Jump to content

Τεχνικός Βράχος

BiggBilly

Recommended Posts

Ξέρει κανείς που μπορώ να βρω τσουβάλι με τριμματισμένα κοχύλια (ouster shells)?

Σκέφτομαι να επιχειρήσω να φτιάξω βράχο να δω αν βρει κάτι καλό.

Τελικά το προιόν αυτό το πουλάνε σε καταστήματα με ζωοτροφές.

Δεν το ήξερα αλλα χρησιμοποιείται ως τροφή ασβέστιο για της κότες.

Την Δευτέρα θα πάω να δώ απο κοντά μια παρτίδα που θα μου φέρει με 100% κοχύλια και τριμμένα κοράλια.

Μόλις φτιάξω τον πρώτο βράχο θα ανεβάσω φωτογραφία να δείτε αποτέλεσμα.

Έχεις τσεκάρει μην έχει επεξεργαστεί με χημικά μιας και είναι τροφή όπως λες;

Στο τηλέφωνο μου είπε πως είναι 100% κοχύλια/κοράλια, χωρίς άμμο και τα σχετικά.

Με το τσιμέντο λίγο ψάχνομαι.

Πρέπει να είναι τσιμέντο portland με αντοχή στο θεικό άλας.

• 2 months later...

Απ ότι μου είπε ο Ορέστης ο τύπος Portland είναι το λευκό τσιμέντο, απλά τα περισσότερα μαγαζιά δεν γνωρίζουν την ονομασία του !!!

...... και κάτι ακόμη, κάποτε μου είχε πει κάποιος ότι αν προσθέσουμε μέσα στο τσιμέντο αυτό το ,,,κάτι (που δεν θυμάμαι τι είναι), τότε γίνεται πολύ γρήγορα η πήξη του... γνωρίζει κανείς αυτό το.. κάτι?

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Έτσι είναι. Το τσιμέντο Portland είναι ένα είδος τσιμέντου το οποίο συνήθως το αναφέρουν τα τσουβάλια στα συστατικά τους. Τα περισσότερα τσιμέντα λευκού χρώματος είναι κατα 90% Portland. Το θέμα είναι ότι μιλώντας με οικοδόμους μου είπαν ότι με τον καιρό αυτό το τσιμέντο θα αλλοιωθεί μέσα στο αλατόνερο και για να "πιάσει" πρέπει να συμπληρωθούν κάποια σκόνι/χημικό το οποίο δεν ξέρω κατα πόσο ασφαλές είναι για τα ζωντανά. Βάζοντας κάτω το κόστος κατασκευείς του τεχνικού βράχου μαζί με τα υλικά βγαίνουν σχεδόν όσο κοστίζει νεκρός βράχος απο κατάστημα. Το οποίο ποιοτικός νεκρός βράχος ποιοτικά θα είναι καλύτερος απο έναν τεχνικό (πορώδες).

μα ο νεκρος που αγοραζουμε ειναι τεχνιτος... οπως και ο ζωντανος απλα εχουν δουλεψει μεσα στην θαλλασα αυτο ξερω εγω!

οσο για αυτο που λες αιολε πιθανος να ειναι καποιο ειδος ρυτινης θα μαθω συντομα!

Απ ότι μου είπε ο Ορέστης ο τύπος Portland είναι το λευκό τσιμέντο, απλά τα περισσότερα μαγαζιά δεν γνωρίζουν την ονομασία του !!!

...... και κάτι ακόμη, κάποτε μου είχε πει κάποιος ότι αν προσθέσουμε μέσα στο τσιμέντο αυτό το ,,,κάτι (που δεν θυμάμαι τι είναι), τότε γίνεται πολύ γρήγορα η πήξη του... γνωρίζει κανείς αυτό το.. κάτι?

είναι αυτό που βάζει η corallezuht στην κόλα της στην ουσία τσιμέντο πουλάει αν μπορεί να βρει κάποιος τι ας μας πει

μα ο νεκρος που αγοραζουμε ειναι τεχνιτος... οπως και ο ζωντανος απλα εχουν δουλεψει μεσα στην θαλλασα αυτο ξερω εγω!

οσο για αυτο που λες αιολε πιθανος να ειναι καποιο ειδος ρυτινης θα μαθω συντομα!

Δεν δίνω έμφαση στην βιολογία γιατί ακόμα και το ξύλο μπορεί να σου φιλτράρει το νερό. Το θέμα είναι πόσο ρεαλιστικές συνθήκες θα σου δώσει ένας βράχος που έχει τσιμέντο. Θα αποβάλει μακροχρόνια ουσίες, θα σου κρατά ψηλό pH, βοηθά στο να κρατα το ασβέστιο ψηλά, θα αρχίσει να "τρώγεται" απο το αλάτι?

Το σίγουρο είναι ότι όσο καλός τεχνίτης και να είσαι δεν θα καταφερεις να έχεις έναν βράχο όσο ποιοτικός είναι έναν που έχει έρθει απο την θάλασσα. Στην παρακάτω φωτογραφία είναι ένας βράχος που έχω στο ενυδρείο, νεκρός.

141sjdv.jpg

Το βγάζεις απο το νερό και όλο το νερό περνά μέσα απο τον βράχο. Μπορεί να μπερδευόμαστε στο τι εννοούμε καλό βράχο. Για μένα καλός βράχος είναι αυτός που είναι 100% απο νεκρά κοράλια (αληθινός βράχος υφάλου), πολύ πορώδες και ελαφρύς.

Σ ένα ξένο φόρουμ διάβασα ότι μέσα στο χαρμάνι βάζουν και πολύ χοντρό αλάτι, το οποίο δεν λειώνει άμεσα αλλά μετά από μερικές μέρες αφού θα παραμείνει σε ένα δοχείο με νερό, δημιουργώντας έτσι πολλούς πόρους.

Ναι το αλάτι το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν σημεία μέσα στο μείγμα που όταν λιώσει δημιουργεί πόρους. Επειδί το έψαξα αρκετά το θέμα και ήθελα να το δοκιμάσω, τα περισσότερα δείγματα που είδα φαίνονται υπερβολικά "τεχνικά" για το γούστο μου. Πλέον στην αγορά υπάρχουν τόσες εταιρίας που φτιάχνουν τεχνικό βράχο ή πέρνουν βράχο απο νεκρούς κοραλλιογενές υφάλους που στην πραγματικότητα ο μόνος λόγος να επιχειρήσεις να φτιάξεις ο ίδιος είναι να έχεις να λες ότι τον βράχο στο ενυδρείο το έκανες με τα χέρια σου. Οικονομικά δεν αξίζει κατα την γνωμη μου.

Αν κάποιος θέλει να το επιχειρήσει το καλύτερο είναι λευκό τσιμέντο, σπασμένο ενυδρειακό αραγωνίτη (3-4mm) και χονδροκομμενο αλάτι σε αναλογίες 1:3:2. Απλά πρέπει να μείνουν μετά σε κουβάδες για ~3μήνες για να αποβάλει το τσιμέντο τα χημικά του και να σταθεροποιηθεί το pH.

Δεν δίνω έμφαση στην βιολογία γιατί ακόμα και το ξύλο μπορεί να σου φιλτράρει το νερό. Το θέμα είναι πόσο ρεαλιστικές συνθήκες θα σου δώσει ένας βράχος που έχει τσιμέντο. Θα αποβάλει μακροχρόνια ουσίες, θα σου κρατά ψηλό pH, βοηθά στο να κρατα το ασβέστιο ψηλά, θα αρχίσει να "τρώγεται" απο το αλάτι?

Το σίγουρο είναι ότι όσο καλός τεχνίτης και να είσαι δεν θα καταφερεις να έχεις έναν βράχο όσο ποιοτικός είναι έναν που έχει έρθει απο την θάλασσα. Στην παρακάτω φωτογραφία είναι ένας βράχος που έχω στο ενυδρείο, νεκρός.

141sjdv.jpg

Το βγάζεις απο το νερό και όλο το νερό περνά μέσα απο τον βράχο. Μπορεί να μπερδευόμαστε στο τι εννοούμε καλό βράχο. Για μένα καλός βράχος είναι αυτός που είναι 100% απο νεκρά κοράλια (αληθινός βράχος υφάλου), πολύ πορώδες και ελαφρύς.

μαζι σου! και για αυτον τον λογο πειρα reef branches απο το aquaristic.net θελω να αποδωσω 1 φυσικο αποτεσμα και ας ειναι "αγριο"¨

ενω ειναι οπως ακριβος στην φωτο σου οι τρυπες δεν ειναι διαμπερες σε ενα δυο σημεια που εχει σπασει κατα την μεταφορα βλεπω οτι απλα εχει τρυπουλες εξωτερικες

επισης το βαρος ειναι σχετικο γιατι σαν υλικο ο αραγωνιτης ειναι βαρυς ποιο βαρυς απο την κοινη αμμο

1 κομματι 30εκατοστων και παχος περιπου φ40 φτανει σε βαρος κοντα στο κιλο

αυτο ειναι ελαφρυ η βαρυ?

σε συγκριση με το σιδερο ειναι ελαφρυ σε σχεση με 1 παρομοιο κομματι απο την δικια μας θαλλασα που εχω μαζεψει ειναι βαρυ!

πως πρεπει να βλεπουμε την ποιοτητα του βραχου?

αν το μονο προβλημα του μεσογειακου βραχου ειναι οτι δεν κανει απονητροποιηση αλλα ειναι "καλυτερος ποιοτηκα" θα του φτιαξω dsb μεγαλο και θα βαλω πολυ αραγωνιτη μεσα οστε να το αναλαβει η ακομα και απονιτροποιητη ποιο φτηνα θα βγει.

Είχα φτιάξει αρκετά δείγματα πριν κανένα 6μηνο.Το αποτέλεσμα ήταν σχετικά καλό σε στιλ ινδονήσιου βράχου που αγοράζουμε.Το κόστος ήταν μικρότερο και από νεκρό και πόσο μάλλον από τον ζωντανό.Φυσικά και δεν μπορεί να αγγίξει την ποιότητα από reef plates,branches κτλ.Αλλά σίγουρα αξίζει για βράχο που θα χρησιμοποιηθεί για βάση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...