Delta 2 Νοεμβρίου 2011 #1 Share 2 Νοεμβρίου 2011 Μετά από αρκετές καθυστερήσεις έχω στήσει επιτέλους το (πρώτο μου) reef, και ανοίγω αυτό το ποστ με σκοπό κυρίως για να πάρω συμβουλές και να αποφύγω (περαιτέρω; ) λάθη. Το ενυδρείο έχει 240 λίτρα καθαρά + 70 sump και ξεκίνησε με γύρω στα 25 κιλά νεκρού βράχου και νεκρού αραγωνίτη. Το στρώσιμο έγινε με αμμωνία. Μετά προστέθηκαν 2-3 πολύ μικρά ζωντανά βραχάκια (ευγενικότατη χορηγία του Aiolos) για να μπει λίγη κοραλλίνη και μικροοργανισμοί, καθώς και λίγη chaeto με κοπίποδα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ζωντανά - θα βάλω τα πρώτα μου ασπόνδυλα (σαλιγκάρια-καθαριστές) στις επόμενες μέρες. Οι πρώτες μου απορίες αφορούν τις πρώτες μορφές ζωής που παρατήρησα - βασικά θέλω να ξέρω αν τα πράγματα πάνε καλά ή αν έχω ήδη μπλέξει. Έχουμε και λέμε: 1) Μόλις άρχισα να ανοίγω τον φωτισμό (4χ39W - 2 ΑΤΙ aquablue special και 2 ΑΤΙ blue plus) σταδιακά και είμαι στις 4.5 ώρες την ημέρα. Πριν 2 μέρες εμφανίστηκε ένα καφέ χρώμα σε βράχο και αραγωνίτη (φωτο 1). Είναι η κλασσική καφέ άλγη που θα φύγει μόνη της ή πρέπει να κάνω κάτι; 2) Στον αραγωνίτη πρόσεξα κάτι σαν μικρή πρασινωπή λεπτή "τούφα" που ξεφυτρώνει (φωτο 2). Είναι σαν λεπτες τριχες που πηγαίνουν με το ρεύμα του νερού. Είναι τριχοειδής άλγη; 3) Στο τζάμι του σαμπ έχει φυτρώσει αυτό που φαίνεται στη φωτο 3. ΜΠορεί κάποιος να το αναγνωρίσει; 4) Στο τζάμι του ενυδρείου υπάρχουν αρκετά κολλημένα άσπρα στίγματα από τα οποία βγαίνει κάτι σαν άσπρη τρίχα, περίπου 5 χιλ. μήκος. (φωτο 4 και 5). Τι είναι αυτά; Είναι βλαβερά; 5) Στις βεντούζες της αντλίας και του θερμαντήρα έχει πιάσει ένα "φιλμ" γκρι το οποίο αποκολλάται εύκολα σε κομμάτια. Ξέρει κανείς τι είναι αυτό (φωτο 6); Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Νοεμβρίου 2011 #2 Share 2 Νοεμβρίου 2011 1) Μόλις άρχισα να ανοίγω τον φωτισμό (4χ39W - 2 ΑΤΙ aquablue special και 2 ΑΤΙ blue plus) σταδιακά και είμαι στις 4.5 ώρες την ημέρα. Πριν 2 μέρες εμφανίστηκε ένα καφέ χρώμα σε βράχο και αραγωνίτη (φωτο 1). Είναι η κλασσική καφέ άλγη που θα φύγει μόνη της ή πρέπει να κάνω κάτι; Είναι διατομική άλγη και είναι εντελώς φυσιολογικό σε ένα νέο σύστημα, δεν κάνεις απολύτως τίποτα αφού θα κάνει το κύκλο της και θα φύγει. 2) Στον αραγωνίτη πρόσεξα κάτι σαν μικρή πρασινωπή λεπτή "τούφα" που ξεφυτρώνει (φωτο 2). Είναι σαν λεπτες τριχες που πηγαίνουν με το ρεύμα του νερού. Είναι τριχοειδής άλγη; Είναι κάποιο είδος άλγης δεν μπορώ να καταλάβω από τη φώτο, (και μάλλον δεν είναι τριχοειδείς) αλλά το πιθανότερο είναι να μεταφέρθηκε στο ενυδρείο σου και όχι να φύτρωσε από μόνη της και ειδικά σε νεκρό αραγωνίτη. Αν δεις ότι εξαπλώνεται αφαίρεσε την.... στη πορεία θα έχεις την "τύχη" (όπως όλοι μας) να αποκτήσεις και άλλες !!!! 3) Στο τζάμι του σαμπ έχει φυτρώσει αυτό που φαίνεται στη φωτο 3. Μπορεί κάποιος να το αναγνωρίσει; Δεν γνωρίζω για πιο είδος άλγης πρόκειται 4) Στο τζάμι του ενυδρείου υπάρχουν αρκετά κολλημένα άσπρα στίγματα από τα οποία βγαίνει κάτι σαν άσπρη τρίχα, περίπου 5 χιλ. μήκος. (φωτο 4 και 5). Τι είναι αυτά; Είναι βλαβερά; Καθημερινά θα ανακαλύπτεις διάφορους "εξωγήινους" οργανισμούς να κάνουν την εμφάνισή τους.... Αν δεν αρχίσουν να βγάινουν από το ενυδρείο και να σε τρώνε μην ανησυχείς 5) Στις βεντούζες της αντλίας και του θερμαντήρα έχει πιάσει ένα "φιλμ" γκρι το οποίο αποκολλάται εύκολα σε κομμάτια. Ξέρει κανείς τι είναι αυτό (φωτο 6); Αυτά μπορεί να είναι διάφορα υπολείμματα μπίχλας που κόλλησε εκεί, ή και από το αλάτι ακόμη που δεν διαλύθηκε καλά σ αυτά τα σημεία...ή ... ή... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Νοεμβρίου 2011 #3 Share 2 Νοεμβρίου 2011 Γιατί επέλεξες τον τρόπο στρωσίματος με αμμωνία και όχι με βακτήρια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 2 Νοεμβρίου 2011 Author #4 Share 2 Νοεμβρίου 2011 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Για τα βακτήρια: στο παρελθόν είχα στρώσει ενυδρεία (γλυκού νερού) με αμμωνία + βακτήρια σε μπουκάλι και δεν είχα δει μείωση στο χρόνο στρωσίματος (σε σχέση με σκέτη αμμωνία+αναμονή), οπότε είπα να μην τα αγοράσω αυτή τη φορά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Νοεμβρίου 2011 #5 Share 2 Νοεμβρίου 2011 Η μέθοδος της αμμωνίας δεν είναι κάτι που ενδεικνύεται την στιγμή μάλιστα που η διαδικασία στρωσίματος γίνεται με χρήση βακτηρίων (και είναι πιο σωστή κατά τη γνώμη μου) γιατί εμπλουτίζει ένα νεκρό σύστημα με όλα εκείνα τα ωφέλημα που χρειάζεται, τόσο στην αρχή αλλά και στην όλη πορεία του ενυδρείου ως συντήρηση. Στο δικό μου που τρέχει από το 2007 ακόμη και σήμερα χρησιμοποιώ βακτήρια ως συντήρηση της βιολογίας..... και μόνο καλό κάνουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 2 Νοεμβρίου 2011 Author #6 Share 2 Νοεμβρίου 2011 Κατάλαβα. Πάντως τώρα έχουν μπει και βακτήρια τόσο από τα βραχάκια σου όσο και από λίγο αραγωνίτη και την chaeto που πήρα, οπότε νομίζω ότι είναι ΟΚ. (στις μετρήσεις είμαι ΝΗ4=0, ΝΟ2=0, ΝΟ3=5ppm - και συντηρώ τη βιολογία με 1-2 σταγόνες αμμωνίας κάθε μέρα μέχρι να μπουν κάτοικοι). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Νοεμβρίου 2011 #7 Share 2 Νοεμβρίου 2011 Δεν γνωρίζω πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου με τον τρόπου που επέλεξες, αλλά αν δεν μηδενιστούν αμμωνία και νιτρώδη (μετά από τις εξάρσεις που θα έχουν), και κατόπιν μια γενναία αλλαγή του 50%, μη βάλεις μέσα ζωντανά.... έστω και αυτά που θεωρούνται ανθεκτικά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 2 Νοεμβρίου 2011 #8 Share 2 Νοεμβρίου 2011 προσωπικα ποτε δεν θα εστρωνα ενυδρειο,και ειδικα θαλασσινο με τη μεθοδο της αμμωνιας.αληθεια ποιος σου το προτεινε αυτο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 2 Νοεμβρίου 2011 Author #9 Share 2 Νοεμβρίου 2011 Δεν γνωρίζω πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου με τον τρόπου που επέλεξες, αλλά αν δεν μηδενιστούν αμμωνία και νιτρώδη (μετά από τις εξάρσεις που θα έχουν), και κατόπιν μια γενναία αλλαγή του 50%, μη βάλεις μέσα ζωντανά.... έστω και αυτά που θεωρούνται ανθεκτικά. Οι μηδενικές τιμές αμμωνίας/νιτρώδων που είπα παραπάνω είνα μετά τις "εξάρσεις" - οπότε ο κύκλος του αζώτου έχει ολοκληρωθεί. Αλλαγή θα κάνω οπωσδήποτε πριν βάλω ζωντανά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotojohn 2 Νοεμβρίου 2011 #10 Share 2 Νοεμβρίου 2011 Δεν τη γνωριζω καθολου τη διαδικασια με την αμμωνια που παρουσιαζεις και ετσι δεν ξερω τι να πω πανω σε αυτο....η καφε αλγη σιγουρα θα φυγει αν συντηρεις σωστα το ενυδρειο σου...τις αλλες οντως παρατηρησε 'τες και αν ειναι αφαιρεσε 'τες..καλη αρχη Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 2 Νοεμβρίου 2011 Author #11 Share 2 Νοεμβρίου 2011 (edited) @ klaz, τη μέθοδο της αμμωνίας τη διάβασα στο νετ, και τη διάλεξα με βάση το ότι δεν ήθελα να βάλω ΖΒ αλλά να αρχίσω από το "μηδέν" ας πούμε. @Fotse: Ευχαριστώ πολύ. Βασικά δεν είχα σκοπό να παρουσιάσω τη διαδικασία, - αμμωνία ξε-αμμωνια ο κύκλος του αζώτου έχει ολοκληρωθεί, αλλά να δω μήπως κάποιο από αυτά που εμφανίστηκαν είναι "επικίνδυνο" και πρέπει να αντιμετωπιστεί πιό εύκολα τώρα που δεν έχω άλλα ζωντανά... Θα ήθελα να μπορέσω να ταυτοποιήσω την πρασινάδα που φαίνεται στην 3η φωτο, όπως και τις άσπρες "κλωστές" που φαίνονται στην 4η και 5η φωτο, αν κανείς σας έχει κάποια ιδέα. Έφαγα το νετ αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω τι είναι... Έγινε επεξεργασία 2 Νοεμβρίου 2011 - Delta Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotojohn 3 Νοεμβρίου 2011 #12 Share 3 Νοεμβρίου 2011 Απο οτι θυμαμαι και το δικο μου ενυδρειο οταν το πρωτο ειχα στησει στο τζαμι ειχε κατι ασπρα-διαφανη "οντα".....δεν νομιζω οτι αυτο πρεπει να σε ανησυχει καθαρισε το τζαμι σου με εναν μαγνητη...θεωρω οτι δεν ειναι κατι κακο!!!! η αλλη πρασινη αλγη στη φωτο 3....δεν ξερω τι ειναι ' σαν φυτο γλυκου νερου φαινεται .....θα προτεινα να την αφαιρεσεις σιγα σιγα...αν μπορεις μην την κοψεις μα βγαλτην ενιαια εξω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 3 Νοεμβρίου 2011 Author #13 Share 3 Νοεμβρίου 2011 Απο οτι θυμαμαι και το δικο μου ενυδρειο οταν το πρωτο ειχα στησει στο τζαμι ειχε κατι ασπρα-διαφανη "οντα".....δεν νομιζω οτι αυτο πρεπει να σε ανησυχει καθαρισε το τζαμι σου με εναν μαγνητη...θεωρω οτι δεν ειναι κατι κακο!!!! η αλλη πρασινη αλγη στη φωτο 3....δεν ξερω τι ειναι ' σαν φυτο γλυκου νερου φαινεται .. ...θα προτεινα να την αφαιρεσεις σιγα σιγα...αν μπορεις μην την κοψεις μα βγαλτην ενιαια εξω... ΟΚ - ευχαριστώ πολύ. Την πρασινάδα την έβγαλα "ολόκληρη" όσο μπόρεσα - ήταν πολύ "μαλακή" στην υφή. Θα δούμε τι θα δούμε. Για τις άσπρες κλωστές βρήκα τελικά ότι είναι στην οικογένεια των ctenophores σύμφωνα με κάποια συζήτηση στο RC http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?p=19328873 και ότι όντως συνήθως φεύγουν μόνα τους και δεν κάνουν κακό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 10 Νοεμβρίου 2011 Author #14 Share 10 Νοεμβρίου 2011 Ξαναβάζω μπρος το ποστ για να ρωτήσω κάτι σχετικά με το Ph / Mg μου. Σήμερα έκανα ένα σετ μετρήσεων και μου φαίνεται ότι έχω πολύ χαμηλό Ph και Mg: salinity: 1.024 KH=10 Ca=500 Mg=1170 <--- ph=7.8 <--- Οι απορίες μου είναι: 1) Το νερό φτιάχτηκε με αλάτιTropic marin reef pro, και πρόσφατα έκανα αλλαγή νερού (εν αναμονή σαλιγκαριών που θα βάλω), και θα περίμενα η σύνθεση του αλατιού να ήταν τέτοια ώστε οι τιμές Mg και Ph να είναι ψηλότερες. Ή η σύνθεση του αλατιού δεν είναι "καλή" ή κάτι ρίχνει το Ph και το Μαγνήσιο. Με δεδομένο ότι μέσα δεν έχω μόνο νεκρό βράχο και αραγωνίτη με καθόλου κοράλια ούτε ζωντανά - οι μόνοι ζωντανοί οργανισμοί είναι οι λίγες άλγες, τι μπορεί να συμβαίνει; Ή είναι συνηθισμένο να χρειάζονται πρόσθετα εκτός του αλατιού; (σε ενυδρείο με κοράλια το καταλαβαίνω αλλά στο "άδειο";...) 2) Για να ανεβάσω το μαγνήσιο σκοπεύω να προσθέσω Epsom salts. Για να ανεβάσω το Ph τι μπορώ να κάνω; Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 10 Νοεμβρίου 2011 #15 Share 10 Νοεμβρίου 2011 Το ότι μπήκε αμμωνία σε θαλασσινό ενυδρείο το θεωρώ έγκλημα. Το στρώσιμο του θαλασσινου είναι να αποκτήσει ο βράχος όλους τους οργανισμούς που χρειάζεται και αυτό δεν γίνετε με αμμωνία. Για μένα χρειάζεται άμεση ολική αλλαγή νερού. Ας μην ξεχνάμε και το τι είπε ο Dr. Shimek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 10 Νοεμβρίου 2011 #16 Share 10 Νοεμβρίου 2011 Μερικά αλάτια δίνουν συγκεκριμένες τιμές στα στοιχεία και όχι πάντα αυτές που "θεωρούμε ιδανικές", οπότε καταφεύγουμε σε διάφορα πρόσθετα για να τις φέρουμε σε μια "ισορροπία" Το Epsom salts δεν το γνωρίζω, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα πρόσθετα για το Mg σε υγρή μορφή. To pH έχει διάφορες διακυμάνσεις ανάλογα με την ώρα που έγινε η μέτρηση... από την ανατάραξη της επιφανείας και από τον φωτισμό. Την αλατότητα ανέβασε την στο 1026 και ξανακάνε τις μετρήσεις πριν βάλεις οτιδήποτε πρόσθετο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 10 Νοεμβρίου 2011 #17 Share 10 Νοεμβρίου 2011 Αν ο βράχος μπήκε νεκρός στο ενυδρείο πιθανόν να θέλει 1-2 μήνες για να σταθεροποιήσει το pH στα 8.1-8.3. Ο νεκρός βράχος αν κατασκευαστεί με τεχνικούς τρόπους και δεν "κουραστεί" σε αλατόνερο για μερικούς μήνες θα επιρεάζει το pH κατεβάζοντας το. Για το Mg δεν φταις εσύ σε κάτι απλά το κάθε αλάτι έχει της δικές του τιμές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 10 Νοεμβρίου 2011 Author #18 Share 10 Νοεμβρίου 2011 Μερικά αλάτια δίνουν συγκεκριμένες τιμές στα στοιχεία και όχι πάντα αυτές που "θεωρούμε ιδανικές", οπότε καταφεύγουμε σε διάφορα πρόσθετα για να τις φέρουμε σε μια "ισορροπία" Το Epsom salts δεν το γνωρίζω, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα πρόσθετα για το Mg σε υγρή μορφή. To pH έχει διάφορες διακυμάνσεις ανάλογα με την ώρα που έγινε η μέτρηση... από την ανατάραξη της επιφανείας και από τον φωτισμό. Την αλατότητα ανέβασε την στο 1026 και ξανακάνε τις μετρήσεις πριν βάλεις οτιδήποτε πρόσθετο. Κατάλαβα. Ευχαριστώ. Άρα δεν είναι "παράξενο" να χρειάζεται κάποιο πρόσθετο. Πάντως θα ανεβάσω αλατότητα στο 1.026 και θα τα ξαναδώ πριν προσθέσω κάτι. Τα epsom salts είναι θειικό Μαγνήσιο - από το διάβασμα που έκανα φαίνεται ότι χρησιμοποιείται ως DIY σκεύασμα για άνοδο του μαγνησίου. Αν ο βράχος μπήκε νεκρός στο ενυδρείο πιθανόν να θέλει 1-2 μήνες για να σταθεροποιήσει το pH στα 8.1-8.3. Ο νεκρός βράχος αν κατασκευαστεί με τεχνικούς τρόπους και δεν "κουραστεί" σε αλατόνερο για μερικούς μήνες θα επιρεάζει το pH κατεβάζοντας το. Για το Mg δεν φταις εσύ σε κάτι απλά το κάθε αλάτι έχει της δικές του τιμές. ΟΚ - άρα μπορεί να οφείλεται στο ΝΒ το χαμηλό Ph και περιμένω κανα μήνα ακόμα να δω... Σαλιγκάρια θα μπορούσα να βάλω στις παρούσες συνθήκες (2-3 trochus) να μασουλάνε τις άλγες, η δεν πρέπει λόγω χαμηλού ph? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 10 Νοεμβρίου 2011 #19 Share 10 Νοεμβρίου 2011 Σαλιγκάρια θα μπορούσα να βάλω στις παρούσες συνθήκες (2-3 trochus) να μασουλάνε τις άλγες, η δεν πρέπει λόγω χαμηλού ph? Ξεκίνησες ένα θαλασσινό με ΝΕΚΡΟ βράχο και ΝΕΚΡΟ αραγωνίτη βάζοντας μόνο 2-3 πολύ μικρά ζωντανά βραχάκια και αμμωνία. Αυτό που έχεις αυτή την στιγμή είναι ένα ΝΕΚΡΟ ενυδρείο. Θα πρέπει να περιμένει μερικούς μήνες πριν βάλεις ζωντανούς οργανισμούς. Το τελευταίο πράγμα που έχει σημασία αυτή την στιγμή είναι οι τιμές ασβεστίου, μαγνησίου κτλ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 10 Νοεμβρίου 2011 Author #20 Share 10 Νοεμβρίου 2011 ΟΚ. Ευχαριστώ. Και με όλη την καλή θέληση, μη "βαράς" με τα περι "εγκλήματος" και τα κεφαλαία. Εδώ δεν είναι δικαστήριο... Το ότι ξεκίνησα με νεκρό βράχο το ξέρω. Τα ζωντανά βραχάκια μπήκαν αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος του αζώτου και μηδένισαν αμμωνία και νιτρικά, και από εκείνη τη στιγμή οι μετρήσεις ΝΗ3/ΝΟ2 είναι συνεχώς μηδενικές. Και πάλι ευχαριστώ για τις οδηγίες σχετικά με τα ζωντανά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 10 Νοεμβρίου 2011 #21 Share 10 Νοεμβρίου 2011 (edited) ΟΚ. Ευχαριστώ. Και με όλη την καλή θέληση, μη "βαράς" με τα περι "εγκλήματος" και τα κεφαλαία. Εδώ δεν είναι δικαστήριο... Το ότι ξεκίνησα με νεκρό βράχο το ξέρω. Τα ζωντανά βραχάκια μπήκαν αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος του αζώτου και μηδένισαν αμμωνία και νιτρικά, και από εκείνη τη στιγμή οι μετρήσεις ΝΗ3/ΝΟ2 είναι συνεχώς μηδενικές. Και πάλι ευχαριστώ για τις οδηγίες σχετικά με τα ζωντανά. Δεν βαράω απλά τα κεφαλαία ήταν για να τονίσω το που εντοπίζετε το πρόβλημα και όχι για να σου φωνάξω. Μην μπλέκεις το στρώσιμο ενός ενυδρείου με γλυκό νερό με το στρώσιμο ενός θαλασσινού. Αυτό που πρέπει να δώσεις βάση είναι η σωστή αποίκηση του νεκρού βράχου με ζωντανούς οργανισμούς. Όσο για το ότι το να βάζουμε αμμωνία σε ενυδρείο είναι έγκλημα δεν το είπα εγώ αλλά ο Dr.Shimek. Έγινε επεξεργασία 10 Νοεμβρίου 2011 - dimitrig Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 10 Νοεμβρίου 2011 Author #22 Share 10 Νοεμβρίου 2011 Καταλαβαίνω. - προχωράμε για την αποίκηση λοιπόν... FWIW, υπάρχουν ένα σωρό άρθρα/ποστ online (reefcentral, ultimatereef και άλλα) όπου ο κόσμος κάνει fishless cycling με αμμωνία ή ammonium cloride (σε reef με _μόνο_ νβ). Από κει "πιάστηκα" και ακολούθησα το συγκεκριμένο τρόπο. Τεσπα... θα του δώσω κι άλλο χρόνο και θα επανέλθω για προσθήκες ζωντανών... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 10 Νοεμβρίου 2011 #23 Share 10 Νοεμβρίου 2011 Καλό θα ήταν να προσθέσεις και άλλο ζωντανό βράχο και εάν έχεις την δυνατότητα να προθέσεις και λίγη ζωντανή άμμο από ενυδρείο κάποιου φίλου σου. Θα βοηθήσει πολύ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 10 Νοεμβρίου 2011 #24 Share 10 Νοεμβρίου 2011 Εκτός απο βακτήρια, ζωντανό βράχο ή άμμο ένας τρόπος να "βοηθήσεις" την κατάσταση είναι αυτό το ελάχιστο ζωνατνό βράχο που έχεις μέσα να το βάλεις σε σημείο που το χτυπάνε δυνατά η αντλίες σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 10 Νοεμβρίου 2011 Author #25 Share 10 Νοεμβρίου 2011 Ωραία. Και ζωντανή άμμος από συνχομπίσα βρέθηκε και ο βράχος μπήκε σε σημείο με δυνατή ροή. Κάτι σχετικό: τα "πακέτα" με ζωντανή άμμο του εμπορίου (π.χ. araga-live κλπ) συνίστανται-έχουν πραγματική βιολογία ή είναι "αέρας"; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος