or77 8 Σεπτεμβρίου 2011 #1 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Καλησπερα σας, μπαινονταςστο θεμα, οπως λεει και ο τιτλος, δεν εχω καταλαβει καποια πραγματα οσο αναφορα την υλικα φιλτρανσης. Θα στησω ενα Ασιατικο ενυδρειο, με Gourami, Danios και Corry(τα οποια ειναι εκτος Ασιας ) και με φυτα, οπως Hygrophila, Cryptocoryne , Valisneria, κ.α. Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης: 1) Οι σκληροτητες μου πρεπει να εινα χαμηλα. Αυτο για να το πετυχω πρεπει να ριξω στο φιλτρο τυρφη, η μπορω να κανω κατι αλλο(εκτος Α/Ο) και αν ναι πρεπει να ειναι συνεχως στο φιλτρο η για καποια περιοδο? 2) Επισης θα βαλω και σιποραξ. Καθε ποτε το αλλαζω? 3)Χρειαζομαι καποιο αλλο υλικό? Ευχαριστω για τον χρονο σας Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savou 8 Σεπτεμβρίου 2011 #2 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Το siporax δεν το αλλάζεις ποτέ. Πες μας τις μετρήσεις που σου δίνει το νερό τις βρύσης σου για να δούμε τη πρέπει να αλλάξεις. Απο βιολογικό υλικό εκτός από siporax πρέπει να έχεις και σφουγγαράκι η ενυδρειακό βαμβάκι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 8 Σεπτεμβρίου 2011 #3 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Απο βιολογικό υλικό εκτός από siporax πρέπει να έχεις και σφουγγαράκι η ενυδρειακό βαμβάκι. Ή και τα δυο μαζι!! Όσον αφορά την τυρφη έχω κι εγω καναδυο απορίες;;; Πως υπολογίζουμε την ποσότητα της που θα χρησιμοποιήσουμε για Χ λίτρα νερό και κατα πόσο είναι αποδοτική αν θελουμε να ρίξουμε το ph πχ απο 8 σε 6. Επηρεάζει κάπως τη βιολογία του νερού όσον αφορά τα φυτά;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Σεπτεμβρίου 2011 #4 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Ή και τα δυο μαζι!! Όσον αφορά την τυρφη έχω κι εγω καναδυο απορίες;;; Πως υπολογίζουμε την ποσότητα της που θα χρησιμοποιήσουμε για Χ λίτρα νερό και κατα πόσο είναι αποδοτική αν θελουμε να ρίξουμε το ph πχ απο 8 σε 6. Επηρεάζει κάπως τη βιολογία του νερού όσον αφορά τα φυτά;;; Στην τυρφη δεν μπορεις να υπολογισεις ποσοτητα,πρεπει να πειραματιστεις λιγο,γι αυτο καλο ειναι να μην την βαζουμε στο εσωτερικο φιλτρο γιατι οι πειραματισμοι και οι αποτομομες αλλαγες μπορουν να κανουν κακο στα ψαρια σου.Αποδοτικη ειναι αλλα θελει χρονο γιατι παιζουν πολλοι παραγωντες.Την βιολογια δεν την επιρεαζουν καθολου,η τυρφη μονο καλο κανει και οχι κακο.Το μονο μειωνεκτιμα ειναι στο φυτεμενο,οταν ειναι πολυ σκουρο το νερο σου κοβει λιγο φωτισμο Link to comment Share on other sites More sharing options...
or77 8 Σεπτεμβρίου 2011 Author #5 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Η τυρφη πρεπει να μενει για παντα στο ενυδρειο η μονο για καποιο χρονικο διαστημα?, π.χ. μεχρι να πεσουν οι σκληροτητες. Αν πρεπει να ειναι μονιμα, καθε ποτε την αλλαζουμε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Σεπτεμβρίου 2011 #6 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Η τυρφη πρεπει να μενει για παντα στο ενυδρειο η μονο για καποιο χρονικο διαστημα?, π.χ. μεχρι να πεσουν οι σκληροτητες. Αν πρεπει να ειναι μονιμα, καθε ποτε την αλλαζουμε? Οπως γραφω πιο πανω το καλητερο ειναι να μη την εχεις μεσα στο φιλτρο του ενυδρειου σου αλλα να κανεις την επεξεργασια του νερου σου σε βαρελι και να κανεις την αλλαγη με ετοιμο νερο στις σκληροτητες που θελεις.Αν την βαλεις μεσα στο φιλτρο του ενυδρειου σου θα σου ριχνει συνεχεια το ph σου μεχρι να ξεθυμανει η τυρφη.Αυτο μπορει να γινει και μετα απο 15 μερες αναλογα με την ποσοτητα που εχεις βαλει.Να ξερεις οτι αν φτασεις στις σκληροτητες που θες και κανεις αλλαγη νερου απο την βρυση σου θα ανεβουν παλι,οταν ξαναβαλεις φρεσκια θα πεσουν παλι...κακο αυτο για τα ψαρια σου... Link to comment Share on other sites More sharing options...
or77 8 Σεπτεμβρίου 2011 Author #7 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Οπως γραφω πιο πανω το καλητερο ειναι να μη την εχεις μεσα στο φιλτρο του ενυδρειου σου αλλα να κανεις την επεξεργασια του νερου σου σε βαρελι και να κανεις την αλλαγη με ετοιμο νερο στις σκληροτητες που θελεις.Αν την βαλεις μεσα στο φιλτρο του ενυδρειου σου θα σου ριχνει συνεχεια το ph σου μεχρι να ξεθυμανει η τυρφη.Αυτο μπορει να γινει και μετα απο 15 μερες αναλογα με την ποσοτητα που εχεις βαλει.Να ξερεις οτι αν φτασεις στις σκληροτητες που θες και κανεις αλλαγη νερου απο την βρυση σου θα ανεβουν παλι,οταν ξαναβαλεις φρεσκια θα πεσουν παλι...κακο αυτο για τα ψαρια σου.. Λογω ελλειψης χωρου δεν μπορω να το κανω αυτο, αλλα ουτε και να χρησιμοποιησω Α/Ο. Υπαρχουν αλλοι τροποι για να ριξω το PH στο ενυδρειο μου, εκτος βεβαια να χρησιμοποιησω χημικα φαρμακα Link to comment Share on other sites More sharing options...
or77 8 Σεπτεμβρίου 2011 Author #8 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Υπαρχουν αλλοι τροποι για να ριξω το PH στο ενυδρειο μου, εκτος βεβαια να χρησιμοποιησω χημικα φαρμακα sorry, τις σκληροτητες εννοουσα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 8 Σεπτεμβρίου 2011 #9 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Λογω ελλειψης χωρου δεν μπορω να το κανω αυτο, αλλα ουτε και να χρησιμοποιησω Α/Ο. Υπαρχουν αλλοι τροποι για να ριξω το PH στο ενυδρειο μου, εκτος βεβαια να χρησιμοποιησω χημικα φαρμακα με καποιο μπαφερ το οποιο ναι μεν ειναι χημικο αλλα δεν ειναι φαρμακο ισως να εκανες δουλεια , αν δεν θες να βαλεις μπαφερ δεν νομιζω να υπαρχει αλλως τροπος Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Σεπτεμβρίου 2011 #10 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Λογω ελλειψης χωρου δεν μπορω να το κανω αυτο, αλλα ουτε και να χρησιμοποιησω Α/Ο. Υπαρχουν αλλοι τροποι για να ριξω το PH στο ενυδρειο μου, εκτος βεβαια να χρησιμοποιησω χημικα φαρμακα Για μικρα ενυδρεια υπαρχουν και τα φυλλα καταπα.Αν δεν μπορεις να παρεις βαρελι τοτε βαλτο στο φιλτρο σου αλλα ειναι λιγο ρισκο και θελει πολυ προσοχη.Προσωπικα αν καποιος δεν εχει δουλεψει με τυρφη ποτε δεν θα του το προτεινα στο φιλτρο του ενυδρειου του γιατι ειναι δυσκολο να την ελεγξεις.Αυτο ειναι προσωπικη μου γνωμη... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 8 Σεπτεμβρίου 2011 #11 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Για μικρα ενυδρεια υπαρχουν και τα φυλλα καταπα.Αν δεν μπορεις να παρεις βαρελι τοτε βαλτο στο φιλτρο σου αλλα ειναι λιγο ρισκο και θελει πολυ προσοχη.Προσωπικα αν καποιος δεν εχει δουλεψει με τυρφη ποτε δεν θα του το προτεινα στο φιλτρο του ενυδρειου του γιατι ειναι δυσκολο να την ελεγξεις.Αυτο ειναι προσωπικη μου γνωμη... και παλι δεν θα μπορεσει να κρατησει σταθερες τις παραμετρους του νερου με τα καταπα και το φυλλο δεν μπαινει μεσα στο φιλτρο αλλα μενει στο βυθο πεσμενο και οταν μετα απο μερικες μερες σαπισει θα πρεπει να το βγαλει απο το ενυδρειο του . μερικες πληροφοριες για τα καταπα .... http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=47666&hl= Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Σεπτεμβρίου 2011 #12 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 και παλι δεν θα μπορεσει να κρατησει σταθερες τις παραμετρους του νερου με τα καταπα και το φυλλο δεν μπαινει μεσα στο φιλτρο αλλα μενει στο βυθο πεσμενο και οταν μετα απο μερικες μερες σαπισει θα πρεπει να το βγαλει απο το ενυδρειο του . μερικες πληροφοριες για τα καταπα .... http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=47666&hl= Ναι Γιωργο,το ξερω οτι τα καταπα δεν μπαινουν στο φιλτρο και λαθος μου που δεν το διευκρινησα Link to comment Share on other sites More sharing options...
or77 8 Σεπτεμβρίου 2011 Author #13 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Ναι, γνωριζω για τα καταπα, νομιζω οτι δημιουργουν black water. Αυτο ενοχλει τα ψαρια?(στην δικια μου περιπτωση τα γκουραμι και τα Danios). Επηρεαζει καθολου τα φυτα που θελω να βαλω? Για μπαφερ πιο προτεινεις φιλε Γιωργο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
or77 8 Σεπτεμβρίου 2011 Author #14 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Επισης θα μπορουσα να βαλω υγρη τυρφη(black water)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 8 Σεπτεμβρίου 2011 #15 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Ναι, γνωριζω για τα καταπα, νομιζω οτι δημιουργουν black water. Αυτο ενοχλει τα ψαρια?(στην δικια μου περιπτωση τα γκουραμι και τα Danios). Επηρεαζει καθολου τα φυτα που θελω να βαλω? Για μπαφερ πιο προτεινεις φιλε Γιωργο? δεν δινουν και τοσο εντονο σκουρο χρωμα σε σχεση με καποιο σκευασμα black water . Εαν ειναι ευκολα τα φυτα σου και δεν εχουν απαιτησεις σε φωτισμο ( μιας και ο φωτισμος σου ) με τα καταπα θα ειναι λιιιγο ποιο χαμηλος , δεν νομιζω να εχουν προβλημα τα φυτα σου . μια επιλογη ειναι αυτη ----> TetraAqua Toru Min ( Εκχύλισμα τύρφης ) αλλη επιλογη ειναι αυτη -----> Seachem Discus Buffer ( σταθεροποιεί το Ph στο 5,8 έως 6,8 ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Σεπτεμβρίου 2011 #16 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Επισης θα μπορουσα να βαλω υγρη τυρφη(black water)? Η υγρη τυρφη δεν κανει τιποτα αλλο παρα μονο να κανει το νερο σκουρο,δεν κατεβαζει ph.Το σκουρο νερο δεν ενοχλει τα ψαρια που ζουν σε αυτες τις συνθικες και ειδικα τα γκουραμι Link to comment Share on other sites More sharing options...
or77 8 Σεπτεμβρίου 2011 Author #17 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Εκχυλισμα τυρφης θα πρεπει να βαζω καθε φορα που τελειωνει η οταν βαλω μερικες φορες αυτη θα παραμεινει και θα σταθεροποιησει τις σκληροτητες? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Σεπτεμβρίου 2011 #18 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Εκχυλισμα τυρφης θα πρεπει να βαζω καθε φορα που τελειωνει η οταν βαλω μερικες φορες αυτη θα παραμεινει και θα σταθεροποιησει τις σκληροτητες? Αυτο δινει μονο το χρωμα,δεν κανει κατι με τις σκληροτητες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
or77 8 Σεπτεμβρίου 2011 Author #19 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Αυτο δινει μονο το χρωμα,δεν κανει κατι με τις σκληροτητες... Και τοτε πως θα τις σταθεροποιησω χωρις Α/Ο η με βαρελι? Θα βαζω καταπα καθε φορα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 8 Σεπτεμβρίου 2011 #20 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Αυτο δινει μονο το χρωμα,δεν κανει κατι με τις σκληροτητες... Περιεχει τανινες και χουμικα οξεα οπως και τα φυλλα καταπα καθως και εκχυλισμα τυρφης οποτε ''κατι'' μπορει να γινει Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Σεπτεμβρίου 2011 #21 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Και τοτε πως θα τις σταθεροποιησω χωρις Α/Ο η με βαρελι? Θα βαζω καταπα καθε φορα? Δεν νομιζω να μπορεσεις με αλλον τροπο εκτος απο βαρελι η α/ο.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 8 Σεπτεμβρίου 2011 #22 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Και τοτε πως θα τις σταθεροποιησω χωρις Α/Ο η με βαρελι? Θα βαζω καταπα καθε φορα? θα καταντησει βαρετο το βαλε - βγαλε καταπα μεσα απο το ενυδρειο , ασε που ειμαι της γνωμης να μην μπαινει χερι μεσα στο ενυδρειο χωρις ΣΟΒΑΡΟ λογο Link to comment Share on other sites More sharing options...
or77 8 Σεπτεμβρίου 2011 Author #23 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Περιεχει τανινες και χουμικα οξεα οπως και τα φυλλα καταπα καθως και εκχυλισμα τυρφης οποτε ''κατι'' μπορει να γινει Δηλαδη για να σταθεροποιησω τις τιμες θα πρεπει να προσθετω συνεχως εκχυλισμα τυρφης? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 8 Σεπτεμβρίου 2011 #24 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Γιωργο εγω οσες φορες εβαλα τετοιο ζουμι δεν καταφερα τιποτα σε σχεση με τις σκληροτητες.Πιστευω οτι ειναι πεταμενα λεφτα.Σαν την κανονικη τυρφη δεν ειναι τιποτα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 8 Σεπτεμβρίου 2011 #25 Share 8 Σεπτεμβρίου 2011 Δηλαδη για να σταθεροποιησω τις τιμες θα πρεπει να προσθετω συνεχως εκχυλισμα τυρφης? Δεν το εχω ''δουλεψει'' σαν σκευασμα και δεν μπορω να σου πω με σιγουρια . Φανταζομαι πως θα πρεπει να προσθετεις συνεχεια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος