Jump to content

γεμισα μαυρη τριχοειδη αλγη

kalmichalis

Recommended Posts

γεμισα μαυρη τριχοειδη αλγη και δεν ξερω που οφειλεται για να το αντιμετωπισω.... μπορειτε νε με βοηθησετε???? ευχαριστω!!! :buttrock:

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ........ αμμωνια 0 νιτρωδη 0 και ΝΙΤΡΙΚΑ 0.... ΣΟΣ... μετρησα με τεστ της ΑΡΙ, τελευταιες μετρησεις εκανα πριν μια εβδομαδα και ειχα νιτρικα 10 εκανα αλλαγη νερου μετα την μετρηση και σημερα που ξανακανα μετρησεις εχω 0....δεν μπορω να καταλαβω....

Η μαυρη αλγη ή αλλιως και ΒΒΑ δυστηχως ειναι πολυ ατιμη και εχω και εγω μπολικη στο μεγαλο ενυδρειο με τα οσκαρ. Εαν ψαξεις λιγο στο νετ σαν black brush algea θα βρεις αρκετες πληροφοριες αλλα η αληθεια ειναι πως δυσκολα την απαλλασεσαι απο την στιγμη που κανει την εμφανηση της!

Για αυτο εαν ειναι λιγη βγαλε οση ποιο πολυ μπορεις (δηλαδη ολη) με τα χερια και κανε 3, 4 γενναιες αλλαγες νερου ανα 3 ημερες,και καθαρισε και τα σφουγγαρια. Απο εκει και περα σου προτεινω να βαλεις αρκετα φυτα γρηγορης αναπτυξης για να μπορουν να ανταγωνιστουν την αλγη με καθημερινη προσθηκη CO2.

Εαν δεν τα καταφερεις τοτε η λυση ειναι μια και δηλαδη αδειασμα ξεστησιμο και νερο με χλωρινη τα παντα.

Αυτο βεβαια καταλαβαινω οτι ειναι δυσκολο εως αδυνατο αλλα δυστηχως πιστευω πως εαν δεν την προλαβουμε στην αρχη τοτε τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα!

Και εγω ακομα πειραματιζομε, μια που ειναι η μοναδικη αλγη απο αυτες που εχω συναντισει η οποια ακομα δεν εχω καταφερει να απαλλαγω και πιστευω πως εαν δεν λαβω δραστικα μετρα δεν!!!

Δώσε μερικές πληροφορίες για το ενυδρείο, τι φυτά έχεις μέσα, πόσα λίτρα είναι και πόσα και τι ψάρια;

Αν έχεις πολλά φυτά (που έβαλες πρόσφατα) γρήγορης ανάπτυξης πιθανόν να τα ρουφάνε όλα (και να μην τους φτάνουν κιόλας). Ειδικά αν τα ζωντανά είναι λίγα...

Δυο πραγματα παιζουν.

Ή τα αποροφησαν ολα τα φυτα σου ή εχεις ανοξικες περιοχες. Προσεχε για BGA.

τι ειναι ανοξικες περιοχες??? Rik με εχεις βοηθησει απιστευτα στην καταπολεμιση της bga πριν αρκετο καιρο.... σε ευχαριστω πολυ!!! τωρα οσο για την τριχοειδη αλγη το προβλημα μου πιστευω οτι ειναι το co2 και τα νιτρικα.... ποτε δεν ειχα πανω απο 10... παντα κυμαινονταν απο 5 μεχρι 10.... το προβληαμ που εκανα πρεπει να το δημιουργισα εγω αθελα μου... τις τελευταιες 2 εβδομαδες εριχνα καθημερινα flourish σε δοσολογια που αντιστοιχει για μια ημερα αν υποθεσουμε το 50ml/250lt την εβδομαδα.... και προχθες ειδα το αποτελεσμα που σας προανεφερα.... εννοειτε πως σταματησα το flourish... οσο για τα νιτρικα δεν εχω ιδεα... δεν ξερω κατα ποσο μπορω να υποστιριξω αυτη μου την ετιμηγορια αλλα αν υποθεσουμε οτι τα φυτα θρεφονται με no3 τοτε και η bba θρεφεται απο αυτα αρα μου εξαντλησαν και την ελαχιστη περικτικοτητα που ειχα... αν ειμαι λαθος παρακαλω διορθωστε με.... η αντιμετωπιση που κανω τωρα ειναι υπερδοσολογια με excel.... σκεφτομαι στη συνεχεια μολις τελειωσω τη θεραπεια με υπερδοσολογια να χωρηγησω νιτρικο-καλιο, φοβαμαι ομως για αλγεις....

τι ειναι ανοξικες περιοχες??? Rik με εχεις βοηθησει απιστευτα στην καταπολεμιση της bga πριν αρκετο καιρο.... σε ευχαριστω πολυ!!! τωρα οσο για την τριχοειδη αλγη το προβλημα μου πιστευω οτι ειναι το co2 και τα νιτρικα.... ποτε δεν ειχα πανω απο 10... παντα κυμαινονταν απο 5 μεχρι 10.... το προβληαμ που εκανα πρεπει να το δημιουργισα εγω αθελα μου... τις τελευταιες 2 εβδομαδες εριχνα καθημερινα flourish σε δοσολογια που αντιστοιχει για μια ημερα αν υποθεσουμε το 50ml/250lt την εβδομαδα.... και προχθες ειδα το αποτελεσμα που σας προανεφερα.... εννοειτε πως σταματησα το flourish... οσο για τα νιτρικα δεν εχω ιδεα... δεν ξερω κατα ποσο μπορω να υποστιριξω αυτη μου την ετιμηγορια αλλα αν υποθεσουμε οτι τα φυτα θρεφονται με no3 τοτε και η bba θρεφεται απο αυτα αρα μου εξαντλησαν και την ελαχιστη περικτικοτητα που ειχα... αν ειμαι λαθος παρακαλω διορθωστε με.... η αντιμετωπιση που κανω τωρα ειναι υπερδοσολογια με excel.... σκεφτομαι στη συνεχεια μολις τελειωσω τη θεραπεια με υπερδοσολογια να χωρηγησω νιτρικο-καλιο, φοβαμαι ομως για αλγεις....

αυτη ειναι μια προσφατη φωτογραφια.... οι αλλαγες που υπαρχουν ειναι οτι εχω 2 σκαλαρια και ενα κορυντορακι παραπανω.... ειναι 100λτ με φιλτρο eheim2215!

επισης πρεπει να εχω ελλειψη καλιου διοτι τα φυτα μου εχουν παρει την κατω βολτα και τα φυλλα την ανουμπιας μου κιτρινιζουν και βγαζουν τριπιτσες....

ελπιζω να σας βοηθησα με το πως να με βοηθησετε....

Καλημερα φιλε kalmichalis!

Το διαλυμένο στο νερό οξυγόνο μειώνεται σε περιοχές κοντά στον πυθμένα (ανοξικες περιοχες) όπου καταλήγουν μεγάλες ποσότητες νεκρής υλης και υδρόβιας βλάστησης και αποσυντίθενται από τα αερόβια βακτήρια, τα οποία χρησιμοποιούν το διαλυμένο οξυγόνο.

Όταν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου ο αριθμός των ειδών που κανουν χρηση οξυγονου μειώνεται, αλλά αυξάνονται οι ανθεκτικοί σε αυτές τις συνθήκες οργανισμοί δηλαδη οι αναεροβιοι οργανισμοι οι οποιοι περνουν το μοριο του οξυγονου απο τα ΝΟ3 για να μπορεσουν να λειτουργησουν και το Ν αζωτο φευγει στην ατμοσφαιρα. Ετσι εχουμε μειωση του ΝΟ3 με αποτελεσμα τα φυτα να πεινανε και να περνουν το πανω χερι οι αλγης που μπορουν να επιβιωσουν με λιγοτερα θρεπτικα λογο του οτι ειναι ποιο απλη οργανισμοι. Η κατάσταση αυτή μπορεί να παρατηρηθεί σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ενυδρειου και δεν είναι οριστική. Όταν οι συνθήκες με την πάροδο του χρόνου ξαναγίνουν "κανονικές" οι αλλαγές εξαφανίζονται.

Τωρα στην περιπτωση σου θελω να πιστευω πως ο λογος ειναι οτι τα φυτα λαμβανουν ποιο γρηγορα τα θρεπτικα και ΝΟ3 σε σχεση με την παραγωγη αποβλυτων για αυτο και εχεις πολυ λιγα νιτρικα.

Καλα κανεις και ριχνεις καθημερινα γενικο λιπασμα και οχι καθε εβδομαδα αλλα ελατωσε την ποσοτητα γιατι το δικο σου ενυδρειο δεν θεωριτε πυκνοφυτεμενο.

Οσο αφορα τα νιτρικα μπορεις να παρεις ενα σκευασμα οπως το nitrogen Seacheam ή nitro easy life ετσι ωστε να κρατας τα ΝΟ3 κοντα στα 20 με 30 ή KNO3 Νιτρικό Κάλιο (Potassium Nitrate) (Γιά έλειψη NO3)

Σε 500ml νερού διαλύουμε 82gr KNO3. Κάθε ml αυτού του διαλύματος προσθέτει 1ppm νιτρικά (nitrate) γιά κάθε 100lt νερού του ενυδρείου.

Απο την αλλη μπορεις να κανεις αλλαγες ανα δεκαημερο για να κρατησεις περισσοτερα νιτρικα αλλα μην καταργησεις τις αλλαγες γιατι οπως και να εχει συγκεντρωνονται τοξινες και παθογωνοι οργανισμοι που καλο ειναι να αποβαλωνται για το καλο των ψαριων.

[Το διαλυμένο στο νερό οξυγόνο μειώνεται σε περιοχές κοντά στον πυθμένα (ανοξικες περιοχες) όπου καταλήγουν μεγάλες ποσότητες νεκρής υλης και υδρόβιας βλάστησης και αποσυντίθενται από τα αερόβια βακτήρια, τα οποία χρησιμοποιούν το διαλυμένο οξυγόνο.]

παραπανω που ειπες δεν καταλαβα και πολλα....να πω την αληθεια....δηλαδη αν βαλω αεραντλια λινω το προβλημα???

τωρα οσον αφορα το προβλημα... η αλγη πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω γιατι δημιουργηθικε....

απο υψηλη κυκλοφορια νερου? ελλειψη co2?χαμηλα νιτρικα? .... το θεμα ειναι οτι στο πρωτο δε το νομιζω οτι ειναι υπερβολικη... για το co2 δεν μπορω να κανω κατι απο τη στιγμη που δε θελω να βαλω... ξεκιναμε με το να αντιμετωπισω το προβλημα των no3 και χρηση diy λιπασματος ΝΙΤΡΙΚΟΥ ΚΑΛΙΟΥ!! αν ανεβασω τα νιτρικα και ριξω και καλιο θα δω βελτίωση??????

Τι φωτισμο εχεις?

kαι ποτε εκανες αλλαγη της λαμπες σου παιζει μεγαλο ρολο.

Τις λάμπες μου τις έκανα αλλαγη πριν κανένα μήνα περίπου λίγο παραπάνω που ειχ ανΤιμετωπισει bga. Έχω 2 τ8 18w 4500k και daylight

[Το διαλυμένο στο νερό οξυγόνο μειώνεται σε περιοχές κοντά στον πυθμένα (ανοξικες περιοχες) όπου καταλήγουν μεγάλες ποσότητες νεκρής υλης και υδρόβιας βλάστησης και αποσυντίθενται από τα αερόβια βακτήρια, τα οποία χρησιμοποιούν το διαλυμένο οξυγόνο.]

παραπανω που ειπες δεν καταλαβα και πολλα....να πω την αληθεια....δηλαδη αν βαλω αεραντλια λινω το προβλημα???

τωρα οσον αφορα το προβλημα... η αλγη πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω γιατι δημιουργηθικε....

απο υψηλη κυκλοφορια νερου? ελλειψη co2?χαμηλα νιτρικα? .... το θεμα ειναι οτι στο πρωτο δε το νομιζω οτι ειναι υπερβολικη... για το co2 δεν μπορω να κανω κατι απο τη στιγμη που δε θελω να βαλω... ξεκιναμε με το να αντιμετωπισω το προβλημα των no3 και χρηση diy λιπασματος ΝΙΤΡΙΚΟΥ ΚΑΛΙΟΥ!! αν ανεβασω τα νιτρικα και ριξω και καλιο θα δω βελτίωση??????

Η αλγη δημηουργηθηκε γιατι πιθανοτατα καποιο απο τα φυτα που εβαλες ειχαν ηδη την τριχωηδη και ας μην την εβλεπες με γυμνο ματι. Λογικα δεν εχεις προβλημα οξυγονου, και τα νιτρικα σου ειναι χαμηλα γιατι απο την μια δεν εχεις πολλα αποβλητα και απο την αλλη λογο του οτι τα φυτα σου φωτοσυνθετουν γρηγορα και αποροφουν ολα τα νο3. Απο την στιγμη που κανει χρηση οργανικου ανθρακα δεν ειναι απαραιτητο το co2 και εφοσων εχεις αναταραξη δεν χρειαζεται η αεραντλια. Εαν πας στην λυση του KNO3 δεν χρειαζεται να προσθεσεις επιπλεων καλιο μια που η χημικη ενωση ηδη το διαθετη.

τα καταλαβα ολα.... το θεμα ειναι το εξης τωρα μου ειπες οτι πιθανον να εβαλα καποιο φυτο και να κολλησε τα αλλα ομως ξερω οτι δημιουργειτε απο κακη ποιοτητα νερου.... υπαρχει κατι αλλο το οποιο την εξουδετερωνει τελειως??? ωστε να μην υπαρχει στο μελλον???

τα καταλαβα ολα.... το θεμα ειναι το εξης τωρα μου ειπες οτι πιθανον να εβαλα καποιο φυτο και να κολλησε τα αλλα ομως ξερω οτι δημιουργειτε απο κακη ποιοτητα νερου.... υπαρχει κατι αλλο το οποιο την εξουδετερωνει τελειως??? ωστε να μην υπαρχει στο μελλον???

Γενικη με χλωρινη! :buttrock:

Ασε μην μπλεξης τωρα με ξεστησιμο, πλυσιμο κλπ. Τα σπορια βρισκονται παντου.

Βγαλε οση μπορεις, εαν εχει βγει πανω σε διακοσμητικα βγαλτα και πλυντα με νερο και χλωρινη αναλογια 20:1, το ιδιο μπορεις να κανεις για τα φυτα σου αλλα μην τα κανεις μπανιο πανω απο λεπτο, και εννοειτε οχι τις ριζες και αφαιρεσαι τα προσβεβλημενα φυλλα!

Απο εκει και περα κανε και καποιες αλλαγες νερου.

Συγνωμη, αλλα μηπως θα μπορουσες να βαλεις καποια φωτο πριν κανεις οτιδοιποτε!

θα βαλω το συντομοτερο φωτο....θα ακολουθησω τη διαδικασια με το excel μεχρι την παρασκευη και σημερα εβαλα λιγο οξυζενε πανω στα φυτα που την εχουν και αρχισαν να αφριζουν και να ανεβαινουν στην επιφανεια(με κλειστο το φιλτρο για κανενα 30λεπτο το αφησα για λιγες ωρες και εκανα μια μεγαλη αλλαγη νερου).... δεν υπαρχει τροπος να σκοτωθουν τα σπορακια του οπως πχ με το bga με την ερυθρομικινη??

Βαλε μερικα sae και θα δεις.Σκουπα. :buttrock:

Με το excel δε νομιζω να κανεις δουλεια.Σιγουρα ενα ολοκληρωμενο σετ co2 θα σε βοηθουσε και στο μελλον με αυτη την αλγη.

Δοκιμασε με τα sae.

ειχα βαλει αλλα μου ετρωγε την xmas moss που εχω... κι ετσι το εβγαλα...

παραθετω και μερικες φωτο ελπιζω να φαινονται...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...