thesom21 12 Σεπτεμβρίου 2011 #1 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 Γεια σας,ανοιξα αυτο το θεμα για να ποσταρω την εξελιξη του ενυδρειου Nano Reef. Αφου ημουν τοσο τυχερη και το κερδισα,θελω να το αξιοποιησω με τον καλυτερο τροπο. Προβληματισμος#1 sump με υπερχειληση η απλη αυτοματη αναπληρωση. Η αληθεια ειναι πως εγω απο αυτα που διαβασα προτιμω την αυτ.αναπλ. Θα το εχω στο σαλονι μοστρα και δεν θελω να φαινονται πολλα σωληνακια,καλωδιακια κτλ κτλ. Αλλα φυσικα ειμαι ανοιχτη στις προτασεις των μελων και γιαυτο θελω ιδεες και τη βοηθεια σας Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 12 Σεπτεμβρίου 2011 #2 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 Άντε παίδες (nanorefades)... ας βοηθήσουμε τη φίλη μας να μπει στην ιδιαίτερη παρέα μας !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 12 Σεπτεμβρίου 2011 #3 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 καλοριζικο και καλογεμιστο. το σαμπακι θα σου λυσει σε πολλα τα χερια και μαζι και τον εξοπλισμο αλλα εσυ ξερεις τον χωρο σου καλυτερα.... ΥΓ.και αναπληρωση που θα βαλεις δεν θα φαινεται το μπετονακι και τα σωληνακια στο σαλονι σου...?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
thesom21 12 Σεπτεμβρίου 2011 Author #4 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 καλοριζικο και καλογεμιστο. το σαμπακι θα σου λυσει σε πολλα τα χερια και μαζι και τον εξοπλισμο αλλα εσυ ξερεις τον χωρο σου καλυτερα.... ΥΓ.και αναπληρωση που θα βαλεις δεν θα φαινεται το μπετονακι και τα σωληνακια στο σαλονι σου...?? Σωστο και αυτο,αλλα επισης ψαχνω να βρω ενα τραπεζακι 40*40*υ για να το ακουμπησω και απο κατω να εχει χωρο να μπει το sub η το δοχειο με το νερο τελος παντων. Sub Με υπερχειληση ομως δεν θα κοστισει πιο ακριβα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
frakto 12 Σεπτεμβρίου 2011 #5 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 Μου φαίνεται ότι τα έχεις μπερδέψει . Άλλο το σαμπ και άλλο η αυτόματη αναπλήρωση . Και σαμπ να έχεις καλό θα ήταν να έχεις αυτόματη αναπλήρωση (ιδικά σε Nano reef) . Το σαμπ είναι ένας extra χώρος ,που βοηθάει στο να είναι συγκεντρωμένα - μαζεμένα και πολλά αλλά , τα διάφορα μηχανήματα, ένω παράλληλα αυξάνει και τα λίτρα του ενυδρείου (πραγμα επίσης πολλή καλό σε νανο reef) Καλή συνέχεια .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
thesom21 12 Σεπτεμβρίου 2011 Author #6 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 Μου φαίνεται ότι τα έχεις μπερδέψει . Άλλο το σαμπ και άλλο η αυτόματη αναπλήρωση . Και σαμπ να έχεις καλό θα ήταν να έχεις αυτόματη αναπλήρωση (ιδικά σε Nano reef) . Το σαμπ είναι ένας extra χώρος ,που βοηθάει στο να είναι συγκεντρωμένα - μαζεμένα και πολλά αλλά , τα διάφορα μηχανήματα, ένω παράλληλα αυξάνει και τα λίτρα του ενυδρείου (πραγμα επίσης πολλή καλό σε νανο reef) Καλή συνέχεια .... Οχι δεν τα εχω μπερδεψει.Ουτως η αλλως θα εχω αυτ.αναπληρωση ειτε με sub ειτε οχι. Αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι οτι με το sub θα πρεπει να εχω υποχρεωτικα υπερχειληση? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FotisGt 12 Σεπτεμβρίου 2011 #7 Share 12 Σεπτεμβρίου 2011 Δε γίνεται αλλιώς. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frakto 13 Σεπτεμβρίου 2011 #8 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 Η υπερχείλιση είναι ο μόνος τρόπος για να κατεβαίνει το νερο απο το κυρίως ενυδρείο στο σαμπ . Και αυτό διότι όπως λέει και η λέξη , εαν μία αντλία αρχίσει να ρίχνει νερό μέσα στο ενυδρείο (υπέθεσε ότι η αντλία είναι η επιστροφή απο το σαμπ) η στάθμη του νερου θα αρχίσει να ανεβαίνει . Οπότε εαν δεν έχεις υπερχείλιση ,το νερο θα φτασει στο χείλος του ενυδρείου και μετα απο 1'' θα υπερχειλίσει στο πάτωμα . Πράγμα κακό διότι δεν θα φτάσει το νερο στο σαμπ -αλλα στο πάτωμα ) Εαν έχεις υπερχείλιση (χοντρικά φαντάσου εναν σωλήνα καθετα στο ενθυρείο ) το νερό οσο ανεβαίνει η στάθμη ,θα βρει-πέσει μεσα στον σωλήνα ,και θα αρχίσει ελεγχόμενα να πηγαίνει προς το σαμπ (μεσο κάποιου σωλήνα ). Το μόνο πρόβλημά στην πίο πάνω περίπτωση είναι ,η αντλία του σαμπ να στέλνει περισσότερο νερο απο ότι μπορει να κατεβάσει ο σωλήνας(δηλ. διατομή του σωλήνα ) πράγμα δύσκολο διοτι μπορείς να ρύθμισης με μία βάνα την ροή μιας αντλίας . Κατα τη γνώμη μου ,εγω δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να φτιάξω σαμπ σε ενα τόσο μικρο ενυδρείο (εαν και θα του κάνει ΤΟΣΟ πολύ καλό) . Δεν θα έβαζα σκιμμερ , θα έκανα εβδομαδιαίες αλλαγές νερου ,θα εβαζα κάποια ευκόλα κοράλλια .....και όταν περάσει ο καιρός και είχα όρεξή θα εκανα μετα ενα samp . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Zoo 13 Σεπτεμβρίου 2011 #9 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 Κατα τη γνώμη μου ,εγω δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να φτιάξω σαμπ σε ενα τόσο μικρο ενυδρείο (εαν και θα του κάνει ΤΟΣΟ πολύ καλό) . Δεν θα έβαζα σκιμμερ , θα έκανα εβδομαδιαίες αλλαγές νερου ,θα εβαζα κάποια ευκόλα κοράλλια .....και όταν περάσει ο καιρός και είχα όρεξή θα εκανα μετα ενα samp . σωστοτατος,θα συμφωνησω κι εγω Link to comment Share on other sites More sharing options...
thesom21 13 Σεπτεμβρίου 2011 Author #10 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 Η υπερχείλιση είναι ο μόνος τρόπος για να κατεβαίνει το νερο απο το κυρίως ενυδρείο στο σαμπ . Και αυτό διότι όπως λέει και η λέξη , εαν μία αντλία αρχίσει να ρίχνει νερό μέσα στο ενυδρείο (υπέθεσε ότι η αντλία είναι η επιστροφή απο το σαμπ) η στάθμη του νερου θα αρχίσει να ανεβαίνει . Οπότε εαν δεν έχεις υπερχείλιση ,το νερο θα φτασει στο χείλος του ενυδρείου και μετα απο 1'' θα υπερχειλίσει στο πάτωμα . Πράγμα κακό διότι δεν θα φτάσει το νερο στο σαμπ -αλλα στο πάτωμα ) Εαν έχεις υπερχείλιση (χοντρικά φαντάσου εναν σωλήνα καθετα στο ενθυρείο ) το νερό οσο ανεβαίνει η στάθμη ,θα βρει-πέσει μεσα στον σωλήνα ,και θα αρχίσει ελεγχόμενα να πηγαίνει προς το σαμπ (μεσο κάποιου σωλήνα ). Το μόνο πρόβλημά στην πίο πάνω περίπτωση είναι ,η αντλία του σαμπ να στέλνει περισσότερο νερο απο ότι μπορει να κατεβάσει ο σωλήνας(δηλ. διατομή του σωλήνα ) πράγμα δύσκολο διοτι μπορείς να ρύθμισης με μία βάνα την ροή μιας αντλίας . Κατα τη γνώμη μου ,εγω δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να φτιάξω σαμπ σε ενα τόσο μικρο ενυδρείο (εαν και θα του κάνει ΤΟΣΟ πολύ καλό) . Δεν θα έβαζα σκιμμερ , θα έκανα εβδομαδιαίες αλλαγές νερου ,θα εβαζα κάποια ευκόλα κοράλλια .....και όταν περάσει ο καιρός και είχα όρεξή θα εκανα μετα ενα samp . Ποιο σκιμμερ μπορεις να μου προτεινεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
frakto 13 Σεπτεμβρίου 2011 #11 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 Αφού σου είπα ότι σε nanoreef ΕΓΩ δεν θα έβαζα skimmer ... ! Με εβδομαδιαία αλλαγή 10-15 λίτρων θα είσαι μια χαρά . Δεν ξέρω και κανένα τοσο μίκρο σκιμμερ που να δουλεύει σωστά . Εαν κάποιος ξέρει εας γράψει κάποιο μοντέλο Link to comment Share on other sites More sharing options...
thesom21 13 Σεπτεμβρίου 2011 Author #12 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 Αφού σου είπα ότι σε nanoreef ΕΓΩ δεν θα έβαζα skimmer ... ! Με εβδομαδιαία αλλαγή 10-15 λίτρων θα είσαι μια χαρά . Δεν ξέρω και κανένα τοσο μίκρο σκιμμερ που να δουλεύει σωστά . Εαν κάποιος ξέρει εας γράψει κάποιο μοντέλο Sorry διαβασα λαθος,νομιζα οτι ειπες πως θα εβαζες. Γιαυτο παραξενευτηκα. Κυκλοφορητη θα βαλω ομως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FotisGt 13 Σεπτεμβρίου 2011 #13 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 σωστοτατος,θα συμφωνησω κι εγω Εγώ θα διαφωνήσω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 13 Σεπτεμβρίου 2011 #14 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 Η αλήθεια είναι ότι ένα sump θα βοηθούσε την κατάσταση... πρώτον και κύριο θα σου εξοικονομούσε χώρο στο κυρίως ενυδρείο. Αν τελικά αποφασίσεις να βάλεις τοποθέτησε το skimmer μέσα σ αυτό. Αν τελικά το αφήσεις αυτόνομο μπορεί να συντηρηθεί και χωρίς skimmer με συχνές μικρές αλλαγές. Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά (συμμαζεμένα) ή και φτηνά skimmer δεν θα σου κάνουν και τίποτα ιδιαίτερο... για μεγάλο στο κυρίως ενυδρείο δεν το συζητώ μιας και θα σου πιάσει πολύτιμο χώρο, εκτός και αν είναι κρεμαστό εξωτερικά. Στο δια ταύτα τώρα.... Κάνε sump... βάλε κάποιο καλό skimmer εκεί και ότι άλλα υλικά είναι απαραίτητα. Άσε που θα αυξήσεις και τον όγκο νερού μ αυτόν τον τρόπο, οπότε, αναπληρώσεις... ανεμιστηράκια κλπ θα είναι όλα συμμαζεμένα εκεί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
christos k 13 Σεπτεμβρίου 2011 #15 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 Στο δια ταύτα τώρα.... Κάνε sump... βάλε κάποιο καλό skimmer εκεί και ότι άλλα υλικά είναι απαραίτητα. Άσε που θα αυξήσεις και τον όγκο νερού μ αυτόν τον τρόπο, οπότε, αναπληρώσεις... ανεμιστηράκια κλπ θα είναι όλα συμμαζεμένα εκεί. Κανε το σαμπ..ειναι μονόδρομος! μονο θετικα μπορει να σου προσφέρει! Link to comment Share on other sites More sharing options...
almuros 13 Σεπτεμβρίου 2011 #16 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 επειδη δεν εχω καταλαβει καλα το ενυδρειο ειναι 30 λιτρα σωστα; ...Αν ναι τοτε θα προτεινα να κανεις αυτο sump και να παρεις ενα 60 λιτρο (μεταχειρισμενο απο το forum πχ) ωστε και να εχεις χωρο και να μπορεις να φιλοξενισεις μεγαλυτερο ευρος κοραλιων και ψαριων..(κανω την προταση γιατι και εγω για 30λιτρο ξεκινησα και με προτροπες απο εδω το εκανα το στησιμο σε 60λιτρο ,πιστευω εκ των υστερων ηταν σωστη επιλογη) Link to comment Share on other sites More sharing options...
FotisGt 13 Σεπτεμβρίου 2011 #17 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 Εφόσον είναι κομπλέ με τον εξοπλισμό του είναι πολύ οικονομική κίνηση.Πολύ σωστή σκέψη βέβαια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
almuros 13 Σεπτεμβρίου 2011 #18 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 ναι ειναι εγω point αυτο ,το οτι δεν εχεις επιπλεον εξοδα , αλλα τα ωφελη πιστευω θα ειναι πιο πολλα ,βεβαια ειναι λιγο ακυρη η προταση μου αλλα το προτεινα μιας και εμενα μου αλαξε τα σχεδια πριν 7 μηνες αυτη η ιδεα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frakto 13 Σεπτεμβρίου 2011 #19 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 επειδη δεν εχω καταλαβει καλα το ενυδρειο ειναι 30 λιτρα σωστα; ...Αν ναι τοτε θα προτεινα να κανεις αυτο sump και να παρεις ενα 60 λιτρο (μεταχειρισμενο απο το forum πχ) ωστε και να εχεις χωρο και να μπορεις να φιλοξενισεις μεγαλυτερο ευρος κοραλιων και ψαριων..(κανω την προταση γιατι και εγω για 30λιτρο ξεκινησα και με προτροπες απο εδω το εκανα το στησιμο σε 60λιτρο ,πιστευω εκ των υστερων ηταν σωστη επιλογη) Ολο το τριπάκι του θαλασσινου σε ενα ποστ !!! +1000 Υ.Γ. Almuros πάρε ένα 200λίτρο και κάνε και τα δύο samp . Αυτό έκανα και εγώ .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
almuros 13 Σεπτεμβρίου 2011 #20 Share 13 Σεπτεμβρίου 2011 (edited) θα γινει και αυτο ,εν καιρω !!! Έγινε επεξεργασία 13 Σεπτεμβρίου 2011 - almuros Link to comment Share on other sites More sharing options...
thesom21 14 Σεπτεμβρίου 2011 Author #21 Share 14 Σεπτεμβρίου 2011 60 LTR εχω. Το Τανγκανικα. Να το χαλασω και να το κανω θαλασσινο με sump το 30λτρ?ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ. Η να παρω αλλο 60λτρ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΩΡΟ. Προτιμω να κρατησω αυτο που κερδισα 30λτρ να το γεμισω πρωτα και σε κανα 2-3 μηνες να φτιαξω sump με υπερχειληση και αυτ.αναπλ. thanks for the assistance guys. Θα αρχισω το γεμισμα και βλεπουμε. Φωτος προσεχως ΤΗΑΝΚ YOU ALL!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 16 Σεπτεμβρίου 2011 #22 Share 16 Σεπτεμβρίου 2011 Ασχολούμαι μόνο με γλυκά νερά αλλά παρακολουθώ με ενδιαφέρον το θέμα για τον απλό λόγο οτι ξέρω τα όμορφα αυτά ενυδρεία http://www.aquael.com/index.php?option=com...314〈=en και είχε περάσει από το μυαλό μου να στήσω ενα ,αλλά βλέπω μια διχογνωμία ; όσον αφορά την παρουσία ή μη sump στο συγκεκριμένο ενυδρείο,δηλαδή αν κάποιος για λόγους χώρους αλλά και οικονομίας δεν θέλει ή δεν μπορεί να βάλει sump δεν θα μπορεί να υποστηρίξει αυτό το σύστημα όπως είναι με το φίλτρο του και κάνοντας χρήση χημείας ; ( κάρβουνο - αντιφώσφορο) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 16 Σεπτεμβρίου 2011 #23 Share 16 Σεπτεμβρίου 2011 Φυσικά και μπορεί.....σ αυτά τα λίτρα ούτε skimmer δεν χρειάζεται αν πραγματοποιούνται συχνές και μικρές αλλαγές. Προσωπική μου (αισθητική) άποψη... εγώ θα το κρατούσα χωρίς sump Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 17 Σεπτεμβρίου 2011 #24 Share 17 Σεπτεμβρίου 2011 Φυσικά και μπορεί.....σ αυτά τα λίτρα ούτε skimmer δεν χρειάζεται αν πραγματοποιούνται συχνές και μικρές αλλαγές. Προσωπική μου (αισθητική) άποψη... εγώ θα το κρατούσα χωρίς sump Συμφωνω κι εγω με τον φιλο Βαγγελη Link to comment Share on other sites More sharing options...
thesom21 24 Σεπτεμβρίου 2011 Author #25 Share 24 Σεπτεμβρίου 2011 Συμφωνω κι εγω με τον φιλο Βαγγελη Λογω του επαγγελαμτος μου αναγκαζομαι να λειπω συχνα στο εξωτερικο, οποτε οι μικρες και οι συχνες αλλαγες δεν με βολευουν (οσο προς το συχνες). Κοιταζω να φτιαξω σε μαραγκο μια customized βαση,ετσι ωστε κατω να παει το sump και πανω το δοχειο αναπληρωσης,ολα αυτα μεσα σε ντουλαπακι για να μη φαινονται... Βεβαια το sump κτλ ειναι μελλοντικο,το βλεπω προς τα Χριστουγεννα. Προς το παρον θα φτιαξω τη βαση,θα γεμισω το ενυδρειο και να αρχισει να τρεχει... Ευελπιστω για ενα ομορφο αποτελεσμα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος