smallchef2000 1 Οκτωβρίου 2011 #1 Share 1 Οκτωβρίου 2011 (edited) Γειά σας και καλό μήνα σε όλους!!! Ύστερα απο ένα 25λιτρο κρύου που είχα με ένα Oranda και ένα Telescope, αφού τα χάρισα ώστε να βρούν μεγαλύτερο σπίτι αποφάσισα ύστερα από αρκετό διάβασμα αλλα και με την βοήθεια φίλου που κατέχει περισσότερο από εμενα να κάνω ένα νάνο reef 25 λίτρα. Tο ενυδρείο μου είναι αυτό http://www.sicce.com/prodottiDettaglio_eng...l/idprodotto=23 τρέχει από 6 Ιουλίου και χρησιμοποίησα νερό απιονισμένο, αλάτι reef crystals και 2,5kg νεκρό αραγονίτη. Στο φίλτρο του έχω το σφουγγαράκι του με τον υαλοβάμβακα,το βιολογικό υλικό και άνθρακα. Το στρώσιμο το ξεκίνησα με αμπούλα και στην συνεχεια με ζύμη τις Api. Απο τροφές δίνω της Aquarium monster και κατεψυγμένη αρτέμια της Ocean nutrition δύο φορές την εβδομάδα. 12 Ιουλίου έβαλα 2,5kg ζωντανό βράχο και 6 Σεπτεμβρίου έβαλα ένα clown fish και ένα ερημίτη. 20 Ιουλίου έβαλα κόκκινη μακροάλγη. Τις μετρήσεις τις κάνω με τα υγρά test Tropic Marin Expert-Testset http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=ca...=&show=grid και ο υπόλοιπος εξοπλισμός μου είναι ένας θερμοστάτης Scuba 25watt και ένας διπλός ανεμιστήρας τις Grotech http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2066 όπου και ο θερμοστάτης αλλα και ο ανεμιστήρας είναι συνεδεμένοι σε ένα elliwell ic 915. Για την αλατότητα μετράω με το ριφρακτόμετρου τις Sybon instrument http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=488 και αλλαγές κάνω με απιονισμένο νερό.Το ph είναι 8,4 η αλατότητα 1024 και η θερμοκρασία στους 26. Έγινε επεξεργασία 1 Οκτωβρίου 2011 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
smallchef2000 1 Οκτωβρίου 2011 Author #2 Share 1 Οκτωβρίου 2011 Δεχτά όλα τα σχόλια και οι συμβουλές καθότι είμαι αρχάριος αλλα με μεγάλη όρεξη για μάθηση!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 1 Οκτωβρίου 2011 #3 Share 1 Οκτωβρίου 2011 μειωσε κατα πολυ την κατεψυγμενη.επιβαρυνεις τα λιτρα σου αρκετα και ειναι και λιγα. δειχνεις να εισαι σε σωστο δρομο. πες μας ολες σου τις μετρησεις. επισης για πολυ ευκολα κοραλακια δεν ξερω αν οντως φτανει ο φωτισμος σου. επισης οποσδηποτε αυτοματη αναπληρωση και οχι με τοχερι.ειναι αρκετο το σοκ,και το καλυτερο για τοσα λιγα λιτρα ειναι πολυ σιγα-να προστιθεται το νερο μεσω αυτοματης αναπληρωσης. γενικως αυτο που κανεις δεν θεωρειται ευκολο λογων των λιτρων αλλα με σωστα βηματα και μπολικο διαβασμα θα τα πας καλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 1 Οκτωβρίου 2011 #4 Share 1 Οκτωβρίου 2011 (edited) Από τη στιγμή που έβαλες ζωντανό βράχο πρέπει να αρχίσεις σιγά-σιγά να αφαιρείς το βιολογικό από το φίλτρο σου γιατί λόγω της φύσης του υλικού "φρενάρει" τον βράχο, στο να στηρίξει από μόνος του τη βιολογία του ενυδρείου. Επίσης καλό είναι να αφαιρεθούν σφουγγάρι και ενυδρειακό βαμβάκι και να παραμείνει ο άνθρακας και αντιφώσφορο. Σφουγγάρια και βαμβάκια είναι νιτρογενείς παράγοντες. Λόγω του μικρού μεγέθους πρέπει να δώσεις προσοχή σε όλες τις παραμέτρους γιατί μεταβάλλονται χωρίς καν να το καταλάβεις. Από εξοπλισμό σε βρίσκω μια χαρά αλλά για να συμπληρωθεί το καρέ βάλε στο πρόγραμμα μια αυτόματη αναπλήρωση... τουλάχιστον για το ερχόμενο καλοκαίρι. Όταν λες απιονισμένο νερό.... εννοείς αυτό του super market που είναι για σιδέρωμα? Δεν νομίζω ότι είναι και το καταλληλότερο (αν και το χρησιμοποιούν κάποιοι), αλλά υπάρχουν παρόμοιες συσκευασίες που αναγράφει επάνω ότι είναι με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης, οπότε προτίμησε αυτά. Περιμένουνε φωτογραφίες !!!! Έγινε επεξεργασία 1 Οκτωβρίου 2011 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
smallchef2000 1 Οκτωβρίου 2011 Author #5 Share 1 Οκτωβρίου 2011 (edited) μειωσε κατα πολυ την κατεψυγμενη.Να την μειώσω ποσο στο μια φορα την εβδομάδα η πιο λίγο?επιβαρυνεις τα λιτρα σου αρκετα και ειναι και λιγα. δειχνεις να εισαι σε σωστο δρομο. πες μας ολες σου τις μετρησεις.Από μετρήσεις αυτές που κάνω προς το παρόν εγώ είναι No3:o,o, No2:o,o Nh3/Nh4: o,o, ph:8,4, Αλατότητα 1024 τις άλλες μέτρησης προς το παρόν τις κάνει το φιλαράκι μου στο μαγαζί που δουλεύει. επισης για πολυ ευκολα κοραλακια δεν ξερω αν οντως φτανει ο φωτισμος σου.ακόμα δεν σκέφτομαι για κοραλία (δεν ξέρω αν πράττω σωστά) αλλα για αργότερα σκέφτομαι να τοποθετήσω ledoταινεία και λευκη που έχω από το παλιό ενυδρείο αλλα και μπλε. επισης οποσδηποτε αυτοματη αναπληρωση και οχι με τοχερι.ειναι αρκετο το σοκ,και το καλυτερο για τοσα λιγα λιτρα ειναι πολυ σιγα-να προστιθεται το νερο μεσω αυτοματης αναπληρωσης.έχει ήδη δρομολογηθεί και πιστεύω ότι μέχρι το Νοέμβριο θα έχει μπει. γενικως αυτο που κανεις δεν θεωρειται ευκολο λογων των λιτρων αλλα με σωστα βηματα και μπολικο διαβασμα θα τα πας καλα. Έγινε επεξεργασία 1 Οκτωβρίου 2011 - smallchef2000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smallchef2000 1 Οκτωβρίου 2011 Author #6 Share 1 Οκτωβρίου 2011 Από τη στιγμή που έβαλες ζωντανό βράχο πρέπει να αρχίσεις σιγά-σιγά να αφαιρείς το βιολογικό από το φίλτρο σου γιατί λόγω της φύσης του υλικού "φρενάρει" τον βράχο, στο να στηρίξει από μόνος του τη βιολογία του ενυδρείου. Επίσης καλό είναι να αφαιρεθούν σφουγγάρι και ενυδρειακό βαμβάκι και να παραμείνει ο άνθρακας και αντιφώσφορο. Σφουγγάρια και βαμβάκια είναι νιτρογενείς παράγοντες. Λόγω του μικρού μεγέθους πρέπει να δώσεις προσοχή σε όλες τις παραμέτρους γιατί μεταβάλλονται χωρίς καν να το καταλάβεις. Από εξοπλισμό σε βρίσκω μια χαρά αλλά για να συμπληρωθεί το καρέ βάλε στο πρόγραμμα μια αυτόματη αναπλήρωση... τουλάχιστον για το ερχόμενο καλοκαίρι.έχει ήδη δρομολογηθεί και πιστεύω ότι μέχρι το Νοέμβριο θα έχει μπει. Όταν λες απιονισμένο νερό.... εννοείς αυτό του super market που είναι για σιδέρωμα? Δεν νομίζω ότι είναι και το καταλληλότερο (αν και το χρησιμοποιούν κάποιοι), αλλά υπάρχουν παρόμοιες συσκευασίες που αναγράφει επάνω ότι είναι με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης, οπότε προτίμησε αυτά. Ναι αυτό του super market χρησιμοποιώ αλλα είναι θέμα ημερών να αρχίσω να περνώ από αντιστροφης osmosis νερό φίλου Περιμένουνε φωτογραφίες !!!!σύντομα θα βάλω και φωτογραφίες Link to comment Share on other sites More sharing options...
smallchef2000 1 Οκτωβρίου 2011 Author #7 Share 1 Οκτωβρίου 2011 Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές σας και για τον φιλοξενώ τρόπο που αντιμετωπίζεται εμάς που έχουμε μικρά ενυδρεία.Έχω άσχημη εμπειρία από αλλα forum και ένας λόγος που δεν έγραφα ήταν και αυτός. Επίσης κάτι που δεν ανέφερα το μεσημέρι που ξεκίνησα την δημοσίευση λόγο ότι έπρεπε να φύγω για δουλειά ήταν ότι πριν καμια εβδομάδα και κάτι παραπάνω (και ενώ πήγαιναν όλα μια χαρά) είχε θολώσει το νερό μου ξαφνικά και ύστερα από αρκετό ψάξιμο και κάποιες ερώτησης κατάλαβα ότι είχα πάθει bactirial bloom με ετερότροφα βακτήρια.Δυο μέρες μετά και αφού υπήρχε το θόλωμα έκανα την χαζομάρα και έβαλα μια καραβίδα και ένα σαλαρια και μου έδωσαν από εκεί που πήρα τα ψαρια και άμμο από δικό τους ενυδρείο για μπόλιασμα μαζί και κωπήποδα.Το ίδιο βραδυ δυστυχώς έχασα την καραβίδα και τον σαλαρια.Έκανα μέτρησης και είχα αμμωνία 0,5mlg/l, νιτρικά και νιτρώδη . Υπάρχει περίπτωση να ανέβασα αμμωνία από την μπολιασμένη άμμο? Απότι διάβασα το bactirial bloom με ετερότροφα βακτήρια ανεβάζει αμμωνία,ισχύει κάτι τέτοιο?Ύστερα από αλλαγές νερού έχω καταφέρει να την ρίξω στο 0,2mlg/l.Αύριο θα ξανά μετρήσω και αν έχω πάλι αμμωνία θα ξανά κάνω αλλαγή.Έχετε να προτείνεται κάτι άλλο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smallchef2000 2 Οκτωβρίου 2011 Author #8 Share 2 Οκτωβρίου 2011 Τελικά την έκανα την αλλαγή και τώρα πριν λίγο που γύρισα και μέτρησα την αμμωνία μου είναι ανάμεσα από το 0,01 και το 0,05 έκλεινε περισσότερο προς το 0,05.Τι μου προτείνεται να κάνω?Λογικά πρέπει να τον ξεπέρασα τον κίνδυνο? Αύριο θα πάω από το μαγαζί του φίλου να κάνω και τις υπόλοιπες μετρήσεις και να σας τις γράψω Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 3 Οκτωβρίου 2011 #9 Share 3 Οκτωβρίου 2011 Τελικά την έκανα την αλλαγή και τώρα πριν λίγο που γύρισα και μέτρησα την αμμωνία μου είναι ανάμεσα από το 0,01 και το 0,05 έκλεινε περισσότερο προς το 0,05.Τι μου προτείνεται να κάνω?Λογικά πρέπει να τον ξεπέρασα τον κίνδυνο? Αύριο θα πάω από το μαγαζί του φίλου να κάνω και τις υπόλοιπες μετρήσεις και να σας τις γράψω Καταρχήν καλώς ήρθες στην παρέα μας και στα αλάτια... Ηταν λανθασμένη κίνηση να βάλεις ζωντανά καθώς και μέρος ζωντανού αραγωνιτη στην κατάσταση που ήταν το ενυδρείο σου και με την λεγόμενη έξαρση βακτηριδίων... Απο τα δυο το χειρότερο ηταν η προσθήκη του αραγωνιτη καθως την ωρα που αφαιρείται μαζι του φέρνει και ποσότητά νιτρικών αλάτων στην καλύτερη περιπτωση... Αυτο που θα σε συμβούλευα ειναι να κανεις συνεχόμενες μετρήσεις καθως και μια αλλαγή νερου αν συνεχίσει να δείχνει αμμωνια το τεστ όπως επίσης και ελάττωμα στο τάισμα στα ζωντανά σου.... Όλα θα πάνε καλά..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
smallchef2000 4 Οκτωβρίου 2011 Author #10 Share 4 Οκτωβρίου 2011 Καλημέρα Επιτέλους ύστερα από μέτρηση που έκανα σήμνερα η αμμωνία είναι 0,00, νιτρώδη ο,oo και νιτρικά 10 mlg/l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 4 Οκτωβρίου 2011 #11 Share 4 Οκτωβρίου 2011 Συνέχισε να το λειτουργείς χωρίς να βάλεις ζωντανά μέσα και να επαναλαμβάνεις συχνά τις μετρήσεις, μια ή και δύο φορές την εβδομάδα για να ελέγχεις τις τιμές σε τι επίπεδα είναι... Θαλασσινό και βιαστικές κινήσεις είναι ένας καταστροφικός συνδυασμός. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smallchef2000 4 Οκτωβρίου 2011 Author #12 Share 4 Οκτωβρίου 2011 ναι έτσι ακριβώς κάνω βεβαια την προηγουμενη εβδομάδα έκανα κάθε μέρα.Κάτι που θέλω να ρωτήσω άλλο είναι ποτε να ξεκινήσω να βγάζω την βιολογία και με ποιον τρόπο?Το αντιφοσφορο που να το βάλω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smallchef2000 7 Οκτωβρίου 2011 Author #13 Share 7 Οκτωβρίου 2011 Καταρχήν καλημέρα σε όλους!!!! Έκανα σήμερα πάλι μέτρηση και τα test έδειξαν. NO2: 0,0 mlg/l NO3: 2 mlg/l NH3-NH4: 0,0 mlg/l Με ποιον τρόπο πρέπει να βγάλω την βιολογία και τα σφουγγάρια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος