Jump to content

Recommended Posts

Σαββα ευχαριστουμε πολυ για τις αναλιτικες πληροφορίες σου...όσο για τροφες για τον φίλο υπαρχουν πολλες κ αναφερωντε παραπανω.επισης να ανοιγωντε παρακληση επιμερους νεα θεματα για επιμερους απωριες-και οι κυριοι συντονηστε εχουνε υπακούσει το αιτημα μας,ευχαριστουμε και αναμενουμε μιας κ μαζευομαστε και χερωμαι πρωσοπικα παρα πολυ κανωντας αυτην την αρχή.

Link to comment
Share on other sites

και σε όσους θελουν να δουν αυτές τις χελώνες πιο οργανικά

redearedsliderturtleorg.jpg

x07turtle2bl.jpg

Link to comment
Share on other sites

Βασίλη οτι πρέπει για μάθημα ανατομίας.... :bigemo_harabe_net-74:

άστα γιώργο το τροχάκι μας λείπει :bigemo_harabe_net-55:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα! Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Όλες τις πληροφορίες τις έχω βρει έπειτα απο πολύ ψάξιμο και μελέτη αυτού του είδους κυρίως σε ξένα site. Η εμπειρία μου πάνω σ'αυτές είναι 4 χρόνια που είμαι κάτοχος τους και όχι παραπάνω. Όταν ήταν μικρές ζούσαν σε ενυδρείο 60L με νερό 2-3 εκατοστά μόνο. Έτρωγαν κυρίως ψαράκια και γαρίδες. Ότι λαχανικό τους έδινα θυμάμαι δεν το άγγιζαν. Αφού άρχισαν να κολυμπουν μετά απο 2-3 μήνες, αύξησα το νερό στα 10 εκατοστά περίπου και βρήκα και μια τροφή σε στικς που περιήχε μεγάλες τιμές σε φυτικές τροφές (75%) και το υπόλοιπο ήταν άλεσμα σκουλικιών και αντζούγιας. Τους έδινα αυτό μαζί με γαρίδες μέχρι που έγιναν 1,5 χρονών. Επίσης μέσα σε αυτήν την διάρκεια έγιναν δεκτές και κάποιες προσπάθειες για φυσικά λαχανικά, αλλά μόνο από την αρσενικιά. Μετά ανακάλυψα το Reptomin. Είναι ότι καλύτερο και πλήρες έχω βρει για τροφή χελώνων. Επειδή ήταν ακόμα μικρές όμως τις έδινα 50-50 μαζί με μίγμα αντούγιας και γαρίδας (Raffy Royal της Sera). μέχρι τα 2 χρονών ζούσαν σ'αυτό το ενυδρείο με εξωτερικό φίλτρο και την στάθμη να αυξάνεται συστηματικά όσο μεγάλωναν. Όταν έγιναν 2 χρονών λοιπόν, άλλαξα ενυδρείο σε 350 L γεμάτο περίπου στα 2/3. Τα λαχανικά πλέον γινόντουσαν δεκτά και απο τις 2 σιγά σιγά, και η καθαρή ζωική τροφή ελλατώθηκε. Πλέον raffy royal τρώνε το πολύ μία φορά στις 10 μέρες από μια μικρή ποσότητα. Επίσης κατα καιρούς τις έχω ταΐσει και φρέσκια ζωϊκή τροφή (κατεψυγμένη βέβαια) όπου τις ξετρελαίνει.! Στον βυθό έχω μόνο 2 ασβεστολιθικές μεγάλες πέτρες και αυτό γιατί η βρύση μου έχει πολύ χαμηλό Kh (4dKh). To όνομα του άνθρακα μου διαφεύγει διότι πετάω το κουτί μόλις τον τοποθετήσω αλλά όταν ξαναεπισκεφθώ το συγκεκριμένο petshop θα το σημειώσω να σας το πω. Έχει διάρκεια 6 μηνών για έως 180L νερού. Για τα 350 που έχω εγώ ή πρέπει να βάζω 2 σακούλες (που δεν χωράνε) ή να τον αλλάζω νωρίτερα. Στους 4 μήνες που ανοίγω το φίλτρο, στο "στατικό κενό" του προφίλτρου της eheim είναι γεμάτο από μεγάλα κομμάτια και το σφουγγάρι αρκετά βρώμικο. Το πλαστικό μακαρόνι έχει κρατήσει όλα τα πιο μικρά κομματάκια, πιο πάνω όμως, οι βιοχημικές πλάκες και οι βιολογικές μπάλες είναι αρκετά καθαρές. τις βουτάω μια φορά μέσα σε καθαρό νερό ενυδρείο και είναι έτοιμες καθαρισμένες. Τον υαλοβάμβακα τον αλλάζω κάθε 2 μήνες που κάνω και το 20% της αλλαγής νερού γιατί ανοίγω εκείνο το σημείο για να τοποθετήσω κάψουλες αύξησης του Kh. Γενικώς κάνω πολύ καλό καθαρισμό του φιλτρου σε όλα του τα σημεία στο 4μηνό.

Κοιτάξτε.. Θα σας πω ένα πράγμα που κανείς δεν το λέει και φυσικά κανείς απο τους πωλητές των pet shop δεν έχει συμφέρον να το πει. Οι αποξηραμένες γαρίδες και αντζούγιες, και γενικώς όλες οι αποξηραμένες ζωικές τροφές, πωλούνται ως την βασική τροφή των χελώνων αυτών. Οι συσκευασίες λένε συγκεκριμένα να ταϊζουμε 3-4 φορές την ημέρα απο λίγο. Να σας πω λοιπόν τι σημαίνει αυτό. Ο μεταβολισμός τους αναπτύσεται μόνο με αυτές τις ζωικές τροφές που περιέχουν και τέφρα. Οι αποξηραμένες αυτές τροφές περιέχουν πάρα πολλές πουρίνες (Purines), όπου είναι είδος πρωτείνης. Ο πολύ γρήγορος μεταβολισμός που αναπτύσεται με τόσο φαγητό σπάει τις πουρίνες, που πρέπει να φύγουν απο το σώμα, σε άλλες ουσίες, μια απο αυτές και το ουρικό οξύ (Uric Acid). Λεπτομερές άρθρο εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Purine. Το ουρικό οξύ κανονικά, καθαρίζεται απο το αίμα μέσω των νεφρών, όπου το οδηγεί έξω απο το σώμα μέσω των ούρων. Το ουρικό οξύ λοιπόν όταν είναι σε πολύ μεγάλη ποσότητα, δεν προλαβαίνει να καθαριστεί από τα νεφρά και εδώ έρχεται η πρωτοβάθμια πάθηση που ονομάζεται υπερουριχαιμία (hyperuricemia). Άρθρο εδώ: http://en.wikipedia....i/Hyperuricemia.

Η ποσότητα τώρα που μένει στο σώμα, κρυσταλλώνεται στους συνδέσμους και προκαλεί την δευτεροβάθμια κατά σειρά πάθηση αυτού του φαινομένου που ονομάζεται Ουρική αρθρίτιδα (Articular Gout) ή αλλιώς Ποδάγρα. Άρθρο εδώ: http://el.wikipedia....%B9%CE%B4%CE%B1. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια πολύ επίπονη πάθηση των συνδέσμων που κάνει αυτά τα πλάσματα να υποφέρουν πολύ.

Τέλος η τριτοβάθμια μορφή της πάθησης ονομάζεται Visceral Gout, επιφέρει καταστροφή του νεφρού, το ουρικό οξύ προσβάλει και άλλα όργανα όπως συκώτι, σπλήνα, περικάρδιο, το ίδιο το νεφρό, πνεύμονες και βλεννόδης μεμβράνες όπως το στόμα με τελικό αποτέλεσμα τον θάνατο του ερπετού.

H ουρική αρθρίτιδα συναντάται πολύ συχνά σε χελώνες όπου είναι σε αιχμαλωσία, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πρωτείνης από αυτές τις τροφές. Υπάρχουν πολλά άρθρα που περιγράφουν εν συντομία την πάθηση αυτή και ένα απο αυτά είναι αυτό: http://www.peteducat...7+1796&aid=2496

(Ελπίζω οι διαχειριστές να μην έχουν πρόβλημα για την ανάρτηση άρθρων από άλλες σελίδες)

Επίσης που ακριβώς θέλετε να κάνω παρουσίαση του ενυδρείου μου; Εδώ ή υπάρχει κάποιο άλλο ειδικό section; Ευχαριστώ. :)

Άρα τι προτείνεις, μετα την μελέτη που έχεις κάνει (συγνώμη που ζητάω έτοιμη τροφή απο τον δικό σου κόπο) όσον αφοράσ τις τροφές που πρέπει ν αταϊζουμε? Ρωτάω γιατι ο ανηψιός μου ζητάει χελωνάκι και θέλω να του μάθω να κάνει τα πράγματα σωστά.

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

υλικα οπου χρησιμοποιω εγω για την διατηρηση τους σε υγιες περιβάλλον(μη διαθεση για διαφημιστηκους λόγους)

τροφή:

-nutrafin max-

tropical: Biorept W -gammarus-dried fish-reptotabin-bloodworms

sera: raffyl-raffy p-raffy mineral

tetra: gammarus-tetramin

jbl: calcil-agil

vitakraft: reptile carnivore

σκονη ασβεστιου - d3

T-rex 2:1 (calsium - phosphorus - d3)

βιταμηνες στην τροφή:

sera reptilin

βιταμηνες στο νερο:

taber aqua caparazon για το καβούκι

nutrafin basix turtle conditioner

κολίριο

taber aqua ocular

μπορεις να μου εξηγησεις σε τι χρησιμευουν αυτα?

Link to comment
Share on other sites

τι δεν καταλαβαινεις ακριβως;;

υπαρχουν τιτλοι και απο κατω τα προιοντα,

η τροφες για να τραφουν

το ασβεστιο και οι βιταμηνες σαν πρόσθετα

και το κολιριο σε αναγκη

Link to comment
Share on other sites

τι δεν καταλαβαινεις ακριβως;;

υπαρχουν τιτλοι και απο κατω τα προιοντα,

η τροφες για να τραφουν

το ασβεστιο και οι βιταμηνες σαν πρόσθετα

και το κολιριο σε αναγκη

αν θες να με βοηθησεις

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=75799

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ένα site για να ενημερωθείτε για την σωστή τροφή των red ear sliders είναι και το παρακάτω:

http://redearslider.com/index_nutrition.html

Αναγράφει (ιδίως για την φυτική τροφή), το πόσο συχνά μπορούμε να ταΐζουμε το κάθε τι. Επίσης το προτελευταίο άρθρο γράφει για το πως μπορούμε να επιτύχουμε τάισμα, πχ έπειτα απο μια ασθένεια που δεν έχει όρεξη κλπ. Συχνά αναφέρει πολύτιμα links και για το chelonia.org όπου υπάρχουν πολλές πληροφορίες και εκεί!

Πάντως η τροφή που προτείνει ως πιο σωστά δομημένη από συστατικά, για καθημερινή χρήση, αν δεν έχετε τη δυνατότητα να ταΐζετε καθημερινά με φρέσκα, είναι η Tetra Reptomin (είναι και η Μazuri αλλά δεν υπάρχει στην ελλάδα).

Link to comment
Share on other sites

Άρα τι προτείνεις, μετα την μελέτη που έχεις κάνει (συγνώμη που ζητάω έτοιμη τροφή απο τον δικό σου κόπο) όσον αφοράσ τις τροφές που πρέπει ν αταϊζουμε? Ρωτάω γιατι ο ανηψιός μου ζητάει χελωνάκι και θέλω να του μάθω να κάνει τα πράγματα σωστά.

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

Το καλύτερο θα ήταν να μελετήσει μόνος του εαν είναι δυνατόν, διότι αν δεν καταλάβει απο μόνος του ότι το να συντηρείς χελώνα δεν είναι έυκολο πράγμα, τότε δεν θα καταφέρει να την συντηρεί και μάλλον κάποιος γονιός θα το αναλάβει, ειδάλως σε μερικούς μήνες κιόλας μπορεί να πεθάνει εαν υπάρχει αμέλεια. Κανονικά οι χελώνες δεν προορίζονται ως κατοικίδια για παιδιά. Αλλά πέρα απο αυτό, εαν υπάρχει η σύνεση του ανιψιού ως προς την συντήρηση, θα πρέπει να υπάρχει και σύνεση ως προς το οικονομικό. Η χελώνα νομίζω πως είναι από τα ακριβά κατοικίδια (ίσως και στο κόστος συντήρησης ενός σκύλου), εαν αναλογιστούμε ότι κάθε λίγα χρόνια θα πρέπει να αλλάζουμε ενυδρείο, κάθε 2-3 μήνες υλικά φίλτρανσης που κυμαίνονται αναλόγως το ενυδρείο και το φίλτρο από 20 έως και 50 ευρώ, κάθε χρόνο ή λιγότερο λάμπα uva/b κόστους από 40 έως 120 ευρώ αναλόγως μάρκας και ποιότητας, τροφές όπου για μια χελώνα περίπου βγαίνει 2 λίτρα το χρόνο όταν είναι μικρή και 3 λίτρα όταν φτάσει 4+ χρονών που τρώει μεν λιγότερες μέρες της εβδομάδας, αλλά περισσότερη ποσότητα. Κόστος του λίτρου γύρω στα 20 ευρώ. Επίσης όταν είναι πιο μεγάλη χρειάζεται και φρέσκα λαχανικά 2-3 φορές την εβδομάδα. Εαν συμπεριλάβουμε κόστος αγοράς φίλτρου, ιδιοκατασκευές για εξέδρα, κόστος του νερού ύδρευσης, ρεύμα για την λάμπα (μια μικρή λάμπα all in one όπως η solar glo, είναι 125w και θα ανάβει 8 με 10 ώρες κάθε μέρα), σταγόνες και άλλα φάρμακα, βιταμίνες κλπ πιστεύω είναι σαν να καλοσυντηρούμε ένα σκύλο στο κόστος.. Η απόφαση είναι υπόθεση του καθενός, εγώ απλώς προειδοποιώ επειδή δεν μ'αρέσει να αγοράζει ο κόσμος χελώνες και μετά από λίγο να πεθαίνουν λόγω αμέλειας ή οικονομικής αδυναμίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

παρακαλω να κλειδωσει και αν εινα δυνατον να καθαριστεί και να γινει κάπως ετσι http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=79715

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...