irongud 26 Σεπτεμβρίου 2011 #1 Share 26 Σεπτεμβρίου 2011 (edited) επειδη τωρα εχω 2 ενυδρεια γλυκου και ξερω πως κανενα τους δε θα με ικανοποιησει τοσο οσο ενα ριφ μπηκα σε σκεψη να πουλησω τα 2 ενυδρεια μου και με τα χρηματα να φτιαξω ενα φτωχοριφ. οι διαστασεις που εχω στο μυαλο μου ειναι 60Χ40Χ45υ 108 μικτα , γυαλα την οποια θα κολλησω μονος μου. εχω πολλες ερωτησεις-σκεψεις τις οποιες παραθετω εδω για να με βοηθησετε. η προοπτικη ειναι ευκολα κοραλια (μανιταρια , ξενια , ζωανθους , bubble κλπ) και καμια ανεμωνη αργοτερα. ξεκινωντας απο το φωτισμο εχω στο μυαλο μου led. ledoταινιες απο εβαυ μαζι με εναν μετασχηματιστη. σε αυτο θελω προτασεις ως προς το ποιες τι βατ τι αποχρωση κλπ κλπ . οι ταινιες θα κολληθουν επανω στο καπακι το οποιο θα ειναι ενα ταψι απο λαμαρινα αλουμινιου διαιρουμενο , το μισο θα ειναι μονιμα πανω με τα led κολλημενα πανω του και με το σκισιμο για το σκιμερ και το αλλο μισο θα σηκωνεται-αφαιρειται για ταισμα - καλοκαιρι κλπ και πολυ πιθανον να προσαρμοστουν πανω του και ανεμιστηρακια προχωρωντας στο νερο σκεφτομαι για γεμισμα/αλλαγες απο θαλασσα. ουτε συμπληρωμα ασβεστια , μαγνησια τιποτε. μονο ενα ρεφρακτομετρο για διορθωση μονο προς τα κατω της αλατοτητας με νερο βρυσης αποχλωριωμενο. (δε σκοπευω να παρω οσμωση.) φιλτρανση... εχω τωρα ενα 2217 απο το 250αρι μου. ελεγα να το κρατησω οπως ειναι με το βιολογικο του καθως εχει και 1000λτ/ωρα ροη και απλα να βγαλω λιγο για να χωρεσει αντιφωσφορος, ανθρακας. συζητωντας με ενα φιλο ομως μου ειπε πως το βιολογικο υλικο δεν κανει γιατι ανεβαζει τα νο3 πιο πολυ απο οτι αν τρεχει το ενυδρειο με σκετο βραχο. θελω μια διευκρινιση απο εσας εδω... σκιμμερ. εφοσον δε θα υπαρχει σαμπ θα παμε σε κρεμαστο σκιμμερ. σε συνδιασμο με το αν μπορω η οχι να κρατησω το 2217 θα χρειαστω απλο σκιμερ η καποιο που εχει μεσα χωρο για αντιφως/ανθρακα. προτασεις και εδω πλασματα θελω ενα ζευγαρακι κλοουν , καμια γαριδα καθαριστη , σαλιγκαρια και οτι αλλο ψαρακι μπορει να μπει σε αυτα τα λιτρα (μου αρεσουν τα damsel αλλα δεν ξερω αν απο θεμα τελικου μεγεθους μπορουν να μπουν επισης τρελαινομαι για το lionfish το οποιο στα λιτρα αυτα μονο το dwarf θα μπορουσα να βαλω με καποια επιλογη συγκατοικων αν γινεται) αν σε καθε σας προταση μπορειτε να παραθεσετε καποιο λινκ απο οτι σκεψη/προταση εξοπλισμου εχετε ωστε να ριχνω και ματιες θα ηταν τελειο. αυτα προς το παρον ελπιζω να με βοηθησετε να ομορφυνω το σαλονι μου Έγινε επεξεργασία 26 Σεπτεμβρίου 2011 - irongud Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 26 Σεπτεμβρίου 2011 #2 Share 26 Σεπτεμβρίου 2011 το bubble δεν θεωρειται και απο τα ευκολα....ιδιαιτερα αν δεν ασχοληθεις με ασβεστιο,μαγνησιο,κεχα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 26 Σεπτεμβρίου 2011 Author #3 Share 26 Σεπτεμβρίου 2011 το bubble δεν θεωρειται και απο τα ευκολα....ιδιαιτερα αν δεν ασχοληθεις με ασβεστιο,μαγνησιο,κεχα... το ξεχασαμε ηδη Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 26 Σεπτεμβρίου 2011 #4 Share 26 Σεπτεμβρίου 2011 οπως ομως και να εχει και αφου ασχοληθεις με πολυ ευκολα κοραλακια,δεν θα εχεις προβλημα αν φτιαξεις αλατοτητα,μαγνησιο ασβεστιο και κεχα,αφου το μοναδικο που θα σου χρειαζεται συμπληρωμα ειναι το κεχα.τα υπολοιπα ελαχιστα εως καθολου απο θεμα συμπληρωματων.το κεχα ομως χρειαζεται προσοχη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 26 Σεπτεμβρίου 2011 #5 Share 26 Σεπτεμβρίου 2011 επειδη τωρα εχω 2 ενυδρεια γλυκου και ξερω πως κανενα τους δε θα με ικανοποιησει τοσο οσο ενα ριφ μπηκα σε σκεψη να πουλησω τα 2 ενυδρεια μου και με τα χρηματα να φτιαξω ενα φτωχοριφ. οι διαστασεις που εχω στο μυαλο μου ειναι 60Χ40Χ45υ 108 μικτα , γυαλα την οποια θα κολλησω μονος μου. εχω πολλες ερωτησεις-σκεψεις τις οποιες παραθετω εδω για να με βοηθησετε. η προοπτικη ειναι ευκολα κοραλια (μανιταρια , ξενια , ζωανθους , bubble κλπ) και καμια ανεμωνη αργοτερα. Καλώς να έρθεις στη παρέα μας..... ξεκινωντας απο το φωτισμο εχω στο μυαλο μου led. ledoταινιες απο εβαυ μαζι με εναν μετασχηματιστη. σε αυτο θελω προτασεις ως προς το ποιες τι βατ τι αποχρωση κλπ κλπ . οι ταινιες θα κολληθουν επανω στο καπακι το οποιο θα ειναι ενα ταψι απο λαμαρινα αλουμινιου διαιρουμενο , το μισο θα ειναι μονιμα πανω με τα led κολλημενα πανω του και με το σκισιμο για το σκιμερ και το αλλο μισο θα σηκωνεται-αφαιρειται για ταισμα - καλοκαιρι κλπ και πολυ πιθανον να προσαρμοστουν πανω του και ανεμιστηρακια Μάλλον αυτό που έχεις στο μυαλό σου δεν θα έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας γιατί οι λεντοταινίες ειδικά αν είναι 14,4watt ζεσταίνονται πολύ και σιγά σιγά πέφτει η απόδοση μέχρι που τελικά καίγονται.... τζάμπα λεφτά κατά τη γνώμη μου.... Τη πάτησα και ξέρω !!!! Αν προσανατολίζεσαι σε led φωτισμό προτίμησε έτοιμες λύσεις εμπορίου, ειδάλλως οι Τ5 είναι μονόδρομος και λόγω φάσματος κατά κύριο λόγο. προχωρωντας στο νερο σκεφτομαι για γεμισμα/αλλαγες απο θαλασσα. ουτε συμπληρωμα ασβεστια , μαγνησια τιποτε. μονο ενα ρεφρακτομετρο για διορθωση μονο προς τα κατω της αλατοτητας με νερο βρυσης αποχλωριωμενο. (δε σκοπευω να παρω οσμωση.) Το φυσικό νερό είναι καλή λύση και αν έχεις διαβάσει πολλοί είναι αυτοί που το τόλμησαν. Reef και όσμωση όμως πάνε πακέτο, ειδάλλως στη πορεία θα σου εμφανιστεί άλγη.... φιλτρανση... εχω τωρα ενα 2217 απο το 250αρι μου. ελεγα να το κρατησω οπως ειναι με το βιολογικο του καθως εχει και 1000λτ/ωρα ροη και απλα να βγαλω λιγο για να χωρεσει αντιφωσφορος, ανθρακας. συζητωντας με ενα φιλο ομως μου ειπε πως το βιολογικο υλικο δεν κανει γιατι ανεβαζει τα νο3 πιο πολυ απο οτι αν τρεχει το ενυδρειο με σκετο βραχο. θελω μια διευκρινιση απο εσας εδω... Το skimmer είναι απαραίτητο, οπότε κατά τη γνώμη μου πουλάς μαζί με όλα και το φίλτρο και παίρνεις ένα κρεμαστό που μπορεί να πάρει και τα υλικά μέσα και θα είσαι ok (π.χ. Deltec MCE-300) Tη στιγμή που θα στηρίζεται η βιολογία στον ζωντανό βράχο, οτιδήποτε βιολογικό υλικό είναι ζημιογόνο, είτε λόγω αύξησης των νιτρικών, είτε "φρενάροντας" την αποίκηση του ζωντανού βράχου.... Άρα αν βάλεις το skimmer το φίλτρο σου είναι άχρηστο. σκιμμερ. εφοσον δε θα υπαρχει σαμπ θα παμε σε κρεμαστο σκιμμερ. σε συνδιασμο με το αν μπορω η οχι να κρατησω το 2217 θα χρειαστω απο σκιμερ η καποιο που εχει μεσα χωρο για αντιφως/ανθρακα. προτασεις και εδω πλασματα θελω ενα ζευγαρακι κλοουν , καμια γαριδα καθαριστη , σαλιγκαρια και οτι αλλο ψαρακι μπορει να μπει σε αυτα τα λιτρα (μου αρεσουν τα damsel αλλα δεν ξερω αν απο θεμα τελικου μεγεθους μπορουν να μπουν επισης τρελαινομαι για το lionfish το οποιο στα λιτρα αυτα μονο το dwarf θα μπορουσα να βαλω με καποια επιλογη συγκατοικων αν γινεται) Τα damsel χαρακτηρίζονται ως επιθετικά ψάρια και θα έχεις πρόβλημα με τους άλλους φιλοξενούμενους. Αρκέσου σε μικρά και ειρηνικά "συμβατά" ψαράκια, γιατί δεν επιτρέπει και τίποτα διαφορετικό το μέγεθος του ενυδρείου σου. αν σε καθε σας προταση μπορειτε να παραθεσετε καποιο λινκ απο οτι σκεψη/προταση εξοπλισμου εχετε ωστε να ριχνω και ματιες θα ηταν τελειο. αυτα προς το παρον ελπιζω να με βοηθησετε να ομορφυνω το σαλονι μου Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 26 Σεπτεμβρίου 2011 Author #6 Share 26 Σεπτεμβρίου 2011 Αρκέσου σε μικρά και ειρηνικά "συμβατά" ψαράκια, γιατί δεν επιτρέπει και τίποτα διαφορετικό το μέγεθος του ενυδρείου σου. καποια συνθεση στα λιτρα αυτα? ενα ζευγαρακι κλοουν καμια γαριδα τι αλλο ψαρι ομορφο και συμβατο μπορει να μπει σε 108 μικτα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimmy996 26 Σεπτεμβρίου 2011 #7 Share 26 Σεπτεμβρίου 2011 Καλως ηρθες στα αλατια μαστορα ωραια κοινωνικα ψαρακια τσεκαρε εδω http://www.liveaquaria.com/product/aquariu...pplies.cfm?c=15 στις κατηγοριες Blennies,Cardinalfish,Dartfish,Gobies,Wrasse - Reef Safe,Anthias Fish,Angelfish, Dwarf χαζεψε αυτα και αργοτερα μιλαμε για καποιους συνδιασμους κτλπ΄... για τα υπολοιπα θα συμφωνησω με τις προτασεις του Aiolos για Τ5,Deltec MCE-300 κτλπ... καλη συνεχεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 27 Σεπτεμβρίου 2011 Author #8 Share 27 Σεπτεμβρίου 2011 μενω στην αναβυσσο οποτε απο νερο ειμαι οκ. υπαρχει και η σκεψη για οσμωση και φτιαχτο νερο βεβαια με καποιο καλο αλατι που περιεχει τις σωστες ποσοτητες μαγνησιο και ασβεστιο και με 2 η 3 αλλαγες το μηνα παλι δε θα μετραω/προσθετω τιποτε (δε θελω δηλαδη να μετραω-προσθετω),ακομα δεν εχω αποφασισει. για φωτιστικο ειδα ιδιοκατασκευη με led λευκα και μπλε 3w το καθενα και περιμενω διευκρινησεις και ισως φτιαξω και μονος μου κατι. επισης επειδη το μονο σκιμερ που παιρνει μεσα υλικα ειναι ενα της deltec και ΑΝ τυχον το βρεις μεταχειρισμενο θα παιζεις στο 200αρι σκεφτομαι και για ενα tmc v2 400 και τα υλικα μου καθως και ενα σφουγκαρακι για την αιωρουμενη μπιχλα να τα βαλω σε ενα 2010 eheim πατενταρισμενο που εχω το οποιο τα χωραει ολα μια χαρα και κατα συνεπεια θα μου βγει και πιο φτηνα το σκιμερ κανα 70αρι εχει αυτο πιστευω. επισης για τη γυαλα επειδη δε θελω να φτιαξω βαση και θα παει πανω απο μια παπουτσοθηκη που εχω οι διαστασεις θα πανε μαλλον 70-72Χ35Χ45υ ( οσο ειναι η παπουτσοθηκη δηλαδη) και φυσικα δε συζηταμε την προοπτικη σαμπ Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 28 Σεπτεμβρίου 2011 #9 Share 28 Σεπτεμβρίου 2011 (edited) οι διαστασεις του ενυδρειου που μας δινεις κατα την γνωμη μου ειναι κακιστες..... και εξηγω. 70 μηκος δεν θα φωτιστει σωστα,αφου οι διαστασεις στις λαμπες και τα φωτιστικα ειναι φιξ.60εκ,100εκ,120,150εκ. το πλατος ειναι πολυ στενο.στα 35 εκ τι βραχο να στησεις σωστα? οσο για το σκιμερ σιγουρα σε μεταχειρισμενο δεν υπαρχει περιπτωση να βρεις σε τετοια τιμη το mc300.με τιποτε.σαφως αρκετα πιο φτηνα....και το σκιμερ ειναι το πιο σημαντικο μηχανημα στο θαλασσινο... για τα λεντ τα 3βατα,εχει αναφερθει και αλλου πως ειναι ανεπαρκεστατα και στα βατ και στην χρηση τους(προβλημα στις πλακετες κλπ). το εξωτερικο φιλτρο ειναι αχρηστο αφου τα υλικα θα μπουνε στο σκιμερ. το να μην προσθετεις οπως λες ειναι κατι το σχετικο,αλλα το να μην μετρας ειναι επικυνδινο για τα μελλοντικα κοραλακια σου. γενικως πιστευω πως πρεπει να τηρεις 2-3 βασικους κανονες(σταθεροτητα συνθηκων,μετρησεις σωστη ρουτινα),και δυστυχως για σενα αυτα που σκεφτεσαι θυμιζουν απλο και χαμηλου κοστους ενυδρειο γλυκου,και οχι θαλασσινου. Έγινε επεξεργασία 28 Σεπτεμβρίου 2011 - klaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispass 28 Σεπτεμβρίου 2011 #10 Share 28 Σεπτεμβρίου 2011 όπως τα λες τα πράγματα, πήγαινε σε κάτι πολύ εύκολο για αρχή και ασε το reef. Θέλει εξοπλισμό, χρήμα και μετρήσεις και αποκλείεται να σου πάει καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να πληρείς αυτές τις τρείς προυποθέσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crazy_Beaver 28 Σεπτεμβρίου 2011 #11 Share 28 Σεπτεμβρίου 2011 για τα λεντ τα 3βατα,εχει αναφερθει και αλλου πως ειναι ανεπαρκεστατα και στα βατ και στην χρηση τους(προβλημα στις πλακετες κλπ). Μπορείς να αναλυσεις λίγο παραπάνω αυτό που λές.Στα άλλα συμφωνώ σε όλα αλλά μου κάνει εντύπωσει που το ακούω αυτό αφού άπ όσο ξέρω τα 1w led είναι που έχουν το πρόβλημα και γι αυτό όλλα τα έτοιμα fixtures σχεδον χρησιμοποιούν 3w led. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 28 Σεπτεμβρίου 2011 #12 Share 28 Σεπτεμβρίου 2011 ναι,λαθος μου εκ παραδρομης......για τα 1 βατ μιλουσα και εγω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 28 Σεπτεμβρίου 2011 Author #13 Share 28 Σεπτεμβρίου 2011 κι εγω για τα 3w μιλαω , ειδα μια κατασκευη που εκανε ο venom σε ενα 60αρι που εχει . με τετοια led θα παιξω σωστα? τα λεντ θα κολληθουν σε καπακι απο λαμαρινα αλουμινιου οποτε το μηκος 70 ειναι οκ καθοτι τα βαζω εγω οπως θελω. ποσα τετοια λεντ θα χρειαστω , και θα μου καλυψουν τις φωτιστικες αναγκες για μεχρι μετρια κοραλλια? δεν εχω σκοπο για sps φυσικα. οσο για το 35 μπορει να γινει και 40 το επιπλο ειναι 36 οποτε η θα το αφησω 4 να κρεμεται πισω (σε ενα τετοιο μεγεθος ενυδρειο δεν εχει αναγκη) η το πολυ πολυ βαζω μια μελαμινη πανω απο την υπαρχουσα και το παω στις διαστασεις που θελω. κλαζ δεν ειπα εξωτερικο φιλτρο ειπα πως εχω ενα 2010 εσωτερικο στο οποιο μπορω να βαλω εκει τα υλικα για το χημικο φιλτραρισμα καθως και ενα σφουγκαρακι για τα αιωρουμενα και ελεγα για ενα σκιμερ tmc v2 400 που το βρηκα με 50€ απο παιδια εδω ( αξιζει αυτο?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 28 Σεπτεμβρίου 2011 Author #14 Share 28 Σεπτεμβρίου 2011 (edited) 10 τετοια και 10 τετοια συνολο 60 βατ θα μου κανουν δουλεια? απο οτι γραφει 3.6 βολτ παιρνουν αυτα? δεν ειναι τα led 12βολτα??? ολοι οι led driver σαν αυτον ειναι 12βολτοι... Έγινε επεξεργασία 28 Σεπτεμβρίου 2011 - irongud Link to comment Share on other sites More sharing options...
venom 28 Σεπτεμβρίου 2011 #15 Share 28 Σεπτεμβρίου 2011 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=40771 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crazy_Beaver 29 Σεπτεμβρίου 2011 #16 Share 29 Σεπτεμβρίου 2011 κι εγω για τα 3w μιλαω , ειδα μια κατασκευη που εκανε ο venom σε ενα 60αρι που εχει . με τετοια led θα παιξω σωστα? τα λεντ θα κολληθουν σε καπακι απο λαμαρινα αλουμινιου οποτε το μηκος 70 ειναι οκ καθοτι τα βαζω εγω οπως θελω. ποσα τετοια λεντ θα χρειαστω , και θα μου καλυψουν τις φωτιστικες αναγκες για μεχρι μετρια κοραλλια? δεν εχω σκοπο για sps φυσικα. οσο για το 35 μπορει να γινει και 40 το επιπλο ειναι 36 οποτε η θα το αφησω 4 να κρεμεται πισω (σε ενα τετοιο μεγεθος ενυδρειο δεν εχει αναγκη) η το πολυ πολυ βαζω μια μελαμινη πανω απο την υπαρχουσα και το παω στις διαστασεις που θελω. κλαζ δεν ειπα εξωτερικο φιλτρο ειπα πως εχω ενα 2010 εσωτερικο στο οποιο μπορω να βαλω εκει τα υλικα για το χημικο φιλτραρισμα καθως και ενα σφουγκαρακι για τα αιωρουμενα και ελεγα για ενα σκιμερ tmc v2 400 που το βρηκα με 50€ απο παιδια εδω ( αξιζει αυτο?) Με το ενυδρείο δεν θα έχει πρόβλημα σε αυτό το μέγεθος με το να προεξέχει 4 πόντους. Όσο για τα λεντ κοίτα πόσο θα σου βγούν και θα σου έλεγα να κοιτάξεις και τα key led από fish street ή από το house of led.Εχουν πολύ καλές κριτικές στο εξωτερικό και έχουν και ανατολή δύση! Για το σκίμερ ψάξε κανα deltec 300αρι όπως σου είπαν τα παιδιά ποιο πάνω!Είναι το ποιο σημαντικό κομάτι του ενυδρείου σου!Θα βρείς σίγουρα ποι οφθηνά απο όσο λές! Πρόσεχε τις αγορέςσ ου γιατί καμιά φορά πας να γλιτώσεις 50 ευρά και μετα αυτόι που πήρες δεν σου κάνει και καταλήγεις να τα χάσεις και αυτά που έδωσες εξ αρχής, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος