Jump to content

Οι τέσσερις εποχές… (όχι του Βιβάλντι)

Recommended Posts

Είναι ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος που αφορά ενυδρεία γλυκού και θαλασσινού νερού και έχει να κάνει με τις φυσικές εποχές και τον τόπο που βρίσκεται το ενυδρείο μας.

Για να γίνω πιο κατανοητός και συγκεκριμένος…

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δυο παρόμοια ενυδρεία σε δυο διαφορετικούς χώρους στο σπίτι. Το ένα σε σκοτεινό δωμάτιο που φωτίζεται από τα δικά του φώτα (ακολουθώντας τον δικό του φωτιστικό κύκλο) και ένα άλλο σε πιο φωτεινό δωμάτιο, ακολουθώντας και αυτό τον δικό του φωτιστικό κύκλο (ίδιο με το ενυδρείο στο σκοτεινό δωμάτιο).

Για να δυσκολέψουμε ακόμη πιο πολύ τα πράγματα ας υποθέσουμε ότι το ίδιο «πείραμα» με εμάς το κάνει ταυτόχρονα και κάποιος στην Αυστραλία όπου εκεί οι εποχές είναι αντίστροφες με τις δικές μας.

Μ αυτή τη λογική λοιπόν όλα τα ενυδρεία έχουν τη δικιά τους «τροπική εποχή», αφού οι συνθήκες είναι σταθερές.

Πιστεύεται ότι οι φυσικές εποχές και ο τόπος (γεωγραφική περιοχή) που είναι τοποθετημένα τα ενυδρεία επηρεάζουν τον βιολογικό τους κύκλο?

Λογικά όχι, αφού τα τροπικά μας ενυδρεία με τις σταθερές συνθήκες που προσπαθούμε να διατηρούμε (θερμοκρασία, φωτισμό κλπ), «γνωρίζουν» μόνο μια εποχή.

Από την άλλη όμως πως εξηγείται ότι στα περισσότερα ενυδρεία γλυκού νερού κάποια φυτά ανθίζουν την άνοιξη της φυσικής εποχής του τόπου στον οποίο βρίσκονται?

Ή γιατί «τυχαίνει» να υπάρχει έξαρση του κυανοβακτηρίου (και άλλων αλγών), ταυτόχρονα σε πολλούς χομπίστες κάποιες συγκεκριμένες εποχές?

Δεν το θέτω σαν διαγωνισμό, αλλά και σαν δικές μου απορίες.

Αν έχετε εντοπίσει κάποιες τεκμηριωμένες απαντήσεις στο διαδίκτυο, ας τις μοιραστούμε.

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Ωραίο θέμα Βαγγέλη. Εδώ βρίσκεται η απάντηση του Shimek σε ένα παρόμοιο δικό σου ερώτημα, που κατά την γνώμη μου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

:D

Διχως να μπορω να τεκμηριωσω κατι συγκεκριμενο,με την μικρη μου εμπειρια ,εχω παρατηρησει οτι.

Το καλοκαιρι που το σπιτι μου ειναι ηλιολουστο,και το ενυδρειο μου ειναι διπλα σε βορινο παραθυρο,τα ψαρακια μου εχουν πολυ καλυτερη διαθεση για ολα.Ενω τωρα που ο καιρος ειναι μουντος ,ειναι σανα κοιμουμται,ουτε κινηση.αλλα ουτε διαθεση για ζευγαρωματα.Γιαυτο καθε τετοια εποχη αυξανω την φωτοπεριοδο απο 5 ωρες σε 7 ωρες.

Σίγουρα επηρεάζει το βαρομετρικό, την εξωτερική θερμοκρασία και φωτεινότητα.. :D

Πολύ ενδιαφέρων το θέμα -_-

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...