evripidis 29 Αυγούστου 2011 #1 Share 29 Αυγούστου 2011 Σχεδιάζω να φτιάξω ένα όπως έχω αναφέρει. Σήμερα ανακάλυψα ένα σωρό τζάμια 4mm στην αποθήκη που τα είχα ξεχάσει τελείως! Οπότε δε λέει να πάνε χαμένα σωστά; Στο Aquatools δίνω διαστάσεις που πάνω κάτω φαντάζομαι 70 Χ 30 Χ 30 (δεν θέλω να του δώσω ύψος, θέλω να άπλα στο οριζόντιο). Τα αποτελέσματα μου είναι τζάμι 3mm με safe factor 2,5. Ερώτηση : Το εμπιστεύομαι; Και επίσης οι παλιότεροι DIYδες, κόντρες; Αν ναι, πού; Για την ιστορία οι κάτοικοι του θα είναι guppies και καμιά γαριδούλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GXSARA 29 Αυγούστου 2011 #2 Share 29 Αυγούστου 2011 (edited) το 4 δεν θα το εμπιστευομουνα καθολου για αυτες τις διαστασεις εγω θα εβαζα 6αρι η μονο αμα εφτιαχνες κατι πιο μικρο Έγινε επεξεργασία 29 Αυγούστου 2011 - GXSARA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geosid 29 Αυγούστου 2011 #3 Share 29 Αυγούστου 2011 το 4 δεν θα το εμπιστευομουνα καθολου για αυτες τις διαστασεις +1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 29 Αυγούστου 2011 #4 Share 29 Αυγούστου 2011 Με 4αρι εφτιαξα εναν σχεδον κυβο 40λιτρο.Για πιο μεγαλο δεν θα τα εβαζα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
evripidis 29 Αυγούστου 2011 Author #5 Share 29 Αυγούστου 2011 Οπότε εμμέσως πλην σαφώς δεν το εμπιστευόμαστε Link to comment Share on other sites More sharing options...
evripidis 29 Αυγούστου 2011 Author #6 Share 29 Αυγούστου 2011 εγω θα εβαζα 6αρι 6άρι; Για 60λίτρα πάνω κάτω; Λίγο πολύ με φαίνεται. Για κόντρες δεν με είπατε πάντως. Έστω ότι στήνεται με 5/6. Κόντρες; Μιλάμε για 60 ή 70 Χ 30 Χ 30. Δηλαδή μικρό ύψος. Γι αυτό δε με φαίνεται περίεργο το 4mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billias 29 Αυγούστου 2011 #7 Share 29 Αυγούστου 2011 (edited) ρήξε μια ματια http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/kataskEnydr.htm http://www.aquaspace.gr/as/cgi-bin/index.c...wnews&id=61 Έγινε επεξεργασία 29 Αυγούστου 2011 - Billias Link to comment Share on other sites More sharing options...
evripidis 30 Αυγούστου 2011 Author #8 Share 30 Αυγούστου 2011 ρήξε μια ματια http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/kataskEnydr.htm http://www.aquaspace.gr/as/cgi-bin/index.c...wnews&id=61 Σε ευχαριστώ για τα links, αλλά ουσιαστικά δεν λένε κάτι για πάχη. Στο ένα λέει "υπολόγισα 0.5cm". Πως, που, πότε, με τι, δε λέει. Σε ότι πίνακες και μετρητές βρήκα στο internet βλέπω 2mm για τις διαστάσεις που λέει! Βέβαια τόσο λίγο θα το φοβόμουν και εγώ. Αν και τώρα που το σκέφτομαι και εμένα τόσο είναι. Παρόλα αυτά έχουν 2-3 tips χρήσιμα Thanks Link to comment Share on other sites More sharing options...
IKLMD 30 Αυγούστου 2011 #9 Share 30 Αυγούστου 2011 Νομίζω ότι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα εάν βάλεις τζάμια πάχους 4mm. Στον πίνακα για τον υπολογισμό του πάχους για τις διαστάσεις σου το αναφέρει σαν very safe με 4mm. Φυσικά όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος τόσο ποιο εύκολα κατασκευάζεται, οι επιφάνειες κόλλησης είναι μεγαλύτερες, είναι πιο ανθεκτικό, αλλά είναι και πιο ακριβό. Θα σου πρότεινα να βάλεις κόντρες σίγουρα στο κάτω μέρος του ενυδρείου που τοποθετούνται εύκολα και δεν θα ήταν κακό να βάλεις και επάνω. Σε αυτό που έφτιαξα εγώ με μήκος 1 μέτρο και ύψος 35 εκατοστά, δεν έβαλα κόντρες επάνω και όταν είναι γεμάτο χωρίς το καπάκι, κάνει κοιλιά. Τα κρύσταλλα τα πήρα από το LEROY MERLIN και κόστιζαν νομίζω 20-25€/m2. Πιστεύω ότι εάν πας σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα που πουλάει κρύσταλλα, σίγουρα θα έχουν περισσευούμενα κομμάτια (αυτά δηλαδή που πετάνε) να σου δώσουν μπορεί και σε χαμηλότερη τιμή (έχει ένα κατάστημα στα σαμαράκια και ένα ανεβαίνοντας για πανόραμα). Το μόνο που θα πρέπει να κάνεις εσύ, εάν δεν έχει διάθεση να το κάνει ο τζαμτζής, είναι να τρίψεις τα σόκορα με γυαλόχαρτο. Φιλική συμβουλή : Χρησιμοποίησε τα δικά σου κρύσταλλα. Αγόρασε ένα ‘διαμάντι’ που κόβει κρύσταλλα, πήγαινε σε ένα τζαμτζή να σου δείξει πως κόβουν τα κρύσταλλα προσπάθησε να τα κόψεις. Αφού έχεις πολλά σπάσε και κανα δύο για να μάθεις. Εάν δεν καταφέρεις να τα κόψεις πήγαινε τα δικά σου κρύσταλλα να στα κόψει ένας τζαμτζής. Πιστεύω ότι αυτό είναι το νόημα των DIY (do it your self) κατασκευών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 30 Αυγούστου 2011 #10 Share 30 Αυγούστου 2011 (edited) Το calculator ειναι αξιοπιστο αρκει να το διαβαζουμε σωστα (και φυσικα να κολλαμε σωστα το ενυδρειο) Αν ρυθμιζεις safe factor 2.5 (safe), βαζεις κοντρες και εισαι καλυμμενος. Με safe factor 4 (very safe) δεν χρειαζεται καν κοντρες, ή βαζεις μονο κατω για ψυχολογικους λογους. Ολα αυτα γιατι το υψος που θελεις ειναι πολυ μικρο και αυτος ειναι ο σημαντικοτερος παραγοντας για τις πιεσεις που δεχεται το τζαμι. πχ βαλε 120 μηκος και θα σου δωσει 4αρι τζαμι αντι 3αρι, σε safe factor 2.5 ενω αν κρατησεις το 70 μηκος και βαλεις 40 υψος αντι 30, θα σε παει στο 5αρι τζαμι Προτεινω να ακολουθησεις τις οδηγιες με 4 safe factor (δλδ τουλαχιστον 4αρι τζαμι) και μονο κατω κοντρες για να μη σου κλεισει το χωρο απο πανω για εργασιες γιατι ειναι και στενο το ενυδρειο. 1mm πιο χοντρο (σε τετοιων διαστασεων ενυδρεια) δεν κανει κακο, και ουτε και στην τσεπη μας, πεφτει πολυ πιο βαρυ αν βαλεις 5αρι. Φυσικα συνηθως δεν βρισκεις διαθεσιμα ολα τα παχη τζαμιων και προσαρμοζεσαι αναλογα. Τις σιλικονες να προσεξεις να ειναι καταλληλες για ενυδρεια. Προτεινω den braven aqua-silicone Τηλ αντιπροσωπεια αν δεν την βρισκεις ευκολα. http://www.denbraven.nl/en/locations-28 Έγινε επεξεργασία 30 Αυγούστου 2011 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
evripidis 30 Αυγούστου 2011 Author #11 Share 30 Αυγούστου 2011 (edited) Φιλική συμβουλή : Χρησιμοποίησε τα δικά σου κρύσταλλα. Αγόρασε ένα ‘διαμάντι’ που κόβει κρύσταλλα, πήγαινε σε ένα τζαμτζή να σου δείξει πως κόβουν τα κρύσταλλα προσπάθησε να τα κόψεις. Αφού έχεις πολλά σπάσε και κανα δύο για να μάθεις. Εάν δεν καταφέρεις να τα κόψεις πήγαινε τα δικά σου κρύσταλλα να στα κόψει ένας τζαμτζής. Πιστεύω ότι αυτό είναι το νόημα των DIY (do it your self) κατασκευών. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο με αυτή τη λογική Ολα αυτα γιατι το υψος που θελεις ειναι πολυ μικρο και αυτος ειναι ο σημαντικοτερος παραγοντας για τις πιεσεις που δεχεται το τζαμι.πχ βαλε 120 μηκος και θα σου δωσει 4αρι τζαμι αντι 3αρι, σε safe factor 2.5 ενω αν κρατησεις το 70 μηκος και βαλεις 40 υψος αντι 30, θα σε παει στο 5αρι τζαμι Ναι τα έψαξα αρκετά για να επιβεβαιώσω ότι έχουν κάποια λογική με το ύψος. Για σιλικόνη βρήκα αυτή που όπως κατάλαβα βρίσκει πολλούς σύμφωνους. Έγινε επεξεργασία 30 Αυγούστου 2011 - evripidis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος