dim84 4 Δεκεμβρίου 2011 #1 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Εχω ένα ενυδρείο 220 λίτρων και έχω μπεί σε σκέψεις εδώ και καιρό να μπώ και γω στο κόσμο των δίσκων (εκτροφής). Ξέρω ότι τα λίτρα μπορεί να είναι λίγα, αλλά δεν υπάρχει η οικονομική άνεση τουλάχιστον για τώρα για κάτι παραπάνω. Επιφυλάσομαι όμως... Πιστεύω όμως ότι μπορούν να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς κάποιοι δίσκοι (4) σε τόσα λίτρα. Γνωρίζω ότι το ιδανικό είναι 40/60L ανα δίσκο, δηλαδή απο 300 και βάλε αλλά αν δεν έχουμε αυτην την δυνατότητα..? Προς το παρών το ενυδρείο φυλοξενεί κάποιες κιχλίδες με hatchetfish και κάποιες λορικαρίδες.. Αλλά σκέφτομαι πως θα πρέπει να αποχωρηστώ κάποια απο αυτά, αν προχωρήσω με δίσκους τελικά... Έχω ένα εξ. φίλτρο της fluval αλλά δεν μπορώ να διαθέσω τώρα κάποιο δεύτερο. Εκτός και αν προχωρήσω σε κάποια DΙΥ κατασκευή φίλτρου-δοχείου. Εσείς τί γνώμη έχετε επί του θέματος? Κάποια συμβουλή? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 4 Δεκεμβρίου 2011 #2 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Εχω ένα ενυδρείο 220 λίτρων και έχω μπεί σε σκέψεις εδώ και καιρό να μπώ και γω στο κόσμο των δίσκων (εκτροφής). Ξέρω ότι τα λίτρα μπορεί να είναι λίγα, αλλά δεν υπάρχει η οικονομική άνεση τουλάχιστον για τώρα για κάτι παραπάνω. Επιφυλάσομαι όμως... Πιστεύω όμως ότι μπορούν να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς κάποιοι δίσκοι (4) σε τόσα λίτρα. Γνωρίζω ότι το ιδανικό είναι 40/60L ανα δίσκο, δηλαδή απο 300 και βάλε αλλά αν δεν έχουμε αυτην την δυνατότητα..? Προς το παρών το ενυδρείο φυλοξενεί κάποιες κιχλίδες με hatchetfish και κάποιες λορικαρίδες.. Αλλά σκέφτομαι πως θα πρέπει να αποχωρηστώ κάποια απο αυτά, αν προχωρήσω με δίσκους τελικά... Έχω ένα εξ. φίλτρο της fluval αλλά δεν μπορώ να διαθέσω τώρα κάποιο δεύτερο. Εκτός και αν προχωρήσω σε κάποια DΙΥ κατασκευή φίλτρου-δοχείου. Εσείς τί γνώμη έχετε επί του θέματος? Κάποια συμβουλή? Γνωμη μου ειναι να μην το κανεις 1) δισκοι ειναι κοπαδοψαρα οποτε με 4 ψαρια δεν μπορεις να λες οτι εχεις κοπαδι 2) ειναι λιγα τα λιτρα 3) θα θες αρκετες αλλαγες νερου πραγμα που αργα η γρηγορα θα σε κουρασει 4) θα προτεινα να εκανες υπομονη και οταν εισουν ετοιμος ( ενυδρειο , φιλτρανση ) τοτε να τους επερνες , για να μην ταλαιπωρεις τα ψαρια και τον εαυτο σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 4 Δεκεμβρίου 2011 #3 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Οπως έγραψε ο κύριος απο πάνω οι Δίσκοι πάνε κοπάδι. Οπότε υπολογίζεις το ελάχιστο 6-7 άτομα (ιδανικό 9-10). Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 4 Δεκεμβρίου 2011 #4 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Φίλε dim84, οι δίσκοι θεωρούνται απο πολλούς τα πιο δύσκολα ψάρια ενός ενυδρείου γλυκού νερού, διότι απαιτούν εξαιρετικές συνθήκες νερού. Αυτό σημαίνει, όπως πολύ σωστά έγραψες, minimum 40 λίτρα ανα ενήλικο ψάρι, πολύ συχνές αλλαγές και σταθερές παραμέτρους νερού. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως σαν κοπαδόψαρο χρειάζεσαι 6-7 ψάρια κατ' ελάχιστον για να έχουν την σωστή συμπεριφορά και να μην στρεσάρονται συνέχεια. Το στρες όπως ίσως ξέρεις ήδη οδηγεί σε ασθένειες. Όσον αφορά την δική σου κατάσταση, υπάρχουν τα εξής προβλήματα: το ενυδρείο σου είναι μικρό και τι φίλτρο σου (πιθανότατα) ανεπαρκές. Ποιό μοντέλο είναι? Θα μπορούσες, αν συνειδητοποιήσεις την δέσμευση που χρειάζεται, να διατηρήσεις ένα κόπάδι 6-7 μικρών δίσκων σήμερα αλλά θα είχες πολύ μεγάλο πρόβλημα μόλις μεγαλώσουν. Φυσικά, τα ψάρια θα είχαν ακόμη μεγαλύτερο, κάτι που ελπίζω πως δεν θέλεις. Λύση στο πρόβλημά σου, τόσο των λίτρων όσο και της ελλειπής φίλτρανσης, θα μπορούσε να είναι η κατασκευή/προμήθεια ενός sump 120-150 λίτρων. Αυτό θα σου έδεινε 340-370 λίτρα συνολικό όγκο νερού, μεγάλο όγκο φίλτρανσης με χαμηλό κόστος μιας και αναφέρεις πως δεν έχεις την δυνατότητα για πολλά έξοδα αυτό το διάστημα. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο, θα σε συμβούλευα να μην προχωρήσεις στο παραπάνω εγχείρημα. Περιμένουμε νέα σου. Καλή συνέχεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
μηνας 4 Δεκεμβρίου 2011 #5 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Φίλε dim84, οι δίσκοι θεωρούνται απο πολλούς τα πιο δύσκολα ψάρια ενός ενυδρείου γλυκού νερού, διότι απαιτούν εξαιρετικές συνθήκες νερού. Αυτό σημαίνει, όπως πολύ σωστά έγραψες, minimum 40 λίτρα ανα ενήλικο ψάρι, πολύ συχνές αλλαγές και σταθερές παραμέτρους νερού. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως σαν κοπαδόψαρο χρειάζεσαι 6-7 ψάρια κατ' ελάχιστον για να έχουν την σωστή συμπεριφορά και να μην στρεσάρονται συνέχεια. Το στρες όπως ίσως ξέρεις ήδη οδηγεί σε ασθένειες. Όσον αφορά την δική σου κατάσταση, υπάρχουν τα εξής προβλήματα: το ενυδρείο σου είναι μικρό και τι φίλτρο σου (πιθανότατα) ανεπαρκές. Ποιό μοντέλο είναι? Θα μπορούσες, αν συνειδητοποιήσεις την δέσμευση που χρειάζεται, να διατηρήσεις ένα κόπάδι 6-7 μικρών δίσκων σήμερα αλλά θα είχες πολύ μεγάλο πρόβλημα μόλις μεγαλώσουν. Φυσικά, τα ψάρια θα είχαν ακόμη μεγαλύτερο, κάτι που ελπίζω πως δεν θέλεις. Λύση στο πρόβλημά σου, τόσο των λίτρων όσο και της ελλειπής φίλτρανσης, θα μπορούσε να είναι η κατασκευή/προμήθεια ενός sump 120-150 λίτρων. Αυτό θα σου έδεινε 340-370 λίτρα συνολικό όγκο νερού, μεγάλο όγκο φίλτρανσης με χαμηλό κόστος μιας και αναφέρεις πως δεν έχεις την δυνατότητα για πολλά έξοδα αυτό το διάστημα. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο, θα σε συμβούλευα να μην προχωρήσεις στο παραπάνω εγχείρημα. Περιμένουμε νέα σου. Καλή συνέχεια. ακριβως ετσι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali 4 Δεκεμβρίου 2011 #6 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Η γνώμη μου είναι μπορείς να κρατήσεις αξιοπρεπώς 4 δισκάκια στα λίτρα σου , προχώρα και μην φοβάσαι, προσπάθησε να είσαι συνεπείς στις αλλαγές νερού και στη πορεία πρόσθεσε και ένα ακόμα φίλτρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidal 4 Δεκεμβρίου 2011 #7 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Ρε παλικαρια μην ειμαστε υπερβολικοι.......... Δηλαδη αν καποιος δεν εχει πισινα δεν μπορει να εχει δισκους??? και εγω στο παρελθον αλλα και πολλοι που γνωριζω κρατανε με μεγαλη επιτυχια δισκους σε τετοια ενυδρεια. Φιλε μου μπορεις να προχωρησεις αρκει να προσπαθεις παντα για το καλυτερο των ψαριων σου. Προταση μου λοιπον ειναι να βαλεις 5 δισκακια σε αυτα τα λιτρα, ενα ακομα φιλτρο για υποστηριξη, αλλαγες νερου τουλαχιστον μια φορα/βδομαδα. Το Α & Ω των δισκων ειναι το καθαρο νερο και η σωστη διατροφη. Αν ακολουθησεις τα παραπανω και το εχεις φυσικα μερακι δεν θα εχεις κανενα προβλημα............ Link to comment Share on other sites More sharing options...
μηνας 4 Δεκεμβρίου 2011 #8 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Η γνώμη μου είναι μπορείς να κρατήσεις αξιοπρεπώς 4 δισκάκια στα λίτρα σου , προχώρα και μην φοβάσαι, προσπάθησε να είσαι συνεπείς στις αλλαγές νερού και στη πορεία πρόσθεσε και ένα ακόμα φίλτρο. αν ο φιλος εχει εμπειρια απο δισκους θα μπορουσε...... μπορει να βαλει ακομα κ 6 δισκακια σε μικρη ηλικια παντα..... αφξανοντας τη φιλτρανση αρκετα..........καπια στγμη ομος θα ζητησουν απο μονα τους περισοτερο χωρο......(ειμαι παθον,γιαυτο το λεω) αν δεν επαναπαυτει και μεριμνησει για την ευρεση μεγαλητερης γυαλας τη καταληλη στιγμη,δεν νομιζω να αντιμετοπισει προβλημα..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 4 Δεκεμβρίου 2011 #9 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Η γνώμη μου είναι μπορείς να κρατήσεις αξιοπρεπώς 4 δισκάκια στα λίτρα σου , προχώρα και μην φοβάσαι, προσπάθησε να είσαι συνεπείς στις αλλαγές νερού και στη πορεία πρόσθεσε και ένα ακόμα φίλτρο. Φίλε dali, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε όσα γράφουμε. Τέσσερις δίσκοι δεν είναι κοπάδι και σε όποια περίπτωση είδα ή είχα κάνει και γω κάτι αντίστοιχο υπήρξαν προβλήματα. Οι συχνές και συνεπείς αλλαγές είναι δεδομένο, αλλά τα ψαράκια χρειάζονται να είναι 5-6 για να νιώθουν άνετα και να μην είναι συνέχεια κρυμμένα. Το έχω κάνει και την έχω πάθει. Κ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali 4 Δεκεμβρίου 2011 #10 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 αν ο φιλος εχει εμπειρια απο δισκους θα μπορουσε...... μπορει να βαλει ακομα κ 6 δισκακια σε μικρη ηλικια παντα..... αφξανοντας τη φιλτρανση αρκετα..........καπια στγμη ομος θα ζητησουν απο μονα τους περισοτερο χωρο......(ειμαι παθον,γιαυτο το λεω) αν δεν επαναπαυτει και μεριμνησει για την ευρεση μεγαλητερης γυαλας τη καταληλη στιγμη,δεν νομιζω να αντιμετοπισει προβλημα..... Όλα αυτά που γράφεις αναφέρονται σε μελλοντική κατάσταση, όλοι μπορούν να ξεκινήσουν από κάπου και στην πορεία , μαθαίνοντας , όπως όλοι μας αλώστε , μπορούν να εξελιχτούν, ας μην κινδυνολογούμε χωρίς λόγο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidal 4 Δεκεμβρίου 2011 #11 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Ρε παιδια μη με κανετε να ψαχνω βραδυατικα για φωτογραφιες........ Γινεται και μαλιστα χωρις ιδιαιτερη δυσκολια. Σιγουρα οσο μεγαλυτερο το ενυδρειο τοσο το καλυτερο. Δεν ειναι ομως η μοναδικη διεξοδος. Ο φιλος dali το εχει κανει και εκεινος και δεν μιλαει στον αερα......... Συμφωνω στο να προσεχουμε τι γραφουμε. Ποτε δεν πρεπει κανεις να ειναι απολυτος!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali 4 Δεκεμβρίου 2011 #12 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Φίλε dali, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε όσα γράφουμε. Τέσσερις δίσκοι δεν είναι κοπάδι και σε όποια περίπτωση είδα ή είχα κάνει και γω κάτι αντίστοιχο υπήρξαν προβλήματα. Οι συχνές και συνεπείς αλλαγές είναι δεδομένο, αλλά τα ψαράκια χρειάζονται να είναι 5-6 για να νιώθουν άνετα και να μην είναι συνέχεια κρυμμένα. Το έχω κάνει και την έχω πάθει. Κ Φίλε μου είμαι περισσότερο προσεκτικός στο τι γράφω από ότι φαντάζεσαι η προσωπική εμπειρία του καθενός μας δεν είναι απαραίτητα ο κανόνας…. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 4 Δεκεμβρίου 2011 #13 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Φίλε dali δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Τα παθήματα κάποιου είναι καλό να τα λαμβάνουμε υπ΄ όψιν μας μιας και αφου μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς δεν είναι σωστό να θέλουμε να ξαναεφεύρουμε τον τροχό. Είμαι απο εκείνους που πιστεύουν πως το βασικότερο όσον αφορά την διατήρηση των δίσκων είναι η δέσμευση μας στο να τους παρέχουμε αυτό που χρειάζονται περισσότερο: Εξαιρετικά καθαρό νερό. Δεν μιλάω ούτε για χαμηλές σκληρότητες ούτε για pH 5 - 5,5 αλλά για πολύ καθαρό νερό με συχνές αλλαγές. Δεν μου αρέσουν και μένα όσοι κινδυνολογούν ή είναι κολλημένοι σε αρχές που μπορεί να έχουν ήδη αλλάξει με την βοήθεια της τεχνολογίας αλλά πρέπει να ξέρει ο καθένας που μπλέκει για να γλυτώσει προβλήματα και στεναχώριες. Αν σε πρόσβαλα με το σχόλιο μου σου ζητώ συγνώμη, μιας και δεν είχα τέτοια πρόθεση. Κων/νος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 4 Δεκεμβρίου 2011 #14 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Χωρίς να θέλω να κατευθύνω τον φίλο αλλα και χωρις να θέλω να ρίξω λάδι στην φωτιά, θέλω να σας πω το εξής. Εχω φίλο που διατηρεί για 4 τουλάχιστον χρόνια, 8 δίσκους σε 250 λίτρα + 100 λίτρα σαμπ, με νερό βρύσης, 26,5 θερμοκρασία και αλλαγές μια φορά το μήνα. Οι δίσκοι είναι τούμπανο, πολύ ωραία χρώματα, κοπαδιάζουν, έχει γέννες κτλ. Μήπως γινόμαστε πολύ ακραίοι? Ολα τα παραπάνω βέβαια, όταν μιλάμε για δίσκους εκτροφής και μια σχετική εμπειρία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali 4 Δεκεμβρίου 2011 #15 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Φίλε dali δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Τα παθήματα κάποιου είναι καλό να τα λαμβάνουμε υπ΄ όψιν μας μιας και αφου μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς δεν είναι σωστό να θέλουμε να ξαναεφεύρουμε τον τροχό. Είμαι απο εκείνους που πιστεύουν πως το βασικότερο όσον αφορά την διατήρηση των δίσκων είναι η δέσμευση μας στο να τους παρέχουμε αυτό που χρειάζονται περισσότερο: Εξαιρετικά καθαρό νερό. Δεν μιλάω ούτε για χαμηλές σκληρότητες ούτε για pH 5 - 5,5 αλλά για πολύ καθαρό νερό με συχνές αλλαγές. Δεν μου αρέσουν και μένα όσοι κινδυνολογούν ή είναι κολλημένοι σε αρχές που μπορεί να έχουν ήδη αλλάξει με την βοήθεια της τεχνολογίας αλλά πρέπει να ξέρει ο καθένας που μπλέκει για να γλυτώσει προβλήματα και στεναχώριες. Αν σε πρόσβαλα με το σχόλιο μου σου ζητώ συγνώμη, μιας και δεν είχα τέτοια πρόθεση. Κων/νος Αγαπητέ, οι προσωπικές εμπειρίες του καθενός καλό είναι να κατατειθονται , τον να έχει κάποιος μια αρνητική εμπειρία από κάτι που δοκίμασε δεν απαγορεύει να είναι θετική σε κάποιον άλλο…. Να σε ενημερώσω ακόμα ότι όλοι όσοι θέλουν να λέγονται χομπιστες , σκέπτονται πάντα πρώτα το καλό των ψαριών τους , μην πιστεύεις λοιπών ότι είναι αποκλειστικό σου προνόμιο….. Τελειώνοντας εύχομαι ο άμεσα ενδιαφερόμενος να λάβει τα σωστά μηνύματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 4 Δεκεμβρίου 2011 #16 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 (edited) Χωρίς να θέλω να κατευθύνω τον φίλο αλλα και χωρις να θέλω να ρίξω λάδι στην φωτιά, θέλω να σας πω το εξής. Εχω φίλο που διατηρεί για 4 τουλάχιστον χρόνια, 8 δίσκους σε 250 λίτρα + 100 λίτρα σαμπ, με νερό βρύσης, 26,5 θερμοκρασία και αλλαγές μια φορά το μήνα. Οι δίσκοι είναι τούμπανο, πολύ ωραία χρώματα, κοπαδιάζουν, έχει γέννες κτλ. Μήπως γινόμαστε πολύ ακραίοι? Ολα τα παραπάνω βέβαια, όταν μιλάμε για δίσκους εκτροφής και μια σχετική εμπειρία. Μετρησεις NO3 PO4?Και εγω εχω παρομοιο φιλο. Με 10 ψαρια σε 200 λιτρα (80χ50χ50) + 50 σαμπ (στους 29C για να μη κοβουν το φαι και φουλ βιολογικη και χημικη φιλτρανση). Ο φιλος μου κανει αλλαγη μερα παρα μερα αυστηρα, για να κραταει τα ΝΟ3 κατω απο 40ppm με το ταισμα που θελουν τα ψαρια. Φυσικα τα ψαρια ακινητα σαν αφισα. Που να κινηθουν σε 200 λιτρα? Έγινε επεξεργασία 4 Δεκεμβρίου 2011 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 4 Δεκεμβρίου 2011 #17 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Χωρίς να θέλω να κατευθύνω τον φίλο αλλα και χωρις να θέλω να ρίξω λάδι στην φωτιά, θέλω να σας πω το εξής. Εχω φίλο που διατηρεί για 4 τουλάχιστον χρόνια, 8 δίσκους σε 250 λίτρα + 100 λίτρα σαμπ, με νερό βρύσης, 26,5 θερμοκρασία και αλλαγές μια φορά το μήνα. Οι δίσκοι είναι τούμπανο, πολύ ωραία χρώματα, κοπαδιάζουν, έχει γέννες κτλ. Μήπως γινόμαστε πολύ ακραίοι? Ολα τα παραπάνω βέβαια, όταν μιλάμε για δίσκους εκτροφής και μια σχετική εμπειρία. 100 λιτρα σαμπ .... μονος σου εγραψες το μυστικο ...... αρα 100 λιτρα + στο συνολο του νερου ( οποτε 350λιτρα ) και ποσο βιολογικο υλικο εχει μεσα στο σαμπ του ? ( σιγουρα οχι 2-3-4 λιτρα που περνουν τα μικρα συνηθισμενα εξωτερικα φιλτρα ) Η μην μου πεις οτι δεν παιζουν ρολο τα παραπανω ? οπως και ναχει επειδη το ειχα κανει παλαιοτερα ( 5 δισκους σε ριο 240 ) και να με πληρωναν δεν θα το ξανα εκανα !!!! Μενω στην απαντηση στην αρχη του θεματος , χωρις να θελω να ερθω σε κοντρα με κανεναν Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 4 Δεκεμβρίου 2011 #18 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Μετρησεις NO3 PO4? Και εγω εχω παρομοιο φιλο. Με 10 ψαρια σε 200 λιτρα + 50 σαμπ (στους 29C για να μη κοβουν το φαι και φουλ βιολογικη και χημικη φιλτρανση). Ο φιλος μου κανει αλλαγη μερα παρα μερα αυστηρα, για να κραταει τα ΝΟ3 κατω απο 40ppm με το ταισμα που θελουν τα ψαρια. Φυσικα τα ψαρια ακινητα σαν αφισα. Που να κινηθουν σε 200 λιτρα? Σπυρο, τα νιτρικά του παίζουν 20-50 και τα φωσφορικά του την τελευταία φορά που το κουβεντιάσαμε ήταν σε αποδεκτό νούμερο. Δεν το θυμάμαι ακριβώς και να μην πω ψέματα. Και αλλαγή πριν τον μήνα θα κάνει αν τσιμπήσουν τα νιτρικά παραπάνω. Τα οποία είναι και τα μόνα που μετράει συστηματικά. Τα άλλα μια φορά τον μήνα πριν την αλλαγή. 100 λιτρα σαμπ .... μονος σου εγραψες το μυστικο ...... αρα 100 λιτρα + στο συνολο του νερου ( οποτε 350λιτρα ) και ποσο βιολογικο υλικο εχει μεσα στο σαμπ του ? ( σιγουρα οχι 2-3-4 λιτρα που περνουν τα μικρα συνηθισμενα εξωτερικα φιλτρα ) Η μην μου πεις οτι δεν παιζουν ρολο τα παραπανω ? οπως και ναχει επειδη το ειχα κανει παλαιοτερα ( 5 δισκους σε ριο 240 ) και να με πληρωναν δεν θα το ξανα εκανα !!!! Μενω στην απαντηση στην αρχη του θεματος , χωρις να θελω να ερθω σε κοντρα με κανεναν Δεν το συζητάμε!!!! Πρέπει να έχει πάνω απο 30 λίτρα βιολογικό υλικό στο σαμπ και δε μπορεί να συγκριθεί με κανένα εξωτερικό φίλτρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 4 Δεκεμβρίου 2011 #19 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Άρα που καταλήγουμε όσον αφορά το αρχικό ποστ του φίλου μας? Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 4 Δεκεμβρίου 2011 #20 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Σπυρο, τα νιτρικά του παίζουν 20-50 και τα φωσφορικά του την τελευταία φορά που το κουβεντιάσαμε ήταν σε αποδεκτό νούμερο. Δεν το θυμάμαι ακριβώς και να μην πω ψέματα. Και αλλαγή πριν τον μήνα θα κάνει αν τσιμπήσουν τα νιτρικά παραπάνω. Τα οποία είναι και τα μόνα που μετράει συστηματικά. Τα άλλα μια φορά τον μήνα πριν την αλλαγή. Μπορει και να γινεται αν δεν τρωνε τα ψαρια. Αληθεια με 26.5C συνεχιζουν και τρωνε? Τι ηλικιας ειναι? Μεγεθος? καμια φωτο παιζει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali 4 Δεκεμβρίου 2011 #21 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 100 λιτρα σαμπ .... μονος σου εγραψες το μυστικο ...... αρα 100 λιτρα + στο συνολο του νερου ( οποτε 350λιτρα ) Τι πλεονέκτημα προσφέρουν τα 100 λίτρα του sump περά από τα λιγότερα ίσως νιτρικά (που και αυτό είναι από συζήτηση ) και ποσο βιολογικο υλικο εχει μεσα στο σαμπ του ? ( σιγουρα οχι 2-3-4 λιτρα που περνουν τα μικρα συνηθισμενα εξωτερικα φιλτρα ) 4 λίτρα πχ siporax αρκούν κατά την sera για 800 λίτρα φιλτρανσεις πιστεύεις ότι δεν μπορούν να κρατήσουν σε πρώτη φάση 4 δισκάκια ?? Η μην μου πεις οτι δεν παιζουν ρολο τα παραπανω ? οπως και ναχει επειδη το ειχα κανει παλαιοτερα ( 5 δισκους σε ριο 240 ) και να με πληρωναν δεν θα το ξανα εκανα !!!! Μενω στην απαντηση στην αρχη του θεματος , χωρις να θελω να ερθω σε κοντρα με κανεναν Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 4 Δεκεμβρίου 2011 #22 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 (edited) Ασφαλώς αστειεύεσαι έτσι? Θεωρείς το ίδιο 250 με 350 λίτρα και 3-4 λίτρα siporax έναντι 15-20? Έγινε επεξεργασία 4 Δεκεμβρίου 2011 - KokkinosK Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 4 Δεκεμβρίου 2011 #23 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Η προσωπική μου άποψη και χωρίς να είμαι απόλυτος σε αυτό που λέω, είναι πως είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για κάποιον να είναι συνεπής σε ρουτίνες κάθε δυο τρέις τέσσερις μέρες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες ενός δισκοενυδρείου οταν δεν υπάρχουν λίτρα και απαραίτητος εξοπλισμός. Αν τώρα κάποιος μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την αγχωτική διαδικασία, τότε γιατί να μην το επιχειρήσει αφού όλοι συμφωνούμε σε ένα σημείο στην αναγκαιότητα του καθαρού νερού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali 4 Δεκεμβρίου 2011 #24 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Να θεωρήσω την ερώτηση σου σαν απάντηση ?? Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη αν θέλεις μπορείς να απαντήσεις…. Αν δεν την κατάλαβες να την ξαναγράψω Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 4 Δεκεμβρίου 2011 #25 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Η προσωπική μου άποψη και χωρίς να είμαι απόλυτος σε αυτό που λέω, είναι πως είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για κάποιον να είναι συνεπής σε ρουτίνες κάθε δυο τρέις τέσσερις μέρες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες ενός δισκοενυδρείου οταν δεν υπάρχουν λίτρα και απαραίτητος εξοπλισμός. Αν τώρα κάποιος μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την αγχωτική διαδικασία, τότε γιατί να μην το επιχειρήσει αφού όλοι συμφωνούμε σε ένα σημείο στην αναγκαιότητα του καθαρού νερού. Το θέμα είναι ακριβώς όπως το θέτεις: Αν κατανοούμε τις ιδιαίτερες ανάγκες και αν έχουμε την δέσμευση να τις ικανοποιήσουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος