Numinous 9 Οκτωβρίου 2011 #1 Share 9 Οκτωβρίου 2011 Καλησπέρα σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους έχουν δημιουργήσει αυτή την ιστοσελίδα τούς οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ για το καλωσόρισμα!!! Το όνομά μου είναι Ιωάννης Συρόπουλος και είμαι νέος στο χόμπι του ενυδρείου. Μετά από πάρα πολύ ψάξιμο και διάβασμα 4 βιβλίων και πολλών σχετικών άρθρων, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα ενυδρείο γλυκού νερού το οποίο θα περιλαμβάνει και φυτά. Μου πήρε αρκετό χρόνο για να αποφασίσω εάν θα έχω κιχλίδες στο νερό και τελικά αποφάσισα υπέρ των φυτών και απέρριψα τις κιχλίδες τις οποίες ακόμα τις σκέφτομαι, για να είμαι ειλικρινής, αλλά δεν έχω μετανιώσει για την επιλογή μου. Παρακάτω αναφέρω το τι περιλαμβάνει το ενυδρείο και η οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ότι άλλο νομίζεται πως χρειάζεται το όλο εγχείρημα θα χαρώ πολύ να το διαβάσω από όσους, και όχι μόνο, γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εμένα και η εμπειρία τους θα είναι ο καλύτερος σύμβουλος για εμένα. ΕΝΥΔΡΕΙΟ: Μοντέλο ANUBIAS (China made) με έπιπλο και διαστάσεις 1.50cm x 50cm x 65cm περίπου, με όγκο νερού (κατά προσέγγιση μετά τη τοποθέτηση των διακοσμητικών στοιχείων, του εμπλουτισμένου ιζήματος και των χαλικιών) 400 λίτρα. Τα συστήματα που χρησιμοποιώ είναι τα εξής: Δύο εξωτερικές αντλίες-φίλτρα της εταιρείας JBL με δυνατότητα φιλτραρίσματος νερού 3.000 λίτρα ανά ώρα, της JBL το μοντέλο CrystalProfi e1500 x 2. Ανά ώρα 7.5 φορές φιλτράρεται ο μέγιστος όγκος του νερού. Δύο εξωτερικούς θερμοστάτες της εταιρείας Hydor των 200watt έκαστος με ρυθμιστικό επιλογής θερμοκρασίας 18-34 βαθμούς κελσίου. Αυτή τη στιγμή είναι εκτός λειτουργίας. Σκούπα βυθού της εταιρείας JBL, η AQUA EX και διάφορα τσιμπράκαλα όπως απόχες, λαβίδες, θερμόμετρα κ.λπ.. Έναρξη λειτουργίας του ενυδρείου τη Κυριακή 25-09-2011 και ώρα 18:00. Για το ξεκίνημα του ενυδρείου χρησιμοποιήθηκαν το Denitrol, από 14ml την ημέρα και για δέκα ημέρες και το Biotopol μία φορά για το καθαρισμό του νερού από το χλώριο. Και τα δύο είναι της εταιρείας JBL. Τοποθετήθηκε και μία αεραντλία με δύο εξόδους της εταιρείας Tetratec το μοντέλο APS 400. Μέσα στο ενυδρείο τοποθετήθηκε εμπλουτισμένο ίζημα περίπου 2cm ύψος σε όλο το πίσω μέρος και στις πλευρές του ενυδρείου και από πάνω χαλίκι περίπου 4cm που κάλυψε όλο το πυθμένα του ενυδρείου. Το ίζημα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πυθμένα και φανταστείτε το σαν ένα παχύ Π… Τα διακοσμητικά στοιχεία που τοποθετήθηκαν είναι: ένα ναυάγιο σε τρία κομμάτια και τέσσερις κορμοί δένδρων, όλα πλαστικά. Τοποθετήθηκε και λευκό βότσαλο, ένα σακί. Η τροφοδοσία γίνεται με δύο πολύπριζα ασφαλείας της Legrand, 3500watt έκαστο, πάνω σε σούκο δύο θέσεων της ίδιας εταιρείας. Υπάρχει η σκέψη για UPS αλλά να είναι online και αυτό γιατί η τροφοδοσία δεν περνά μέσα από τις μπαταρίες. Αυτές λειτουργούν μόνο στη περίπτωση διακοπής ρεύματος και όχι όπως στα Line Interactive όπου το ρεύμα περνά συνεχώς μέσα από τους συσσωρευτές με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να χάνουν κατά πολύ την αυτονομία τους με το πέρασμα του χρόνου. Στην εβδομάδα που μας έρχεται θα τοποθετήσω δύο ψηφιακούς χρονοδιακόπτες για τα φώτα και μια συσκευή αυτόματης ρύθμισης του ph. Προχθές τοποθέτησα 24 φυτά: 4x Eleocharis aicularis, 4x Microsorum mini, 4x Anubias nana big, 4x Ceratopteris cornutaκαι 8x Lilaeopsis novae-zelandiae. Στη συνέχεια θα βάλω κι άλλα Eleocharis aicularis και σε όλο, σχεδόν, το πίσω μέρος με φυτά της οικογένειας Vallisneria. Το ενυδρείο βρίσκεται ακόμα στο στρώσιμο και τα πρώτα ψαράκια θα μπουν μόλις ολοκληρώσω τη τοποθέτηση των φυτών και αφού περάσει μία εβδομάδα και φυσικά αφού γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις. Στόχος μου είναι να μπορέσω να κάνω αναπαραγωγή μόνο και μόνο για το εκπληκτικό θέαμα που αυτή προσφέρει και φυσικά για να τη φωτογραφήσω!! Η θερμοκρασία νερού είναι από 27.5 έως 30.8 και δεν έχω κάνει καμία άλλη μέτρηση στο νερό. Για ψάρια σκέφτομαι τα αγγελόψαρα, μελανοταινίες, κλόουν, γλύφτη και γατόψαρα. Αυτά για το ενυδρείο και καλώς σας βρήκα!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
baggos777777 9 Οκτωβρίου 2011 #2 Share 9 Οκτωβρίου 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GXSARA 9 Οκτωβρίου 2011 #3 Share 9 Οκτωβρίου 2011 καταρχην καλος ηρθες στην παρεα μας και καλο ξεκινημα αυτο που θα ελεγα για πρωτη φαση να εβγαζες τα ψευτικα στολιδια και να εβαζες καμια ενυδρειακη ριζα εφοσων θελεις φυτεμενο και κανενα αλλο φυτο μην βιαστεις να βαλεις ψαρια μεχρι να ολοκληρωθει ολος ο κυκλος. καλος ηρθες και παλι και συντομα αφρικανος Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 9 Οκτωβρίου 2011 #4 Share 9 Οκτωβρίου 2011 Καλώς όρισες. Για ψάρια σκέφτομαι τα αγγελόψαρα, μελανοταινίες, κλόουν, γλύφτη και γατόψαρα Από ψάρια βλέπω σωστή επιλογή μαζί με όμορφα φυτά Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numinous 9 Οκτωβρίου 2011 Author #5 Share 9 Οκτωβρίου 2011 Δεν γνωρίζω εάν η παράθεση λειτούργησε... Έβαλα τα ψεύτικα γιατί διάβασα πως βοηθούν την ισορροπία του ενυδρείου σε κάτι το οποίο τώρα δεν θυμάμαι και χρειάζεται να το ξαναδώ στα βιβλία που έχω πάρει. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι εάν το λένε έτσι για να μας αναγκάζουν σε αγορά τέτοιων αντικειμένων. Τι είναι η ενυδρειακή ρίζα; Δεν το έχω στο μυαλό μου σαν εικόνα αλλά και δεν γνωρίζω τα πλεονεκτήματα. Εάν υπάρχει κάποιο άρθρο στο φόρουμ και δεν σου κάνει κόπο γράψε το λινκ. SOTIRI, GXSARA & baggos777777 σας ευχαριστώ για την υποδοχή!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 10 Οκτωβρίου 2011 #6 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GXSARA 10 Οκτωβρίου 2011 #7 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Δεν γνωρίζω εάν η παράθεση λειτούργησε... Έβαλα τα ψεύτικα γιατί διάβασα πως βοηθούν την ισορροπία του ενυδρείου σε κάτι το οποίο τώρα δεν θυμάμαι και χρειάζεται να το ξαναδώ στα βιβλία που έχω πάρει. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι εάν το λένε έτσι για να μας αναγκάζουν σε αγορά τέτοιων αντικειμένων. Τι είναι η ενυδρειακή ρίζα; Δεν το έχω στο μυαλό μου σαν εικόνα αλλά και δεν γνωρίζω τα πλεονεκτήματα. Εάν υπάρχει κάποιο άρθρο στο φόρουμ και δεν σου κάνει κόπο γράψε το λινκ. SOTIRI, GXSARA & baggos777777 σας ευχαριστώ για την υποδοχή!!! Δεν βοηθα στην ισσοροποια του ενυδρειου.τα κανουν για να πουλησουν.οι ενυδρεικακες ριζες ειναι ριζες δεντρων που βρισκονται στα ποταμια και στις λιμνες που ζουν τα ψαρια.για αυτο προσπαθουμε να δωσουμε στα ψαρια με οσο καλυτερο τροπο μπορουμε το βιοτοπο που ζουνε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 10 Οκτωβρίου 2011 #8 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Καλώς ήρθες φίλε μας... μια παρατήρηση μόνο όσον αφορά τις αεραντλίες.. έχω την εντύπωση ότι φυτά και αεραντλία δεν είναι καλός συνδυασμός... εις βάρος των φυτών φυσικά !!! Θα σου δώσουν συμβουλές και οι πιο ειδικοί επί του θέματος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JIMHS 10 Οκτωβρίου 2011 #9 Share 10 Οκτωβρίου 2011 καλως ηρθες γιαννη στην παρεα.και καλοριζικο το ενυδρειο σου.τα ψευτικα φυτα γραφεται σε ενα βιβλιο νομιζω τροπικο ενυδρειο λεγεται δεν θυμαμαι συγγραφεα οτι με τον καιρο ''μαυριζουν''και πιανουν πανω χρησιμα βακτηρια για το νερο.αυτος προτεινει ενα συνδυασμο αληθινων και ψευτικων φυτων.εγω παντως σου προτεινω ενυδρειακη ριζα θα σου δωσει ενα φυσικο περιβαλλον γα τα ψαρια και το κιτρινισμα του νερου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numinous 10 Οκτωβρίου 2011 Author #10 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές! Να ρωτήσω εάν το κιτρίνισμα του νερού είναι εφικτό να προσαρμοστεί όσον αφορά την ένταση του χρώματος με καλό τρίψιμο του ξύλου ή ακόμα και να μην υπάρξει; Η αεραντλία είναι στο μίνιμουμ λειτουργίας. Aiole τι ενοχλεί τα φυτά περισσότερο; Η επιπλέον οξυγόνωση του νερού ή η μερική ανατάραξη στο νερό εάν δουλεύει πιο έντονα η αεραντλία; Τα ψάρια ενοχλούνται από αυτή τη κατάσταση; Στο φυσικό τους χώρο δεν έχουν αεραντλίες και υποθέτω πως θα υπάρχει και ένας, έστω, μικρός θόρυβος από τη παραγωγή μπουρμπουλήθρας. Διαβάζοντας για τα ψάρια και κυρίως για το πως φτάνουν στα χέρια μας, διαπιστώνω πως είναι αδύνατον να γνωρίζουμε το τι ακριβώς έχουν περάσει αλλά και να ξέρουμε με σιγουριά εάν είναι απευθείας από το φυσικό τους χώρο ή αποτέλεσμα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία και αν ισχύει το δεύτερο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτό το χώρο. Μήπως, λοιπόν, εμείς μπορούμε να τους δώσουμε ένα περιβάλλον τέτοιο στο οποίο θα προσαρμοστούν με ψεύτικο διάκοσμο και αεραντλίες; Η χρήση των πλαστικών υπάρχει αναγκαστικά με την είσοδο και την έξοδο του κυκλοφορητή. Αυτό το πλαστικό Jimh προσφέρει χρήσιμα βακτήρια; Τα ρωτώ αυτά γιατί προσπαθώ να επιτύχω ένα περιβάλλων όχι απλής κατοίκησης των ψαριών αλλά ευχάριστης διαμονής, όσο μπορεί αυτό να θεωρηθεί ως τέτοιο μιας και πρόκειται για αιχμαλωσία… Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 10 Οκτωβρίου 2011 #11 Share 10 Οκτωβρίου 2011 H "τροφή" των υδρόβιων φυτών είναι το CO2..οπότε αν υπάρχουν φυσαλίδες οξυγόνου στο νερό, δεν θα υπάρχει CO2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numinous 10 Οκτωβρίου 2011 Author #12 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Σε ευχαριστώ Aiole! Ήδη την απενεργοποίησα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 10 Οκτωβρίου 2011 #13 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Κάποτε που είχα φυτεμένο είχα τοποθετήσει χρονοδιακόπτη στην αεραντλία η οποία λειτουργούσε μόνο κατά τις βραδυνές ώρες, τις ώρες δηλαδή που και τα ίδια τα φυτά παράγουν οξυγόνο. Δεν ξέρω όμως αν αυτό ήταν για καλό... οι "φυτεμένοι" του φόρουμ θα σου δώσουν πιο σωστές απαντήσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numinous 10 Οκτωβρίου 2011 Author #14 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Απ' ότι έχω διαβάσει τα φυτά παράγουν οξυγόνο όταν γίνεται φωτοσύνθεση και αυτό συμβαίνει όταν είναι ο φωτισμός ενεργός. Παράγουν CO2 όταν ο φωτισμός είναι ανενεργός αλλά συνεχίζουν να αναπνέουν οξυγόνο. Καλή λύση ο χρονοδιακόπτης και θα βάλω και έναν στην αεραντλία να λειτουργεί όσο ο φωτισμός είναι ανενεργός. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 10 Οκτωβρίου 2011 #15 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Γεια σου και απο μενα!Οπως ειπαν και τα παιδια πιο πανω καλητερα ειναι να βαλεις φυσικα διακοσμητικα στο ενυδρειο σου.Τα σκαλαρια θελουν αρκετες ριζες και το κιτρινο νερο τους κανει καλο.Τωρα για τις αεραντλιες,αν εχεις καλη αναταραξη επιφανειας απο τα φιλτρα σου για μενα δεν χρειαζεται αεραντλια γιατι το οξυγονο το παιρνεις απο αυτη την αναταραξη.Αυτο που σου ειπε ο Αιολος πιο πανω για το co2 ειναι αληθεια,με την χρηση αεραντλιας χανεις τα co2 που ειναι πολυτιμη για τη φωτοσυνθεση των φυτων μας.Το ph πως σκεφτεσαι να το ριξεις?Με αντιστροφη οσμωση? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts