magman 9 Οκτωβρίου 2011 #1 Share 9 Οκτωβρίου 2011 (edited) Το οτι σε αφρικάνικο ενυδρείο έχω βάλει χαλαζιακή άμμο και μη ασβεστολιθικά πετρώματα... ας το αφήσουμε ασχολίαστο... Ποιά είναι τα προτερήματα και μειονεκτήματα της μεταβολής του pH με σόδα και με προϊόντα εμπορίου pH UP; Εσείς τί θα επιλέγατε; Να πώ οτι αυτή την στιγμή στο ενυδρείο μου έχω: pH: 7.7 GH: 16 kH:10 Πρόσθετα έχω βάλει στην αλλαγή Cichlid Lake Salt και Osmose Remineral ( το δεύτερο γιατί νόμιζα οτι θα ανεβάσει το pH) Μετράω με υγρά τέστ και το pH με phμετρο e-bay. Θα το τσεκάρω και με υγρό τέστ απο αύριο γιατι έχασα το χαρτάκι απο το τέστ που έχω εδώ Για όσους αναρρωτιούντα για την πτώση του pH ωφείλεται στην αλλαγή του setup, στο προηγούμενο είχα ασβαστολιθικές πέτρες. Έγινε επεξεργασία 9 Οκτωβρίου 2011 - magman Link to comment Share on other sites More sharing options...
stelios816 9 Οκτωβρίου 2011 #2 Share 9 Οκτωβρίου 2011 σοδα αλλα με ρεγουλα 3 κουταλιες του γλυκου για τα λιτρα σου ειναι μια χαρα μετρας μετα απο 2 μερες και βλεπεις αν θελει κι αλλο λιγο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΩΣΤΗΣ 9 Οκτωβρίου 2011 #3 Share 9 Οκτωβρίου 2011 Καλησπέρα. Μήπως έχεις μετρήσεις από το νερό της βρύσης σου; Σε ρωτάω για να δούμε τις τιμές χωρίς καμία επεξεργασία και τι μπορείς να κάνεις από εκεί και πέρα. Προσωπικά προτιμώ τις πιο μόνιμες και σταθερές λύσεις. Για παράδειγμα καλύτερα να έχω μερικές ασβεστολιθικές πέτρες μέσα, παρά να παλεύω με τις σόδες και τα αλάτια σε κάθε αλλαγή, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι αυτό είναι και το σωστό. Καθένας βρίσκει την ρουτίνα που τον εξυπηρετεί. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ψάρια εκτροφής με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές που επιδιώκουμε. Δεν είναι ανάγκη δηλαδή να φτάσουμε το ph και τις σκληρότητες της λίμνης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 9 Οκτωβρίου 2011 #4 Share 9 Οκτωβρίου 2011 Καλησπέρα. Μήπως έχεις μετρήσεις από το νερό της βρύσης σου; Σε ρωτάω για να δούμε τις τιμές χωρίς καμία επεξεργασία και τι μπορείς να κάνεις από εκεί και πέρα. Προσωπικά προτιμώ τις πιο μόνιμες και σταθερές λύσεις. Για παράδειγμα καλύτερα να έχω μερικές ασβεστολιθικές πέτρες μέσα, παρά να παλεύω με τις σόδες και τα αλάτια σε κάθε αλλαγή, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι αυτό είναι και το σωστό. Καθένας βρίσκει την ρουτίνα που τον εξυπηρετεί. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ψάρια εκτροφής με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές που επιδιώκουμε. Δεν είναι ανάγκη δηλαδή να φτάσουμε το ph και τις σκληρότητες της λίμνης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 9 Οκτωβρίου 2011 Author #5 Share 9 Οκτωβρίου 2011 Σίγουρα είναι ψάρια εκτροφής και δεν θα αμφισβητίσω τα λεγόμενά σας. Αλλά το "μαγείρεμα" είναι απαραίτητο αν έχεις στο ενυδρείο 8.0 ph που θέλω εγώ για τα ψάρια μου και η βρύση δίνει 7.5 Αυτή είναι μέτρηση πριν λίγο καιρό, διστυχώς δεν είμαι σπίτι να σας δώσω άμεσα αποτελέσματα. Νομίζετε οτι πρέπει να το αφήσω εκεί και να συμπληρώνω Cichlid Lake Salt πρίν τις αλλαγές; Με το σκεπτικό οτι καλύτερα σταθερό pH παρά σε πιο "σωστές" τιμές αλλά με διακιμάνσεις; Stelios86 η άνοδος του pH δεν φαίνετε άμεσα;;;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 9 Οκτωβρίου 2011 #6 Share 9 Οκτωβρίου 2011 (edited) Λογικα με την σωστη αναλογια η σοδα θα στο παει 8.2 ....και ειναι και παμφθηνη λυση. Έγινε επεξεργασία 9 Οκτωβρίου 2011 - beteranos Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΩΣΤΗΣ 9 Οκτωβρίου 2011 #7 Share 9 Οκτωβρίου 2011 Να θυμάσαι ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η σταθερότητα των τιμών παρά η απόλυτη τιμή τους. Η γνώμη μου είναι ότι τα ίδια ψάρια θα έχεις είτε με ph 7.5 είτε με ph 8. Στο παρελθόν έχω κυνηγηθεί κι εγώ με αλάτια, αλλά πλέον προτιμώ να κάνω αλλαγή με νερό βρύσης προσθέτοντας μόνο αντιχλώριο. Οι πέτρες και μια ποσότητα αραγωνίτη αναλαμβάνουν να τσιμπήσουν λίγο τις τιμές, αλλά και χωρίς αυτό κατά την γνώμη μου δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Θα ξαναπώ ότι αυτή είναι η δική μου γνώμη και πρακτική και δεν σημαίνει ότι είναι και η καλύτερη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stelios816 9 Οκτωβρίου 2011 #8 Share 9 Οκτωβρίου 2011 οχι ανεβενει σταδιακα γιαυτο μετρας μετα απο 2 μερες και επειδη ειμαστε γειτονες το δικτυο εδω βγαζει 7.3 ph. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 10 Οκτωβρίου 2011 Author #9 Share 10 Οκτωβρίου 2011 οχι ανεβενει σταδιακα γιαυτο μετρας μετα απο 2 μερες και επειδη ειμαστε γειτονες το δικτυο εδω βγαζει 7.3 ph. Και με το νερο της αλλαγής συμβαίνει αυτό; Δηλαδή όταν κάνω αλλαγή θα πρέπει να βάζω μια ποσότητα σόδα στο νερό αλλά η τιμή του pH δεν θα μεταβάλλεται άμεσα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 10 Οκτωβρίου 2011 Author #10 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Διάβασα πως και θαλάσσια κοχύλια ανεβάζουν το pH. Μήπως να έθαβα μερικά στην άμμο; Δεν θέλω να αλλάξω και το setup γιατί μου αρέσει όπως είναι και γιατί φρικάρουν τα ψάρια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 10 Οκτωβρίου 2011 Author #11 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Θέλω να τα θάψω στην άμμο ή να τα κρύψω πίσω απο τα βράχια γιατί δεν θέλω να φαίνονται. Το μυαλό μου πάει στα μύδια άλλα δεν νομίζω οτι ζούνε στην λίμνη Malawi Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΩΣΤΗΣ 10 Οκτωβρίου 2011 #12 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Μια άλλη λύση αφού δεν θες να αλλάξεις κάτι σε πέτρες και άμμο, είναι σπασμένο κοράλλι σε ένα διχτάκι μέσα στο φίλτρο. Στην ουσία το βάζεις όπως το βιολογικό υλικό για να περνάει το νερό από μέσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 10 Οκτωβρίου 2011 Author #13 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Μια άλλη λύση αφού δεν θες να αλλάξεις κάτι σε πέτρες και άμμο, είναι σπασμένο κοράλλι σε ένα διχτάκι μέσα στο φίλτρο. Στην ουσία το βάζεις όπως το βιολογικό υλικό για να περνάει το νερό από μέσα. Άμα αντί για κοράλι βάλω οστρακοειδή θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 10 Οκτωβρίου 2011 #14 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Άμα αντί για κοράλι βάλω οστρακοειδή θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα; Το συγκεκριμένο ερωτημα δεν γνωριζω να στο απαντησω!Πάντως να ξέρεις πως όσο πιο σκληρό ειναι το νερό μας τοσο πιο δυσκολα ανεβαίνουν οι τιμές με φυσικούς τρόπους π.χ κοράλια, κοχύλια, πέτρες κτλ.! Με τις τιμές που είδα παραπάνω : pH: 7.7 GH: 16 kH:10 Θεωρώ οτι είσαι μια χαρά!Σημασία εχει οπως σου είπε και ο Κωστης η σταθερότητα των τιμών. Εγω για παραδειγμα με την σοδα παλια είχα διακυμάνσεις στις τιμές του kh σε άλλους φιλους λειτουργει μια χαρά! Σου επισημαίνω ξανά πως οι τιμές σου ειναι εντάξει! Απο την άλλη, αν θες αυξηση τιμών και σταθερότητα μια και καλή λύση είναι να πάρεις 10 κιλά αραγωνίτη μεταχειρισμένο ή καινούργιο καλό πλύσιμο και βάλτον στο ενυδρειο σου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 13 Οκτωβρίου 2011 Author #15 Share 13 Οκτωβρίου 2011 Λοιπών να ενημερώσω πως 2 μέρες μετά απο 2 κουταλάκια σόδα έχω pH 8.2 Δεν ξέρω τι να κάνω με τις αλλαγές, να βάλω λέτε αντίστοιχο ποσοστό σόδας για το νερό που θα αλλάξω; Σκέφτομαι σοβαρά και την πρόταση του prince, μήπως έβαζα αραγωνίτη, αλλά έτσι πάλι δεν θα έπρεπε να μαγειρεύω το νερό της αλλαγής με σόδα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 13 Οκτωβρίου 2011 #16 Share 13 Οκτωβρίου 2011 Λοιπών να ενημερώσω πως 2 μέρες μετά απο 2 κουταλάκια σόδα έχω pH 8.2 Δεν ξέρω τι να κάνω με τις αλλαγές, να βάλω λέτε αντίστοιχο ποσοστό σόδας για το νερό που θα αλλάξω; Σκέφτομαι σοβαρά και την πρόταση του prince, μήπως έβαζα αραγωνίτη, αλλά έτσι πάλι δεν θα έπρεπε να μαγειρεύω το νερό της αλλαγής με σόδα; Εγω που εχω αραγωνίτη κανω τις αλλαγές μου με νερό βρύσης και αντιχλώριο μόνο και πιστεψε με κάνω μεγάλες και εβδομαδιέες αλλαγές! Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 13 Οκτωβρίου 2011 Author #17 Share 13 Οκτωβρίου 2011 Οκ θα ξηγηθώ έτσι.... με κολάει μόνο οτι α) θα χαλάσω το aquascaping και β) θα ταράξω τα ψάρια... πάλι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIHALHS 13 Οκτωβρίου 2011 #18 Share 13 Οκτωβρίου 2011 Επειδή θα είναι μόνιμη λύση θα το έκανα, στη θέση σου. Χαλάλι η αναστάτωση αρκεί να μείνει επί μακρόν. Επι τη ευκαιρία, γεια χαρά στην παρέα της Αφρικής! Μου λείψατε βρε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 13 Οκτωβρίου 2011 Author #19 Share 13 Οκτωβρίου 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 16 Οκτωβρίου 2011 Author #20 Share 16 Οκτωβρίου 2011 Αυτή τη στιγμή οι τιμές μου μετά απο 24 ώρες με αραγωνίτη είναι: pH: 7.6 GH: 17 kH: 13 Τις ίδιες τιμές έχω και στο νερό της προετοιμασίας που τρέχει 4 ώρες οξυγόνο, 220lt/h κυκλοφορητής και πρόσθετα Cichlid Lake salt και Osmose remineral. Πόσο πιστεύετε οτι θα πάρει στον αραγωνίτη (4 κιλά) να μου τσιμήσει το pH; Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 22 Οκτωβρίου 2011 Author #21 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Τελικά δεν το τσίμπησε καθόλου!!! Σημερινή μέτρηση pH δικτύου: 7.5 pH ενυδρείου: 7.4 Το μόνο που μπορεί να κατεβάζει το pH είναι οι λαθρεπιβάτες, αλλά και αυτοί είναι ελάχιστοι!!!! Άκυρο στοιχείο αλλά απο το βυθό βγαίνουν συνεχώς φυσαλλίδες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 22 Οκτωβρίου 2011 #22 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Αυτή τη στιγμή οι τιμές μου μετά απο 24 ώρες με αραγωνίτη είναι: pH: 7.6 GH: 17 kH: 13 Τις ίδιες τιμές έχω και στο νερό της προετοιμασίας που τρέχει 4 ώρες οξυγόνο, 220lt/h κυκλοφορητής και πρόσθετα Cichlid Lake salt και Osmose remineral. Πόσο πιστεύετε οτι θα πάρει στον αραγωνίτη (4 κιλά) να μου τσιμήσει το pH; 4κιλα στα 200 λίτρα νερό οπως καταλαβαίνεις δεν μπορει να κάνει τιποτα! Εγω σου ειχα προτεινει τουλάχιστον 10 κιλά...και πάλι θελει χρόνο....θα αναιβαίνουν σταδιακά! Οι τιμές σου είναι μια χαρα! Αστο οπως είναι! Δεν ειναι καιρός για περιττα εξοδα για μισό βαθμό στο ph σου... Link to comment Share on other sites More sharing options...
magman 22 Οκτωβρίου 2011 Author #23 Share 22 Οκτωβρίου 2011 4κιλα στα 200 λίτρα νερό οπως καταλαβαίνεις δεν μπορει να κάνει τιποτα! Εγω σου ειχα προτεινει τουλάχιστον 10 κιλά...και πάλι θελει χρόνο....θα αναιβαίνουν σταδιακά! Οι τιμές σου είναι μια χαρα! Αστο οπως είναι! Δεν ειναι καιρός για περιττα εξοδα για μισό βαθμό στο ph σου... Ok σε ευχαριστώ πολύ! Μία τελευταία ερώτηση γιατί έχω σκάσει να μάθω.... το Cichlid Lake Salt δεν θα έπρεπε να ανεβάζει το pH; Το ίδιο και το Osmose Remineral; Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 22 Οκτωβρίου 2011 #24 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Το Cichlid Lake Salt αναβαζει το gh και περιέχει καποια προθετα που προσομοιώνουν καλύτερα το νερό της λίμνης! To buffer(της ίδιας εταιρίας) ανεβάζει kh και ph και σταθεροποιεί το ph. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 22 Οκτωβρίου 2011 #25 Share 22 Οκτωβρίου 2011 Ok σε ευχαριστώ πολύ! Μία τελευταία ερώτηση γιατί έχω σκάσει να μάθω.... το Cichlid Lake Salt δεν θα έπρεπε να ανεβάζει το pH; Το ίδιο και το Osmose Remineral; Στα αφρικάνικα ενυδρεία δεν βοηθά σε κάτι ουσιαστικό το remineral.Οπως είπε και ο PRINCE μην ταλαιπωρείσαι άφησε το ενυδρείο να τρέξει.Ωστόσο αύξηση του ph γίνεται με buffer για malawi παράδειγμα http://www.seachem.com/Products/product_pages/MalawiBuffer.html ,αλλά και πάλι το ph σου για malawi δεν είναι κακό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος