Jump to content

Λιγη Βοηθεια Για Το Co2

fido-dido

Recommended Posts

σημερα εφτασε στα χερια μου ενα co2, το ενυδρειο μου ειναι 120 λιτρα, εχει vallisneries, anoubies, caboba,echinodorous ozelot, echinodorous, cryptocorines, moss ball kai κερατοφυλλο, απο ψαρια εχω neon tetra, corydoras, ancistrus και πολλες γαριδες, η ερωτηση μου ειναι η εξης: ποσες μπουρμπουληθρες πρεπει να βγαζει το co2??? και πως να το ρυθμισω στον χρονοδιακοπτη (εννοω ποση ωρα ναι κ ποση οχι) ωστε να μην μου μεταβαλλεται το ph??? το φως αναβει 12 το μεσημερι με 10 το βραδυ.... ευχαριστω εκ των προτερων... καθε βοηθεια δεκτη

Έγινε επεξεργασία - fido-dido

εγω προσωπικα δεν θα το εβαζα σε χρονοδιακοπτη.τι ακριβως περιλαμβανει το συστημα που πηρες?

2 κιλα, διπλα μανομετρα, μικομετρικη, ηλεκτρομαγνητικη βαλβιδα, σωληνωσεις, ανεπιστροφη και διαχυτηρα τις ντενερλε. αυτα εχει, μου ειπανε να την βαλω σε χρονοδιακοπτη... τι προτεινεις???

Χρησιμοποιω το flipper της Dennerle για διαχυση μαζι με τα παρελκομενα. Δεν χρησιμοποιω νυκτερινη βαλβιδα ουτε και κλεινω το συστημα το βραδυ. Δεν εχω καποιο προβλημα ως τωρα. Η γνωμη μου ειναι να μη το κλεινεις προσοχη ομως στη ποσοτητα - λογω πολυ καλης διαχυσης απο το flipper η ποσοτητα φυσσαλιδων που ειναι απαραιτητη για σωστη λιπανση ειναι πολυ λιγοτερη πχ απο ενα DIY. Αν παλι θελεις να το κλεινεις (πχ για οικονομια) συνδεσε την night shutoff valve με το χρονοδιακοπτη της λαμπας η ακομη καλυτερα βαλε δευτερο χρονοδιακοπτη με εναρξη -2hr

Χρησιμοποιω το flipper της Dennerle για διαχυση μαζι με τα παρελκομενα. Δεν χρησιμοποιω νυκτερινη βαλβιδα ουτε και κλεινω το συστημα το βραδυ. Δεν εχω καποιο προβλημα ως τωρα. Η γνωμη μου ειναι να μη το κλεινεις προσοχη ομως στη ποσοτητα - λογω πολυ καλης διαχυσης απο το flipper η ποσοτητα φυσσαλιδων που ειναι απαραιτητη για σωστη λιπανση ειναι πολυ λιγοτερη πχ απο ενα DIY. Αν παλι θελεις να το κλεινεις (πχ για οικονομια) συνδεσε την night shutoff valve με το χρονοδιακοπτη της λαμπας η ακομη καλυτερα βαλε δευτερο χρονοδιακοπτη με εναρξη -2hr

καλα τα λες αλλα εχω πολλες γαριδες και φοβαμαι πως αν πεσει το ph μην τις χασω, αν το εχω συνεχεια ανοιχτο δεν θα μου πεσει το ph???

Θα σου πεσει το ph.Εκει νομιζω χρειαζεται ενα ph controler αν δεν κανω λαθος,οπου απο εκει το ρυθμιζεις

Δεν συμφωνω φιλε Rastafarian. Ρυθμισε σιγα σιγα τη βαλβιδα προς τα πανω και κανε μετρησεις pH και KH. Μην το παρακανεις με τη διαχυση Co2 κρατα το KH μεταξυ 4-6 και το ph 6.5 - 7.0. H πιθανοτητα για pH drop νομιζω με ενα τετοιο συστημα ειναι ελαχιστη.

Εχε υπ όψη σου οτι οι φυσαλλιδες στο φλιππερ δεν ανταποκρινονται αμεσα στη ρυθμιση της βαλβιδας χρεαιζονται 1-2 λεπτα.

Ακομη οτι το Quantum (εγω εχω αυτο) ανοιγει προς τα δεξια και κλεινει προς τα αριστερα.εγω εκανα στην αρχη αυτο το λαθος.

Οσο για τις γαριδες διατηρω 5χAmano και αγνωστο αριθμο red cherry με συνεχεις γεννες. μετρησεις pH. 6.5 KH 6-7 GH 8.

και μια παρατηρηση τα φυτα που επελεξες ειναι σχετικα ευκολα οποτε μην αγχωνεσαι στην αρχη με το Co2 και τη λιπανση.

Δε νομιζω να μπορω να σου δωσω απαντηση σε αυτο. Εχει να κανει με τα λιτρα τη φυτομαζα αναταραξη ειδος φυτων κλπ.

Η συμβουλη μου : ξεκινα χαμηλα. αν χρησιμοποιεις φλιππερ ΜΙΑ φυσαλλιδα ανα ΓΡΑΜΜΗ ειναι μια καλη αρχη. Παιρνεις μετρησεις μετα απο 2-3 μερες και διορθωνεις. Σιγα σιγα θα βρεις τη χρυση τομη.

ΥΓ το φλιππερ κανει 1-2 μερες για να δουλεψει - μην αγχωθεις αν δεν δεις φυσαλλιδα στην αρχη

Προσωπικά θα δούλευα το co2 μόνο με ph controller.αλλα αφου δεν έχεις καλύτερα να το δουλέυεις στο μινιμουμ και όταν τα φωτα είναι ανοιχτα.Γιατ'ι απο τις μετρήσεις μπορεί να παραπλανηθείς.Πρέπει π.χ. να κάνεις μετρήσεις κάθε μέρα την ίδια ώρα,όταν μεγαλώσουν περισσότερο τα φυτά ξανά ρύθμιση και πάει λέγωντας.

Εγώ παντως στα 240 λιτρα με περιπου το 65% περιπου φυτεμενο (ισως και λιγο παραπανω) εχω 50 φυσαλιδες το λεπτο και ph σταθερα εχει φτασει 7 και kh σταθερα εχει κατσει στο 8.Προσοχη ομως σε αυτο που σου ειπανε γιατι εγω εχασα ψαρια ετσι....σαν ρυθμισεις τις φυσαλιδες μετα απο κανα 15λεπτο να τις ξαναμετρησεις γιατι αργει να αλλαξει (δεν αλλαζει αμεσως ο αριθμος) και εγω ενω στην αρχη το ειχα ρυθμισει 60 το λεπτο την επομενη ημερα ειχα νεκρα ψαρια γιατι αυτο ειχε φτασει τις 140!!!

Παντως εγω τωρα το εχω με τα φωτα να ανοιγει και να κλεινει 1 ωρα; πριν σβησουν ολα τα φωτα και βλεπω να πηγαινω αρκετα καλα...

Ακομα βεβαια ειμαι καπως καινουριος αλλα πλεον εχω σταθεροποιησει ph και κh κατι που παλευα με buffers χρονια....

Το σημαντικοτερο ειναι οτι βλεπω γυτα που δεν μου πιανανε τωρα απο ενα κλαδακι που ειχε μεινει απο ενα εβγαλε και ριζα!!! χωρια οτι εχινοδοροι και ντοματιες πανε σφεντονα...δεν ξερω αλλα προβλεπω συντομα κλαδεματα ...οχι πολλα βεβαια αλλα πιστευω να εχω καποια....

Τωρα αυτη τη βδομαδα ξεκινω παλι για δευτερη φορα ( μετα την πρωτη αποτυχημενη) τΑ DIY λιπασματα και βλεπουμε...

Με το Γιωργακη και χημικοι και ηλεκτρολογοι και υδραυλικοι γιναμε ...αντε και εισ ανωτερα...

Για να μη παρεξηγηθω: απαντω στο φιλο fido-dido με τη λογικη οτι χρησιμοποιουμε το ιδιο συστημα διαχυσης. δεν αναφερομαι σε bubble counter (που δεν εχω) αλλα σε αριθμο φυσαλιδων στο flipper.Αυτος ο αριθμος θα σταθεροποιηθει σε 1-2 λεπτα (οχι15!!). Κατα συνεπεια η αποτομη πτωση του pH σε ενα βραδυ ειναι απιθανη ειδικα οταν ολες οι αλλες παραμετροι ειναι σταθερες (φυτομαζα, αλλαγες νερου, καθαρισμος συστηματος) Δεν αναφερομαι σε καμμια περιπτωση σε συστημα DIY.

Με τη παραπανω λοιπον παραδοχη το κυριως ζητουμενο στη χρηση Co2 ειναι η σταθεροτητα στη χρηση. Οχι αποτομες μεταβολες που μπορουν να μεταβαλουν τα υπολοιπα μεγεθη και οχι υπερβολες στη χρηση. Παρατηρηση των φυτων και συνεχεις μετρησεις και μεσα απο την εμπειρια βρισκεις τη σωστη χρηση.

Για την ιστορια δε το ph controller περαν του υψηλου κοστους δεν ειναι πανακεια με τη λογικη οτι πρεπει και το ιδιο να καλιμπραρεται,συντηρειται για να μην οδηγησει σε λαθος ενδειξεις.

Ενα επισης σημαντικο κατα τη γνωμη μου θεμα ειναι οτι η χρηση CO2 πρεπει να εξεταζεται παντοτε συναρτηση της "εξισωσης":

Φυτομαζα Χ βαθμος δυσκολιας φυτων = CO2+φωτισμος+λιπανση

εν τελει να προσαρμοζεις τις συνθηκες σου στις πραγματικες αναγκες του φυτεμενου.

ευχαριστω για τις συμβουλες σας, και γω πιστευω πως με ενα ph controller ελιγε το θεμα αλλα μετα υπαρχει και το χρηματικο θεμα να το παρεις... λοιπον το φως μου ανοιγει 12 πρωι και κλεινει 10βραδυ, εβαλα το co2 να ανοιγει 11.30 πρωι δουλευει 2 ωρες κ κλεινει 15 λεπτα ξανα παλι 2 ωρες κ κλεινει 15 λεπτα και παει λεγοντας μεχρι της 11 το βραδυ. και μετα οταν ειναι σβηστο το φως το βραδυ στην ουσια, το εχω βαλει να δουλευει 15 λεπτα κ κλεινει 2 ωρες κ ξανα δουλευει 15 λεπτα κ κλεινει 2 ωρες κ παει λεγοντας μεχρι τις 11.30 το πρωι που ακολουθει το αλλο προγραμμα μετα... ελπιζω να μην σας μπερδεψα... αυτη ειναι η λογικη μου (μου την προτεινε ο φιλος που πηρα το co2)... διαβαστε την και θελω καθε σας γνωμη να μου την πειτε ωστε να το κανω να δουλευει αψογα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...