Jump to content

Χάνονται Guppies Σε Τακτά Χρονικά Διαστήματα

panstelios22

Recommended Posts

Χάνονται Guppies σε τακτά χρονικά διαστήματα τον τελευταίο καιρό. Ας τα πάρω όμως από την αρχή.

Καταρχήν συγνώμη για το κατεβατό αλλά θέλω να δώσω την συνολική εικόνα.

Το ενυδρείο τρέχει από το Απρίλη. Είχα βάλει καμιά 15 Guppies. Και όλα πήγαιναν μια χαρά. Τάιζα λίγο ώστε να μην έχω έξαρσεις από τις άλγες κι έτσι παρόλο τις γέννες δεν επιβίωναν και πολλά μικρά. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η θερμοκρασία δεν έπεφτε κάτω από 29 βαθμούς. Σε κάποιο διάστημα άρχισα να παρατηρώ ένα ένα Guppy να πεθαίνει και τα τρώει ο Apple Snail. Δεν είχα πολλούς θανάτους μαζί αλλά ένε ένα. Και τα περισσότερα ήταν θυληκά. Είχα σκεφτεί ότι θα δυσφορούσαν λόγω εγκυμοσύνης και ζέστης και δεν άντεξαν.

Πέρασε αυτό το διάστημα, μπήκε ο Σεμπτέβρης και το ενυδρείο με την πτώση της θερμοκρασίας πήρε τα πάνω του. Τα φυτά ξαναζωντάνεψαν και άρχισαν να μεγαλώνουν κανονικά. πχ η Valisneria Gigantea πετάει συνεχώς δρομείς και νέο φυτό και έχει γεμίσει την περιοχή της. Κατά αυτό το διάστημα είχα στήσει ακόμα 2 ενυδρεία τα οποία έστρωσα με μπόλι και βάζοντας μέσα νέα Guppies για διατήρηση της βιολογίας. Μετά που στο ένα μπήκαν Red Cherries και στο άλλο καβουράκια μετάφερα στο κυρίως ενυδρείο τα Guppies. 2 βδομάδες μετά άρχισε το ίδιο πρόβλημα. Σχεδόν μέρα παρά μέρα βλέπω ένα Guppy νεκρό και από πάνω του τα σαλιγγάρια. Προσπαθω τώρα 2 βδομάδες να παρατηρήσω μήπως φταίει κάτι αλλά μάταια.

Στο ενυδρείο έχω βάλει 9 Amano και σε αυτές δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως κυρίως οι θυληκές έχουν γίνει τέρατα και δείχνουν υγιέστατες (δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι υπάρχουν και οι 9). Επίσης υπάρχουν και 2 CAΕ (θα φύγουν μόλις βρω SAE), ο ένας διπλάσιος από τον άλλο και ο μεγάλος τρέχει μερικές φορές τον μικρό αλλά δεν φαίνεται να παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα.

Τα Guppies δεν δείχνουν να έχουν, οπτικά, κάποιο πρόβλημα. 'Οσα έχουν μείνει (καμιά δεκαριά από τα 16-18) είναι αρκετά ζωντανά και κινητικά. Επίσης τον τελευταίο μήνα, μιας και οι άλγες έχουν κάνει τον κύκλο τους (έμεινε λίγη τριχοειδή), άρχισα να ταίζω περισσότερο, να θρυματίζω τροφή, και έτσι άρχισαν να μεγαλώνουν αρκετοί γόνοι. Και αυτοί δείχνουν πάρα πολύ καλά. Επίσης ένα συγκεκριμένο αρσενικό μπήκε από την πρώτη φουρνιά στο ενυδρείο και δείχνει επίσης μια χαρά.

Το καλοκαίρι με την εξάτμιση συμπλήρωνα με νερό βρύσης και με πολύ λίγο απινιοσμένο (λίγος χρόνος και λίγα λεφτά για όσμωση). Αλλάγες νερού κάνω γενικά κάθε 20 μέρες το 30%. Σκούπα έχω βάλει από τον Απρίλι μόνο 2 φόρες. Στις περιοχές που δεν υπάρχουν φυτά όμως τρυπούσα το υπόστρωμα με μία σμίλα ώστε να φεύγουν τα ανεπηθύμητα αέρια.

Το ενυδρείο είναι 240 λίτρων με εξωτερικό φίλτρο. Το φίλτρο δεν το άνοιξα από τον Απρίλι μιας και η ροή του παραμένει μια χαρά.

Το πρωί έκανα αλλάγη νερού και απόψε έχω τις εξής μετρήσεις.

pH 8

kH 11

gH 25

Αμμωνία 0-0,03 (τόσα μου δείχνει από την πρώτη στιγμή που έκανα τεστ, ακόμα και στην βρύση)

NO2 0

NO3 0-10

Οι ψηλές σκληρότητες οφείλονται στην βρύση αφού έχω

pH 9

kH 12

gH 17

Περιμένω τις απαντήσεις σας για οτιδήποτε νομίζετε ότι μπορεί να ευθήνεται. Το παράξενο για μένα είναι ότι πεθαίνει ένα ένα. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες, όχι και πολύ καλές λόγω φωτογραφικής.

Enydreio240L11.jpg

Enydreio240L12.jpg

Enydreio240L13.jpg

Enydreio240L14.jpg

Το πρασινωπό χρώμα είναι άλγη. Οι πέτρες είναι από τον ποταμό εδώ κοντά μου οι οποίες πλυθήκαν και βραστήκαν πολλές φορές. Τις είχα ενάμιση χρόνο στο ενυδρείο όταν είχα κιχλίδες. Δεν νομίζω να φταίν αυτές αφού δεν είχα παρόμοια προβλήματα πριν.

Πως κάνω μέτρηση χαλκού η άλλων βαρεών μετάλλων. Είδα στα πετ σοπ τεστ για σίδηρο. Υπάρχει και για τ' άλλα?

Θεωρω υπευθυνα τα CAE.

Θεωρω υπευθυνα τα CAE.

Αυτό που λέει ο Σταύρος πιθανόν να έχει βάση (χωρίς να αποκλείω τις υποθέσεις του Δημοσθένη)

Αν τα CAE σου είναι επιθετικά (έχουν την τάση να κυνηγούν και να προσκολλούνται σε άλλα ψαράκια) ίσως αυτό να προκαλεί θανάτους τόσο από stress όσο και από πληγές που μπορεί να προκαλούν στα μικρότερα και ευάλωτα guppies. Παρατήρησε τα λιγάκι με ανοικτά αλλά και με κλειστά φώτα να δεις τι γίνεται.

Πρώτα σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Πήγα στο πετ σοπ σήμερα για να πάρω τεστ σιδήρου και χαλκού αλλά δεν είχε. Προς το παρόν έβαλα άνθρακα στο φίλτρο.

Αν θυμάμαι καλά τα πρώτα Guppies που χάθηκαν ήταν πριν βάλω τους CAE μέσα. Τους έχω παρατηρήσει κι αυτούς αλλά το μόνο που πρόσεξα είναι τον μεγάλο να κυνηγάει τον μικρό. Έχει φορές που είναι δίπλα στις Αμάνο και ούτε που συγκινούνται αυτές.

Όπως και να έχει το θέμα το παράξενο για μένα είναι ότι έχω ένα συγκεκριμένο Guppy, είμαι σίγουρος γι αυτό, από την πρώτη φουρνιά. Είτε χαλκό έχω στο ενυδρείο, είτε τα κυνηγάει ο CAE ή ξέρω γω τι άλλο γιατί αυτό αντέχει μια χαρά?

Εντωματαξύ πήγα στο λεβητοστάσιο σήμερα και πρόσεξα ότι το κρύο νερό περνάει από ένα κομμάτι χαλκοσωλήνα περίπου 1 μέτρο. Βρίσκεται μετά το πιεστικό όπου πέρνει το νερό του ντεποζίτου. Μετά συνεχίζει κανονικά σε πλαστική σωλήνα. Δεν το ήξερα και μερικές φορές χρησιμοποιούσα νερό από το κρύο για να ριθμίσω λίγο την θερμοκρασία του πόσιμου. Δεν έβαλα ποτέ από το ζεστό.

Οι αιφνίδιοι θάνατοι σε guppy είναι συχνό φαινόμενο.

Όταν τρυπάς το βυθό βγαίνουν αέρια;

Οι αιφνίδιοι θάνατοι σε guppy είναι συχνό φαινόμενο.

Όταν τρυπάς το βυθό βγαίνουν αέρια;

Μα τρυπώ τον βυθό για να φύγουν τα αέρια. Στις περιοχές που δεν υπάρχουν φυτά βγαίνουν αρκετα.

Το οτι υπάρχουν δεν είναι καλό,το οτι βγαίνουν είναι χειρότερο.Τα αέρια έχουν άσχημη μυρωδιά;

Όχι δεν υπάρχει καμιά μυρωδιά και ούτε μυρίστηκα κάτι όταν τρυπούσα τον βυθό.

Τα Cae την δουλεια τους την κανουν οταν εσυ δεν τα βλεπεις.

Επισης μπορεις να ριξεις και μια ματια στο παρακατω προιον.

http://www.seachem.com/Products/product_pages/LiveBearerSalt.html

Κατα τα αλλα συνχαριτηρια για το ομορφο ενυδρειο σου! :bigemo_harabe_net-81:

• 2 weeks later...

Δεν μου έχει πεθάνει άλλο Γκάπυ το τελευταίο διάστημα και όλα δείχνουν ρολόι. Μεγαλώνουν τα μικρά κανονικά.

Βρήκα επιτέλους τεστ χαλκού. Ούτε ίχνος χαλκού στο ενυδρείο. Άρα δεν ήταν ούτε αυτό η αιτία. Το μόνο που απομένει είναι να έπεσε καμιά ασθένεια.

Με τα Cae τη εκανες;

Δεν τα έβγαλα ακόμη από το ενυδρείο. Προς το παρόν δεν έχω που να τα δώσω. Λες ότι φταίνε αυτοί?

Αναλογο προβλημα ειχα και εγω, εχανα τα σαε κατα διαστηματα, για αυτο εχε το νου σου!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...