Jump to content

Νέο ενυδρείο - ερωτήσεις για Sump, αντλία και διάφορα άλλα...

Delta

Recommended Posts

Λοιπόν, το ΣΚ που μας πέρασε γέμισα επιτέλους το reef-to-be (250λ+70λ sump), και έβαλα μπρος όλο τον εξοπλισμό.

1) Κάνοντας μια δοκιμή για να δω τι γίνεται σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, πρόσεξα ότι κόβοντας την αντλία, το sump χωράει το νερό που θα κατεβεί από την υπερχείληση (συνολικά καμμιά 15 λίτρα) αλλά επειδή η είσοδος του νερου είναι ελαφρώς πιό κάτω απ'το χτενάκι της υπερχείλησης, ΔΕΝ χωράει στο sump _και_ το νερό που μπορεί να κατεβεί από το σωλήνα της αντλίας επιστροφής.

Σκέφτομαι ότι μπορώ να βάλω μια αντεπίστροφη βαλβίδα για να λύσω το πρόβλημα. Είναι "δόκιμη" αυτή η λύση, ή παίζω με τη φωτιά (π.χ. η αντεπίστροφη αστοχεί κάποια στιγμή σε μια διακοπή ρεύματος) και θα έπρεπε το sump να χωράει όλο το νερό που θα κατέβει από υπερχείληση+σωλήνα επιστροφής;

2) Το ύψος του νερού στο ενυδρείο φτάνει γύρω στα 2,5-3εκ. κάτω από το χείλος της γυάλας. Είναι ΟΚ αυτή η στάθμη ή είναι πολύ λίγο το περιθώριο με βάση το τι συνηθίζεται; (η ανησυχία μου είναι κυρίως για το πόσο νερό μπορεί να ξεχειλίσει σε περίπτωση σεισμού).

3) Για αντλία επιστροφής χρησιμοποιω την eheim compact 3000. Αν κάποιος την έχει χρησιμοποιήσει μπορεί να μου πει αν παίζει ρόλο αν την τοποθετήσω με το στόμιο εξόδου της προς τα πάνω (για να μην κάνει γωνία ο σωλήνας επιστροφής) ή αν είναι καλύτερα η έξοδός της να είναι προς το πλάι;

4) Στο σωλήνα επιστροφής θα ήθελα να βάλω μια βαλβίδα χειροκίνητη για να μην κατεβαίνει νερό αν θέλω να κλείσω την αντλία και να δουλέψω στο sump, να το αδειάσω, κλπ. Αν κάποιος έχει κάτι αντίστοιχο, θα ήθελα να μάθω που μπορώ να αγοράσω. (Ή θα με καλύψει αν βάλω αντεπίστροφη βαλβίδα ψηλά στο σωλήνα; ...)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια (και μάλλον θα ακολουθήσουν κι άλλες ερωτήσεις στην πορεία...).

Θα σταθώ στην απορία σου #2, γιατί είναι κάτι που δεν πρέπει να σ απασχολεί.

Άμα αρχίζει και ξεχειλίζει το ενυδρείο από σεισμό, αυτό θα γίνει από 6-7 ριχτερ και το μόνο που δεν θα σκεφτείς εκείνη την ώρα είναι το ενυδρείο σου !!!

Όσον αφορά το ύψος (2-3) όπως λες αυτό έχει να κάνει και με την κατασκευή του ενυδρείου. Δηλαδή ο κατασκευαστής μέχρι που έχει ορίσει το ύψος της στάθμης. Συνήθως το έχουν στα 5-7 εκ.

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Θα σταθώ στην απορία σου #2, γιατί είναι κάτι που δεν πρέπει να σ απασχολεί.

Άμα αρχίζει και ξεχειλίζει το ενυδρείο από σεισμό, αυτό θα γίνει από 6-7 ριχτερ και το μόνο που δεν θα σκεφτείς εκείνη την ώρα είναι το ενυδρείο σου !!!

:buttrock::buttrock::buttrock:

Λοιπόν, το ΣΚ που μας πέρασε γέμισα επιτέλους το reef-to-be (250λ+70λ sump), και έβαλα μπρος όλο τον εξοπλισμό.

1) Κάνοντας μια δοκιμή για να δω τι γίνεται σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, πρόσεξα ότι κόβοντας την αντλία, το sump χωράει το νερό που θα κατεβεί από την υπερχείληση (συνολικά καμμιά 15 λίτρα) αλλά επειδή η είσοδος του νερου είναι ελαφρώς πιό κάτω απ'το χτενάκι της υπερχείλησης, ΔΕΝ χωράει στο sump _και_ το νερό που μπορεί να κατεβεί από το σωλήνα της αντλίας επιστροφής.

Το σωλήνα της επιστροφής βάλτο στην επιφάνεια οριακά ,ισα ισα να μην κάνει μπουρμπουλήθρες . Εαν το έχεις είδει ετσι , στραγγάλισε (περιόρισε απο την αντλία ή με μια βάνα ) λίγο το νερο που στέλνεις με την αντλία επιστροφής .

Σκέφτομαι ότι μπορώ να βάλω μια αντεπίστροφη βαλβίδα για να λύσω το πρόβλημα. Είναι "δόκιμη" αυτή η λύση, ή παίζω με τη φωτιά (π.χ. η αντεπίστροφη αστοχεί κάποια στιγμή σε μια διακοπή ρεύματος) και θα έπρεπε το sump να χωράει όλο το νερό που θα κατέβει από υπερχείληση+σωλήνα επιστροφής;

Ουτε για πλάκα .... :buttrock:

2) Το ύψος του νερού στο ενυδρείο φτάνει γύρω στα 2,5-3εκ. κάτω από το χείλος της γυάλας. Είναι ΟΚ αυτή η στάθμη ή είναι πολύ λίγο το περιθώριο με βάση το τι συνηθίζεται; (η ανησυχία μου είναι κυρίως για το πόσο νερό μπορεί να ξεχειλίσει σε περίπτωση σεισμού).

Και λίγο πιο κάτω να ήταν ,θα ήταν καλά . Για σεισμό ουτε να το σκέφτεσαι . Το να παίσει λίγο νερο κάτω (εαν θα φτασει σε τέτοιο δύναμη ο σεισμος) θα είναι το πιο μικρο σου προβλημα ...

3) Για αντλία επιστροφής χρησιμοποιω την eheim compact 3000. Αν κάποιος την έχει χρησιμοποιήσει μπορεί να μου πει αν παίζει ρόλο αν την τοποθετήσω με το στόμιο εξόδου της προς τα πάνω (για να μην κάνει γωνία ο σωλήνας επιστροφής) ή αν είναι καλύτερα η έξοδός της να είναι προς το πλάι;

Γενικά οσο λιγότερες γωνιές ,ευθείες και μπερδέματα τοσο το καλυτερο . :buttrock:

4) Στο σωλήνα επιστροφής θα ήθελα να βάλω μια βαλβίδα χειροκίνητη για να μην κατεβαίνει νερό αν θέλω να κλείσω την αντλία και να δουλέψω στο sump, να το αδειάσω, κλπ. Αν κάποιος έχει κάτι αντίστοιχο, θα ήθελα να μάθω που μπορώ να αγοράσω. (Ή θα με καλύψει αν βάλω αντεπίστροφη βαλβίδα ψηλά στο σωλήνα; ...)

Η σε ενυδρειακά ή (καλύτερα ) σε φυτώρια που έχουν εξαρτήματα για αυτόματο πότισμά (σχεδον όλα) . Παρε και τον σωλήνα μαζι ...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια (και μάλλον θα ακολουθήσουν κι άλλες ερωτήσεις στην πορεία...).

Καλή συνέχεια ......

Ευχαριστώ πολύ ρε παιδιά...

ΟΚ, άρα ξεχνάω το θέμα σεισμού, την αντλία θα την τοποθετήσω να βγάζει το νερό από πάνω, και για τη στάθμη του νερού, θα δώ αν μπορώ να κόψω άλλο 0,5εκ το χτενάκι, να κατέβει ακόμα λίγο.

Για το θέμα του πιθανού ξεχειλίσματος του σαμπ: ο σωλήνας επιστροφής

οδηγεί σε ρακόρ που είναι περασμένο σε τρύπα στο τζάμι, οπότε δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Το να στραγγαλίζω τη ροή μπορώ να το κάνω ρυθμίζοντας την αντλία στο σαμπ, αλλά αυτό δε νομίζω ότι θα με βοηθήσει σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Πάλι το νερό που είναι να κατεβεί θα κατεβεί, αλλά πιό αργά...

Φοβάμαι μηπως τελικά χρειάζομαι μεγαλύτερο σαμπ... :-(

Φοβάμαι ότι πρέπει να μεγαλώσεις το sump.

Δουλεύω με 2 αντεπίστροφες 8 μήνες χωρίς πρόβλημα, αλλά δεν παύει να είναι ένα μηχανικό τμήμα ακόμα που μπορεί να αστοχήσει. Σε κάθε περίπτωση δεν λειτουργεί με ρεύμα είναι βαρυτική, αν θες ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ δεν είναι φθηνή για Φ20 (Compact3000)

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό.

Αν αφήσεις το σφουγγάρι, θέλει απλώς πιο συχνή συντήρηση η τοποθέτηση προς τα πάνω.

Είτε ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ(2-3€, είτε ΕΗΕΙΜ (20€).

Άρα πάμε για αλλαγή σαμπ... φτού...

Για την eheim compact 3000 τι εννοείς "αν αφήσω το σφουγγάρι"; Δεν είναι απαραίτητο; (για να κρατήσει τυχόν σκουπιδάκια να μη πάνε στη φτερωτή; )

Άρα πάμε για αλλαγή σαμπ... φτού...

Για την eheim compact 3000 τι εννοείς "αν αφήσω το σφουγγάρι"; Δεν είναι απαραίτητο; (για να κρατήσει τυχόν σκουπιδάκια να μη πάνε στη φτερωτή; )

μειωνεται δραματικα η ροη του και θελει ιδιαιτερα συχνο καθαρισμα.βγαλτο οπως εκανα προσφατα και εγω.κανενα προβλημα με τη φτερωτη του.

μειωνεται δραματικα η ροη του και θελει ιδιαιτερα συχνο καθαρισμα.βγαλτο οπως εκανα προσφατα και εγω.κανενα προβλημα με τη φτερωτη του.

Πολύ σωστά.

Το σφουγγαράκι βγάλε το. Δεν σου χρειάζεται.

Ασε που οσο βρωμίζει, θα μειώνει και την ροή του νερού

μειωσε το νερο που εχεις μονημα στο σαμπ και σηκωσε πιο ψηλα την εισοδο του νερου

στο ενυδρειο αν δεν γινεται, ναι πας για λιγο μεγαλυτερο σαμπ :buttrock:

.....

Ευχαριστώ και πάλι για τις ιδέες/απαντήσεις.

Τελικά, επειδή η είσοδος του νερού είναι φιξαρισμένη (τρύπα στο τζάμι) και δεν μπορεί να ανεβεί, θα προσπαθήσω να κατεβάσω λίγο την στάθμη του νερού χαμηλώνοντας το χτενάκι της υπερχείλησης. Αυτό θα απαιτήσει ξεκόλλημα-κόλλημα πλεξιγκλάς, αλλά νομίζω θα είναι πιό εύκολο από την αντικατάσταση σαμπ... Έκανα τους υπολογισμούς μου και αν χαμηλώσει η στάθμη 1,5 εκ θα είμαι ΟΚ.

Την eheim την έβαλα προς τα πάνω και έβγαλα το σφουγκαράκι όπως με συμβουλέψατε. Έτσι τώρα η έξοδος της, η αντεπίστροφη βαλβίδα, και το λάστιχο επιστροφής είναι όλα στην ευθεία, κάθετα προς τα πάνω, χωρίς στροφές και κλίσεις.

Και μια ερώτηση: ποιά είναι η ενδεδειγμένη λύση για να σφίξω καλά το λάστιχο στα άκρα της αντεπίστροφης; Δοκίμασα tie-wraps αλλά δεν μπόρεσα να κάνω δουλειά - όσο και να τα τράβαγα δεν έσφιξαν επαρκώς το λάστιχο, και προφανώς δεν μπορώ να βάλω μεταλικούς σφιγκτήρες. Προς το παρόν το βάρος του λάστιχου επιστροφής πέφτει κάθετα πάνω στην αντεπίστροφη και την έξοδο της αντλίας και τα κρατάει όλα μαζί, αλλά λέμε για παν ενδεχόμενο ...

Τα tie wraps είναι η καλύτερη λύση.

Απλα, εχε το νου σου η διατομή του λάστιχου να ειναι η ενδεδειγμένη, σε σχέση με την διατομή του άλλου σωλήνα που θέλεις να συνδέσεις.

Γιατι λες δεν κανει δουλειά? Δεν σφιγγει σωστά? Μου κάνει εντύπωση αυτό.

Εμενα πολλές συνδέσεις, ειναι σφιγμένες με tie wraps και ειναι οκ.

Αν σφιξει σωστα, δεν παει πουθενα μετά.

Επίσης μπορείς να κάνεις δυο εγκοπές/τρύπες στο σωλήνα επιστροφής, ώστε όταν σφίξεις το tie wraps να έρθει σε επαφή με τον σωλήνα εξόδου της αντλίας.

Ευχαριστώ παιδιά. Ο λόγος που δεν έπιαναν τα tie wrap ήταν ότι το "αρσενικό" κομμάτι (της αντεπίστροφης βαλβίδας) στην οποία φοράω το λάστιχο είναι τελείως λείο - δεν έχει δηλαδή τα "δόντια" που έχει η έξοδος της αντλίας, και έτσι δεν μπορεί να πιάσει καλά με το tie wrap.

Θα δοκιμάσω και το κόλπο με τις εγκοπές. Σφιγκτήρες βρήκα μεταλλικούς inox, μήπως να βάλω απ'αυτούς;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...