Jump to content

Τι Μπορεί Να Είναι?


Recommended Posts

Φιλαράκια καλημέρα,

σε ένα ενυδρείο φιλοξενώ tetras, red eye & serpae. Την Παρασκευή αναγκάστηκα λόγω δουλειάς να φύγω στην επαρχία. Τα τάϊσα, όλα είχαν όρεξη, χωρίς προβλήματα και τίμησαν ιδιαίτερα την τροφή που τους έβαλα. Τίποτε δεν έδειχνε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα σε κάποιο ψάρι.

Να σημειώσω ότι την προηγούμενη μέρα είχα κάνει αλλαγή και οι μετρήσεις μου είναι σε φυσιολογικά όρια (ph ~7,5, No3 25, αμμωνία μηδέν, GH 5-6, KH 9-10).

Φεύγοντας αποφάσισα να τα αφήσω 2 μέρες στη δίαιτα (Σαββάτο και Κυριακή), αφού θα επέστρεφα Δευτέρα.

Επέστρεψα χθες το βράδυ και διαπίστωσα ότι ένα serpae είχε βγάλει κάτι άσπρα σαν βαμβάκι πίσω από το πάνω και το κάτω πτερύγιο και έντονα γύρω από το αριστερό του μάτι.

Αν και ιδιαίτερα κινητικό δεν έφαγε από την τροφή που έρριξα.

Λόγω του προχωρημένου της ώρας αποφάσισα να το απομονώσω σήμερα σε καραντίνα. Όμως το πρωί το βρηκα να επιπλέει πεθαμένο.

Φωτογραφίες δεν έβγαλα γιατί το πήρα αμέσως από το νερό και το πέταξα.

Τα ερωτήματά μου είναι:

1.- Ποιά ασθένεια μπορεί να το προσέβαλε?

2.- Μπορεί κάποια ασθένεια να επωαστεί, να εκδηλωθεί και να σκοτώσει ένα ψάρι μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δύο ημερών? και

3.- Τι πρέπει να κάνω στη συνέχεια για τα υπόλοιπα ψάρια. Υπάρχει κάποια μορφή πρόληψης ώστε να μην μεταδοθεί και στα υπόλοιπα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας..

Link to comment
Share on other sites

Μυκητας (Fungus), παρε Εκτοζον και ακολουθα τις οδηγιες προληψης.

http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2634

http://aquariumpharm.com/Products/Product.aspx?ProductID=60

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Rik

ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά με προβλημάτισε ιδιαίτερα, καθώς:

1.- οι αλλαγές μου γίνονται κάθε 10 με 15 μέρες δηλαδή 2-3 φορές το μήνα

2.- μία φορά το μήνα έβαζα εκτοζον προληπτικά μέχρι και τον Αύγουστο οπότε μου τελείωσε. Δηλαδή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο μέχρι και σήμερα οι αλλαγές έγιναν χωρίς το εκτοζόν

3.- η εμφάνιση της ασθένειας μόλις σταμάτησα το εκτοζόν πρέπει να με ανησυχεί ότι ο ιός υπάρχει αλλά δεν είχε εκδηλωθεί? Μήπως πρέπει να κάνω μεγαλύτερο "καθαρισμό" στο ενυδρείο?

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα Φιλε Νεκταριε.

Καλο ειναι να συμπλρωσεις την φορμα Διαγνωσεις Ασθενειας για μια καλυτερη γενικη εικονα του ενυδρειου και του προβληματος σου.

Οι μύκητες εμφανίζουν τεράστια ποικιλία και υπάρχουν παντού. Διατρέφονται από οργανικά συστατικά ζώντων ή νεκρών οργανισμών γι' αυτό και θεωρούνται το "βιολογικό εργαστήριο αποδόμησης των οργανικών ουσιών".

Η ιχθυοφωρτοση, οι αραιες αλλαγες νερου, το υπερβολικο ταισμα, η ανυπαρκτη σκουπα βυθου και αναλογα και η συντηρηση των φιλτρων, κλπ, μπορουν να ειναι η αιτια υπερβολικης συσωρευσης οργανικης υλης σε αποσυνθεση με αποτελεσμα και μεγαλων αποικοιων μυκητων και γενικος παθογονων οργανισμων. Εαν ενα ψαρι τραυματιστει ή φαει κατι και ο οργανισμος του βρισκεται με αδυναμο ανοσοποιιτικο ή ειναι στρεσαρισμενο για πολλους και διαφορους λογους, τελος παντων εαν καταφερει αυτος ο βλαβερος οργανισμος να εισχωριση τοτε ο κυνδυνος μολυνσης οπως καταλαβαινεις ειναι υψιλος. Δυστηχως ολοι μας κατα καιρους αντιμετωπιζουμε αναλογα προβληματα και ειδικα οταν μιλαμε για μικροσωμα ψαρια τοτε μιλαμε γενικος και για ποιο ευαισθητους οργανισμους που προσβαλλονται και ποιο ευκολα.

Link to comment
Share on other sites

Εμενα με προβληματιζει λιγο και το no3 25 που γραφεις,ενω την προηγουμενη μερα ειχες κανει αλλαγη νερου.

Ποσα λιτρα ειναι το ενυδρειο σου,ποσα ψαρια εχεις μεσα και ποσα λιτρα νερο αλλαζεις?Πριν την επομενη αλλαγη νερου σου μετρα και μια τα νο3 να δουμε ποσο ειναι.

Link to comment
Share on other sites

Τα Νο3 είναι μέτρηση πριν την αλλαγή, πάντα πριν βάλω νερό παίρνω δείγμα και κάνω τις μετρήσεις.

Το ενυδρείο είναι 80άρι καθαρό και φιλοξενούσε 4 red eye και 2 serpae (τώρα πλέον μόνο 1)

Link to comment
Share on other sites

Οι τιμες και η ιχθυοφορτωση μου φαινονται η πλεων λογικες. Αυτο που θα σε συμβουλευα ομως ειναι να κοπαδιασεις τα Serpae μια που ετσι θα αισθανονται μεγαλυτερη ασφαλεια σαν κοπαδοψαρα που ειναι και αρα λιγοτερο στρες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...