Mariaz 30 Νοεμβρίου 2011 #1 Share 30 Νοεμβρίου 2011 Γειά σας!!! Είμαι καινούργια στην παρέα και γενικά στο χόμπι των ενυδρείων.Πριν λίγες μέρες έφτασε στα χέρια μου ως δώρο ένα ενυδρείο 30λ.Το ενυδρείο είναι στημένο από το μαγαζί που το είχε για δική του χρήση και ο εξοπλισμός που έχει είναι μία λάμπα λευκού και μπλέ φωτός 24 W, ένα aquarium heater και το φίλτρο.Μέσα στο ενυδρείο υπάρχουν βράχοι( μη με ρωτήσετε τι είδος, είμαι άσχετη), ένα ψάρι κλόουν, ένα yellow tailed damsel,μια γαριδούλα και ένα μικρό κελυφωτό ζωάκι, σαν σαλιγκάρι αράχνη !!!!!Θα ήθελα τη βοήθεια σας ως προς τί θα πρέπει να αλλάξω ή να προσθέσω στον ήδη υπάρχον εξοπλισμό του ενυδρείου γιατί δεν θα ήθελα σύντομα να το δω να αδειάζει εξαιτίας της απειρίας μου...... Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 30 Νοεμβρίου 2011 #2 Share 30 Νοεμβρίου 2011 Γεια και χαρά φίλη και καλώς ήρθες στα "μικρά" αλάτια !!! Η πρώτη μου ερώτηση είναι αν είσαι διατεθειμένη να ασχοληθείς με το θαλασσινό, μιας και δεν είναι τόσο απλό όσο ένα αντίστοιχο με ψαράκια γλυκού νερού και θα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο για την συντήρηση του. Μη τρομάζεις όμως, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Αν υποθέσουμε ότι το ενυδρείο λειτουργούσε όπως είπες σε κάποιο μαγαζί, (για πόσο διάστημα το γνωρίζεις?) πιθανόν να μη χρειάζεται προς το παρόν να προσθέσεις κάποιον επιπλέον εξοπλισμό. Θα μας βοηθούσες αν έβαζες κάποια φωτογραφία. Από το κατάστημα τι σου είπανε? Πως πρέπει να το συντηρήσεις, και τι άλλες πληροφορίες σου δώσανε? Πέρα απ αυτά μπορείς να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=50474 ώστε να καταλάβεις τον τρόπο συντήρησης ενός μικρού συστήματος και αν "κολλήσεις" κάπου εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariaz 30 Νοεμβρίου 2011 Author #3 Share 30 Νοεμβρίου 2011 Σ'ευχαριστώ πολύ για την ταχύτατη απάντηση!!!Διάβασα το άρθρο που μου έστειλες και διάφορα άλλα που βρήκα όμως νομίζω ότι έχω μπλεχτεί λίγο με τόσες πληροφορίες.Στο μαγαζί δεν μας είπαν τίποτα αλλά μας έδωσαν φίλτρο χώρις κάλυμμα στην είσοδο του νερού με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να θρηνούμε την απώλεια του μικρού μας κλόουν....Οπότε το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να προτείνετε είναι τί φίλτρο να αγοράσω που να καλύπτει τα λίτρα του ενυδρείου και να εξασφαλίζει μια καλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους του....Επίσης. μας έδωσαν ιώδιο αλλά δεν μας είπαν κάθε πότε και πόσο να ρίχνω....Αλλού διαβάζω ότι δε χρειάζεται το ιώδιο γιατί μπορεί να είναι τοξικό για τα ψάρια και αλλού ότι χρειάζεται χωρίς όμως να δίνει κάπου αναλογίες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 30 Νοεμβρίου 2011 #4 Share 30 Νοεμβρίου 2011 Δεν μπαίνουν φίλτρα σε θαλασσινό (τα συμβατικά με σφουγγάρια κτλ). Το καλύτερο θα ήταν μια φωτογραφία όπως έγραψε το παιδί πιο πριν για να βοηθήσουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 30 Νοεμβρίου 2011 #5 Share 30 Νοεμβρίου 2011 Θα κουφαθώ τώρα !!! Δηλαδή σου δώσανε ιώδιο να ρίχνεις χωρίς να σου δώσουν κάποια άλλα βασικότερα και χωρίς να σου πούνε τίποτα? Το ιώδιο σε τόσο μικρό σύστημα και χωρίς οργανισμούς που το έχουν ανάγκη είναι πολύ επικίνδυνο. Φίλτρο μπορείς να βάλεις ένα μικρό εξωτερικό ή κρεμαστό με την δυνατότητα να παίρνει μέσα κάποια υλικά. Βάλε φώτο να πάρουμε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 1 Δεκεμβρίου 2011 #6 Share 1 Δεκεμβρίου 2011 Εγώ θα σου δώσω λίγο κουράγιο δείχνοντας σου το ενυδρείο του μήνα σε γνωστή ιστοσελίδα στα δικά σου λίτρα. http://www.nano-reef.com/featured/?tank=55 Το καθαρό νερό είναι το πιο συμαντικό συστατικό που θα χρειαστείς.το φίλτρο για αρχή αδειασέ το και βάλε μόνο υαλοβάμβακα μέσα και ενεργό άνθρακα αφου τον ξεπλύνεις καλά (σε ζεστό νερό να βγάλει όλη την μαυρίλα του)και έτσι να απομακρύνεις το περίσσιο ιώδιο που πότιζες μέχρι τώρα.Τάισμα με μέτρο.Θερμοστάτης στους 24οC.Mην ρίχνεις ιώδιο.To νεράκι που θα αλλάζεις θα έχει τις ποσότητες που χρειάζονται τα ζωντανά σου ψάρια και βράχος.Θέλεις πολύ καθαρό νερό.Μάλλον πρέπει να αγοράσεις φίλτρο όσμωσης για να φτιάχνεις δικό σου νεράκι και να προσθέτεις ενυδρειακό αλάτι.Δεν ξέρω πώς μετράς την αλατότητα αλλά πρέπει να έχεις εργαλείο και γιαυτό(συνήθως κάτι σαν θερμόμετρο αλλα έπιπλέει και διαβάζεις το νούμερο στην επιφάνεια).Η σωστή αλατότητα για το ενυδρείο σου είναι 1.023.Σε αυτά τα λίτρα πρέπει να αλλάζεις νερό συχνά πολύ συχνα κάθε μέρα 1,5 -3 λίτρα για να απομακρύνεις τα βλαβερά συστατικά που μολύνουν το νερό με αποτέλεσμα να έχεις απώλειες.Συνήθως τα μικρά νάνο θαλασσινά ενυδρεία είναι για έμπειρους πάιχτες του ενυδρειακού σπόρ που τα σχεδιάζουν όλα με σχολαστικότητα πρίν πάρουν κάτι ώστε να αποφύγουν λάθη.Αν έχεις δυνατότητα μπορείς να αγοράσεις κάποια τέστ να κάνεις στο νερό σου όπως Ph NO2 NO3 και αμμωνία.Καλή αρχη και καλή συνέχεια και βγάλε καμία φωτογραφία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariaz 9 Δεκεμβρίου 2011 Author #7 Share 9 Δεκεμβρίου 2011 (edited) Χίλια συγνώμη που άργησα τόσο να απαντήσω αλλά υπήρχαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα. Σας στέλνω τις φώτο απο το ενυδρείο και περιμένω γνώμες και απόψεις για αλλαγές ,βελτιώσεις ή ό,τι άλλο νομίζετε! Έγινε επεξεργασία 9 Δεκεμβρίου 2011 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 9 Δεκεμβρίου 2011 #8 Share 9 Δεκεμβρίου 2011 Φίλη μας το ενυδρείο σου έχει κάποιες βασικές ελλείψεις, που όμως διορθώνονται. Δεν έχει κάποιο μικρό φίλτρο ώστε να τοποθετηθούν μέσα σ αυτό άνθρακας και αντιφώσφορος (υπάρχουν εσωτερικά αλλά και εξωτερικά κρεμαστά και θα σου πρότεινα την τελευταία επιλογή λόγω χώρου και πρακτικότητας) Αυτό το φίλτρο που έχεις τώρα απ ότι βλέπω έχει μόνο σφουγγάρι... επίσης δεν είναι τοποθετημένο σωστά. Πρέπει να πάει λίγο προς τα πάνω για να μπορεί να ρουφάει νερό και από εκείνο το πράγμα που μοιάζει με ποτηράκι με δοντάκια !!! γιατί έτσι θα καθαρίζει και ότι υπάρχει στην επιφάνεια. Αν προσέξεις κάποια βασικά πράγματα θα μπορέσεις να το φέρεις σε σημείο που να λες ...έχω ένα reefάκι. ,,,,,και μη ξεχνάς, θέλει διάβασμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 9 Δεκεμβρίου 2011 #9 Share 9 Δεκεμβρίου 2011 Οτι είπε ο κύριος απο πάνω... Το καλύτερο είναι να βγάλεις αυτό το φίλτρο και να βάλεις ένα εσωτερικό. Σωστά λέει ο Aiolos για εξωτερικό/κρεμαστό αλλά για οικονομία χρημάτον το εσωτερικό θα σου δώσει και την επιπλέον ροή/κυκλοφορία νερού. Την βεντούζα εκει χαμηλά που το έχεις στον θερμαντήρα μπορεί με τον καιρό να σου λιώσει/κολλήσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος