biliou_24 10 Οκτωβρίου 2011 #1 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Καλημέρα σας και από εμένα. Ονομάζομαι Χρήστος και θέλω πάρα πολύ να ασχοληθώ με τα θαλασσινά ενυδρεία.έχω πέσει με τα μούτρα στην αναζήτηση από διάφορες σελίδες στο internet αλλά νομίζω ότι δεν ακεί.Μήπως κάποιο βιβλίο θα ήταν καλήτερα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 10 Οκτωβρίου 2011 #2 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Καλως ηρθες στην ομορφη παρεα μας. Οτι αποριες εχεις ρωτα και η αλμυροι θα σε βοηθησουν Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 10 Οκτωβρίου 2011 #3 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Καλώς ήρθες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
biliou_24 12 Οκτωβρίου 2011 Author #4 Share 12 Οκτωβρίου 2011 Καλημέρα παιδία και ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Ας ξεκινήσουμε λοιπών από τα βασικά.Εγώ ακόμα βρίσκομαι στην αναζήτηση για την αγορά και το στίσημο του ενυδρείουκαι έχω ουκ ο λίγες ερωτήσεις.Απλά επειδή δεν θέλω να πάω αδίαβαστος σε ένα κατάστημα και να μου πλασάρουν αυτά που θέλουν να σπρώξουν αυτά που θέλουν οι πωλητές,θέλω να πάω και να ζητήσω αυτά που εγώ θέλω γιατί θα είναι και τα πιο σωστά μετά και τις δικές σας συμβουλές. Στο ενυδρείο μου θέλω να παίξω με τα χρώματα και αυτά που φαντάζομαι να θέλω έχει τα εξείς. 1)την άμμο του στον πάτο του ενυδρείου 2)ένα βράχο ζωντανό 3)σκληρά και μαλακά κοράλια 4)μια ανεμόνη 5)ίσως κάποιο φυτό αν χρειάζεται 6)έναν αστερία 7)διάφορα ψαράκια με τους ανάλογους χρωματισμούς. Το ενυδρείο θα είναι 200lt κατόπην παραγγελίας και θελω να ρωτησω, α)να έχει sump το ενυδρείο? β)τι λάμπες να έχει? γ)τι φίλτρο να έχει εσωτερικό ή εξωτερικό? δ)skimmer? ε)θερμοστάτη-ψύκτρα? στ)το μηχάνιμα που απελευθερώνει οξυγόνο? η)το μηχάνιμα που δημιουργεί κύματα? θ)όργανα μέτρησης και ότι άλλο χρειάζεται και μου διαφεύγει ή δεν το γνωρίζω. Οποιαδήποτε πληροφορία σας θα είναι πολύ χρήσιμη. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι επειδή το ενυδρείο θα είναι στο σαλόνι του σπιτιού θέλω όσο το δυνατών να μην φαίνονται τα εξαρτήματα του ενυδρείου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 12 Οκτωβρίου 2011 #5 Share 12 Οκτωβρίου 2011 καλώς τον στην παρέα μας.... Οι ερωτήσεις σου είναι πολλές και οι απαντήσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη περισσότερες μιας και υπάρχουν διάφορες επιλογές και συνδυασμοί.... έχουμε και λέμε λοιπόν Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσό που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις.. και να τονίσω κάτι σημαντικό εδώ: να αποφύγεις τις πρόχειρες και προσωρινές λύσεις γιατί στη πορεία θα σου στοιχίσει πολύ περισσότερο απ ότι αρχικά πίστευες. Θα σταθώ λίγο στο τελευταίο που γράφεις, το ότι το ενυδρείο θα τοποθετηθεί στο σαλόνι..... Στην αγορά υπάρχουν έτοιμα ενυδρεία με έπιπλο και ντουλάπια με ή χωρίς εξοπλισμό που ανταποκρίνονται στις αισθητικές ανάγκες του καθενός. Ένα ενυδρείο παραγγελίας συνήθως δεν συνοδεύεται ούτε από βάση / ντουλάπι, ούτε από καπάκι και θα πρέπει να βρεις τρόπους να τα κατασκευάσεις εσύ ή κάποιος σχετικός. 1)την άμμο του στον πάτο του ενυδρείου αραγωνίτης... υπολόγισε 3-5 εκατοστά ύψος 2)ένα βράχο ζωντανό ο βράχος "πρέπει" να είναι περίπου στα 20 κιλά (αναλογία 1προς 10) για να είναι ικανός να κρατά τη βιολογία του ενυδρείου. Να προσέξεις να είναι πορώδες και όχι συμπαγείς κοτρόνες. 3)σκληρά και μαλακά κοράλια τα σκληρά κοράλλια έχουν περισσότερες απαιτήσεις απ ότι τα μαλακά τόσο σε ποιότητα νερού όσο και φωτισμό... άσε τα σκληρά για αργότερα όταν θα αποκτήσεις την ανάλογή εμπειρία και όταν το ενυδρείοθα είναι έτοιμο (και τεχνικά) να φιλοξενήσει σκληρά. 4)μια ανεμόνη το συζητάμε αυτό το θέμα ένα χρόνο μετά !!! 5)ίσως κάποιο φυτό αν χρειάζεται Το μόνο φυτό που θα μπορούσε να σου φανεί χρήσιμο είναι η Chaeto για την κατακράτηση νιτρικών και πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιον διαμορφωμένο χώρο στο sump 6)έναν αστερία Θα έρθει και η σειρά του !!! 7)διάφορα ψαράκια με τους ανάλογους χρωματισμούς. Από ψαράκια σ αυτά τα λίτρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία.... αρκεί να γίνει ο σωστός συνδυασμός συμβατότητας μεταξύ τους αλλά και με τα κοράλλια που θες να βάλεις. Το ενυδρείο θα είναι 200lt κατόπην παραγγελίας και θελω να ρωτησω, α)να έχει sump το ενυδρείο? Το sump είναι μια ευκολία και ένα ενυδρείο μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτό αν δεν στο επιτρέπει ο χώρος.... β)τι λάμπες να έχει? οι λάμπες πρέπει να είναι ειδικές για θαλασσινό ενυδρείο, λευκές, μπλε (ακτινική) ίσως και κάποια purpl πάντα σε συνάρτηση με τους οργανισμούς που έχεις μέσα, τόσο σε φάσμα όσο και σε watt ( ένας κανόνας είναι watt και λίτρο) γ)τι φίλτρο να έχει εσωτερικό ή εξωτερικό? φίλτρο δεν θα χρειαστείς εφ όσον το επόμενο εξάρτημα skimmer διαθέτει χώρο για τα χημικά υλικά. δ)skimmer? Κάποιο που να καλύπτει ενυδρείο τουλάχιστον 400 λίτρων... Πρότασή μου DELTEC MCE-600 που μπορεί να τοποθετηθεί και στο sump αλλά και στο ενυδρείο από έξω κρεμαστό και είναι πολύ διακριτικό σε σχέση με άλλα, συν του ότι σου προσφέρει χώρο για τα χημικά υλικά φιλτραρίσματος. ε)θερμοστάτη-ψύκτρα? Κάποιον στα 300 watt που σε συνδυασμό με εκλεκτή θερμοκρασίας και ανεμηστηράκια ή ανάλογα με τις ανάγκες σου και chiller (ψυκτικό) στ)το μηχάνιμα που απελευθερώνει οξυγόνο? Σου είναι παντελώς άχρηστο η)το μηχάνιμα που δημιουργεί κύματα? Κυκλοφορητής... πολλές επιλογές από φτηνές μέχρι πολύ ακριβές αλλά σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του ενυδρείου.. και το θέμα κυκλοφορία θέλει αρκετή ανάλυση. θ)όργανα μέτρησης και ότι άλλο χρειάζεται και μου διαφεύγει ή δεν το γνωρίζω. Οπωσδήποτε refractometer για τον έλεγχο της αλατότητας και ως αρχή διάφορα τεστ υγρά για τις διάφορους παραμέτρους.. (Θα σου δώσω λίνκ παρακάτω για τα απαραίτητα) Οποιαδήποτε πληροφορία σας θα είναι πολύ χρήσιμη. Οποιαδήποτε άλλη απορία... την λες !!!! Αυτό που με ενδιαφέρει είναι επειδή το ενυδρείο θα είναι στο σαλόνι του σπιτιού θέλω όσο το δυνατών να μην φαίνονται τα εξαρτήματα του ενυδρείου. Αν ξέχασα κάτι... εδώ είμαστε όλοι μας Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 12 Οκτωβρίου 2011 #6 Share 12 Οκτωβρίου 2011 (edited) Μήπως κάποιο βιβλίο θα ήταν καλήτερα? Εδώ θα σε μαλώσω !!! αν δεις το τι πληροφορία υπάρχει στις σελίδες του ΑΖ δεν τις καλύπτει κανένα βιβλίο !!! Ψάξε...ψάξε για να βάλω και ένα χέρι βοηθείας ρίξε μια ματιά στα λινκ που ακολουθούν. Ξεκινώντας ένα θαλασσινό ενυδρείο (σε 3 μέρη με διάφορες παραπομπές) http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=125 Σωστή κυκλοφορία νερού σε ενυδρεία υφάλου http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=7758 Όροι και συντομογραφίες http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=41801 Απαραίτητα τεστ για θαλασσινό ενυδρείο http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=96 ...και οι οδηγίες χρήσης των πιο διαδεδομένων τεστ θαλασσινού http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...amp;hl=salifert ...βιβλίο δεν ήθελες?... πέσε με τα μούτρα στο διάβασμα τώρα εδώ θα βρεις και άλλα... http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showforum=117 Έγινε επεξεργασία 12 Οκτωβρίου 2011 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος