Jump to content

Έρευνα-Απόψεις Όσον Αφορά Τον Καλύτερο Τρόπο Φιλτραρίσματος

Mentoras

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Ετοιμάζομαι σιγά σιγά να παραγγείλω ένα ενυδρείο 110Χ40Χ60 (260-270 lt) και ουσιαστικά συλλέγω πληροφορίες (είμαι αρχάριος) για τον εξοπλισμό που θα χρειαστώ.

Όσον αφορά το φίλτρο σκεφτόμουνα για το Eheim Professionel 3 2075. Διαβάζοντας στη πορεία σκέφτηκα μήπως είναι καλύτερα να βάλω δύο φίλτρα αντί για ένα ούτως ώστε το ένα να κάνει μηχανικό και το άλλο βιολογικό καθαρισμό. Μετά πάλι σκεφτόμουνα για sump από κάτω στο επιπλάκι του. Ειλικρινά δεν ξέρω αν κάποιο θεωρείται 100% καλύτερο από όλα τα άλλα και κατά πόσο υπάρχει ευρέως αποδεκτή άποψη για αυτό. Από ότι έχω δει υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε συστήματος όπου τα περισσότερα από αυτά εστιάζουν είτε στο οικονομικό, είτε στο προσωπικό στυλ και γούστο του καθενός, είτε στην προσωπική ενασχόληση του καθενός.

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Αν αφήσουμε όλα τα παραπάνω στην άκρη, οικονομικό, στυλ κλπ.

1) Μπορούμε να πούμε de facto πιο από τα παραπάνω 3 συστήματα καθαρισμού είναι το καλύτερο, πιο το αμέσως καλύτερο και πάει λέγοντας; Ή όλα μπορούν να κάνουν εξίσου καλή δουλειά οπότε η επιλογή έχει να κάνει με βάση τα παραπάνω στοιχεία;

2) Όσον αφορά τις αλλαγές νερού, είναι λιγότερες για παράδειγμα αν έχουμε sump από ότι ένα εξωτερικό φίλτρο; Ισχύει δηλαδή ότι όσο περισσότερο χώρο έχεις για βιολογικά υλικά, τόσο μειώνεται και η συχνότητα των αλλαγών νερού;

Σημείωση: Προκειμένου να διευκολύνω την όλη προσέγγιση να πω ότι το ενυδρείο προορίζεται για φυτεμένο (μέτριας απαιτητικότητας). Όσον αφορά τα ψάρια δεν ξέρω ακόμη αλλά δεδομένου του ότι θα γίνει φυτεμένο, κάποια που θα είναι συμβατά πάντα με την όλη κατάσταση.

Οποιαδήποτε βοήθεια θα μου ήταν πολύτιμη. :)

Δεν θα εστιασω στο αν ειναι καλυτερο συστημα φιλτρανσης το sump,αλλα θα πω πως μπορει να λυσει τα χερια σε αρκετα πραγματα.

Οπως τοποθετηση θερμοστατη και ηλεκτροδιων εξοπλισμου,μεγαλυτερος ογκος φιλτρανσης,ευκολοτερη συντηρηση αφου δεν χρειαζεται ανοιγμα σαν το φιλτρο,μεγαλυτερη οξυγονωση του νερου.

Έγινε επεξεργασία - ΣΤΡΑΤΟΣ

Καλησπέρα φίλε μου.

Αρχικά όλα εξαρτώνται από το είδος των ψαριών που θες να φιλοξενήσεις.

Κατά δεύτερον , το sump, σου προσφέρει περισσότερο χώρο για βιολογικό υλικό, οπότε μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερο όγκο "ρύπανσης" του ενυδρείου. (περισσότερη τροφή από το κανονικό, περισσότερα ψάρια).

Οι αλλαγές νερού γίνονται κυρίως για να μειώσουμε τα ΝΟ3 που εμφανίζονται στο νερό μας. Ο αριθμός αυτός δεν οφείλεται στον τρόπο φίλτρανσης αλλά σε άλλους παράγοντες (πολύ τάισμα, απουσία ή όχι φυτών κ.α). Οπότε είτε καταλήξεις σε sump είτε σε κάποιο/α εξωτερικό/ά φίλτρα, οι αλλαγές θα είναι οι ίδιες.

Να υποθέσω ότι σε ένα φυτεμένο αυξάνονται οι αλλαγές νερού σε σχέση με ένα μη ή το αντίθετο;

Όσον αφορά το Eheim Professionel 3 2075 (http://www.eheim.de/...tail_32319_ehen) που προανέφερα, το κρίνεται ικανοποιητικό για το 260-270lt ενυδρείο που προορίζομαι;

Να υποθέσω ότι σε ένα φυτεμένο αυξάνονται οι αλλαγές νερού σε σχέση με ένα μη ή το αντίθετο;

Όσον αφορά το Eheim Professionel 3 2075 (http://www.eheim.de/...tail_32319_ehen) που προανέφερα, το κρίνεται ικανοποιητικό για το 260-270lt ενυδρείο που προορίζομαι;

Αυτό θα το δεις με τις μετρήσεις ΝΟ3 που θα έχεις.

Βέβαια, τα φυτά καταναλώνουν το ΝΟ3, οπότε από αυτήν την άποψη, οι αλλαγές σου θα είναι πιό αραιές.

Έχοντας χρησιμοποιήσει πολλά εσωτερικά, κρεμαστά και εξωτερικά φίλτρα τα τελευταία 20 χρόνια, θα σου πω με βεβαιότητα πως το καλύτερο είναι το sump.

Για να μην υπάρχει παρεξήγηση το φίλτρο που αναφέρεις είναι εξαιρετικό και υπερκαλύπτει τις ανάγκες του ενυδρε'ιου που αναφέρεις, όπως σου είπαν και τα παιδιά παραπάνω.

Το sump όμως θα σου δώσει τεράστιο χώρο για να βάλεις όποιο υλικό θέλεις, extra όγκο νερού (ποτέ δεν έχουμε αρκετό) και το κυριότερο για εμένα, θα σε γλυτώσει απο το γνωστό κουβάλημα με τους κουβάδες απο και προς το ενυδρείο σε κάθε αλλαγή νερού.

Μακάρι να μπορούσα να είχα sump στα ενυδρεία που έχω αλλά θα βάλω σίγουρα στο επόμενο.

Κ

Τα δυο ξεχωριστα φιλτρα το ενα για μηχανικη και το αλλο για βιολογικη δεν ειναι σωστο. Θες την μηχανικη να κραταει τις βρομιες να μην περασουν στη βιολογια σου. Οποτε και στα δυο φιλτρα και τα δυο ειδη φιλτρανσης και θα εχεις δυο φιλτρα σε ενα ενυδρειο. Αν φτιαξεις αναλογα την ροη με τι φυτα θα εχεις και τι ψαρια δεν ειναι κακο αλλα καλυτερο απο ενα. Ετσι το εχω και εγω γιατι δεν εχω sump...!!!

To sump για εμενα ειναι οτι καλυτερο αν εχεις τον χωρο να το εχεις... Οπως ειπαν και οι προηγουμενοι εχεις μεγαλυτερο μικτο ογκο νερου, μεγαλυτερο χωρο μηχανικης και βιολογικης φιλτρανσης, χωρο για εξαρτηματα(αντλιες, θερμοστατη-τες, και οτι αλλο χρειαστει) και γενικα απο αισθητικο κομματι δεν θα φαινεται τιποτα στο ενυδρειο. Ακομα και την υπερχιληση μπορεις να την κανεις να μην φαινεται...

Δεν βρισκω αρνητικα παρα θετικα στο sump... Ακομα και σε οικονομια ειναι φτηνοτερο απο ενα κανονικο γιατι πιστευω οτι με ενα 10% του καθαρου νερου του ενυδρειου εισαι κομπλε για sump. Οποτε μιλαμε γυρω στα 30lt sump με διαστασεις 35x35x35 (να εχει και λιγο κενο απο πανω!!!)...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...