Βασίλης 6 Οκτωβρίου 2011 #1 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Σήμερα το πρωί, όπως κάθε μέρα πριν φύγω, ανοίγω τα φώτα και ταίζω. Παρατηρώ οτι η θηλυκιά aulonocara jacobfreibergi έχει αυγά και δεν τρώει. Όλα καλά, τίποτα περίεργο ως εδώ. Βλέπω όμως οτι και ο αρσενικός δεν πλησιάζει καν το φαγητό και ανησυχώ. Όταν πλησιάζω να τον δω τι έχει παθαίνω σοκ! Παρατηρώ οτι το στόμα του είναι γεμάτο αυγά και τα "μασάει" ακριβώς όπως η θηλυκιά! Διατηρώ αφρικάνες καμια 15αριά χρόνια και ποτέ μέχρι σήμερα δεν παρατήρησα ανάλογη συμπεριφορά από αρσενικό. Εδώ θα ήθελα τα φώτα των έμπειρων και όχι μόνο... Είναι συνηθισμένο γεγονός αυτό; Συμβαίνει απλά πολύ σπάνια; Είναι γονιμοποιημένα άραγε τα αυγά; Τί μπορεί να ώθησε τον αρσενικό να κάνει κάτι τέτοιο; Παραθέτω και φωτογραφικά ντοκουμέντα γιατί ακούγεται το λιγότερο περίεργο αν όχι τρελό... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 6 Οκτωβρίου 2011 #2 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Πρωτη φορα το ακουω,τι αλλο εχουμε να μαθουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΩΣΤΗΣ 6 Οκτωβρίου 2011 #3 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Τον αρσενικό να παίρνει στο στόμα του τα αυγά μπορούμε να το δούμε σε είδη όπου στοματοεπωάζουν και οι δύο γονείς (biparental mouthbrooding). Τέτοια είδη είναι οι Asprotilapia και Xenotilapia και τα γατόψαρα του είδους Phyllonemus. Τώρα σε aulonocara προσωπικά δεν το έχω ακούσει. Πρέπει να δούμε βέβαια αν ο αρσενικός κρατάει στο στόμα του τα αυγά ή απλά τα τρώει, πράγμα που δεν είναι ασυνήθιστο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
\/ag 6 Οκτωβρίου 2011 #4 Share 6 Οκτωβρίου 2011 (edited) Δεν έχω ξανακούσει και δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο.. ΚΩΣΤΗ,αν απλά τα έτρωγε,η διαδικασία αυτή δεν θα κρατούσε μόνο μερικά δευτερόλεπτα;;φαίνεται πραγματικά να τα κρατάει στις φωτο... Έγινε επεξεργασία 6 Οκτωβρίου 2011 - \/ag Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βασίλης 6 Οκτωβρίου 2011 Author #5 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Φίλε Κώστα μέχρι στιγμής δεν τα τρώει, τα αναμασά και τα αερίζει ακριβώς όπως η θηλυκιά. Απ' οτι βλέπω αυτός κουβαλάει περισσότερα αυγά από τη θηλυκιά. Τί να πω τώρα; Ελπίζω μόνο να μην το γύρισε... Αυτό δεν θα το αντέξω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΩΣΤΗΣ 6 Οκτωβρίου 2011 #6 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Η φύση ξεπερνάει σχεδόν πάντα την θεωρία, οπότε περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η περίπτωση του φίλου μας. Βασίλη να μας ενημερώνεις γιατί είναι σίγουρα κάτι το ασυνήθιστο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 6 Οκτωβρίου 2011 #7 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Φίλε Κώστα μέχρι στιγμής δεν τα τρώει, τα αναμασά και τα αερίζει ακριβώς όπως η θηλυκιά. Απ' οτι βλέπω αυτός κουβαλάει περισσότερα αυγά από τη θηλυκιά. Τί να πω τώρα; Ελπίζω μόνο να μην το γύρισε... Αυτό δεν θα το αντέξω! λες?????????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βασίλης 6 Οκτωβρίου 2011 Author #8 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Εννοείται οτι θα σας κρατάω ενήμερους, όπως επίσης περιμένω και τις απόψεις σας με μεγάλο ενδιαφέρον. Είμαι κι εγώ το ίδιο περίεργος με όλους σας να δω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 6 Οκτωβρίου 2011 #9 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Προφανώς άλλη οικογενειακό ψαροδίκαιο ισχύει για τον έγγαμο βίο και την ανατροφή αυγών και παιδιών στη λίμνη και άλλο για τη συμβίωση σε αιχμαλωσία. Όποιος πήρε στα σοβαρά το παραπάνω πρέπει να το ψάξει λιγάκι..... Πράγματι είναι περίεργη συμπεριφορά...Μήπως άλλος είναι τελικά ο αρσενικός και έχεις απλά ένα ακόμη θηλυκό με κάπως πιο ζωηρά χρώματα από το συνηθισμένο ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 6 Οκτωβρίου 2011 #10 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Ναι αλλα ειναι αλονοκαρα Ανδρεα,και η θηλυκες παντα ειναι <αχρωμες>. Να μας πει ο φιλος αν αυτος ειναι ο μοναδικος αρσενικος,για να καταλαβουμε αν μπορουμε να αποκλεισουμε αυτο που λες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 6 Οκτωβρίου 2011 #11 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Είχα αυλονοκάρες χρόνια ,δεν έτυχε σε εμένα αυτό το πράγμα ,όπως λέει και ο Ανδρέας είμαστε σίγουροι οτι είναι αρσενικό ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βασίλης 6 Οκτωβρίου 2011 Author #12 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Οτι είναι αρσενικό είναι σίγουρο 1000%, όχι μόνο λόγω των χρωμάτων, αλλά και επειδή οι αυλονάκαρες είναι το μόνο είδος που διατηρώ σε ζευγάρι στο ενυδρείο καθώς μου τα είχε χαρίσει ένα πετ σοπ όταν έκλεισε πριν 2,5 χρόνια και δεν είχε άλλο θηλυκό. Είναι περίπου 3 ετών και έχουν γεννήσει πάρα πολλές φορές. Τα άλλα είδη που διατηρώ είναι protomelas taeniolatus και nimbochromis venustus. Δεν πρόκειται για συγκενικά είδη, συνεπώς και αν ακόμα ήταν θηλυκό ούτε η πιθανότητα υβριδισμού υπάρχει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 6 Οκτωβρίου 2011 #13 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Eχει συμβει παντως καποιες φορες σε ενυδρεια που δεν υπαρχουν θηλυκα αλλα μονο αρσενικα ψαρια, καποιο απο ολα τα αρσενικα να ''μετατρεπετε'' σε θηλυκο(και το αντιθετο),σε μια προσπαθεια της φυσης να αναπαραχθει το ειδος. Επισεις μου εχει συμβει πριν χρονια αρσενικος να μπουκωνετε μαζι με την θηλυκια με την διαφορα οτι ο αρσενικος δεν ειχε στο στομα του αυγα αλλα χαλικια. Αυτο σε μια προσπαθεια να μιμηθει-συμπαρασταθει στην θηλυκια. Ενα απο τα δυο συμβαινει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 6 Οκτωβρίου 2011 #14 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Εννοείται οτι θα σας κρατάω ενήμερους, όπως επίσης περιμένω και τις απόψεις σας με μεγάλο ενδιαφέρον. Είμαι κι εγώ το ίδιο περίεργος με όλους σας να δω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση... Φιλε Βασίλη μου κάνει και εμενα τεραστια εντυπωση αυτο που γραφεις για τον αρσενικό! Πάντως απο τις φωτογραφιες που βλέπω δειχνει σαν εναν αρσενικο εκνευρισμένο που θελει να ζευγαρωσει ή να τσακωθει για θεμα κυριαρχιας στο ενυδρειο για παραδειγμα. Το παρατηρω ακομα και στα δικα μου mouthbrooders αυτο.Οταν ο αρσενικος είναι σε μια απο τις δυο καταστάσεις που προανέφερα φουσκωνει σε αυτο το σημείο και είναι σαν μπουκωμένος...για αρκετη ωρα! Εχεις δει τα αυγα στο στομα του?Μηπως ειναι ετσι λογο παρουσιας πλέον και άλλων αρσενικών haps???? Eχει συμβει παντως καποιες φορες σε ενυδρεια που δεν υπαρχουν θηλυκα αλλα μονο αρσενικα ψαρια, καποιο απο ολα τα αρσενικα να ''μετατρεπετε'' σε θηλυκο(και το αντιθετο),σε μια προσπαθεια της φυσης να αναπαραχθει το ειδος. Επισεις μου εχει συμβει πριν χρονια αρσενικος να μπουκωνετε μαζι με την θηλυκια με την διαφορα οτι ο αρσενικος δεν ειχε στο στομα του αυγα αλλα χαλικια. Αυτο σε μια προσπαθεια να μιμηθει-συμπαρασταθει στην θηλυκια. Ενα απο τα δυο συμβαινει. Πολυ ενδιαφέρον beterane. Δηλαδη εχεις δει σε all male ενυδρειο μπουκωμα αρσενικού με αυγα στο στομα? Αυτο μου κάνει ακομα μεγαλύτερη εντυπωση διοτι τα αρσενικα παραγουν σπέρμα, για να δουμε αυγά σημαινει πως κάποιο ψαρι εχει αλλαξει φύλο.....σαν τους θαλασσινους clown για παραδειγμα! Παρα πολυ ωραιο θεμα και με εξαιρετικο ενδιαφερον θα ήθελα να ακουστουν πολλες αποψεις και σκέψεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 6 Οκτωβρίου 2011 #15 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Παρα πολυ ωραιο θεμα και με εξαιρετικο ενδιαφερον θα ήθελα να ακουστουν πολλες αποψεις και σκέψεις! Κι εγω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreas301 6 Οκτωβρίου 2011 #16 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Αυτό που εννοεί ο beteranos είναι πολύ σωστό (δηλαδή ότι "μετατρέπεται" μεταφορικά όχι κυριολεκτικά) και μου θυμίζει κάτι ακόμη. Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο αρσενικό (έστω από άλλο είδος δεν έχει σημασία) που καθιστά τον "περιστασιακό θηλυπρεπή" υποδεέστερο παρουσιάζοντας συμπεριφορές τέτοιες ώρες-ώρες? All male ενυδρείο δεν είχα ποτέ, αλλά συμπεριφορές θηλυκού από αρσενικά (εκτός από μπούκωμα είναι η αλήθεια) έχουμε δει άπειρες φορές, όπως και χρωματισμούς αρσενικών να γίνονται θηλυκοί. Άλλη εκδοχή είναι αυτή που αναφέρθηκε επίσης: Μήπως δηλαδή αναμασά άμμο είτε για συμπαράσταση είτε γιατί είναι εκνευρισμένος για την κυριαρχία ? ΦΤΥΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΟΥΜΑΝ 6 Οκτωβρίου 2011 #17 Share 6 Οκτωβρίου 2011 αυτο ειναι θεμα.... ο χρονος θα δειξει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βασίλης 6 Οκτωβρίου 2011 Author #18 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Παιδιά μόλις μπήκα σπίτι και πήγα να ρίξω πάλι μια ματιά στον αρσενικό. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράψατε παραπάνω. Παρατήρησα λοιπόν τα εξής: το ψάρι όντως έχει αυγά στο στόμα του, είναι οφθαλμοφανές καθώς έχει το στόμα του περισσότερο ανοιχτό από τη θηλυκιά και είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος 12+ εκ. Άλλα αρσενικά είναι 2 protomelas taeniolatus, οι venustus είναι και οι 5 θηλυκές. Τσακωμοί και θέματα κυριαρχίας δεν υπάρχουν, οι δυο αρσενικοί έχουν χωρίσει στη μέση το ενυδρείο και δεν ενοχλούσαν ποτέ ο ένας τον άλλο. Το ψάρι δεν φτύνει ούτε και τρώει τίποτα, μόνο αναμασά και αερίζει τα αυγά όπως το θηλυκό. Το υπόστρωμά μου είναι σκέτος αραγωνίτης και δεν έχω χαλίκια, ενώ μέσα στο στόμα του φαίνονται κανονικά στρογγυλά αυγά. Πολύ ενδιαφέρουσα και η άποψη του φίλου Βετεράνου. Τους έκλεισα τα φώτα και θα δω αύριο το πρωί πάλι τι γίνεται... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 6 Οκτωβρίου 2011 #19 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Φιλε Βασίλη μου κάνει και εμενα τεραστια εντυπωση αυτο που γραφεις για τον αρσενικό! Πάντως απο τις φωτογραφιες που βλέπω δειχνει σαν εναν αρσενικο εκνευρισμένο που θελει να ζευγαρωσει ή να τσακωθει για θεμα κυριαρχιας στο ενυδρειο για παραδειγμα. Το παρατηρω ακομα και στα δικα μου mouthbrooders αυτο.Οταν ο αρσενικος είναι σε μια απο τις δυο καταστάσεις που προανέφερα φουσκωνει σε αυτο το σημείο και είναι σαν μπουκωμένος...για αρκετη ωρα! Εχεις δει τα αυγα στο στομα του?Μηπως ειναι ετσι λογο παρουσιας πλέον και άλλων αρσενικών haps???? Πολυ ενδιαφέρον beterane. Δηλαδη εχεις δει σε all male ενυδρειο μπουκωμα αρσενικού με αυγα στο στομα? Αυτο μου κάνει ακομα μεγαλύτερη εντυπωση διοτι τα αρσενικα παραγουν σπέρμα, για να δουμε αυγά σημαινει πως κάποιο ψαρι εχει αλλαξει φύλο.....σαν τους θαλασσινους clown για παραδειγμα! Παρα πολυ ωραιο θεμα και με εξαιρετικο ενδιαφερον θα ήθελα να ακουστουν πολλες αποψεις και σκέψεις! Εχω δει σε ενυδρειο δικο μου θηλυκο ξιφοφορο να μετατρεπετε σε κανονικο αρσενικο(με ξιφος) μετα απο 1.5 χρονο στο ενυδρειο( δεν ξερω ομως εαν μπορουσε να γονιμωποιησει). Και εχω δει το αντιθετο σε ενυδρειο φιλου μου πετσοπα οπου ειχε χωρισει τα αρσενικα με τα θηλυκα για να μην ζευγαρωνουν αλλα ενα απο τα αρσενικα εγινε ...κοριτσι( αλλα και παλι δεν θυμαμαι εαν αναπαραχθηκε).Παντως αλλαγες φυλλου γινονται σε καποια ειδη ψαριων(μονο οταν χριαζεται) απλα δεν ξερω εαν ειναι ολοκληρωτικες δηλαδη εαν μπορουν να αναπαραχθουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΩΣΤΗΣ 6 Οκτωβρίου 2011 #20 Share 6 Οκτωβρίου 2011 Έχεις δίκιο γίνεται πολύ συχνά, αλλά μόνο εμφανισιακά. Δηλαδή μπορεί αρσενικό να ξεθωριάσει τα χρώματα του για να μην εισπράττει την επιθετικότητα άλλου αρσενικού, μπορεί να μιμηθεί άλλο ψάρι, αλλά δεν μπορεί να κάνει αυγά το αρσενικό ή να γονιμοποιήσει το θηλυκό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βασίλης 10 Οκτωβρίου 2011 Author #21 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Η καριέρα του αρσενικού Aulonocara ως μητέρα έληξε άδοξα σήμερα το απόγευμα. Ενώ κράτησε επιτυχώς τα αυγά μέχρι σήμερα, τελικά δεν άντεξε στη θέα της κατεψυγμένης ατρέμιας... Όταν έπεσαν στο απογευματινό τάισμα 3 κυβάκια αρτέμια δεν άντεξε, έφτυσε αμέσως τ'αυγά τα οποία περιέλαβαν αμέσως οι Venustus και έπεσε με τα μούτρα στο φαγητό! Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ αν τελικά τ'αυγά ήταν γονιμοποιημένα. Η λαιμαργία νίκησε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 10 Οκτωβρίου 2011 #22 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Η καριέρα του αρσενικού Aulonocara ως μητέρα έληξε άδοξα σήμερα το απόγευμα. Ενώ κράτησε επιτυχώς τα αυγά μέχρι σήμερα, τελικά δεν άντεξε στη θέα της κατεψυγμένης ατρέμιας... Όταν έπεσαν στο απογευματινό τάισμα 3 κυβάκια αρτέμια δεν άντεξε, έφτυσε αμέσως τ'αυγά τα οποία περιέλαβαν αμέσως οι Venustus και έπεσε με τα μούτρα στο φαγητό! Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ αν τελικά τ'αυγά ήταν γονιμοποιημένα. Η λαιμαργία νίκησε! Αρα ο κύριος πράγματι ειχε αυγά στο στόμα του....εντυπωσιακό θα έλεγα! Μηπως είδες τι χρώμα ήταν τα αυγά οταν τα έφτυσε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βασίλης 10 Οκτωβρίου 2011 Author #23 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Τα είδα, ήταν λευκά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 10 Οκτωβρίου 2011 #24 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Τα είδα, ήταν λευκά. Στα περισσότερα substrate brooders μετα την γονιμοποίηση τα αυγά απο λευκά-μπέζ που είναι γίνονται πρασινωπά! Στα mouthbrooders θα τολμήσω να πώ οτι τείνουν προς το πορτοκαλί..... Όμως και πάλι παιζει ρόλο ο χρόνος....δεν αλλαζουν χρώμα απο τη μια στιγμη στην άλλη! Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε ενα ασφαλές συμπέρασμα.... Για να δούμε τι θα κάνει την επόμενη φορά ο μυστήριος "αρσενικός"....ίσως ξανάμπουκωθεί! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 10 Οκτωβρίου 2011 #25 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Αρα ο κυριος πράγματι ειχε αυγά στο στόμα του....εντυπωσιακό θα έλεγα! Μηπως είδες τι χρώμα ήταν τα αυγά οταν τα έφτυσε? Μετα την 4η-5η μερα ακομα και οι θηλυκες εαν τα αυγα δεν ειναι γονιμοποιημενα τα νιωθουν ''κρυα'' στο στομα τους και τα φτυνουν...ποσο μαλλον ενας αρσενικος που δεν ειναι και πολυ φανατικος αντρας.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος