Delta 5 Οκτωβρίου 2011 #1 Share 5 Οκτωβρίου 2011 Έχω στήσει το βράχο μου με eggrcate από κάτω και είμαι έτοιμος να προσθέσω τον αραγωνίτη. 1) Το ύψος του eggcrate είναι περίπου 2-2.5 εκ. και σκέφτομαι να βάλω περίπου 3-3.5 εκ αραγωνίτη όσο για να το καλύπτει, αλλά να μην "θάψει" πολύ από το κάτω μέρος του βράχου. Είναι σωστό αυτό σαν σχεδιασμός; 2) Το eggrate καλύπτει λίγο μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτή που χρειάζεται για να πατήσει ο βράχος, αλλά βλέπω ότι πιάνει αρκετό από το εμβαδό του πάτου του ενυδρείου (ο πάτος είναι 100εκ Χ 55 εκ, το eggcrate αφήνει ακάλυπτη μια "ζώνη" περίπου 10εκ γύρω-γύρω ως το τζάμι. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τυχόν βρωμιά που θα μαζεύεται στις κυψέλες του eggrcate ή/και με τυχόν sand sifters που θα μπουν αργότερα (θα σκάβουν και θα χτυπάνε στο eggcrate; ) ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikos gn 5 Οκτωβρίου 2011 #2 Share 5 Οκτωβρίου 2011 Έχω στήσει το βράχο μου με eggrcate από κάτω και είμαι έτοιμος να προσθέσω τον αραγωνίτη. 1) Το ύψος του eggcrate είναι περίπου 2-2.5 εκ. και σκέφτομαι να βάλω περίπου 3-3.5 εκ αραγωνίτη όσο για να το καλύπτει, αλλά να μην "θάψει" πολύ από το κάτω μέρος του βράχου. Είναι σωστό αυτό σαν σχεδιασμός; 2) Το eggrate καλύπτει λίγο μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτή που χρειάζεται για να πατήσει ο βράχος, αλλά βλέπω ότι πιάνει αρκετό από το εμβαδό του πάτου του ενυδρείου (ο πάτος είναι 100εκ Χ 55 εκ, το eggcrate αφήνει ακάλυπτη μια "ζώνη" περίπου 10εκ γύρω-γύρω ως το τζάμι. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τυχόν βρωμιά που θα μαζεύεται στις κυψέλες του eggrcate ή/και με τυχόν sand sifters που θα μπουν αργότερα (θα σκάβουν και θα χτυπάνε στο eggcrate; ) ; Κατ'αρχας καλωστον και καλη αρχη , πιστευω καλυτερα ειναι κατω απο το eggcrate να βαλεις ορθιους σωληνες PVC σαν ποδαρακια γιατι ειναι καλυτερα να ανπνεει οβραχος απο κατω και ο αραγωνιτης, και αν σε προβληματιζει το πως θα φαινεται με το που στρωσει το ενυδρειο σου πηγαινεις και περνεις και κανα zoanthus και τα καλυπτεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 5 Οκτωβρίου 2011 Author #3 Share 5 Οκτωβρίου 2011 Ευχαριστώ πολύ. ΟΚ - κατανοητό αυτό με το PVC για να "αναπνέει" ο αραγωνίτης. Τα ζωντανά που θα καθαρίζουν (π.χ. nassarius) ή θα "φιλτράρουν" την άμμο ( gobbies π.χ. ) δε θα έχουν πρόβλημα που θα σκάβουν και θα "βρίσκουν" στο eggcrate? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 5 Οκτωβρίου 2011 #4 Share 5 Οκτωβρίου 2011 δεν ειναι και σουρωμενοι νταλικιερηδες... θα βρουνε τον δρομο μην ανησηχεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 5 Οκτωβρίου 2011 Author #5 Share 5 Οκτωβρίου 2011 ΟΚ - θα κοιτάξω να δέσω κομματάκια pvc για ποδαράκια στο eggcrate. Είναι σημαντικό να υπάρχει απόσταση μεταξύ βράχου και αραγωνίτη; Ή απλά θέλω να ακουμπάει απαλά και να μη θάβεται στην άμμο; (Ρωτάω γιατί με το 2η εκδοχή είναι πιό εύκολο να κρύψω το eggrcrate με λίγη άμμο από πάνω). Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 5 Οκτωβρίου 2011 #6 Share 5 Οκτωβρίου 2011 οπου ακουμπαει στον αραγωνιτη λιγο δεν πειραζει.εαν ομως ακουμπαει για τα καλα,καλυτερα οχι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 5 Οκτωβρίου 2011 #7 Share 5 Οκτωβρίου 2011 Προσωπικά είμαι της άποψης ο βράχος να μπαίνει κατ ευθείαν πάνω στην άμμο χωρίς βάση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikoloutso 5 Οκτωβρίου 2011 #8 Share 5 Οκτωβρίου 2011 οπου ακουμπαει στον αραγωνιτη λιγο δεν πειραζει.εαν ομως ακουμπαει για τα καλα,καλυτερα οχι. Ο λόγος φαντάζομαι ειναι οτι θα μειωθεί η επιφάνεια του βράχου που θα μπορεί να αποικίσουν τα βακτηρία. Όμως τι γίνεται με την κυκλοφορία Κλαζ?? Τα νεκρα σημεια που εφηνει το eggrate? Προσωπικά είμαι της άποψης ο βράχος να μπαίνει κατ ευθείαν πάνω στην άμμο χωρίς βάση. Απο προσωπικη εμπειρια πλεον κι εγω συμφωνω να παταει κατευθειαν στην αμμο ο βραχος. Γιαυτο ας παρουμε και 2-3 κιλα περισσοτερο βραχο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GRTTSOU 9 Οκτωβρίου 2011 #9 Share 9 Οκτωβρίου 2011 Δύο πράγματα μπορείς να κάνεις 1. Θα βάλεις ποδαράκια pvc (μπορείς να πάρεις και ποδαράκια από αυτά που βάζουν στις κουζίνες ή τις ντουλάπες) όπως σου είπαν και θα σηκώσεις την σχάρα κάνα 2 εκατοστά από τον αραγωνίτη (οπότε υπολόγισε εσύ ανάλογα με το πόσο θες να το γεμίσεις). Άλλωστε αυτόν τον ρόλο παίζει η σχάρα, να έχεις κυκλοφορία κάτω από τον βράχο αλλιώς γιατί την έβαλες? 2. θα βάλεις τον βράχο και θα ρίξεις μετά την άμμο ή πρώτα αμμο και μετά βράχος, εγώ θα έβαζα πρώτα βράχο. Το να βάλεις σχάρα και να πατάει πάνω στην άμμο δεν παίζει γιατί μέσα στις κυψέλες θα μαζεύει πολύ βρώμα. Πάντως να πω πως το έχω αυτό το συστηματάκι με την βάση και παρόλο που την έχω κρύψει αρκετά καλά δεν πρόκειται να το ξανακάνω! Το πιο φυσικό είναι άμμος - βράχος, πόση βιολογία νομίζεις θα κερδίσεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 10 Οκτωβρίου 2011 Author #10 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Βλέπω απόψεις υπέρ του να πατάει ο βράχος κατευθείαν στην άμμο. Αισθητικά μου αρέσει σίγουρα περισσότερο, απλά ως αρχάριος είχα διαβάσει αρκετούς να λένε ότι χρειάζεται καλή κυκλοφορία και από κάτω γιατί μαζεύει βρωμιά που οδηγεί σε νιτρικά. Δηλαδή είναι "δόκιμη" λύση να πατάει ο βράχος στην άμμο (στηριγμένος π.χ. σε μικρά κομμάτια eggcrate) και το θέμα της καθαριότητας να το αναλάβουν σαλιγκάρια και άλλοι καθαριστές; Link to comment Share on other sites More sharing options...
GRTTSOU 10 Οκτωβρίου 2011 #11 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Και εγώ την έψαχνα πολύ όταν ξεκίνησα και τελικά κατέληξα να κάνω βάση. Αυτό που κερδίζουμε είναι τρίχες και θεωρώ το αισθητικό αποτέλεσμα πιο σημαντικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν προβλέψεις… Στην ανάγκη πάρε κάνα 2-3 κιλά παραπάνω βράχο να καλύψεις ότι χάσεις από βιολογία στην επαφή του βράχου με την άμμο. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να πατάει ο βράχος όσο το δυνατόν λιγότερο. Είτε βάλεις πρώτα βράχο και μετά αραγωνίτη είτε αντίστροφα θα φροντίσεις η επαφή να είναι σε όσο το δυνατόν λιγότερη επιφάνεια. Sump θα έχεις? Αν ναι κάνε εκεί ένα deep sand bed να πιάσει τόπο… Βλέπω απόψεις υπέρ του να πατάει ο βράχος κατευθείαν στην άμμο. Αισθητικά μου αρέσει σίγουρα περισσότερο, απλά ως αρχάριος είχα διαβάσει αρκετούς να λένε ότι χρειάζεται καλή κυκλοφορία και από κάτω γιατί μαζεύει βρωμιά που οδηγεί σε νιτρικά. Γι αυτό θα φροντίσεις να πατάει ελάχιστα, το aquascaping ΙΜΟ είναι από τα πιο δύσκολα σημεία που συναντάς στο στήσιμο του θαλασσινού Δηλαδή είναι "δόκιμη" λύση να πατάει ο βράχος στην άμμο (στηριγμένος π.χ. σε μικρά κομμάτια eggcrate) και το θέμα της καθαριότητας να το αναλάβουν σαλιγκάρια και άλλοι καθαριστές; Δεν καταλαβαίνω την επιμονή σου να βάλεις egg grate, τι φοβάσαι ότι θα βουλιάξει ο βράχος? Ψάξε λίγο στα ενυδρεία μελών θα βρεις πολλούς που έχουν κάνει τέτοια επιλογή Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delta 11 Οκτωβρίου 2011 Author #12 Share 11 Οκτωβρίου 2011 Ναι, έχω sump, και μάλλον μπορώ να κάνω εκεί DSB. Για το eggcrate δεν "τρελαίνομαι" - απλά το βρίσκω πιό εύχρηστο από τις κατασκευές με PVC. Το βάζω για να αποφύγω μετακινήσεις και "βούλιαγμα" του βράχου από σκαψίματα της άμμου κλπ. Νομίζω ότι βρήκα την άκρη πάντως -και πάλι ευχαριστώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 11 Οκτωβρίου 2011 #13 Share 11 Οκτωβρίου 2011 Νομίζω ότι βρήκα την άκρη πάντως -και πάλι ευχαριστώ. Περιμένουμε με αγωνία να μας πεις.... μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό απ αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.. και ίσως καλύτερο (αλλά μπορεί και όχι) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος