-134:

διαβάστε και λίγο παρακάτω... 25 κομμάτια στα 8 εκατοστά και καθώς μεγαλώνουν αφαιρείς και αφήνεις 15 ενήλικους δίσκους στα 300 λίτρα ;)

Έτσι. Αυτό λέω πως λέει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...