χρηστος123 18 Οκτωβρίου 2011 #1 Share 18 Οκτωβρίου 2011 γεια σας εχω ενα προβλημα με το ενυδρειο μου δυο απο τα ψαρια μου εχουν γεμισει με ασπρες κουκιδες ειδικα το ενα εχει παρα πολλες. πηγα σημερα σε ενα petshop και μου εδωσε δυο αντιβιοσεις sera μια mycopur (water treatment against fungal infections skin and gill flukes in freshwater) και η αλλη baktopur (water treatment against mouth and fin rot and bacterial infections in freshwater aquariums) και μου ειπε να τις χρησιμοποιησω για τρεις μερες. εχω τις εξης αποριες 1.οι αντιβιωση αυτες ειναι καταλληλες για την ασθενεια αυτη?εγω προς το παρον χρησιμοποιησα μονο την προτη γιατι δεν ξερω αν ειναι καλο να βαλω ταυτοχρονα δυο μαζι. 2.το βιολογικο φιλτρο να το αφαιρέσω?γιατι μου ειπε οχι να το αφήσω να δουλεύει για να σκοτωθουν και εκει τα μικροβια και θα το ενισχύσουμε οταν τελειωσει η θεραπεια με βακτηρια 3.πρεπει να ανεβασω την θερμοκρασια στους 30 βαθμους? 4.τι αλλο πρεπει να κανω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FotisGt 18 Οκτωβρίου 2011 #2 Share 18 Οκτωβρίου 2011 Το θέμα μεταφέρθηκε. Συμπλήρωσε τη "Φόρμα Διάγνωσης Ασθένειας". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 19 Οκτωβρίου 2011 #3 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Χρήστο, αν και δεν έχεις βάλει φόρμα/φωτο, οι άσπρες κουκίδες είναι πολύ πιθανό να είναι ich, που είναι αρκετά συνηθισμένη ασθένεια και αρκετά εύκολη στη θεραπεία αν είσαι προσεκτικός. Αν είναι όντως ich, αυτά που σου πούλησε το πετ σοπ ειναι μάλλον άχρηστα, και θέλεις είτε ειδικό φάρμακο για ich, είτε ανέβασμα της θερμοκρασίας και θεραπεία με ενυδρειακό αλάτι αν το "σηκώνουν" τα ζωντανά και τα φυτά που μπορεί να έχεις. Επίσης η συμβουλή "άσε το βιολογικό φίλτρο να "καθαρίσει" με το φάρμακο και μετά ρίχνουμε βακτηρίδια" είναι καλή για τις πωλήσεις του πετ σοπ αλλά όχι τόσο για το ενυδρείο σου και για σένα, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Σε κάθε περίπτωση, με τη φόρμα και καμμιά φωτο θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρηστος123 19 Οκτωβρίου 2011 Author #4 Share 19 Οκτωβρίου 2011 (edited) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : στην αρχη ειχα παρατηρηση ενα ψαρι αυτο που εχει τωρα και το μεγαλυτερο προβλημα να κολυμπάει συνεχεια εκει που τρεχει το νερο που επιστρεφει στο ενυδριο απο το φιλτρο ολα τα αλλα ψαρια φυσιολογικα. τωρα μετα απο μια βδομαδα περιπου δυο απο τα ψαρια μου ενας κλοουν και ενας ασημενιος καρχαριας εχουν γεμισει παντου σε ολο τους το σωμα ασπρες κουκιδες και ειναι συνεχεια κρυμμενα και ο κλοουν ανασαίνει πολυ γρηγορα. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - Λίτρα:100 λ - Φίλτρανση περιπου 2 λιτρα πρεπει να ειναι εχω sera siporax και eheim substrat pro και ενυδρειακο μαλλι - Ιστορικό 5 χρονια - Ψάρια 1 κλοουν ,1 ασημενιος καρχαριας ,1 πλακοστομος γλυφτης ,1γατοψαρο και 1αρλεκινο - Ρουτίνες Τάϊσμα μια φορα την ημερα, προετοιμασία νερού αλλαγής το νερο το ετοιμαζω σε μια λεκανη ριχνω αντιχλωριακο api stress coat και το αφηνω 30 λεπτα πριν το ριξω μεσα, αλλαγές νερού μια φορα το μηνα 30% δεν εχω φυτα μεσα ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - PH:7.6 - KH: - GH: - ΝΗ3/NH4 0 - ΝΟ2 0 - ΝΟ3 40 - Θερμοκρασία:23 ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ: -Υγρά Τεστ: api -Strips: -Ηλεκτρονικά: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ - Είδος Ψαριού ασημενιος καρχαριας - Ιστορικό Ψαριού: - Συμπτώματα που παρουσιάζει δεν ειχα δει κατι διαφορετικο - Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: παλιοτερα ειχα ξαναδει δυο τρεις ασπρες κουκιδες αλλα εφυγαν γρηγορα χωρις να κανω κατι ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα) -Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: -Δοσολογία: -Χρόνος Χρήσης: -Αναλυτική περιγραφή: ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: (Το σημαντικότερο-απαραίτητο στοιχείο σε μια διάγνωση είναι οι φωτογραφίες) 1. (img) ...photo1... (/img) 2. (img) ...photo2... (/ αν μπορει να μου πει καποιος πως μπορω να βαλω φωτογραφια γιατι δεν ξερω Έγινε επεξεργασία 19 Οκτωβρίου 2011 - χρηστος Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 19 Οκτωβρίου 2011 #5 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Πατάς εκεί που λέει εξελιγμένη επεξεργασία και μετά αναζήτηση, αφού βρείς το αρχείο (φωτο) πατας ανοιγμα, και μετά επισύναψη αυτού του αρχείου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρηστος123 19 Οκτωβρίου 2011 Author #6 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Πατάς εκεί που λέει εξελιγμένη επεξεργασία και μετά αναζήτηση, αφού βρείς το αρχείο (φωτο) πατας ανοιγμα, και μετά επισύναψη αυτού του αρχείου. ευχαριστω Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρηστος123 19 Οκτωβρίου 2011 Author #7 Share 19 Οκτωβρίου 2011 εβγαλα μια θα προσπαθήσω να βαλω και τον κλοουν Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρηστος123 19 Οκτωβρίου 2011 Author #8 Share 19 Οκτωβρίου 2011 απο οτι εχω διαβασει ειναι ich.τωρα τι πρεπει να κανω να παρω καποιο φαρμακο η ενυδρειακο αλατι?ποιο ειναι το πιο καταλληλο για τα ψαρια μου απο τα δυο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
orestispap2001 19 Οκτωβρίου 2011 #9 Share 19 Οκτωβρίου 2011 (edited) Αυτο κατα 99% απο την φωτο ειναι ich... Παρε φαρμακο ειδικα για αυτο. Εχει οδηγιες αλλα οτι θες εδω ειμαστε. Δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο αν το προλαβεις νωρις. Αλλα εχε το νου σου γιατι βλεπω στη φωτο "πρασινιλα". Δες τι ειναι. Αν την τριψεις και βγαινει ευκολα ειναι κυανοβακτηριδιο και θα πρεπει να το διορθωσεις αμεσοτατα!!! Θα σου πουν και οι ποιο εμπειροι... Υ.Γ.: Μετα το τελος της θεραπειας θελει ενεργο ανθρακα για να καθαρισει το φαρμακο. Οποτε παρε και ανθρακα. Έγινε επεξεργασία 19 Οκτωβρίου 2011 - orestispap2001 Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispopi 19 Οκτωβρίου 2011 #10 Share 19 Οκτωβρίου 2011 ικ ειναι. μπορεις να παρεις το προτοζιν που ειναι για αυτη την αρρωστια η να ανεβασεις την θερμοκρασια στους 29 και να βαλεις ενυδρειακο αλατι μεχρι να γινουν καλα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρηστος123 19 Οκτωβρίου 2011 Author #11 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Αυτο κατα 99% απο την φωτο ειναι ich... Παρε φαρμακο ειδικα για αυτο. Εχει οδηγιες αλλα οτι θες εδω ειμαστε. Δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο αν το προλαβεις νωρις. Αλλα εχε το νου σου γιατι βλεπω στη φωτο "πρασινιλα". Δες τι ειναι. Αν την τριψεις και βγαινει ευκολα ειναι κυανοβακτηριδιο και θα πρεπει να το διορθωσεις αμεσοτατα!!! Θα σου πουν και οι ποιο εμπειροι... Υ.Γ.: Μετα το τελος της θεραπειας θελει ενεργο ανθρακα για να καθαρισει το φαρμακο. Οποτε παρε και ανθρακα. οχι δεν βγαινει καθολου ευκολα με το τριψιμο .αρα ειναι ενταξη? Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρηστος123 19 Οκτωβρίου 2011 Author #12 Share 19 Οκτωβρίου 2011 θα ψαξω αυριο να βρω κατι απο τα δυο η φαρμακο η ενυδρειακο αλατι απλα επειδη εχω διαβαση οτι καποια ψαρια δεν αντεχουν στα φαρμακα και καποια αλλα στο αλατι για τα δικα μου ξερετε ποιο ειναι πιο καταηληλο απο τα δυο? και αν τελικα ειναι το φαρμακο μπορειτε να μου προτεινετε ενα δυο γιατι μπορει να μην τα εχουν? επισης τωρα που βιαστικα και εβαλα μεσα φαρμακο που απο οτι ειδα ειναι για το ασπρο χνουδι που βγαζουν τα ψαρια τι πρεπει να κανω τωρα πρεπει να αλλαξω το νερο και μετα να κανω την θεραπεια για ich η δεν πειραζει? και κατι ακομα η βιολογια του φιλτρου μου εχει καταστραφη επειδή δουλεύει με το φαρμακο που εριξα?αν ναι τι πρεπει να κανω? τωρα που θα κανω θεραπεια για ick πρεπει να το εχω σε λειτουργια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 19 Οκτωβρίου 2011 #13 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Πέραν του προβλήματος της ασθενείας που υπάρχει αυτη τη στιγμή στο ενυδρείο σου, και αφού θεραπεύσεις τα ψάρια σου πρέπει να σκεφτείς και το πολύ σημαντικο θέμα της ψαροσύνθεσής σου. Ο ασημένιος καρχαρίας (balantiocheilus melanopteus) φτάνει 30-35cm τελικο μέγεθος και o κλόουν (botia macracanthus) μέχρι 20cm στα ενυδρεία και αρκετά παραπάνω στη φύση . Αρα καταλαβαίνεις οτι είναι ψάρια ακατάλληλα για το ενυδρείο σου, μιας και είναι πολυ περιορισμένος ο χώρος που τους διαθέτεις ετσι ώστε να ζουν χωρίς προβλήματα. Την θερμοκρασία να την ανεβάσεις σταδιακά και όχι απότομα από τους 23 σε 30 Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρηστος123 19 Οκτωβρίου 2011 Author #14 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Πέραν του προβλήματος της ασθενείας που υπάρχει αυτη τη στιγμή στο ενυδρείο σου, και αφού θεραπεύσεις τα ψάρια σου πρέπει να σκεφτείς και το πολύ σημαντικο θέμα της ψαροσύνθεσής σου. Ο ασημένιος καρχαρίας (balantiocheilus melanopteus) φτάνει 30-35cm τελικο μέγεθος και o κλόουν (botia macracanthus) μέχρι 20cm στα ενυδρεία και αρκετά παραπάνω στη φύση . Αρα καταλαβαίνεις οτι είναι ψάρια ακατάλληλα για το ενυδρείο σου, μιας και είναι πολυ περιορισμένος ο χώρος που τους διαθέτεις ετσι ώστε να ζουν χωρίς προβλήματα. Την θερμοκρασία να την ανεβάσεις σταδιακά και όχι απότομα από τους 23 σε 30 ναι τωρα πλεον γνωριζω για την ψαροσύνθεση αλλα οταν τα ειχα αγοράσει πριν ποσα χρονια δεν το γνωριζα απο εδω και περα το εχω υποψην μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
orestispap2001 19 Οκτωβρίου 2011 #15 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Δεν νομιζω να καταστρεφεται η βιολογια ακομα αλλα αν μεινει ετσι ισως να δημιουργησει... Δεν γνωριζω σιγουρα... συγνωμη. Εγω θα ξεκιναγα αμεσα για το ich ετσι οπως ειναι και μετα θα εβαζα τον ανθρακα μια και καλη... Για την αλγη ανοιξε με μια φωτο στη κατηγορια φυτεμενο να το δουνε και αλλοι να σου πουν προτασεις. Υπαρχουν διαφορα ειδη αλγης απλα το κυανοβακτηριο ειναι επικυνδινο και για την δικια σου την υγεια και για αυτο σου ειπα να το δεις!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρηστος123 19 Οκτωβρίου 2011 Author #16 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Δεν νομιζω να καταστρεφεται η βιολογια ακομα αλλα αν μεινει ετσι ισως να δημιουργησει... Δεν γνωριζω σιγουρα... συγνωμη. Εγω θα ξεκιναγα αμεσα για το ich ετσι οπως ειναι και μετα θα εβαζα τον ανθρακα μια και καλη... Για την αλγη ανοιξε με μια φωτο στη κατηγορια φυτεμενο να το δουνε και αλλοι να σου πουν προτασεις. Υπαρχουν διαφορα ειδη αλγης απλα το κυανοβακτηριο ειναι επικυνδινο και για την δικια σου την υγεια και για αυτο σου ειπα να το δεις!!! σημερα δεν μπορω να βρω φαρμακο γιατι ειναι ολα κλειστα.θα παρω αυριο. βασικα θελω να διευκρινίσετε αν με την θεραπεια για ich θα πρεπει να εχουμε σε λιτουργια το φιλτρο η οχι για να μην κανω ξανα λαθος την επομενη φορα που πιθανον θα αντιμετωπίσω παλι το ιδιο.το γνοριζεις αυτο μηπως.και σε ευχαριστω για την βοηθεια και τα υπολοιπα παιδια Link to comment Share on other sites More sharing options...
orestispap2001 19 Οκτωβρίου 2011 #17 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Ναι πρεπει αλλωστε μετα που θα βαλεις και τον ανθρακα; Στο φιλτρο... Οποτε το ιδιο ειναι. Αλλωστε εχεις παει και το μικροβιο και στο φιλτρο μεχρι να το δεις και να το αντιμετοπησεις... Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρηστος123 19 Οκτωβρίου 2011 Author #18 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Ναι πρεπει αλλωστε μετα που θα βαλεις και τον ανθρακα; Στο φιλτρο... Οποτε το ιδιο ειναι. Αλλωστε εχεις παει και το μικροβιο και στο φιλτρο μεχρι να το δεις και να το αντιμετοπησεις... ναι εχεις δικιο.κατι τελευταιο που θελω να ρωτησω αυριο που θα βαλω το φαρμακο και απο οτι διαβασα η θεραπεία θα κρατησει 7 με 10 μερες ολες αυτες τις μερες δεν πρεπει να ταεισω η μονο τις προτες τρεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 19 Οκτωβρίου 2011 #19 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Εγώ αντιμετώπισα το ich με επιτυχία 2 φορές χωρίς να χαθεί κανένα ψάρι, με τη μέθοδο του αλατιού. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν πειράζει τη βιολογία του φίλτρου και δε χρειάζεσαι άνθρακα, και είναι φτηνό. Για λεπτομέρειες μπορείς να κάνεις αναζήτηση για "ich" και "αλάτι". Νομίζω και στο site του tsamisaquarium έχει οδηγίες λεπτομερείς αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτή τη μέθοδο. Αλάτι δε χρειάζεται να πάρεις ενυδρειακό, μπορείς να βρεις τυροκομικό χοντρό (αρκεί να είναι χωρίς πρόσθετα). Εγώ είχα πάρει από σουπερ μαρκετ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρηστος123 19 Οκτωβρίου 2011 Author #20 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Εγώ αντιμετώπισα το ich με επιτυχία 2 φορές χωρίς να χαθεί κανένα ψάρι, με τη μέθοδο του αλατιού. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν πειράζει τη βιολογία του φίλτρου και δε χρειάζεσαι άνθρακα, και είναι φτηνό. Για λεπτομέρειες μπορείς να κάνεις αναζήτηση για "ich" και "αλάτι". Νομίζω και στο site του tsamisaquarium έχει οδηγίες λεπτομερείς αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτή τη μέθοδο. Αλάτι δε χρειάζεται να πάρεις ενυδρειακό, μπορείς να βρεις τυροκομικό χοντρό (αρκεί να είναι χωρίς πρόσθετα). Εγώ είχα πάρει από σουπερ μαρκετ. ειναι σιγουρο αυτο?ετσι θα το ζητησω χοντρο τυροκομικο αλατι και θα πρεπει να γραφει πανω ας πουμε χωρις προσθετα ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 19 Οκτωβρίου 2011 #21 Share 19 Οκτωβρίου 2011 Το αλάτι πριν το ρίξεις στο ενυδρείο σου διαλυσέτο σε αποχλωριομένο νερό γιατι μπορεί να έχεις πρόβλημα με τα ψάρια (κάψιμο πτερυγίων) Και η εισαγωγή του στο ενυδρείο και η εξαγωγή του πρέπει να γίνει με αργό ρυθμό. Σαν μέσο θεραπείας η δόση είναι περίπου 0,3% στο καθαρό νερό του ενυδρείου δηλαδή 3gr αλάτι ανά λίτρο Την συνολική δόση μην την ρίξεις όλη μαζί αλλά σπαστά (για να συνιθήζουν τα ψάρια την αλατότητα) Η θεραπεία με αλάτι κρατάει περίπου 10-12 μέρες ανάλογα με την περίπτωση Αν κάνεις αλλαγη νερού ξαναπρόσθεσε αλάτι για την ποσότητα του νερού που άλλαξες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 20 Οκτωβρίου 2011 #22 Share 20 Οκτωβρίου 2011 (edited) Θέλεις να είναι χωρίς πρόσθετα ροής (μπορείς να δείς τη σύσταση στο πίσω μέρος, εκεί οφείλουν να γράψουν ότι βάζουν μέσα). Δες κάποιο από αυτά π.χ. http://www.alatiaiga...628ADBF.el.aspx http://www.chionsalt.gr/profil.htm http://www.alatikora...roionta_01.html http://www.perlasalt...e=NODE&cnode=14 Εγώ την τελευταία φορά χρησιμοποίησα Περλα σπυρωτό. Αν έχεις αμφιβολίες, μπορείς να πάρεις και αλάτι ενυδρειακό από πετ, απλά θα είναι πιό ακριβό. ------------------------------------------------ Πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω για διάλυση του αλατιού πρώτα (όχι χύμα στο ενυδρείο). Επίσης, χρήσιμες οδηγίες για το θέμα υπάρχουν (μεταξύ άλλων) εδώ http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/ichthyophthirius_multifiliis.htm Έγινε επεξεργασία 20 Οκτωβρίου 2011 - Delta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος