Vaggelis78 20 Σεπτεμβρίου 2011 #1 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 Καλησπέρα συνάδελφοι, Επιτέλους περνάω στην "αντίπερα" όχθη Ύστερα από διάβασμα ενός και πλέον χρόνου, ξεκίνησα σιγά σιγά να μαζεύω τον εξοπίσμο για το στήσιμο ενος reef ενυδρείου. Θα παραθέσω τον εξοπλισμό που έχω ήδη και θα ήθελα την βοήθειά σας στην επιλογή του εξοπλισμού που μου λείπει. Γυάλα 60x60x60, όπως τα υπολόγισα, θα βγει καθαρό περίπου στα 150 λίτρα(με βράχους, αραγωνίτη κτλ) Eheim Ecco 300 για το χημικό φιλτράρισμα. Κυκλοφορητές Sen 3000l/h x 3 και βλέπουμε στην πορεία τις ανάγκες. Θερμαντήρας Jagger 250w και 6 ανεμιστήρες πάνω σε Elliwel. R/O 1000l+/d χωρίς DI. Αυτό θα προστεθεί στην συνέχεια. Ένα φωτιστικό 2x24w T5 και 2 φωτιστικά 2x15 T8. Ρεφρακτόμετρο. Ph μόνιτορ με ηλεκτρόδιο Millwaukee. Κάποια υγρά τεστ, όσα λείπουν θα συμπληρωθούν. Αυτόματη αναπλήρωση θα πάρω από WaterWaves σύντομα. Οπότε μας λείπουν: Αραγωνίτης, βράχος, σκίμμερ, αλάτι και λάμπες. Τίποτα δλδ Πόσο αραγων'ιτη θα χρειαστώ στο περίπου για 5-8 εκ βυθού? Βράχο θα ξεκινήσω το κουράρισμα σε 20 κιλά ζωντανό κι ανάλογα με το στήσιμο θα προσθέσω μερικά κιλά ακόμα. Λάμπες? Μπορείτε να προτείνεται κάποιον συνδυασμό? Πόσες κόκκινες, μπλε, κέλβιν κτλ Αλάτι. Έχω χαθεί με τόσες γνώμες στο φόρουμ Αλλα πείτε καμιά γνώμη Και άφησα στο τέλος το σκίμμερ. Sump δεν υπάρχει και το βλέπω απίθανο να υπάρξει και στο μέλλον, λόγο χώρου. Οπότε ή εσωτερικό ή κρεμαστό στην πλάτη του ενυδρείου. Την βοήθειά σας παρακαλώ. Από ζωντανά, θα δούμε στην πορεία. Οχι πολλά πράματα και κυρίως εύκολα. Για να έχουμε μια ιδέα, 5-6 ψαράκια, μερικά σαλιγκαράκια, τα συνεργεία καθαρισμού, μερικά μανιταράκια και γενικότερα εύκολα μαλάκα κορ'αλλια. Έχουμε καιρό γι'αυτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 20 Σεπτεμβρίου 2011 #2 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 ξεκινας πολυ καλα και με αγαπημενη διασταση στον κυβο σου. νομιζω πως ο βραχος που σκεφτεςσαι ισως να ειναι και υπερβολικος. καντο πιο μινιμαλιστικο.,θα δειξει ακομη καλυτερο. για το σκιμερ στανταρ το mce 600 deltec,θα το βρεις μεταχειρα σε αγγελιες... τα 2χ τ8 φωτιστικα τσαμπα θα τα βαλεις.αναβαθμισε το φωτισμο σου ειτε με ακομη ενα διπλο τ5 η αλλιως μπορεις να βαλεις και 1 καμπανα μεταλλου στα 75 η ακομη και 150 βατ. τρωγοντας ανοιγει η ορεξη. για αραγωνιτη ξεκινα με κανα 9κιλο,και βλεπεις αναλογα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aquarius 20 Σεπτεμβρίου 2011 #3 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 (edited) Αν δεν έχεις σκοπό να το τιγκάρεις στα ζωντανά, μπορεί να σου κάνει και το mce 300 αντί για το 600, πάντα σε HOB (Hang-On-Back)... Για τις λάμπες προτίμησε τις Τ5 από τις Τ8 και διάλεξε χαμηλότερα kelvin (π.χ. 10000Κ) αν θέλεις ανάπτυξη στα κοράλλια σου (και όχι μόνο) ή υψηλότερα Kelvin (π.χ. 15000, 17000 ή 20000) αν προτιμάς να έχεις καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα... Για την άμμο που χρειάζεσαι, μπορείς να την υπολογίσεις μόνος σου, πολλαπλασιάζοντας το μήκος (0,60m) επί το πλάτος (0,60m) επί το ύψος της άμμου που επιθυμείς (π.χ., 0,08m) και πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα με το 1000, ώστε να βρείς πόσα κιλά-λίτρα άμμου θα χρειαστείς... Δλδ, για 8 εκατοστά άμμου, πολλαπλασιάζεις 0,6 x 0,6 x 0,08 = 0,0288 x 1000 = ~28,8 kgr άρα θα χρειαστείς περίπου 3 σακιά των 9 κιλών...Προσοχή, γιατί παίζει ρόλο και η κοκκομετρία της άμμου... Έγινε επεξεργασία 20 Σεπτεμβρίου 2011 - aquarius Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 20 Σεπτεμβρίου 2011 #4 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 Tη στιγμή που υπάρχουν δύο ίδιες γνώμες για skimmer (άσχετα από μοντέλο), και συμφωνώ και εγώ για τη μάρκα, πούλησε αν είναι το εξωτερικό φίλτρο που στην ουσία θα σου είναι άχρηστο, αφού τα υλικά χημικού φιλτραρίσματος μπορούν να τοποθετηθούν άνετα μέσα στο skimmer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 20 Σεπτεμβρίου 2011 Author #5 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 Οπότε για αραγωνίτη θα ξεκινήσω με 2 9κιλα και βλέπουμε στην πορεία. Για τα φωτά έλεγα να τα χρησιμοποιήσω μιας και τα έχω, αλλά λογικά θα (ξανα)βρω κάποιο φτηνό Τ5 2x24. Για το σκίμμερ δεν το γνώριζα οτι μπαίνουν και τα χημικά μέσα. Οπότε το Ecco θα συνεχίσει να περιμένει στο ντουλάπι για ώρα ανάγκης. Για το αλάτι δεν μου είπατε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 20 Σεπτεμβρίου 2011 #6 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 Από αλάτι είμαι υπέρ-ευχαριστημένος με το καινούργιο της Red Sea pro reef ή και το "απλό" (βγαίνει σε δυο εκδόσεις) Οι τιμές που δίνει στα ιχνοστοιχεία είναι καταπληκτικές και διαλύεται πολύ εύκολα. Άλλες επιλογές... το Tropic marin reef pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 22 Σεπτεμβρίου 2011 Author #7 Share 22 Σεπτεμβρίου 2011 Για το Turboflotor Blue 1000 τι γνώμη έχετε? Το δίνουν για 500l, είναι κρεμαστό και με συμπαθητικές διαστάσεις. Για θόρυβο, εύκολη ρύθμιση κτλ Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 22 Σεπτεμβρίου 2011 #8 Share 22 Σεπτεμβρίου 2011 mc600 δαγκωτο φιλε μου.για τον σκοπο που το θελεις και τα λιτρα σου ειναι οτι καλυτερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 22 Σεπτεμβρίου 2011 Author #9 Share 22 Σεπτεμβρίου 2011 (edited) Βγαίνει πολύ ακριβό ρε γ****ο το MC και δεν θέλω να το πάρω μεταχειρισμένο. Το Aquamedic, έχει καλή τιμή κι αν δεν έχει τίποτα θέματα με θορύβους, περίεργη ρύθμιση κτλ είναι μια τίμια πρόταση, νομίζω. Εκτός κι αν δοκιμασμένα, δεν αντέχει 160-180 λίτρα νερού. Έγινε επεξεργασία 22 Σεπτεμβρίου 2011 - FotisGt Link to comment Share on other sites More sharing options...
marnieros 22 Σεπτεμβρίου 2011 #10 Share 22 Σεπτεμβρίου 2011 μπορεις να κανεις οικονομια με νεκρο βραχο και αραγωνιτη ουτο σι αλλος σε 6 μηνες θα σπαρταραει απο ζωη. (απο οσω εχω διαβασει) παντως μην λυπηθεις τα λευτα του σκιμμερ Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 22 Σεπτεμβρίου 2011 #11 Share 22 Σεπτεμβρίου 2011 Βγαίνει πολύ ακριβό ρε γ****ο το MC και δεν θέλω να το πάρω μεταχειρισμένο. γιατι,τι φοβασαι..? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 22 Σεπτεμβρίου 2011 Author #12 Share 22 Σεπτεμβρίου 2011 μπορεις να κανεις οικονομια με νεκρο βραχο και αραγωνιτη ουτο σι αλλος σε 6 μηνες θα σπαρταραει απο ζωη. (απο οσω εχω διαβασει) παντως μην λυπηθεις τα λευτα του σκιμμερ Σίγουρα αν είναι να κόψω από κάπου, δεν θα κόψω από το σκίμμερ αλλά.... γιατι,τι φοβασαι..? Γιατί έπαθα μέσα σε 6 μήνες μια φοβερή πλάκα με 2 φίλτρα της Eheim. Στην μια περίπτωση ανέλαβε το κόστος γνωστό ενυδρειακό μαγαζί με βήμα στο φόρουμ και στην δεύτερη περίπτωση ακόμα δεν έχω βρει άκρη. Εννοείται πως ήταν και τα δυο εντός εγγύησης και με τις αποδείξεις κτλ Οπότε όποιος έχει καεί από το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι Ειδικά σε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimmy996 22 Σεπτεμβρίου 2011 #13 Share 22 Σεπτεμβρίου 2011 Δεν νομιζω οτι εχεις να φοβηθεις κατι , απλα καλο τσεκαρισμα μηπως εχει σπασει καπου και τσεκαρισμα η αντλιουλα του , δεν εχει τιποτα αλλο να φοβηθεις, η θα δουλευει η οχι,το τσεκαρεις κ τελος... go for it!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 23 Σεπτεμβρίου 2011 #14 Share 23 Σεπτεμβρίου 2011 deltec mce 600 με κλειστά μάτια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 23 Σεπτεμβρίου 2011 Author #15 Share 23 Σεπτεμβρίου 2011 Ok ok ok, με πείσατε για το σκίμμερ Θα κάνω μια γύρα στα μαγαζιά να δω σε τι τιμές παίζει στην Αθήνα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 23 Σεπτεμβρίου 2011 Author #16 Share 23 Σεπτεμβρίου 2011 Yπάρχουν τέτοια ζωντανά στην Ελληνική αγορά? Για δώστε κανα λινκ να διαβάσουμε Link to comment Share on other sites More sharing options...
gante 23 Σεπτεμβρίου 2011 #17 Share 23 Σεπτεμβρίου 2011 deltec mce 600 με κλειστά μάτια. + 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 1 Οκτωβρίου 2011 Author #18 Share 1 Οκτωβρίου 2011 Καλησπέρα, Για χημικό φιλτράρισμα αυτό την κάνει την δουλειά μας? Κάποια πρόταση για αντιφώσφορο και άνθρακα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 3 Οκτωβρίου 2011 Author #19 Share 3 Οκτωβρίου 2011 Καλημέρα, Τοποθετήθηκε στο ενυδρείο 15 κιλά αραγωνίτης και 16 κιλά ζωντανός βράχος πάνω σε πλαστική βάση. Έγινε ένα αρχικό στήσιμο και μπήκαν σε λειτουργία τα μηχανήματα. Στην κυκλοφορία παίζουν 2 sen 3000l/h, μέχρι να καταλήξω στο τελικό στήσιμο. Το σκιμμάρισμα, μέχρι να βρεθεί το Deltec, ανέλαβε ένα εσωτερικό Tunze 9010. Αλατότητα στο 1025, με αλατι Tropic Marine Bio Actif. Ph 8.2 και θερμοκρασία 27 χωρίς την χρήση θερμαντήρα. Θα περιμένω καμιά 10αρια μέρες και θα κάνω τις πρώτες μετρήσεις κι έχει ο Θεός. Μια "χαζή" ερώτηση. Μήπως το σκ'ιμμερ, βγάζει υπερβολική ζέστη ή είναι ιδέα μου? Μου κάνει εντύπωση η σταθερή (υψηλή) θερμοκρασία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
salamander 3 Οκτωβρίου 2011 #20 Share 3 Οκτωβρίου 2011 Καλημέρα, Τοποθετήθηκε στο ενυδρείο 15 κιλά αραγωνίτης και 16 κιλά ζωντανός βράχος πάνω σε πλαστική βάση. Έγινε ένα αρχικό στήσιμο και μπήκαν σε λειτουργία τα μηχανήματα. Στην κυκλοφορία παίζουν 2 sen 3000l/h, μέχρι να καταλήξω στο τελικό στήσιμο. Το σκιμμάρισμα, μέχρι να βρεθεί το Deltec, ανέλαβε ένα εσωτερικό Tunze 9010. Αλατότητα στο 1025, με αλατι Tropic Marine Bio Actif. Ph 8.2 και θερμοκρασία 27 χωρίς την χρήση θερμαντήρα. Θα περιμένω καμιά 10αρια μέρες και θα κάνω τις πρώτες μετρήσεις κι έχει ο Θεός. Μια "χαζή" ερώτηση. Μήπως το σκ'ιμμερ, βγάζει υπερβολική ζέστη ή είναι ιδέα μου? Μου κάνει εντύπωση η σταθερή (υψηλή) θερμοκρασία. Καλό είναι να υπάρχει θερμαντήρας στο ενυδρείο ακόμα και αν ο χώρος έχει 35 βαθμούς.Τώρα σε 200 λίτρα η συγκεκριμένη αντλία δύσκολα να γίνει έστω και αντιληπτή.Τι θερμοκρασία έχει ο χώρος που είναι το ενυδρείο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 3 Οκτωβρίου 2011 Author #21 Share 3 Οκτωβρίου 2011 Καλό είναι να υπάρχει θερμαντήρας στο ενυδρείο ακόμα και αν ο χώρος έχει 35 βαθμούς.Τώρα σε 200 λίτρα η συγκεκριμένη αντλία δύσκολα να γίνει έστω και αντιληπτή.Τι θερμοκρασία έχει ο χώρος που είναι το ενυδρείο? Υπάρχει θερμαντήρας πάνω σε Elliwel. Αυτη την στιγμή με θερμοκρασία δωματίου 26,6 το ενυδρείο έχει 26. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 3 Οκτωβρίου 2011 #22 Share 3 Οκτωβρίου 2011 Καλή αρχή και απο εμένα.... Φρόντισε να επενδύσεις σε 2 πράγματα Φωτισμό και σκιμμερ,μπορεί στην αρχή να μην καταλάβεις την διάφορα άλλα αυτά τα 2 θα ειναι οι γερές βάσεις που θα εχει για μια καλη συνέχεια του ενυδρείου σου... Το mce600 τελευταίας γενιάς με την καινούργια αντλία απλά θερίζει και δεν θα πετάξεις ούτε ενα euro... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 9 Οκτωβρίου 2011 Author #23 Share 9 Οκτωβρίου 2011 Καλησπέρα σας, ΤΑΝ, σε ευχαριστώ. Οσο για το Deltec είναι στο πλάνο σε βάθος χρόνου να τοποθετηθεί. Νομίζω οτι και με το 9010 είμαι καλυμμένος για την ώρα. Πάμε στο θέμα μας τώρα Κάνω μετρήσεις έτσι για να περάσει η ώρα και 3 μέρες έχω μηδενικά Νο2 και ΝΗ3/4, μην ανιχνεύσιμα Pos και 10 No3. Αλατότητα 1025-1026. Κh, Cu και Μg δεν έχω τα τεστ ακόμα αλλά δεν με επείγουν για την ώρα. Φώσφορος και άνθρακας δεν τρέχουν ακόμα. Άνθρακα έχω πάρει τον "Reef Carbon" της Κent και για φώσφορο περιμένω της Tropic Marine Long Life. Λογικά Τρίτη - Τετάρτη θα τρέξουν. Στο φωτιστικό έγινε μια αναβάθμιση και υπάρχει 6x24 T5 με 3 λευκές 10.000Κ, 2 ΑΤΙ μπλε ακτινικές και μια Fiji purple. Σκέφτομαι από αύριο να ξεκινήσω φωτοπερίοδο με ένα ζεύγος για μια ώρα για 2 μέρες. Στην συνέχεια 2 ώρες το πρώτο ζεύγος και μια ώρα το δεύτερο πάλι για 2 μέρες. Μετά 3 ώρες το πρώτο ζεύγος, 2 ώρες το δεύτερο και μια το τρίτο. Να μείνω εκεί 2-3 μέρες και στην συνέχεια να αρχίσω και πάλι την αύξηση της φωτοπεριόδου μέχρι και την τελική μορφή της. Πάντα όμως να έχω 2 μέρες προσαρμογή πριν την οποιαδήποτε αύξηση. Ψαράκια ή σαλιγκάρια, με βάση τις μετρήσεις, ποτε θα ήταν φρόνιμο να προσθέσω λαμβάνοντας υπόψιν και τον φωτισμό? Και κατι τελευταίο, θα πρέπει να ρίχνω καθόλου τροφή τώρα ή να προσθέσω ζωντανά βακτήρια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lemeshianos 10 Οκτωβρίου 2011 #24 Share 10 Οκτωβρίου 2011 Βγαίνει πολύ ακριβό ρε γ****ο το MC και δεν θέλω να το πάρω μεταχειρισμένο. Το Aquamedic, έχει καλή τιμή κι αν δεν έχει τίποτα θέματα με θορύβους, περίεργη ρύθμιση κτλ είναι μια τίμια πρόταση, νομίζω. Εκτός κι αν δοκιμασμένα, δεν αντέχει 160-180 λίτρα νερού. Έχω το turboflotor που αναφέρεις σε 300 λίτρα μαζί με μια ATS(algae turf scrubber), αλλά με ελάχιστα ψάρια. Αυτή τη στιγμή έχω μόνο ένα Kaudern's Cardinal και τα σχέδια μου για ψάρια είναι να έχω μόνο: ζευγάρι Kaydern's Cardinal ζευγάρι Amphiprion Ocellaris ένα firefish ένα diamond goby Δεν έχω κανένα πρόβλημα με ρύθμιση, θόρυβο αλλά η κατασκευή δεν είναι και ότι καλύτερη. Πρόσφατα έχει σπάσει λίγο στην ένωση της αντλίας με το σκίμμερ και χρειάζεται ένα cable-tie για να μην κάνει διαρροή.(ελάχιστη βέβαια). Για τα λεφτά του το βρίσκω μια χαρά ειδικά για τα δικά σου λίτρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaggelis78 13 Οκτωβρίου 2011 Author #25 Share 13 Οκτωβρίου 2011 Thanks Ξεκίνησα φωτοπερίοδο που θα ολοκληρωθεί σε 25-30 μέρες περίπου, οπότε ψάρι δεν βάζω μέχρι τότε. Μετράω καθημερινά μια βδομάδα τώρα και Νο2, ΝΗ3/4 είναι συνεχώς μηδενικές. Τα Νο3 είναι 10 και φωσφορικά μη ανιχνεύσιμα. Μπορείτε να μου προτείνεται με τι σαλιγκάρια κτλ να ξεκινήσω? Ευχαρισω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος