Cerebrus 11 Οκτωβρίου 2011 #1 Share 11 Οκτωβρίου 2011 (edited) Γεια στην ποιο ομορφη παρεα.οπως ειχα γραψει στην σχετικη κατηγορια για τα νεα μελη σκεφτομαι να μπω στον κοσμο των δισκων.Θελω λοιπον την γνωμη σας την συμβουλη σας τα φωτα σας για να πραγματοποιησω το ονειρο μου. Ενυδρείο Ειμαι αναμεσα σε 2 ενυδρειο.το ενα ειναι ενα DIY 150 ( ή 180 ) * 50 * 60 και ενα sump ή επειδη θα ειναι στο σαλονι και δεν θελω να φαω καμια μπαντοφλα απο την γυναικα ενα jewel rio 400 με ενα η δυο εξωτερικα φιλτρα. Φυτά Εδω ειναι το μεγαλο ερωτημα.το υποστρωμα εχω ακουσει οτι θελει αλλαγη καθε 6 μηνες.ισχυει κατι τετοιο? δλδ πρεπει να χαλας ολο το ενυδρειο για να βγαλεις το υποστρωμα ??? Έγινε επεξεργασία 11 Οκτωβρίου 2011 - Cerebrus Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 11 Οκτωβρίου 2011 #2 Share 11 Οκτωβρίου 2011 (edited) καλησπερα φιλε μου. το μεγεθος που σκεφτεσαι ειναι πολυ καλο για δισκους και οχι μονο. τωρα οσο αφορα τις διαστασεις και τα προτερηματα του ενος η του αλλου ενυδρειου. ριο= καλο και γνωστο ενυδρειο,με μοναδικο μειονεκτημα κατα τη γνωμη μου,τον θερμοστατη του που ειναι πολυ κατωτερος του αναμενομενου. στο φτιαχτο ενυδρειο τωρα.=σημαντικο ρολο παιζει στο ποιος θα αναλαβει την κατασκευη του.εαν ειναι γνωστης,τοτε δενθα υπαρξει ουτε προβλημα θορυβου στις υπερχειλησεις,μπορεις να το ντυσεις εξωτερικο με οτι υλικο και σε οτι χρωμα θελεις.μεγαλο πλεονεκτημα ειναι η υπαρξη σαμπ οπου και τα λιτρα σου μεγαλωνει,και μεγαλυτερη βιολογια μπορει να εχει,κρυβεις ολο τον εξοπλισμο εκει,καθως και τις αλλαγες κλπ απο εκει,καλυτερη οξυγονωση του νερου κλπ. επισης εχεις μεγαλυτερη γκαμα απο φωτιστικα για να διαλεξεις,που αν και δισκοενυδρειο τωρα,αργοτερα δεν ξερεις... οσο για το υποστρωμα τωρα. πολλα εμπορικα υποστρωματα που μπαινουν για τα φυτα κατω απο την αμμο η το χαλικι ειναι εμποτισμενα με σιδηρο γιαυτο και η διαρκεια ζωης τους ειναι 6 μηνες.υπαρχουν ομως φυσικα υποστρωματα(καποια εχουν την μορφη φυλλοχωματος) τα οποια εχουν τεραστια διαρκεια ζωης.στην περιπτωση σου ομως αναρωτιεμαι αν θελεις κατι τετοιο,καθως δυσκολο να υπαρξει δισκοενυδρειο και φυτεμενο υψηλων απαιτησεων λογω της θερμοκρασιας που θελουν οι δισκοι αλλα οχι και τα περισσοτερα φυτα.διαλεξε ακριβως με τι θα ασχοληθεις,δισκους η φυτεμενο απαιτησεων,και πραξε αναλογα. εαν διαλεξεις φυτεμενο απαιτησεων,τοτε και το φτιαχτο ενυδρειο μαλλον ειναι καλυτερη επιλογη λογω της πληθωρας φωτιστικων,ενω αυτο του ριο ειναι περιορισμενων δυνατοτητων στο φωτισμο.(εκτος και αν βαλεις εξ αρχης ξεχωριστο φωτιστικο και γινει το ενυδρειο ανοικτο χωρις καπακι). εαν θελεις δισκοενυδρειο και φυτεμενο χαμηλων απαιτησεων,μπορεις να μεινεις και στο ριο,βαζοντας 2 εξωτερικα καλα φιλτρα,και χωρις υποστρωμα.μονο με λευκη χαλαζιακη αμμο. Έγινε επεξεργασία 11 Οκτωβρίου 2011 - klaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cerebrus 11 Οκτωβρίου 2011 Author #3 Share 11 Οκτωβρίου 2011 πχ οπως η φωτο ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 11 Οκτωβρίου 2011 #4 Share 11 Οκτωβρίου 2011 (edited) το πιθανοτερο ειναι οι δισκοι να μπηκανε εκ των υστερων καθαρα για λογους φωτογραφησης,και μετα εξω.αν εξαιρεσεις τις βαλισνεριες,το γκαζον θελει πολυ φως,τοσο ωστε να στρεσαρει τους δισκους.επισης το συγκεκριμενο γκαζον δεν αντεχει θερμοκρασιες πανω απο 28 βαθμους,οποτε.... ΥΓ. η φωτο στην υπογραφη μου δειχνει τον πειραματισμο μου για καλα φυτεμενο δισκοενυδρειο.αλλα μεχρι εκει. Έγινε επεξεργασία 11 Οκτωβρίου 2011 - klaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billias 11 Οκτωβρίου 2011 #5 Share 11 Οκτωβρίου 2011 ρήξε και δω μια ματια : http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=28089 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 11 Οκτωβρίου 2011 #6 Share 11 Οκτωβρίου 2011 @klaz Κώστα, ήθελα να στο πω απο καιρό και όλο ξεχνούσα, η φωτογραφία του ADA δεν ανοίγει. Δες το και σύ. Κ Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 11 Οκτωβρίου 2011 #7 Share 11 Οκτωβρίου 2011 @klaz Κώστα, ήθελα να στο πω απο καιρό και όλο ξεχνούσα, η φωτογραφία του ADA δεν ανοίγει. Δες το και σύ. Κ οσο ειχα τους δισκους ειχα γινει πολυ προληπτικος...ζητησα να αποσυρθουνε οι φωτογραφιες μου απο την ada λογω....κακου ματιου... γιαυτο και δεν βλεπεις κατι.ας αφησουμε ομως καθαρο το ποστ του φιλου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidal 11 Οκτωβρίου 2011 #8 Share 11 Οκτωβρίου 2011 Να συμπληρωσω οτι αν τελικα καταληξεις σε ιδιοκατασκευη, καλο θα ηταν το υψος να ειναι τουλαχιστον 70εκ. Οι δισκοι γουσταρουν τα ψηλα ενυδρεια.......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
piannino 11 Οκτωβρίου 2011 #9 Share 11 Οκτωβρίου 2011 Εγώ θα εκφέρω εντελώς διαφορετική γνώμη, Έχω περίπου 12 ενυδρεία αυτήν την στιγμή και όλα είναι γεμάτα με δίσκους/ζευγάρια και μικρά που αναπαράγω απο τα 12 ενυδρεία τα 2 είναι display με φυτά, τα 8 είναι bare bottom για αναπαραγωγές 50χ50χ50 και τα δυο βιοτοπικά. Ασχολούμε με δίσκους εδω και 3 χρόνια περίπου και μπορώ να πω ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή αλλα όχι μόνο τα ψάρια δεν στρεσάρονται στα φυτα. αλλα το αντιθετο και όλλας, Τα χρώματα και η υγεία που δείχνουν οι δίσκοι μου σε ένα φυτεμένο ενυδρείο είναι εντελώς ασύγκριτα με ένα βιοτοπικό ή bare bottom. Παρόλα αυτά απο τις δικές μου εμπειρίες τα φυτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς την έχω πατήσει αρκετές φορές και σίγουρα έχουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα τους: Πλεονεκτήματα α) Οι δίσκοι αγαπάνε αυτό το περιβάλλον ασχέτος αν κατάγονται απο νερά όπου δεν υπάρχουν και το δείχνουν με τα υπέροχα χρώματα τους. β) Αναπαράγονται και ζευγαρώνουνε πιο συχνα. γ) Η ποιότητα νερού ενός φυτεμένου είναι μακράν ανώτερη απο ένα ξερακιανό ενυδρείο λόγω της συμβολής των φυτών στα νητρικά και την παραγωγή οξυγόνου/συμβολη βιολογίας. δ) μειώνετε η ανάγκη για αλλαγές νερου καθώς τα φυτά συμβάλλουν στην ποιότητα με αποτέλεσμα να μην επεμβαίνουμε συνέχεια στις σταθερές συνθηκες του ενυδρείου. ε) Τα φυτέμένα όπως και να το κάνουμε είναι πιο εντυπωσιακά. ζ) το Δειοξείδιο ρίχνει το ph του νερού κάτι το οποίο γουστάρουν οι δίσκοι. η) Τα φυτά δημιουργουν τέλειες κρυψώνες για τους δίσκους θ) τα φυτά παράγουν οξυγόνο με αποτέλεσμα να μην χρειάζετε να τρέχει η αεραντλία τουλάχιστον την περίοδο της φωτοπεριόδου (αν υπάρχει και καλή αναταραχη σε sump ίσως και καθόλου) Μειονεκτήματα α) Τα φυτά πρέπει να αντέχουν τουλάχιστον στους 28 βαθμούς αν και το ιδανικό θα ήταν σε 30 (αχινόδοροι, τενελους etc) β) δεν πρέπει να μπένει ποτέ κανένα φυτό μέσα στο ενυδρείο χωρίς να απολυμαίνετε με χλωρίνη η υπερμαγγανικό κάλλιο καθώς οι δίσκοι είναι πολύ ευπαθείς στα παράσιτα και τους μικροοργανισμους γ) Τα φυτά απετουν έντονο φώς το οποίο δεν μπορώ να πώ ότι μου στρεσσάρει τους δίσκους καθώς δεν δίχνουν κάποια προτίμηση στην σκια αλλα αντιθέτως κολυμπάνε συνέχεια στις ανοιχτές γωνιές του ενυδρείου και μερικές φορές πάνε και σχεδόν κάτω απο την λάμπα όπου και αράζουνε. Σίγουρα όμως είναι μια extra κατανάλωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ δ) Τα φυτά απετούν καλή κυκλοφορία νερού κάτι το οποίο δεν μπορουμε να επιτύχουμε σε ένα δισκοενυδρειο λόγω της χαμηλής ροής που απετουν οι δίσκοι. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα να λερώνονται πιο εύκολα τα φυτά καθώς και να μην έχουν την ίδια ανάπτυξη όσο σε ένα ενυδρείο με 10 φορες την ώρα κυκλοφορία. ε) δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι το οποίο είναι ένα παντοδύναμο και φυσικό φάρμακο για τους δίσκους καθώς θα σκοτώσει τα φυτά ζ) Τα φυτά χρειάζονται λιπάσματα τα οποία κοστίζουν η) Το δειοξύδιο μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα αν δεν γίνει προσεκτική χρήση θ) τα φυτά πολλές φορές δεν έχουν ανοχή σε κάποια φάρμακα ι ) τα φυτά θέλουν απομάκρινση των σαπισμένων φύλων καθώς αποσυντύθενται στο νερό και το μολύνουν κ) η συχνή απορρόφηση φύλων η ριζών απο το φίλτρο δημιουργεί συχνή ανάγκη για καθάρισμα για αυτό προτείνω sump. Τελικά όντως τα μειονεκτήματα είναι πέρρισότερα αλλά προσωπικά προτιμώ να αφιερώνω περισσότερο χρόνο και προσπάθεια ώστε να έχω ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις και σίγουρα δεν θα συμφονούν όλοι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 11 Οκτωβρίου 2011 #10 Share 11 Οκτωβρίου 2011 Εγώ θα εκφέρω εντελώς διαφορετική γνώμη, Έχω περίπου 12 ενυδρεία αυτήν την στιγμή και όλα είναι γεμάτα με δίσκους/ζευγάρια και μικρά που αναπαράγω απο τα 12 ενυδρεία τα 2 είναι display με φυτά, τα 8 είναι bare bottom για αναπαραγωγές 50χ50χ50 και τα δυο βιοτοπικά. Ασχολούμε με δίσκους εδω και 3 χρόνια περίπου και μπορώ να πω ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή αλλα όχι μόνο τα ψάρια δεν στρεσάρονται στα φυτα. αλλα το αντιθετο και όλλας, Τα χρώματα και η υγεία που δείχνουν οι δίσκοι μου σε ένα φυτεμένο ενυδρείο είναι εντελώς ασύγκριτα με ένα βιοτοπικό ή bare bottom. Παρόλα αυτά απο τις δικές μου εμπειρίες τα φυτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς την έχω πατήσει αρκετές φορές και σίγουρα έχουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα τους: Πλεονεκτήματα α) Οι δίσκοι αγαπάνε αυτό το περιβάλλον ασχέτος αν κατάγονται απο νερά όπου δεν υπάρχουν και το δείχνουν με τα υπέροχα χρώματα τους. β) Αναπαράγονται και ζευγαρώνουνε πιο συχνα. γ) Η ποιότητα νερού ενός φυτεμένου είναι μακράν ανώτερη απο ένα ξερακιανό ενυδρείο λόγω της συμβολής των φυτών στα νητρικά και την παραγωγή οξυγόνου/συμβολη βιολογίας. δ) μειώνετε η ανάγκη για αλλαγές νερου καθώς τα φυτά συμβάλλουν στην ποιότητα με αποτέλεσμα να μην επεμβαίνουμε συνέχεια στις σταθερές συνθηκες του ενυδρείου. ε) Τα φυτέμένα όπως και να το κάνουμε είναι πιο εντυπωσιακά. ζ) το Δειοξείδιο ρίχνει το ph του νερού κάτι το οποίο γουστάρουν οι δίσκοι. η) Τα φυτά δημιουργουν τέλειες κρυψώνες για τους δίσκους θ) τα φυτά παράγουν οξυγόνο με αποτέλεσμα να μην χρειάζετε να τρέχει η αεραντλία τουλάχιστον την περίοδο της φωτοπεριόδου (αν υπάρχει και καλή αναταραχη σε sump ίσως και καθόλου) Μειονεκτήματα α) Τα φυτά πρέπει να αντέχουν τουλάχιστον στους 28 βαθμούς αν και το ιδανικό θα ήταν σε 30 (αχινόδοροι, τενελους etc) β) δεν πρέπει να μπένει ποτέ κανένα φυτό μέσα στο ενυδρείο χωρίς να απολυμαίνετε με χλωρίνη η υπερμαγγανικό κάλλιο καθώς οι δίσκοι είναι πολύ ευπαθείς στα παράσιτα και τους μικροοργανισμους γ) Τα φυτά απετουν έντονο φώς το οποίο δεν μπορώ να πώ ότι μου στρεσσάρει τους δίσκους καθώς δεν δίχνουν κάποια προτίμηση στην σκια αλλα αντιθέτως κολυμπάνε συνέχεια στις ανοιχτές γωνιές του ενυδρείου και μερικές φορές πάνε και σχεδόν κάτω απο την λάμπα όπου και αράζουνε. Σίγουρα όμως είναι μια extra κατανάλωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ δ) Τα φυτά απετούν καλή κυκλοφορία νερού κάτι το οποίο δεν μπορουμε να επιτύχουμε σε ένα δισκοενυδρειο λόγω της χαμηλής ροής που απετουν οι δίσκοι. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα να λερώνονται πιο εύκολα τα φυτά καθώς και να μην έχουν την ίδια ανάπτυξη όσο σε ένα ενυδρείο με 10 φορες την ώρα κυκλοφορία. ε) δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι το οποίο είναι ένα παντοδύναμο και φυσικό φάρμακο για τους δίσκους καθώς θα σκοτώσει τα φυτά ζ) Τα φυτά χρειάζονται λιπάσματα τα οποία κοστίζουν η) Το δειοξύδιο μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα αν δεν γίνει προσεκτική χρήση θ) τα φυτά πολλές φορές δεν έχουν ανοχή σε κάποια φάρμακα ι ) τα φυτά θέλουν απομάκρινση των σαπισμένων φύλων καθώς αποσυντύθενται στο νερό και το μολύνουν κ) η συχνή απορρόφηση φύλων η ριζών απο το φίλτρο δημιουργεί συχνή ανάγκη για καθάρισμα για αυτό προτείνω sump. Τελικά όντως τα μειονεκτήματα είναι πέρρισότερα αλλά προσωπικά προτιμώ να αφιερώνω περισσότερο χρόνο και προσπάθεια ώστε να έχω ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις και σίγουρα δεν θα συμφονούν όλοι Εγω παντως ειμαι μαζι σου ( στα περισοτερα ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος