chanikos 2 Δεκεμβρίου 2011 #1 Share 2 Δεκεμβρίου 2011 Καταρχήν συγχαρητήρια για το φόρουμ σας (βοηθάει πολύ κόσμο). Έχω ένα ενυδρείο γλυκού νερού (τύπου BowFront) διαστάσεων: Υ:55 Μ:1,15 Π:30 [Μέγιστο πλάτος 55 με μέτρηση στη μέση (BowFront).] Λίτρα: ~260 Αν κάπιος μπορεί να μου βγάλει τα λίτρα θα ήμουν υπόχρεος [Με μπερδεύει η κούρμπα (BowFront) που κανει μπροστά το ενυδρείο]. Σκέφτομαι να το μετατρέψω σε reef. Κύριος μου στόχος είναι τα LPS & Soft Corals (και ίσως μεταγενέστερα να πάω και σε SPS, οπότε δεν θα ήθελα λόγω εξοπλισμού να αποκλίσω αυτο το κομμάτι). Θα ήθελα αρκετή βοήθεια με τις επιλογές που θα πρέπει να κάνω για τον εξοπλισμό για αρχή. Αν φυσικά είναι δυνατόν και αν κάποιος έχει την όρεξη να ξοδέψει λίγο από τον χρόνο του. Το πρώτο μου θέμα είναι ο φωτισμός. Μου προτείναν την ακόλουθη λύση: http://www.reefgeek.com/lighting/T5_Fluorescent/ATI/Dimmable_SunPower_Fixtures/36_inch__6x39W_Dimmable_SunPower_T5_High-Output_Fixture_w!_Controller_by_ATI τιμή: 440 Τι λάμπες θα πρέπει να χρησιμοποιήσω? Υπάρχει κάποια άλλη λύση ή κάποιο thread του forum να μου προτείνετε (πάντα και με γνώμονα τον οικονομικό και ποιοτικό παράγοντα)? Συγνώμη αν έκανα post σε λάθος section. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 2 Δεκεμβρίου 2011 #2 Share 2 Δεκεμβρίου 2011 Καλώς ήρθες, καλή αρχή, διάβασμα αρκετό και υπομονή περισσότερη. Σε 6 λάμπες μπορείς να βάλεις 3 λευκές, 2 μπλε και μια ροζ. Εγώ έχω 2 Aquamedic λευκές, 2 ΑΤΙ Aquablue, 1 Ati purple και μια 1 ΑΤΙ Aquablue special. Στο οπτικό κομμάτι με καλύπτει, στην ανάπτυξη των κοραλλιών θα μπορώ να σου πω σε λίγο καιρό. Περίμενε να ακούσεις και γνώμες για άλλους συνδυασμούς από τα υπόλοιπα "αλμυρά" παιδιά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 2 Δεκεμβρίου 2011 #3 Share 2 Δεκεμβρίου 2011 Εξαρτάται τι θες. Στόχος σου είναι ο καλύτερος χρωματισμός ή η μεγαλύτερη ανάπτυξη των κοραλιών? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chanikos 2 Δεκεμβρίου 2011 Author #4 Share 2 Δεκεμβρίου 2011 Εξαρτάται τι θες. Στόχος σου είναι ο καλύτερος χρωματισμός ή η μεγαλύτερη ανάπτυξη των κοραλιών? Η μεγαλύτερη ανάπτυξη των κοραλιών αλλά χωρίς να υπονομεύη κατά πολύ το χρωματισμό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikostrex 2 Δεκεμβρίου 2011 #5 Share 2 Δεκεμβρίου 2011 καλως ηλθες στον ομορφο κοσμο του θαλλασινου.. καλα κανεις και ξεκινας απο το φωτισμο του ενυδρειου . ειναι το Α και το Ω σε οτι αφορα το reef. ενα καλο φωτιστικο θα σε βοηθουσε πολυ οχι μονο για την αρχη αλλα και για την συνεχεια βεβαια μην ξεχνας οτι δεν ειναι μονο ο φωτισμος ειναι και αλλα πραγματα για να φτιαξεις ενα σωστο reef.αλλα επειδη ξεκινας με το φωτισμο εγω θα σου προτεινω να δεις οτι αφορα τα led τα + ειναι πολλα οπως΄ καθαρη πηγη φωτισμου, ενταση, δεν περιεχουν φωσφορο που εχουν η τ5, αλλαγη το led μετα απο πολλα χρονια , οχι θερμοκρασιες, φασμα πιω κοντα στα κοραλλια, φωτισμος οπως μια λαμπα metal halide, οικονομια στο ρευμα!!. και σχεδον μηδαμινα τα - δεν πρεπει να υπερβουν θερμοκρασιες υψηλοτερες απο 45 βαθμους. τα ετοιμα εχουν συστημα ψυξης. υπαρχουν αξιοπιστες εταιρειες που μπορει να δεις. αλλα ακομα και να το φτιαξεις μονο σου για χαμηλοτερο κοστος. η εταιρειες που κατασκευαζουν led για ενυδεια ειναι 2. Cree k Bridgelux. η επιλογη δικη σου... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotojohn 3 Δεκεμβρίου 2011 #6 Share 3 Δεκεμβρίου 2011 Καλησπερα και απο μενα στον κοσμο της θαλασσας...αν και εγω πλεον δεν εχω ενυδρειο τωρα...(προς στιγμη).. :bigemo_harabe_net-111: Λοιπον αφου σκεφτεσαι ριφ καλα κανεισ και εχεις στο μυαλο σου λοιπον το φωτισμο αφου θα αποτελεσει ενα απο τα βασικα σετθπ του ενυδρειου σου...συμφωνω και εγω στα led...ανεβαινουν στην εκτιμηση και στη χρηση των χομπιστων ολο και περισσοτερο ...και πανω απο ολα οικονομια...(στο λεω γιατι εγω οι metal halide με τη δεη...μου διεκοψαν το ενυδρειο απο το σπιτι μου προς το παρον...) Βγαλε απο το μυαλο σου τη σκεψη lps & soft θα ζητησεις και σκληρα πιστεψε με...και οσο εγκλιματιζεσαι τα σκληρα θα σου αρεσουν πιο πολυ(ουπς...κοραλλια φυσικα εννοω... ..)..Μη τσιγκουνευτεις σκιμερ και φωτισμο..sump θα εχεις...???καλη αρχη και απο μενα αρκετο διαβασματακι για αρχη και υπομονη!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 3 Δεκεμβρίου 2011 #7 Share 3 Δεκεμβρίου 2011 Η μεγαλύτερη ανάπτυξη των κοραλιών αλλά χωρίς να υπονομεύη κατά πολύ το χρωματισμό. Εφόσων θα έχεις 6 λάμπες για καλύτερη ανάπτυξη θα έβαζα δύο των 10.000Κ (μπορεί να έβαζα και κανα 6.500Κ), δύο των 10.000+ και θα έπαιζα με δύο συμπληρωματικά με φάσματα κοντά στο 420-440nm. Για LED που λένε τα παιδιά θέλει ψάξιμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregog7 4 Δεκεμβρίου 2011 #8 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Aν βάλει 6400κ θα φτιάξει ένα ωραίο ''φυτεμένο'' :D 6400κ θέλουμε στο σαμπ για την χαέτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotojohn 4 Δεκεμβρίου 2011 #9 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Και εγω 6500 δε θα εβαζα καθολου...εδω ουτε 10,000 δεν ειχα 14000 και πανω για μενα...!!!απλα οσο πιο "μπλε" τοσο πιο αργη αναπτυξη αλλα πολυ αιθητικα ομορφο αποτελεσμα!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 4 Δεκεμβρίου 2011 #10 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Είναι γνωστό ότι για την καλύτερη ανάπτυξη των σκληρών κοραλιών θέλουμε 6.500-10.000Κ. Όπως έγραψες Fotse, όσο περισσότερο μπλε τόσο πιο αργή ανάπτυξη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidal 4 Δεκεμβρίου 2011 #11 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Είναι γνωστό ότι για την καλύτερη ανάπτυξη των σκληρών κοραλιών θέλουμε 6.500-10.000Κ. Όπως έγραψες Fotse, όσο περισσότερο μπλε τόσο πιο αργή ανάπτυξη. Μin 10000K. Πιο κατω πολυ αλγη................. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dali 4 Δεκεμβρίου 2011 #12 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Μin 10000K. Πιο κατω πολυ αλγη................. Απαραίτητα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 4 Δεκεμβρίου 2011 #13 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 Εγω 6500Κ ειχα στα tropheus.Τους εβγαλε πολυ κολατσιο στις πετρες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 4 Δεκεμβρίου 2011 #14 Share 4 Δεκεμβρίου 2011 2 aquablu,3bluplus kai 1purleplus ολες ati κορυφη,συμφωνω με το ατι 6χ39 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος