raeziel 22 Οκτωβρίου 2011 #1 Share 22 Οκτωβρίου 2011 καλησπέρα σε όλους εδώ και μερικές μέρες στήνω ένα ενυδρείο 240λτ προσπαθώντας να το κάνω βιοτοπικό αμαζονίου έτσι ώστε να φιλοξενήσω για πρώτη φορά δίσκους! πριν 6-7 μέρες λοιπόν τελείωσα το στήσιμο καθώς και το στρώσιμο, έβαλα και τα πρώτα ψάρια (15 ροδόστομους), και σήμερα αποφάσισα οτι ήρθε η μέρα που θα μπούνε οι πρώτοι δίσκοι (δεν ξέρω ακόμα πόσους θα βάλω, θα ήθελα και την γνώμη σας). Πήγα λοιπόν και αγόρασα 4 πανέμορφους δίσκους!! (μέσα στις επόμενες ώρες σκέφτομαι να ανεβάσω και τις πρώτες φώτο σε μία παρουσίαση, αν και οι δίσκοι είναι μάλλον ακόμα ντροπαλοί, κάθονται πίσω και δεν θα φαίνονται καλά στις φώτογραφίες). Η ερώτηση λοιπόν είναι αν το "πρώτη μέρα συνήθως δεν ταϊζεις" ισχύει και στην περίπτωση των δίσκων. Ευχαριστώ πολύ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 22 Οκτωβρίου 2011 #2 Share 22 Οκτωβρίου 2011 καλησπέρα σε όλους εδώ και μερικές μέρες στήνω ένα ενυδρείο 240λτ προσπαθώντας να το κάνω βιοτοπικό αμαζονίου έτσι ώστε να φιλοξενήσω για πρώτη φορά δίσκους! πριν 6-7 μέρες λοιπόν τελείωσα το στήσιμο καθώς και το στρώσιμο, έβαλα και τα πρώτα ψάρια (15 ροδόστομους), και σήμερα αποφάσισα οτι ήρθε η μέρα που θα μπούνε οι πρώτοι δίσκοι (δεν ξέρω ακόμα πόσους θα βάλω, θα ήθελα και την γνώμη σας). Πήγα λοιπόν και αγόρασα 4 πανέμορφους δίσκους!! (μέσα στις επόμενες ώρες σκέφτομαι να ανεβάσω και τις πρώτες φώτο σε μία παρουσίαση, αν και οι δίσκοι είναι μάλλον ακόμα ντροπαλοί, κάθονται πίσω και δεν θα φαίνονται καλά στις φώτογραφίες). Η ερώτηση λοιπόν είναι αν το "πρώτη μέρα συνήθως δεν ταϊζεις" ισχύει και στην περίπτωση των δίσκων. Ευχαριστώ πολύ. Ερωτηση : σε 6-7 μερες πως τελειωσες το στρωσιμο που λες? Καλο ειναι να μην ταισεις ,, απο αυριο ξεκινα Φωτογραφιες απο αυριο , ασε τα ψαρια να ηρεμισουν ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
raeziel 22 Οκτωβρίου 2011 Author #3 Share 22 Οκτωβρίου 2011 όχι "σε" 6-7 μέρες..."πριν" απο 6-7 μέρες τελείωσα το στρώσιμο και το στήσιμο :-) το στρώσιμο ξεκίνησε πριν από 1 μήνα. όσο για το ταϊσμα, αφού μου λες από αύριο, τότε σήμερα νηστικά. :-) φωτογραφίες θα έβγαζα χωρίς φλας....φανταζόμουνα οτι δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω... ευχαριστώ πάντως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 22 Οκτωβρίου 2011 #4 Share 22 Οκτωβρίου 2011 όχι "σε" 6-7 μέρες..."πριν" απο 6-7 μέρες τελείωσα το στρώσιμο και το στήσιμο :-) το στρώσιμο ξεκίνησε πριν από 1 μήνα. όσο για το ταϊσμα, αφού μου λες από αύριο, τότε σήμερα νηστικά. :-) φωτογραφίες θα έβγαζα χωρίς φλας....φανταζόμουνα οτι δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω... ευχαριστώ πάντως. Ευχαριστω για την διευκρινιση ( καταλαβα λαθος ) ( γεραματα ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 22 Οκτωβρίου 2011 #5 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Την τριτη μερα ταισε τους,δωστους χρονο και ηρεμια.Καλη αρχη Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 22 Οκτωβρίου 2011 #6 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Καλό θα ήταν να βάλεις μερικά ακόμα για να έχεις έναν σεβαστό αριθμό για κοπάδι. Για το τάισμα έχω άλλη άποψη. Μιας και σχεδόν όσους Δίσκους έχω αγοράσει ήρθαν στα χέρια μου πεινασμένα απο την πρώτη μέρα τα κοπανάω με φαγητό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis4x4 22 Οκτωβρίου 2011 #7 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Οχι φαι, και σβηστα φωτα !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
raeziel 22 Οκτωβρίου 2011 Author #8 Share 22 Οκτωβρίου 2011 φαί από αύριο λοιπόν. πάντως τώρα που είχα πάει μέσα και τα παρατηρούσα, ο ένας από αυτούς, έχει αρχίσει και τσιμπολογάει fungus που έχει βγάλει το ένα ξύλο (μεγάλη ιστορία αυτό με το fungus, δεν λέει να φύγει με τίποτα, αν και όσα άρθρα έχω διαβάσει λέγανε οτι είναι ακίνδυνο για φίλτρο, φυτά και ψάρια). ελπίζω να μην πρέπει να ανησυχώ για αυτά τα τσιμπολογήματα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 22 Οκτωβρίου 2011 #9 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Μην ανυσηχεις,απλα μην ταισεις επιπελον τις πρωτες 2-3 μερες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostaszoidos 22 Οκτωβρίου 2011 #10 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Εγω θα ταιζα.Γιατι οχι;;;Αν τα ψαρια μου εδειχναν οτι ειναι οκ και εψαχναν για μασα και οτι δεν εχουν στρες απο την μεταφορα, θα ταιζα.Βεβαια για αρχη πολυ μικρο γευμα που σε περιπτωση που δεν φαγωθει να μην μεινει τροφη αφαγωτη στο ενυδρειο αν και οι ροδοστομοι θα την τιμησουν να εισαι σιγουρος... Αυτο δεν σημαινει οτι διαφωνω με τους παραπανω ,απλα λεω την δικη μου γνωμη.. Τωρα για το ποσους να βαλεις ακομα μεσα ,τα λιτρα σου για δισκους ειναι γενικα λιγα... απο την αλλη παλι, οι 4 δισκοι λιγοι για να πουμε οτι κανεις κοπαδι... Δυστηχως πανω απο εναν ακομη εγω δεν θα εβαζα γιατι μετα εισαι οριακα στα λιτρα...Μην τους βλεπεις τωρα που ειναι μικροι(αν ειναι.....δεν ξερω)Οταν μεγαλωσουν θα δεις οτι τα λιτρα σου ειναι λιγα... Αυτα για την ωρα .Καλη αρχη και καλη συνεχεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
divak 22 Οκτωβρίου 2011 #11 Share 22 Οκτωβρίου 2011 @ BiggBilly Για το τάισμα έχω άλλη άποψη. Μιας και σχεδόν όσους Δίσκους έχω αγοράσει ήρθαν στα χέρια μου πεινασμένα απο την πρώτη μέρα τα κοπανάω με φαγητό. Δηλαδή σε ένα καινούριο ενυδρείο τα πρώτα ψάρια θα τα τάιζες κανονικά? @ kostaszoidosΕγω θα ταιζα.Γιατι οχι;;;Αν τα ψαρια μου εδειχναν οτι ειναι οκ και εψαχναν για μασα και οτι δεν εχουν στρες απο την μεταφορα, θα ταιζα.Βεβαια για αρχη πολυ μικρο γευμα που σε περιπτωση που δεν φαγωθει να μην μεινει τροφη αφαγωτη στο ενυδρειο αν και οι ροδοστομοι θα την τιμησουν να εισαι σιγουρος. Θα τάιζες κανονικά ένα ενυδρείο τεσσάρων εβδομάδων με 15 ροδόστομα και τέσσερις δίσκους? Αν δεν προσέξει στο τάισμα το ποιο πιθανό είναι να παρατείνει το στρες και την αφαγία των ψαριών λόγο της αμμωνίας. Καλό είναι να ξεκινήσεις με νηστεία και να κάνεις σταδιακή αύξηση της τροφής με συνεχείς μετρήσεις για αμμωνία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 22 Οκτωβρίου 2011 #12 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Δηλαδή σε ένα καινούριο ενυδρείο τα πρώτα ψάρια θα τα τάιζες κανονικά? Θα τάιζες κανονικά ένα ενυδρείο τεσσάρων εβδομάδων με 15 ροδόστομα και τέσσερις δίσκους? Αν δεν προσέξει στο τάισμα το ποιο πιθανό είναι να παρατείνει το στρες και την αφαγία των ψαριών λόγο της αμμωνίας. Καλό είναι να ξεκινήσεις με νηστεία και να κάνεις σταδιακή αύξηση της τροφής με συνεχείς μετρήσεις για αμμωνία. Διαβασε πιο προσεκτικα τι εγραψε ο Κωστας Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 22 Οκτωβρίου 2011 #13 Share 22 Οκτωβρίου 2011 @divak, σε καινούργειο ενυδρείο δεν θα έβαλα καν ψάρια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
divak 22 Οκτωβρίου 2011 #14 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Βεβαια για αρχη πολυ μικρο γευμα που σε περιπτωση που δεν φαγωθει να μην μεινει τροφη αφαγωτη στο ενυδρειο αν και οι ροδοστομοι θα την τιμησουν να εισαι σιγουρος. Εγώ κατάλαβα ότι μπορεί να ταΐζει φτάνει να φαγωθεί η τροφή. Η προσθήκη τόσων ψαριών σε διάστημα 7 ημερών θέλει κάποια προσοχή για να μη ταλαιπωρούνται τα ζωντανά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 22 Οκτωβρίου 2011 #15 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Σε φρεσκοστρωμενο ενυδρειο παντως και εγω θα προσεχα προσωπικα λιγο στην αρχη με το ταισμα, και ειδικα μετα απο τοσα ψαρια μονομιας μεσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raeziel 23 Οκτωβρίου 2011 Author #16 Share 23 Οκτωβρίου 2011 καλημέρα σε όλους και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. όντως λοιπόν χθές δεν ταϊσα, κάτι που έκανα σήμερα το πρωί (μικρή ποσότητα βέβαια και θα γίνονται και μετρήσεις αρκετά συχνά για αρχή να δώ πώς θα πάει το ενυδρείο). Οι 3 από τους 4 δίσκους έχουν πλέον ξεθαρέψει (κάνουν τις πρώτες βόλτες τους), και τσιμπολογάνε και το fungus που σας έλεγα χθες. Πήγανε και βυθό και τσιμπίσανε δειλά δειλά και λίγη τροφή. Ο 4ος είναι ο πιο ντροπαλός της παρέας. Μάλλον θέλει ακόμα τον χρόνο του. Σκέφτομαι να βάλω άλλον 1 ή 2 δίσκους (να γίνουν 5 ή 6 maximum δηλαδή). Παραπάνω πιστεύω πως θα είναι πολλοί (κυρίως όταν μεγαλώσουν). Έχω διαβάσει κι εγώ όμως (όπως και οι περισσότεροι από εσάς φαντάζομαι) το φυλλάδιο του Stendker που κυκλοφορεί και μιλάει για 10-12 στα 180 λίτρα και νερό βρύσης. Θα ήθελα και την γνώμη σας, αν και θα ψάξω και μέσα στο φόρουμ να βρώ αντίστοιχα posts για να δώ τι γνώμη έχουν και τα υπόλοιπα μέλη επί του θέματος. καλημέρα και πάλι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 23 Οκτωβρίου 2011 #17 Share 23 Οκτωβρίου 2011 Ολα γίνονται υπο προυποθέσεις. Ο Stendker μπορεί να το προτείνει αυτό αλλα με τι φίλτρανση, με τι αλλαγές νερού, με τι τάισμα και με τι ρυθμό ανάπτυξης Δίσκων? Επειδί οι περισσότεροι έχουμε ενυδρεία σαλονιού δεν νομίζω ότι το να βάλεις 10 Δίσκους στα 180 λίτρα είναι καλή ιδέα. Το καλύτερο είναι να έχεις κοπάδι 8-10 ψάρια. Τα βάζεις κάτω και βλέπεις αν όντως είσαι σε θέση να υποστηρίξεις της ανάγκες αυτου του ψαριού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raeziel 23 Οκτωβρίου 2011 Author #18 Share 23 Οκτωβρίου 2011 έτσι όπως το σκέφτομαι, θα ξεκινήσω με 5 ή 6 δίσκους, και θα περιμένω 2-3 μήνες να δώ πώς θα πηγαίνει και το ενυδρείο. Ε, και μετά άν δω κάποιον ακόμα που θα μου αρέσει πολύ, να ξέρω αν μπορώ να τον βάλω και να τους κάνω π.χ. 6 ή 7.... Στην παρουσίαση του ενυδρείου, θα ήθελα να σας ρωτήσω και μερικά ακόμα πράγματα, και φαντάζομαι οτι θα μπορείτε και εσείς να πείτε μια πιο ασφαλή γνώμη, έχοντας και 5 παραπάνω πληροφορίες για το πώς είναι στημένο το ενυδρειο (τουλάχιστον τώρα στην αρχή). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 23 Οκτωβρίου 2011 #19 Share 23 Οκτωβρίου 2011 Εαν ειχες sump αναλολων λιτρων τοτε ειναι ενα θεμα μια που στην πραξη θα διπλασιαζοντουσαν τα λιτρα σου. Μην βαλεις πανω απο 6 και οτι ειναι να κανεις , καντω τωρα γιατι μετα το κοπαδι που θα εχει σχηματιστει μπορει να εχει προβλημα με τους νεοεισερχομενους! Ελπιζω ο ντροπαλος να μην εξεληχθει σε καρπαζοεισπρακτορας και να βρεθει μια ισοροποια στο κοπαδακι. Καλη συνεχεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 23 Οκτωβρίου 2011 #20 Share 23 Οκτωβρίου 2011 5-6 δισκοι,ενα μικρο κοπαδακι κορυ και 1-2 ανσιστρους και στοπ.Καλη φιλτρανση,εβδομαδιαιες αλλαγες νερου.Μην το ζορισεις πολυ,να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis4x4 23 Οκτωβρίου 2011 #21 Share 23 Οκτωβρίου 2011 5-6 δισκοι,ενα μικρο κοπαδακι κορυ και 1-2 ανσιστρους και στοπ.Καλη φιλτρανση,εβδομαδιαιες αλλαγες νερου.Μην το ζορισεις πολυ,να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Για τα κορυ ας μην πουμε, αλλα τα ανσιστρους γιατι να τα βαλει; για να επιβαρυνουν επιπλεον το νερο με τα απορριματα τους; Link to comment Share on other sites More sharing options...
raeziel 23 Οκτωβρίου 2011 Author #22 Share 23 Οκτωβρίου 2011 παιδιά ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας, απλά να σας πώ ότι έκανα μια αρχική παρουσίαση του ενυδρείου πριν λίγο (http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=68832) οπότε, όποιοι θα θέλατε, μπορούμε να συνεχίσουμε την συζήτηση εκεί. Εξάλλου έχω αρκετά πράγματα να ρωτήσω ακόμα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 23 Οκτωβρίου 2011 #23 Share 23 Οκτωβρίου 2011 Για τα κορυ ας μην πουμε, αλλα τα ανσιστρους γιατι να τα βαλει; για να επιβαρυνουν επιπλεον το νερο με τα απορριματα τους; Ποσο να επιβαρυνουν 1-2 ανσιστρους ολο το ενυδρειο;Λιγο επιπλεον ''καθαριοτητα'' θα ελεγα.Σε εμενα κανουν δουλιτσα παντως.Το κλειδι ειναι η φιλτρανση και οι αλλαγες.Τα υπολοιπα για μενα σε βαθος ετων αποδειχθαν απλα φοβοι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος