Jump to content

Κατευθείαν στο ασιατικό

Centauros

Recommended Posts

Ετοιμάζομαι να στήσω το πρώτο μου ενυδρείο! Μετά από πολύ διάβασμα έχω αποφασίσει ότι θέλω να φιλοξενήσω έναν βιότοπο με ασιατικούς οργανισμούς. Εχω παραγγείλει το βασικό εξοπλισμό (τα περιμένω από μέρα σε μέρα) και έχω κάνει μια επιλογή οργανισμών. Επειδή όμως είμαι αρχάριος, θέλω να περάσω από την κριτική των πιο έμπειρων μελών και γι' αυτό παρουσιάζω αυτό που έχω σκεφτει.

Γενική κατηγορία ενυδρείου

Ασία - Ωκεανία

Γενικές Πληροφορίες

Διαστάσεις Ενυδρείου: (60x35x40)

Συνολικά Λίτρα: 79 (καθαρά)

Sump (λίτρα):

Οργανισμοί

Φυτά: Hygrophila polysperma, Ludwigia repens 'Rubin', Microsorum pteropus, Eleocharis parvula, Cryptocoryne wendtii “tropica”, Taxiphyllum barbieri

Ψάρια: μάλλον ένα κοπάδι Puntius titteya και ένα Danio margaritatus.

Άλλα είδη:

Διακοσμητικά υλικά

Φόντο: μαύρο χαρτόνι

Πέτρες: κροκαλες γρανιτη

Ξύλα: από γυαλό (μήκους 20cm) δεν το έχω βρει ακόμα

Άλλα διακοσμητικά :

Υπόστρωμα:seachem flourite

Βυθός:

Φωτισμός

Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 1 SUN-GLO 15 watt + 1 Sylvania Grolux 15W (Τ8)

Διάρκεια φωτισμού: 8-10ώρες

Υποστήριξη οργανισμών

Φίλτρανση: Eheim biopower 160 (2411)

Θέρμανση/ Ψύξη: Jager 75watt/οχι

Λίπανση: όχι

Παροχή CO2: όχι

Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:

Διατροφή:

Παράμετροι

pH:

Γενική σκληρότητα (GH): 18 d (βρύση)

Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):

Αμμωνία (ΝΗ3):

Νιτρώδη (ΝΟ2):

Νιτρικά (ΝΟ3):

Φωσφορικά (PΟ4):

Μέση Θερμοκρασία (°C):26-27

Συντήρηση

Αλλαγές νερού:

Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: σε βαρέλι προσθήκη τυρφης και Seachem Prime.

Άλλες ρουτίνες συντήρησης:

Φωτογραφίες:

Αυτό είναι το σχέδιο μου:

post-14355-1316738917_thumb.jpg

Τα φυτά που εμφανίζονται στο σχέδιο είναι:

1. Hygrophila polysperma,

2. Ludwigia repens 'Rubin',

3. Microsorum pteropus,

4. Eleocharis parvula,

5. Cryptocoryne wendtii “tropica”,

6. Taxiphyllum barbieri

Οπως καταλαβαίνετε θέλω να έχω πολλά φυτά στο ενυδρείο μου και ένα ή δύο κοπάδια ψαριών. Μου αρέσει επίσης το εφέ της κιτρινίλας στο νερο, γι' αυτό θα βάζω τύρφη. Αυτό νομίζω ταιριάζει σε έναν ασιατικό βιότοπο ενώ επιπλέον θα πέφτει η σκληρότητα. Επίσης, σε αυτή τη φάση είμαι μάλλον κατά των πολλών μηχανημάτων για υποστήρξη και λέω να αποφύγω προσθήκη co2 και αντίστροφη όσμωση. Γι' αυτό και διάλεξα οργανισμούς που είναι από όσο ξέρω ανθεκτικοί σε μεγάλο εύρος παραμέτρων. Το στρώσιμο του ενυδρείου θα το κάνω χωρίς βακτήρια. Τα φυτά θα μπουν από την αρχή.

Μερικά πράγματα που δεν έχω αποφασίσει ακόμα είναι:

1. Κάτοικοι βυθού (γαρίδες, ...

2. Ποσα φυτά να αγοράσω. Βασικά να αγοράσω ένα από κάθε είδος και μετά να χρησιμοποιώ τα κλαδέματα για εμπλουτισμό; Για το Cryptocoryne wendtii και το Microsorum pteropus αυτό θα αργήσει πολύ όμως. Είναι πολλά τα λεφτά πάνως.

3. Διατροφή ψαριών (έχουμε καιρό γι' αυτό)

4. Πόσα λίτρα θα είναι το δεύτερο ενυδρείο :buttrock:

Περιμένω τις συμβουλές σας.

Καλώς σας βρήκα!

Έγινε επεξεργασία - theodor72

Ετοιμάζομαι να στήσω το πρώτο μου ενυδρείο! Μετά από πολύ διάβασμα έχω αποφασίσει ότι θέλω να φιλοξενήσω έναν βιότοπο με ασιατικούς οργανισμούς. Εχω παραγγείλει το βασικό εξοπλισμό (τα περιμένω από μέρα σε μέρα) και έχω κάνει μια επιλογή οργανισμών. Επειδή όμως είμαι αρχάριος, θέλω να περάσω από την κριτική των πιο έμπειρων μελών και γι' αυτό παρουσιάζω αυτό που έχω σκεφτει.

Ασία - Ωκεανία

Γενικές Πληροφορίες

Διαστάσεις Ενυδρείου: (60x35x40)

Sump (λίτρα):

Οργανισμοί

Φυτά: Hygrophila polysperma, Ludwigia repens 'Rubin', Microsorum pteropus, Eleocharis parvula, Cryptocoryne wendtii “tropica”, Taxiphyllum barbieri

Ψάρια: μάλλον ένα κοπάδι Taxiphyllum barbieri και ένα Danio margaritatus

Άλλα είδη:

Διακοσμητικά υλικά

Πέτρες: κροκαλες γρανιτη

Ξύλα: από γυαλό (μήκους 20cm) δεν το έχω βρει ακόμα

Άλλα διακοσμητικά :

Υπόστρωμα:seachem flourite

Βυθός:

Φωτισμός

Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 1 SUN-GLO 15 watt + 1 Sylvania Grolux 15W (Τ8)

Διάρκεια φωτισμού: 8-10ώρες

Υποστήριξη οργανισμών

Λίπανση: όχι

Παροχή CO2: όχι

Διατροφή:

Παράμετροι

pH:

Γενική σκληρότητα (GH): 18 d (βρύση)

Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):

Αμμωνία (ΝΗ3):

Νιτρώδη (ΝΟ2):

Νιτρικά (ΝΟ3):

Φωσφορικά (PΟ4):

Μέση Θερμοκρασία (°C):26-27

Συντήρηση

Αλλαγές νερού:

Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: σε βαρέλι προσθήκη τυρφης και Seachem Prime.

Φωτογραφίες:

Αυτό είναι το σχέδιο μου:

post-14355-1316738917_thumb.jpg

Τα φυτά που εμφανίζονται στο σχέδιο είναι:

1. Hygrophila polysperma,

2. Ludwigia repens 'Rubin',

3. Microsorum pteropus,

4. Eleocharis parvula,

5. Cryptocoryne wendtii “tropica”,

6. Taxiphyllum barbieri

Οπως καταλαβαίνετε θέλω να έχω πολλά φυτά στο ενυδρείο μου και ένα ή δύο κοπάδια ψαριών. Μου αρέσει επίσης το εφέ της κιτρινίλας στο νερο, γι' αυτό θα βάζω τύρφη. Αυτό νομίζω ταιριάζει σε έναν ασιατικό βιότοπο ενώ επιπλέον θα πέφτει η σκληρότητα. Επίσης, σε αυτή τη φάση είμαι μάλλον κατά των πολλών μηχανημάτων για υποστήρξη και λέω να αποφύγω προσθήκη co2 και αντίστροφη όσμωση. Γι' αυτό και διάλεξα οργανισμούς που είναι από όσο ξέρω ανθεκτικοί σε μεγάλο εύρος παραμέτρων. Το στρώσιμο του ενυδρείου θα το κάνω χωρίς βακτήρια. Τα φυτά θα μπουν από την αρχή.

Μερικά πράγματα που δεν έχω αποφασίσει ακόμα είναι:

1. Κάτοικοι βυθού (γαρίδες, ...

2. Ποσα φυτά να αγοράσω. Βασικά να αγοράσω ένα από κάθε είδος και μετά να χρησιμοποιώ τα κλαδέματα για εμπλουτισμό; Για το Cryptocoryne wendtii και το Microsorum pteropus αυτό θα αργήσει πολύ όμως. Είναι πολλά τα λεφτά πάνως.

3. Διατροφή ψαριών (έχουμε καιρό γι' αυτό)

4. Πόσα λίτρα θα είναι το δεύτερο ενυδρείο :buttrock:

Περιμένω τις συμβουλές σας.

Καλώς σας βρήκα!

Καλως ηρθες!

Αυτο που γραφεις στα ψαρια δεν ειναι ψαρια αλλα ειναι το φυτο μοςς.Το μικροσορουμ δεν φυτευεται αλλα δενεται πανω σε ξυλο η πετρα.Το δευτερο ενυδρειο που ρωτας ποσα λιτρα να ειναι τι ειναι?Με ποιο τροπο θα στρωσεις το ενυδρειο σου?

Συγγνώμη για το λάθος copy/paste στα ψάρια. Το σωστό είναι:

Ένα κοπάδι Puntius titteya και ένα Danio margaritatus.

Το στρώσιμο θα το αφήσω να γίνει με το σάπισμα των φυτών και προσθήκη τροφής μέσα σε δυχτάκι πχ μια μικρή κατεψυγμένη γαρίδα (αλμυρού, θα έχει πρόβλημα; ).

Το δεύτερο ενυδρείο υπάρχει μόνο σα σκέψη αυτή τη στιγμή. Τώρα προέχει το πρώτο!

Έγινε επεξεργασία - Centauros

Συγγνώμη για το λάθος copy/paste στα ψάρια. Το σωστό είναι:

Ένα κοπάδι Puntius titteya και ένα Danio margaritatus.

Το στρώσιμο θα το αφήσω να γίνει με το σάπισμα των φυτών και προσθήκη τροφής μέσα σε δυχτάκι πχ μια μικρή κατεψυγμένη γαρίδα (αλμυρού, θα έχει πρόβλημα; ).

Το δεύτερο ενυδρείο υπάρχει μόνο σα σκέψη αυτή τη στιγμή. Τώρα προέχει το πρώτο!

Τα ψαρια ειναι σωστα που εχεις διαλεξει αν και τα cpd ειναι πολυ ντροπαλα ψαρια και μπορει να μη τα βλεπεις και πολυ..

Τωρα για το στρωσιμο για ποιο λογο να το κανεις ετσι?Πιστευεις οτι θα πετυχει καλητερα απο τα ζωντανα βακτηρια σε υγρο?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Το στρώσιμο θα το κάνω έτσι για δύο λόγους, ο πρώτος ιδεολογικός, όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση με ζουμιά και μηχανήματα και ο δεύτερος οικονομικός, γιατί να πληρώσω για κάτι που μπορεί να γίνει δωρεάν; Δεν βιάζομαι άλλωστε.

Για τα φυτά τι λέτε; Να αγοράσω πολλές ρίζες από κάθε είδος ή με μια θα μπορέσω να το εμπλουτίσω σχετικά γρήγορα (τα γρήγορης ανάπτυξης τουλάχιστον, όπως Hygrophila polysperma, Ludwigia repens 'Rubin', Eleocharis parvula).

Το μικροσορουμ δεν φυτευεται αλλα δενεται πανω σε ξυλο η πετρα

Άρα εκεί που είναι το μικροσορουμ (3 στο σχέδιο) πρέπει να γίνει ένα βουναλάκι με πέτρες. Μου αρέσει περισσότερο έτσι. Ευχαριστώ!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Το στρώσιμο θα το κάνω έτσι για δύο λόγους, ο πρώτος ιδεολογικός, όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση με ζουμιά και μηχανήματα και ο δεύτερος οικονομικός, γιατί να πληρώσω για κάτι που μπορεί να γίνει δωρεάν; Δεν βιάζομαι άλλωστε.

Για τα φυτά τι λέτε; Να αγοράσω πολλές ρίζες από κάθε είδος ή με μια θα μπορέσω να το εμπλουτίσω σχετικά γρήγορα (τα γρήγορης ανάπτυξης τουλάχιστον, όπως Hygrophila polysperma, Ludwigia repens 'Rubin', Eleocharis parvula).

Άρα εκεί που είναι το μικροσορουμ (3 στο σχέδιο) πρέπει να γίνει ένα βουναλάκι με πέτρες. Μου αρέσει περισσότερο έτσι. Ευχαριστώ!

Συμφωνω με την ιδεολογια σου αλλα αυτο ειναι καλο ζουμι που θα σου χρειαστει και μετα.Επειτα δεν νομιζω οτι θα καταφερεις να ανεβασεις τοσο πολυ την αμμωνια με τα χαλασμενα φυλλα και δεν ξερω αν κανουν και οι γαριδες που λες.Οπωτε με τα υγρα βακτηρια και με λιγο ψαροτροφη μερα παρα μερα θα εχεις το αποτελεσμα που θες.Τωρα για τα φυτα παρε απο ενα γλαστρακι,εχει μεσα αρκετες ριζουλες,και οταν κλαδευεις φυτευε το κλαδεμα διπλα,ετσι θα μπορεσεις να τα πολλαπλασιασεις τζαμπα :buttrock:

Ευχαριστώ. Βακτήρια σε κάψουλες όμως δεν είναι καλύτερα; Θέλω να πώ, αν ανοιχτεί το μπουκάλι με το υγρό δεν θα ψοφήσουν μετά από λίγο τα βακτήρια μέσα;

Για τα φυτά έτσι θα κάνω. Cryptocoryne και Microsorum όμως θα πρέπει να πάρω εξαρχής αρκετά όμως, ε;

Ευχαριστώ. Βακτήρια σε κάψουλες όμως δεν είναι καλύτερα; Θέλω να πώ, αν ανοιχτεί το μπουκάλι με το υγρό δεν θα ψοφήσουν μετά από λίγο τα βακτήρια μέσα;

Για τα φυτά έτσι θα κάνω. Cryptocoryne και Microsorum όμως θα πρέπει να πάρω εξαρχής αρκετά όμως, ε;

Τα βακτηρια στο μπουκαλακι κρατανε πολυ καιρο,δεν χαλανε.Ειναι μεσα σε υγρο και παραμενουν σε 'υπνωση',μολις τα ριξεις στο ενυδρειο σου ξυπνουν.

Το γλαστρακι που θα παρεις εχει μεσα 3-4 ριζουλες,μπορεις η να τα βαλεις ολα μαζι η να το χωρισεις σε 2 ομαδουλες απο 2 ριζες η καθε μια.Αν δεν σου φτανουν παρε 2 γλαστρακια.Οι κρυπτοκορινες αν δεν κανω λαθος θα σου βγαλουν και δρομεις και θα βγουν και πιο διπλα,τουλαχιστον οι δικες μου πεταξαν φυλλα και πιο διπλα απο τις αλλες

• 3 weeks later...

Το ενυδρείο τρέχει εδώ και 6 μέρες. Στις 2 πρώτες είχα βάλει άνθρακα, μετά τον έβγαλα. Επίσης, έκανα την πατέντα με τη μαγιά για παραγωγη CO2 (πανεύκολο, σε μιση ώρα είχα φυσαλίδες). Το σωληνάκι το έχω βάλει στην έξοδο του φίλτρου όπου υπάρχει υποδοχή για παραγωγή φυσαλίδων. Οι φυσαλίδες που βγαινουν είναι μικροσκοπικές και κυκλοφορούν στην επιφάνεια για πολύ ώρα. Με βαση το ph και το kh που μετράω και σύμφωνα με τον τύπο, η συγκέντρωση CO2 είναι 20~25ppm. Τα φυτα δείχνουν υγειη και αναπτύσσονται γρήγορα εκτός από τις κρυπτοκορινες και το moss που είναι και αναμενόμενο. Οι κρυπτοκορινες βγάζουν κάτι μικρουλικα φυλλαρακια, ελπίζω να ανακάμψουν. Λιπασματα δεν προσθέτω. Επισης, δεν έχω βάλει βακτήρια για στρώσιμο για να έχουν τα φυτα άφθονο άζωτο, τουλάχιστον τώρα που είναι αρχή. Το στρώσιμο γίνεται με προσθήκη γαρίδας, καθαρισμένης και βρασμένης.

Ξανα γράφω την παρουσιάση καθώς έχουν αλλάξει κάποια πράγματα σε σχέση με τα αρχικά που σχεδίαζα.

Ασία - Ωκεανία

Γενικές Πληροφορίες

Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 60x35x40

Sump (λίτρα):

Οργανισμοί

Φυτά: Hygrophila polysperma, Rotala rotundifolia, Microsorum pteropus, Vallisneria Spiralis,

Cryptocoryne wendtii “tropica”, Cryptocoryne wendtii “green”, Cryptocoryne wendtii “brown”, Cryptocoryne balansae, Cryptocoryne legroi, Taxiphyllum barbieri

Ψάρια: οχι ακόμη (υπο σκέψη Puntius titteya και Danio margaritatus.)

Άλλα είδη:

Διακοσμητικά υλικά

Πέτρες: από παραλία και ρεματιά

Ξύλα: μοπανι (βρασιμο και παραμονη σε κουβα με νερο για 3 μέρες)

Άλλα διακοσμητικά : πλατανόφυλλα (αποστειρώθηκαν πριν μπουν μεσα)

Υπόστρωμα: 7 κιλά Flourite Dark και 5 κιλά χαλαζιακή άμμος

Βυθός:

Φωτισμός

Διάρκεια φωτισμού: 11 ώρες

Υποστήριξη οργανισμών

Λίπανση: οχι

Παροχή CO2: ναι (με μαγιά σε μπουκάλι)

Διατροφή:

Παράμετροι

pH: 7.2

Γενική σκληρότητα (GH): 16

Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 9

Αμμωνία (ΝΗ3): 0.5ppm

Νιτρώδη (ΝΟ2): 1.0ppm

Νιτρικά (ΝΟ3): 0.25 ppm

Φωσφορικά (PΟ4):

Μέση Θερμοκρασία (°C): 26

Συντήρηση

Αλλαγές νερού: καμία μέχρι να στρωσει

Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: σε βαρέλι με αντιχλώριο (seachem prime)

Φωτογραφίες:

post-14355-1318534786_thumb.jpg post-14355-1318534741_thumb.jpg post-14355-1318534765_thumb.jpg post-14355-1318534807_thumb.jpg

Ελπίζω σύντομα να γίνουμε ζούγκλα.

Καλως ηρθες στον ομορφο κοσμο του φυτεμενου, πατριωτη! :P

Ευχαριστώ! Πραγματικά είναι υπέροχος ο κόσμος του ενυδρείου. Την πρώτη μέρα που το έστησα, το κοιτούσα με τις ώρες, δεν μπορουσα να κάνω τιποτα άλλο, ουτε δουλειά, ούτε τηλεόραση, μιλάμε απίστευτο κόλλημα!

• 1 year later...
  • 2 weeks later...

Τι εξέλιξη έχουμε από το ενυδρείο σου φίλε μου?? (και εννοείται αναμένουμε νέο photo--report..... :D )

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...