pitsiovic 1 Νοεμβρίου 2011 #1 Share 1 Νοεμβρίου 2011 Γεια σας είμαι καινούριος στο χόμπυ και έχω ένα ενυδρείο 60 cm μηκος 30 cm υψος και πλάτος 25 cm περίπου 50 λίτρα.Επειδή στο καπάκι είχε φωτιστικό για μια λάμπα 13w και από τι διάβασα χρειάζεται παραπάνω για φυτεμένο, τι προτείνετε να κάνω?Φωτιστικό Τ5 24 w δεν χωράει στο καπάκι μου.Πείτε μου γνώμες.Απλά θέλω να έχω έναν καλό φωτισμό για το ενυδρείο μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 1 Νοεμβρίου 2011 #2 Share 1 Νοεμβρίου 2011 μπορεις να βαλεις φωτιστικο με ποδαρικα με 2 η και 4 τ5 24 βατ.το θεμα ειναι ομως πως θα το κανεις ανοικτο απο πανω το ενυδρειο σου. προσωπικα μου αρεσουν τα ενυδρεια χωρις καπακι. το καλοκαιρι ομως θα εχεις πολυ εξατμιση νερου. πχ http://www.arcadia-uk.info/product.php?pid=3&mid=10&lan=en⊂=&id=4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIAN500 1 Νοεμβρίου 2011 #3 Share 1 Νοεμβρίου 2011 Το πόσο φωτισμό θα χρειαστείς εξαρτάται απο τι φυτά θα βάλεις μέσα.Πάντως για κάτι φθηνό θα πρέπει να μαστορεύσεις λίγο το καπάκι και να βάλεις εσύ όσες λάμπες θα χρειαστέις. Τα έτοιμα φωτιστικά κοστίζουν πολυ συνήθως. Πάντως για το μέγεθος του ενυδρείου απέφυγε τις υπερβολές.αποψή μου!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 1 Νοεμβρίου 2011 #4 Share 1 Νοεμβρίου 2011 Είναι στημένο αυτή τη στιγμή το ενυδρείο ? έχεις ήδη μέσα φυτά ? Αν όχι, ξεκίνα πρώτα, δες τι στήσιμο θα κάνεις, βάλε φυτά με μικρές απαιτήσεις τόσο σε φωτισμό όσο και σε γενικότερη φροντίδα, και στην πορεία βλέπεις τι γίνεται και προχωράς ανάλογα. Η ανάπτυξη των φυτών είναι συνδυασμός φωτισμού, λίπανσης (μαζί και το CO2 αν υπάρχει) και θερμοκρασίας. Άρα μη βιάζεσαι, ξεκίνα και βλέπουμε. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις ανούμπια, microsorium pteropus, κρυπτοκορίνες, hygrophila polysperma, κερατόφυλλο αι γενικά φυτά "χαμηλών" απαιτήσεων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 2 Νοεμβρίου 2011 Author #5 Share 2 Νοεμβρίου 2011 Ευχαριστώ για τις γνώμες σας.Επειδή και γω πιστεύω πως το ενυδρείο είναι μικρό για οικονομικες υπερβολές αποφάσησα να μαστορέψω λιγάκι και να βάλω στο καπάκι 2 λάμπες Τ5 14w που χωράνε.Οπότε θα έχω 0,56 w/ltr.Κάπου διάβασα πως με τους ανακλαστήρες μπορώ να φτάσω μέχρι και +100% απόδοση. Οπότε λέω να βάλω και ανακλαστήρα.Πιστεύω πως με τις παραπάνω κινήσεις θα έχω ικανοποιητικό φωτισμό σχεδόν για όλα τα φυτά.Τι λέτε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 2 Νοεμβρίου 2011 #6 Share 2 Νοεμβρίου 2011 για τα περισσοτερα φυτα ναι. οσο για τους ανακλαστηρες και το 100%,νομιζω πως ειναι υπερβολη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 2 Νοεμβρίου 2011 Author #7 Share 2 Νοεμβρίου 2011 Και γω πιστεύω πως είναι υπερβολή αλλά και 40% να μου ανεβάζει την απόδοση θα ανέβω στα 0,7 με 0,8 w/ltr .Οποιος ξέρει περισσότερα για τους ανακλαστήρες ας βοηθήσει.Τώρα όσο αφορά τις λάμπες και τα kelvin σίγουρα η μια θα είναι αυτή http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2292. Η άλλη τώρα δεν έχω βρει κοντά στα 6000-7000 14w (αυτό τον συνδιασμό ήθελα) αλλά βρήκα αυτη http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2285 τι λέτε? Και αν ξέρετε κάποιο κατάστημα με πολλά φάματα για 14 w λάμπες θεσσαλονίκη σας παρακαλώ βοηθήστε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 2 Νοεμβρίου 2011 #8 Share 2 Νοεμβρίου 2011 για λευκη η aquaglo που διαλεξες ειναι πολυ καλη επιλογη. για την φωτοσυνθεση θελεις την παρακατω http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2306 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 3 Νοεμβρίου 2011 Author #9 Share 3 Νοεμβρίου 2011 Μήπως ξέρει κανείς που μπορώ να βρω λάμπες T5 ή T8 15w Σε διάφορα φάσματα.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 3 Νοεμβρίου 2011 #10 Share 3 Νοεμβρίου 2011 Σε μαγαζι με ηλεκτρολογικο υλικο η σε πετσοπ Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 8 Νοεμβρίου 2011 Author #11 Share 8 Νοεμβρίου 2011 Λοιπόν έκανα μια πατέντα στο καπάκι και μπορώ να βάλω 2 λάμπες Τ5 14w.Αυτή την στιγμή είμαι πολύ μπερδεμένος γιατί ρώτησα σε petshop και μου είπαν πως δεν βγαίνουν λάμπες Τ5 14w αλλά βρήκα στο internet και σε μαγαζιά με ηλεκτρολογικά ηλικά σε διάφορα φάσματα. οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής. Οι λάμπες από τα μαγαζιά με ηλεκτρικά είδη δεν είναι ίδιες με αυτές των petshop. Δηλαδή των petshop έχουν κάτι παραπάνω.;Παράδειγμα μια λάμπα 4000 k από petshop έχει διαφορά από μια λάμπα 4000κ από κατάστημα με ηλεκτρικά. Οι λάμπες πρέπει να είναι "ολικού φάσματος" ή "μονόχρωμες" και ποιά η διαφορά; Με 2 λάμπες που θα έχω πόσα kelvin πιστεύετε θα ήταν καλό να είναι η κάθεμια. Και τέλος τα kelvin αποδίδουν και τον χρωματισμό της λάμπας; Δηλ μπορεί μια λάμπα με 18000 κ να έχει κίτρινο φωτισμό ή μόνο αν έχει 2000-2500 θα πάρουμε κίτρινο φωτισμό.; Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 8 Νοεμβρίου 2011 Author #12 Share 8 Νοεμβρίου 2011 Δηλαδή αν πάρω από καταστημα με ηλεκτρικά 2 philips στα 80ra (ολικό φάσμα) στα 2700Κ 1200 lumen περίπου 14 w και άλλη μια στα 80 ra στα 4000κ 1000 lumen περιπου 14 w Είναι καλά για 50 λίτρα ενυγρείο μαζί με ανακλαστήρες??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 8 Νοεμβρίου 2011 #13 Share 8 Νοεμβρίου 2011 Λοιπόν έκανα μια πατέντα στο καπάκι και μπορώ να βάλω 2 λάμπες Τ5 14w.Αυτή την στιγμή είμαι πολύ μπερδεμένος γιατί ρώτησα σε petshop και μου είπαν πως δεν βγαίνουν λάμπες Τ5 14w αλλά βρήκα στο internet και σε μαγαζιά με ηλεκτρολογικά ηλικά σε διάφορα φάσματα. οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής. Οι λάμπες από τα μαγαζιά με ηλεκτρικά είδη δεν είναι ίδιες με αυτές των petshop. Δηλαδή των petshop έχουν κάτι παραπάνω.;Παράδειγμα μια λάμπα 4000 k από petshop έχει διαφορά από μια λάμπα 4000κ από κατάστημα με ηλεκτρικά. Οι λάμπες πρέπει να είναι "ολικού φάσματος" ή "μονόχρωμες" και ποιά η διαφορά; Με 2 λάμπες που θα έχω πόσα kelvin πιστεύετε θα ήταν καλό να είναι η κάθεμια. Και τέλος τα kelvin αποδίδουν και τον χρωματισμό της λάμπας; Δηλ μπορεί μια λάμπα με 18000 κ να έχει κίτρινο φωτισμό ή μόνο αν έχει 2000-2500 θα πάρουμε κίτρινο φωτισμό.; 1. Σιγουρα απο πετ σοπ και απλη αμμο οταν αγοραζουμε την παιρνουμε στην τριπλη τιμη οποτε καταλαβαινεις και πως και με τις λαμπες παιζουν αναλογες τιμες. Βεβαια απο εκει και περα παιζουν ρολο οι επιστρωσεις, το cri της λαμπας και γενικος και η ποιοτητα κατασκευης απο λαμπα σε λαμπα αλλα κατα τα αλλα και οι εμποριου μια χαρα κανουν την δουλεια τους και σε λογικο κοστος. 2. Ολικου φασματος παιζουν απο 2700 εως 7000Κ, υπαρχουν και η λεγομενες 3band λαμπες οι οποιες εχουν επιλεγμενες περιοχες του φασματος οπως οι Grolux και τα κελβιν ειναι ασχετα με την πραγματικη παραγωγη του φωτος στα αναλογα κελβιν του ηλιου. 3. Θα σου προτεινα μια κοντα στα 4000 και μια κοντα στα 6500κ για να εχεις και καλα λουμεν για τα φυτα και καλο οπτικο αποτελεσμα. 4. Αν μιλαμε για ολικου φασματος λαμπα ή τελος παντως για λαμπα που δεν εχει πειραγμενες τις κορυφες του φασματος τοτε αναλογα το cri δηλαδη οσο ποιο υψιλο τοτε ειναι και ποιο αξιοπιστο με τα κελβιν της λαμπας. Για να καταλαβεις οι 3 band δεν εχουν cri πανω απο 6 με 7 γιαυτο το φως τους ειναι αφυσικο και δεν εχει καμια σχεση με την πραγματικοτητα των κελβιν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 9 Νοεμβρίου 2011 Author #14 Share 9 Νοεμβρίου 2011 Φίλε σε ευχαριστώ πολύ. Αυτές οι 2 λάμπες που θα πάρω να ψάξω να είναι ολικού φάσματος ,grolux , ή μονοχρωμες? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 9 Νοεμβρίου 2011 #15 Share 9 Νοεμβρίου 2011 Τις μονοχρωμες τις ξεχνας, την Grolux θα σου την προτεινα σαν τριτη επιπλεων λαμπα λογω του οτι δεν αποδιδουν πολλα λουμεν και με μονο 2 λαμπες πιστευω δεν εχουμε αυτη την πολυτελεια. Οσο για τις full spectrum να ξερεις πως ειναι μονο αυτες που ειναι CRI 9 και εχουν ανεβασμενω κοστος και υστερουν σε λουμεν σε σχεση με τις CRI 8. Επομενος Θα σου προτεινα μια κοντα στα 4000 και μια κοντα στα 6500κ για να εχεις και καλα λουμεν για τα φυτα και καλο οπτικο αποτελεσμα οπως προανεφερα με CRI 8. Ριξε μια ματια παρακατω στα λινκ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=60005&view=findpost&p=542852 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=17135 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36913 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 9 Νοεμβρίου 2011 #16 Share 9 Νοεμβρίου 2011 Συνήθως οι επώνυμες ενυδρειακες λάμπες είναι μεταξύ του CRI 9 με 8 εκτός από τις τύπου 3band που έχουν κατώτερο CRI λόγο επιτηδευμένων επιλεγμένων κορυφών στην περιοχή του μπλε και κόκκινου φάσματος. CRI9: Στα υπέρ των λαμπών με CRI 9 είναι ότι έχουν ποιοτικότερο φάσμα, είναι οι πλέον ονομαζόμενες πλήρους φάσματος (full spectrum) λάμπες, με ποιο γεμάτο και ομοιόμορφο διάγραμμα, λιγότερες απότομες κορυφές, και συνήθως τις συναντάμε στην χρωματική θερμοκρασία μεταξύ των 3000Κ με 6500Κ. Στα κατά των λαμπών με CRI 9 είναι ότι έχουν αρκετά λιγότερα λουμεν λόγο ποιοτικότερων και περισσοτέρων επιστρώσεων από τις CRI 8, είναι ενεργειακής κλάσεως B λόγο χαμηλότερης απόδοσης σε σχέση με την κατανάλωση τους(CRI 8 είναι Α), και συνήθως έχουν ένα ανώτερο κόστος αγοράς. Συμπέρασμα: Προτιμήστε τις λάμπες CRI 8 εάν θέλετε σε λιγότερα Watt να καλύψετε τις ανάγκες του ενυδρείου σας. Αν και το φάσμα τους είναι λίγο ποιο «βρώμικο» δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα μια που πάντα μιλάμε για ποιοτικές λάμπες! Προτιμήστε τις λάμπες CRI9 εάν θέλετε ένα ποιοτικότερο φάσμα αλλά θα πρέπει να υπολογίσετε περισσότερα Watt για να φτάσετε τα επίπεδα των λουμεν των CRI8. Μην κάνετε χρήση λάμπες κατώτερης ποιότητας του CRI 8 γιατί η απόδοση σε λουμεν, και η αλλοίωση του φάσματος, είναι κατώτερα των αναμενόμενων προδιαγραφών. Εξαιρούνται οι 3band τύπου Grolux, Fluora, κλπ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
calpinos 13 Νοεμβρίου 2011 #17 Share 13 Νοεμβρίου 2011 http://www.electrorama.com.gr/ εδω βρήκα sylvania grolux 25w και απο εξυπηρέτηση άψογη ενω στις Σέρρες μόνο που δεν με έβρησαν τηλεφώνησα έψαξαν με πήραν τηλέφωνο οτι έχουν τις πακέταρε και έστειλα courier να τις πάρει και ενω κατάλαβε οτι ήμουν τρελαμένος που επιτέλους βρήκα με έκανε και την έκπτωση και πλήρωσα 2 λάμπες μόνο 8€ Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 18 Νοεμβρίου 2011 Author #18 Share 18 Νοεμβρίου 2011 Παίδες ευχαρηστώ πολύ τελικά πήγα και γω ηλεκροραμα και πήρα μια 860 και μια 845.Τα συνδεσα όλα και είναι μια χαρά.Τώρα θα βάλω τα φυτά.Η ερώτησή μου είναι πόσες και ποιές ώρες θα ήταν καλό να είναι αναμένες οι λάμπες.?Και αν θα έπρεπε να ξεκινήσω με λίγες ώρες και σιγα σιγα να τις αυξήσω μιας και το ενυδρείο είναι καινούριο ακόμα. Ενυδρείο 50λίτρα λάμπες Τ5 14w (οι παραπάνω). Και τέλος. Να έχω και την αεραντλέια και το CO2??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Νοεμβρίου 2011 #19 Share 19 Νοεμβρίου 2011 Κατα αρχας το ενυδρειο σου ειναι στρωμενο; αν ναι ποσο καιρο τρεχει;Εχεις φυτα μεσα και ποσα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 19 Νοεμβρίου 2011 Author #20 Share 19 Νοεμβρίου 2011 Είμαι προς το τέλος του στρωσίματος. Το στρώνω χωρίς ψάρια και φυτά.Αλλά ρωτάω για όταν θα βάλω τα πρώτα φυτά (λογικά σε καμιά βδομάδα το πολύ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Νοεμβρίου 2011 #21 Share 19 Νοεμβρίου 2011 Και τωρα να βαλεις φυτα δεν υπαρχει προβλημα.Με ενα 8ωρο ειναι μια χαρα! CO2 αεραντλια δεν πανε μαζι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 19 Νοεμβρίου 2011 Author #22 Share 19 Νοεμβρίου 2011 Αρα τώρα στην αρχη που θα είναι λίγα τα φυτά να την βγάλω την αεραντλεία ή να την κρατήσω μέχρι να μπουν κι άλλα φυτά στο ενυδρείο και έτσι να παράγουν αρκετό οξυγόνο.?Τώρα που δεν έχω φυτα απλά την έβαλα για να έχουν οξυγόνο τα βακτήρια.... 8 ώρες από την αρχή θα είναι εντάξη λες ο φωτισμος ε;Ρωτάω γιατί κάπου διάβασα πως θα ήταν καλό να αυξηθούν οι ώρες σταδιακά ανά τέταρτο......Ευχαρηστώ και πάλι για το ενδιαφέρον!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Νοεμβρίου 2011 #23 Share 19 Νοεμβρίου 2011 Για μενα δεν χρειαζεται αεραντλια αν εχει καλη αναταραξη της επιφανειας απο το φιλτρο σου. Εγω παντα ξεκιναω κανονικα την φωτοπεριοδο απο την αρχη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Νοεμβρίου 2011 #24 Share 19 Νοεμβρίου 2011 Οπως ειπε και ο Κωστας,οταν βαλεις τα φυτα αρχινα με 8ωρω, CO2 και βγαλε μετα την αεραντλια αλλα προσεξε να εχεις μια καλη κυκλοφορια μεσα στο ενυδρειο εχοντας ταυτοχρονα μια ελαφρια αναταραξη στην επιφανεια. Μην βαλεις καθολου λιπασμα τον πρωτω μηνα μεχρι να εγκληματιστουν και ριζωσουν καλα τα φυτα σου και θερμοκρασια οχι πανω απο τους 26. Τη υποστρωμα εχεις; Τη φυτα και ψαρια σκεφτεσαι να βαλεις; Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitsiovic 19 Νοεμβρίου 2011 Author #25 Share 19 Νοεμβρίου 2011 Λοιπόν έχω υπόστρωμα http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=963 και από πάνω λευκή άμμο. http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2366. Από φυτά σκέφτομαι να βάλω κερατόφυλο, riccia, marsilea hirsuta και μάλλον η κάποια anubia ή heteranthera.Και ποιο μετά ανάλογα πως θα πάνε θέλω να δοκιμάσω για cuba ή glossostima.Από ψάρια θα βάλω 2-3 γατόψαρα http://www.amazonios.gr/product_info.php?cPath=403_404_519&products_id=3052 και 3-4 gabby ή tetra. + 1 common που έχει η αδερφή μου σε μια γυάλα. Βέβαια θα τα βάλω σταδιακά και όχι όλα μαζί.Και μια και το έφερε η κουβέντα μπορώ να βάλω και μονομάχο μαζί με άλλα ψάρια???Η μια θυλικια και εναν αρσενικο??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος