ore 18 Σεπτεμβρίου 2011 #1 Share 18 Σεπτεμβρίου 2011 Καλησπέρα στην παρέα, Λέγομαι Ορέστης και είμαι νέος μέλος. Έχω μια μικρή λιμνούλα περίπου 700 λίτρων. Για την ιστορία να πω οτι είναι φτιαχμένη απο τσιμέντο (με οπλισμό) και πρόσφατα "φρεσκαρισμένη" με στεγανωτικό (τσιμεντοειδές) και 2 χέρια μονωτικού για δεξαμενές πόσιμου νερού. Ακριβώς απο πάνω υπάρχει και καταρράκτης. Η λίμνη φιλοξενεί 3 κόι και 1 μικρό χρυσόψαρο. Κανένα φυτό δεν έχει μπει ακομα μέσα. Ανόιγω αυτό το θέμα μιας και οι σκέψεις ειναι ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ πολλές - απο το τι φυτά θα μπουν μέσα μέχρι και για εκβάθυνση και επέκταση - ετσι ώστε ο κάθενας να λέει τη γνώμη του ειδικά για θέματα που έχει δοκιμάσει και ξέρει (για να μη φάμε και τα μούτρα μας πολλές φορές ) Επειδή ομολογουμένως πρώτα άρχισα να υλοποιώ και μετά να ψάχνω στο ιντερνετ, όσα έχω κάνει μέχρι τώρα τα έχω κάνει κάπως ανάποδα...πρώτα έβαλα ψάρια, μετά θα βάλω φίλτρο και μετά φυτά. Τι να κάνουμε όμως...όσο ζεις μαθαίνεις. Σύντομα θα ακολουθήσουν και φωτο. Υ.Γ. Το φίλτρο θα κατασκευαστεί μέσα στην εβδομαδα που έρχεται και δεν θα είναι τίποτα άλλο απο βαρελι κρασιου 35 λίτρων το οποίο θα γεμίσει με κεραμικό, βιόσφαιρες και σφουγγάρι. Θα είναι συνδεδεμένο με αντλία 3100 l/h. Φιλικά, Ορέστης Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 18 Σεπτεμβρίου 2011 #2 Share 18 Σεπτεμβρίου 2011 Καλως ορισες Ορεστη!! Πολυ χαιρομαι που θα ασχοληθεις με τις λιμνες Οτι αποριες εχεις, εδω ειμαστε και να μας κρατας ενημερους με πολλες φωτο Μια μικρη παρατηρηση, μην συνδιαζεις κοι με χρυσοψαρα γιατι μπορει να υπαρξει υβριδισμος. Αν θελεις να κρατησεις την λιμνη σου σε αυτα τα λιτρα καλυτερα να τα δωσεις τα κοι γιατι θα μεγαλωσουν και μαλιστα γρηγορα.. Καλη συνεχεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 18 Σεπτεμβρίου 2011 Author #3 Share 18 Σεπτεμβρίου 2011 Πάνο καλησπέρα, Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου οι οποίες είναι καλοδεχούμενες. Σχετικά με τον υβριδισμό δυστυχώς δεν το ήξερα απο την αρχή και την έκανα τη χαζομάρα Το χρυσόψαρο μάλλον θα το δώσω σύντομα. Τώρα όσον αφορά τα λίτρα της λιμνούλας...σίγουρα μέχρι την επόμενη άνοιξη θα έχει μεγαλώσει επομένως τα κόι θα είναι πολύ πιο άνετα εκει μέσα. Αν πάλι δεν γίνει αυτό (άνθρωποι είμαστε και ποτέ δεν ξέρεις) θα φύγουν και τα 3 και στη θέση τους θα βάλω φυτά για να μη βασανίζω κανένα ζωντανο... Αύριο θα προσπαθήσω να ανεβάσω καμιά φωτο για να αρχίσει η κουβέντα Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 18 Σεπτεμβρίου 2011 #4 Share 18 Σεπτεμβρίου 2011 Τελεια!! Αντε αντε περιμενουμε φωτο Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 19 Σεπτεμβρίου 2011 Author #5 Share 19 Σεπτεμβρίου 2011 Και μερικές φωτό για εισαγωγή... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 19 Σεπτεμβρίου 2011 Author #6 Share 19 Σεπτεμβρίου 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 19 Σεπτεμβρίου 2011 Author #7 Share 19 Σεπτεμβρίου 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 19 Σεπτεμβρίου 2011 Author #8 Share 19 Σεπτεμβρίου 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 19 Σεπτεμβρίου 2011 #9 Share 19 Σεπτεμβρίου 2011 ο καταρρακτης ειναι σα τα σπηλαια του δηρου χαχαχα. μου παραφαινεται μικρη η λιμνη για τοσο μεγαλο καταρρακτη θα την ηθελα 5 φορες τοσο για να δενουν ωραια. για την πρασινιλα θα ξερουν να σου πουν οι ειδικοι Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 19 Σεπτεμβρίου 2011 Author #10 Share 19 Σεπτεμβρίου 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 20 Σεπτεμβρίου 2011 #11 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 Ok! Αυτό δεν το περίμενα!! Ο καταρράκτης είναι απίστευτος.... Με κάποια φυτά θα δέσει όλο το εγχείρημα πολύ ωραία Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 20 Σεπτεμβρίου 2011 Author #12 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 ο καταρρακτης ειναι σα τα σπηλαια του δηρου χαχαχα. μου παραφαινεται μικρη η λιμνη για τοσο μεγαλο καταρρακτη θα την ηθελα 5 φορες τοσο για να δενουν ωραια. για την πρασινιλα θα ξερουν να σου πουν οι ειδικοι Όντως η λίμνούλα (μάλλον γούρνα επί του παρόντος για να το πω καλύτερα ) είναι λίγο μικρή αλλά όχι σε σχέση με τον καταρράκτη (οι φωτογραφίες αδικούν λίγο το μέγεθός της) όσο ως προς τα κόι που είναι μέσα. Όπως έχω γράψει και πιο πάνω έχω στα σχέδιά μου να την μεγαλώσω και το νέο της κομμάτι να είναι και βαθύτερο με βάθος περί το 1 μέτρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiazoo 20 Σεπτεμβρίου 2011 #13 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 καλά και εγώ δεν το περίμενα....νέος λέω, κάτι απλό θα έχει...και έβαλες τις φωτογραφίες και πάθαμε πλάκα...πάντως όντως ο καταρράκτης είναι ασύμμετρος με την λίμνη...θέλει μεγάλωμα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
yiazoo 20 Σεπτεμβρίου 2011 #14 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 καλά και εγώ δεν το περίμενα....νέος λέω, κάτι απλό θα έχει...και έβαλες τις φωτογραφίες και πάθαμε πλάκα...πάντως όντως ο καταρράκτης είναι ασύμμετρος με την λίμνη...θέλει μεγάλωμα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 20 Σεπτεμβρίου 2011 Author #15 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 Ok! Αυτό δεν το περίμενα!! Ο καταρράκτης είναι απίστευτος.... Με κάποια φυτά θα δέσει όλο το εγχείρημα πολύ ωραία Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Φυτά σίγουρα χρειάζονται...και για λόγους αισθητικής αλλά και για να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μέσα στη λίμνη απο τα λίγα που έχω διαβάσει. Και εδώ είναι που θέλω την πολύτιμη βοήθειά σας Σε αυτό το link http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=65298 έχω δει κάποια φυτά που κάνουν για χρυσόψαρα και υποθέτω και για κόι. Τα ερωτήματα είναι τα εξής: 1. Ποιά εποχή πρέπει να μπούν τα φυτά μέσα? Τώρα που θα αρχίσει να χειμωνιάζει σιγά σιγά μήπως είναι μάταιο να βάλω φυτά? 2. Ποιά είναι η συμπεριφορά των φυτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα? Για παράδειγμα ξέρω οτι το νούφαρο νεκρώνει και ξανα ξεκινά απο την άνοιξη και μετά. 3. Τι φυτά μπορώ να βάλω μέσα? Το βάθος της λιμνούλας όπως είναι τώρα είναι 35 πόντοι (στάθμη νερού). 4. Πίσω απο τον καταρράκτη (δεν φαίνεται στις φωτό) υπάρχει πάπυρος. Μπορώ να τον βάλω μέσα στη λίμνη? Συγνώμη για την βροχή ερωτήσεων....καταλαβαίνετε τι έχει να ακολουθήσει αργότερα... Είναι πολλά τα θέματα... Φιλικά Ορέστης Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 20 Σεπτεμβρίου 2011 #16 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 (edited) Όσες ερωτήσεις και να κάνεις χαρά μου να στις απαντήσω Έχουμε λοιπόν 1)Καλύτερα να φυτέψεις τα φυτά σου την άνοιξη, για να τους δώσεις έναυσμα να ανθίσουν και να μεγαλώσουν γρήγορα. Αν τα φυτέψεις τώρα, πιθανότατα να μην υπάρξει πρόβλημα, απλά θα πέσουν σε νάρκη μέχρι την άνοιξη. 2) Μερικά θα πέσουν σε νάρκη, άλλα θα σταματήσουν να μεγαλώνουν τόσο γρήγορα. Τα νούφαρα χωριζονται σε τροπικά ( Tropical Water Lilies) και σκληρά δλδ τα κλασσικά νούφαρα (Hardy Water Lilies). Τα πρώτα θα χάσουν το φύλλωμα τους αν η θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά, αλλά στην συνέχεια θα ανθίσουν μόλις η θερμοκρασία ανέβει την άνοιξη. Τα κλασσικά νούφαρα κρατάνε το φύλλωμα τους ακόμα και στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες και είναι πιο ανθεκτικά γενικά. Τα συγκεκριμένα συγχωρούν πολλά, πίστεψέ με 3)Για αυτό το ύψος που έχεις δεν θα σου πρότεινα νούφαρα, για αυτά χρειάζεσαι αρκετό βάθος ~50εκ+ Μπορείς όμως να βάλεις πάπυρο, και διάφορα άλλα όπως Butomus Umbellatus, Iris laevigata, βούρλα, Pontederia cordata, Zantedeschia aethiopica κοινώς Κάλα 4) Ναι μπορείς Ελπίζω να σε κάλυψα Έγινε επεξεργασία 20 Σεπτεμβρίου 2011 - Panos1990 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 20 Σεπτεμβρίου 2011 Author #17 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 Ευχαριστώ πολύ Πάνο Αύριο κιόλας παω να κόψω κανένα κλωνάρι πάπυρο και να το βάλω ανάποδα για 1 εβδομάδα σε ποτήρι με νερό μπας και βγάλει ρίζες (κάπου έχω διαβάσει οτι έτσι πιάνει ο πάπυρος αλλά δεν θυμάμαι που...ισως και εδώ ) Αλήθεια αν πιάσει ρίζα μετά πως τον φυτεύω? Εννοώ σε χώμα και αν σε τι είδους? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 20 Σεπτεμβρίου 2011 #18 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 Ευχαριστώ πολύ Πάνο Αύριο κιόλας παω να κόψω κανένα κλωνάρι πάπυρο και να το βάλω ανάποδα για 1 εβδομάδα σε ποτήρι με νερό μπας και βγάλει ρίζες (κάπου έχω διαβάσει οτι έτσι πιάνει ο πάπυρος αλλά δεν θυμάμαι που...ισως και εδώ ) Αλήθεια αν πιάσει ρίζα μετά πως τον φυτεύω? Εννοώ σε χώμα και αν σε τι είδους? Θα βγάλει και στην λίμνη να το βάλεις ανάποδα το ίδιο θα γίνει. Ο πάπυρος είναι από τα πιο σκληρά φυτά, φυτρώνει παντού! Τον δικό μου τον είχα φυτέψει σε χαλίκι, έπιασε και έγινε θηρίο! Πιστεύω μια γλάστρα με κοκκινόχωμα θα ήταν ότι πρέπει, η μίση μέσα στο νερό, η άλλη μισή έξω Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 20 Σεπτεμβρίου 2011 Author #19 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 Θα βγάλει και στην λίμνη να το βάλεις ανάποδα το ίδιο θα γίνει. Ο πάπυρος είναι από τα πιο σκληρά φυτά, φυτρώνει παντού! Τον δικό μου τον είχα φυτέψει σε χαλίκι, έπιασε και έγινε θηρίο! Πιστεύω μια γλάστρα με κοκκινόχωμα θα ήταν ότι πρέπει, η μίση μέσα στο νερό, η άλλη μισή έξω Θα το δοκιμάσω κατευθείαν στη λίμνη λοιπόν....το κοκκινόχωμα δεν θα βρωμίζει περισσότερο τη λίμνη? ειδικά τώρα που είναι μέσα οι κανίβαλοι τα κόι που σκαλίζουν τα πάντα? αν η γλαστρούλα είναι πλήρως καλυμενη με νερό πειράζει? ...πιστεύω πως θα δείχνει άσχημα η γλάστρα να βγαίνει απο το νερό έτσι στο ξεκάρφωτο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 20 Σεπτεμβρίου 2011 #20 Share 20 Σεπτεμβρίου 2011 Θα το δοκιμάσω κατευθείαν στη λίμνη λοιπόν....το κοκκινόχωμα δεν θα βρωμίζει περισσότερο τη λίμνη? ειδικά τώρα που είναι μέσα οι κανίβαλοι τα κόι που σκαλίζουν τα πάντα? αν η γλαστρούλα είναι πλήρως καλυμενη με νερό πειράζει? ...πιστεύω πως θα δείχνει άσχημα η γλάστρα να βγαίνει απο το νερό έτσι στο ξεκάρφωτο... Η αλήθεια είναι ότι δεν πειράζει αν είναι όλη μέσα, σου λέω για γλάστρα κανονική, με μια μικρή τρύπα στον πάτο, έτσι δεν θα χύνετε το χώμα έξω. Αν θέλεις να μην φύγει από πάνω βάλε μερικά εκατοστά άμμο και βύθισε την σιγά σιγά Έτσι φυτεύω τα νούφαρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 24 Σεπτεμβρίου 2011 Author #21 Share 24 Σεπτεμβρίου 2011 Ευχαριστώ πολύ Πάνο Αύριο κιόλας παω να κόψω κανένα κλωνάρι πάπυρο και να το βάλω ανάποδα για 1 εβδομάδα σε ποτήρι με νερό μπας και βγάλει ρίζες (κάπου έχω διαβάσει οτι έτσι πιάνει ο πάπυρος αλλά δεν θυμάμαι που...ισως και εδώ ) Αλήθεια αν πιάσει ρίζα μετά πως τον φυτεύω? Εννοώ σε χώμα και αν σε τι είδους? Πάπυρο μπορεί να μην φύτεψα ακόμα, σήμερα όμως έκανα κάτι πολύ σημαντικό! Έφτιαξα το φίλτρο... Λεπτομέρειες ακολουθούν... Αντλία: 3100 λ/ω, 60W Φίλτρο: Βαρέλι κρασιού 35 λίτρων Βιολογικό υλικό: μακαρόνι 8 λίτρα, βιόσφαιρες (ή όπως αλλοιώς λέγονται αυτά τα μαύρα σφαιρίδια) 1 λίτρο Μηχανικός καθαρισμός: Υαλοβάμβακας 1 μέτρο Υπόλοιπα περιφεριακά: λάστιχο 3/4 ίντσας διαφανές (για να μη μας χαλάει και τη μόστρα ), σφικτήρες inox, διάφορα "ανταπτοράκια" για να ενώσω τα λάστιχα μεταξύ τους. Ενω το φίλτρο δουλεύει μια χαρά, δυστυχώς το βαρέλι δεν είναι αρκετά υδατοστεγες και ψιλό "δακρύζει"...σύντομα θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο 100% ύδατοστεγές γιατί σε λίγες μέρες η λίμνη μπορεί και να στερέψει... Καμιά ιδέα πάνω σε αυτό??? Φωτό θα ανεβάσω αύριο Ορέστης Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 24 Σεπτεμβρίου 2011 #22 Share 24 Σεπτεμβρίου 2011 Για να μην χάνεις νερό βάλε το φίλτρο μέσα στην λίμνη προσωρινα.. Όσο για τον υαλοβάμβακα θα σου μπουκώνει γρήγορα.. το έπαθα και το ξέρω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 25 Σεπτεμβρίου 2011 Author #23 Share 25 Σεπτεμβρίου 2011 Ο υαλοβαμβακας θα αντικατασταθεί με σφουγγάρι σύντομα. Κανένα αλλού τύπου βαρέλι έχεις να προτείνεις Πανο; ευχαριστώ για το tip!τόσο απλό αλλά δεν το είχα σκεπτει!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 25 Σεπτεμβρίου 2011 #24 Share 25 Σεπτεμβρίου 2011 Ο υαλοβαμβακας θα αντικατασταθεί με σφουγγάρι σύντομα. Κανένα αλλού τύπου βαρέλι έχεις να προτείνεις Πανο; ευχαριστώ για το tip!τόσο απλό αλλά δεν το είχα σκεπτει!!! εαν δεν θες να το βαλεις μεσα , στη θεση σου θα το εβαζα πισω απο τον καταραχτη πανω σε μια βαση οπου η βαση θα ειχε υπερχειλιση και το νερο που εφευγε απο το βαρελι να κύλαγε παλι προς την λιμνη Αθανατη Ελληνικη Πατεντα Link to comment Share on other sites More sharing options...
ore 25 Σεπτεμβρίου 2011 Author #25 Share 25 Σεπτεμβρίου 2011 εαν δεν θες να το βαλεις μεσα , στη θεση σου θα το εβαζα πισω απο τον καταραχτη πανω σε μια βαση οπου η βαση θα ειχε υπερχειλιση και το νερο που εφευγε απο το βαρελι να κύλαγε παλι προς την λιμνη Αθανατη Ελληνικη Πατεντα σωστό σαν σκέψη το θέμα όμως είναι ότι το βαρέλι χάνει πολύ λίγο επομένως το να το βάλω πάνω στον καταρράκτη με σκοπό από εκεί να τρέχει πίσω το νερό είναι άκυρο. Ευχαριστώ πάντως όπως και να εχει!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος