Jump to content

Recommended Posts

ΤΑΪΖΟΝΤΑΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
της Αγγελικής Σορομάνη


Ένας σημαντικός παράγοντας στην φύση είναι η ελεύθερη αναζήτηση τροφής. Στον τόπο καταγωγής των ψαριών μας η προσφορά και η ποικιλία των τροφών είναι μεγάλη. Γι’ αυτό πρέπει ως ιδιοκτήτες ενυδρείων να αναγνωρίσουμε και να καλύψουμε την ανάγκη των ψαριών μας σε τροφή. Κατά συνέπεια το τάϊσμα για τους ενυδρειόφιλους δεν είναι μόνο ένα σημαντικό αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος του χόμπι μας.

Εξάλλου το τάϊσμα δεν είναι μόνο σημαντικό για την σωστή διατροφή των ψαριών μας, αλλά και για όλο το υπόλοιπο ενυδρείο. Η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής που εισάγουμε στο ενυδρείο μας είναι σημαντική για όλη την βιολογική και βιοχημική διαδικασία που συμβαίνει εντός αυτού.

Το τάϊσμα αποτελεί μια καθημερινή, εντατική επαφή με το ενυδρείο μας. Για τον έμπειρο ενυδρειόφιλο η συμπεριφορά των ψαριών κατά την διάρκεια του ταΐσματος είναι ευκαιρία να τους κάνει έναν μικρό καθημερινό έλεγχο.
Στο παρελθόν οι ιδιοκτήτες ενυδρείων είχαν μεγάλο πρόβλημα με την ανεύρεση κατάλληλης τροφής για τα ψάρια τους, διότι έπρεπε να την αναζητήσουν στην φύση, με κίνδυνο να μεταφέρουν στο ενυδρείο τους κάποιο παράσιτο ή κάποια αρρώστια. Την επανάσταση σε αυτόν τον τομέα την έκανε πριν από περίπου 40 χρόνια ο Dr.Ulrich Baensch, όταν κατάφερε να δημιουργήσει μια τροφή σε μορφή νιφάδων (flakes), η οποία περιείχε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είχαν ανάγκη τα ψάρια και μπορούσε να διατηρηθεί για αρκετό χρονικά διάστημα. Η πρώτη τροφή λοιπόν ήταν η Tetra Min, με την οποία απλουστεύθηκαν πολύ τα πράγματα. Σήμερα πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων τροφών για όλων των ειδών τα ενυδρεία.
Ποια όμως θα έπρεπε να είναι η σωστή διατροφή των ψαριών μας; Σωστή είναι η διατροφή που είναι ανάλογη με τις φυσικές ανάγκες των ψαριών μας, που περιέχει ισορροπημένη ποσότητα όλων των σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, που εναλλάσσεται συχνά και που τους προσφέρεται εκεί που θα έτρωγαν υπό φυσιολογικές συνθήκες (επιφάνεια, μέση, βυθός).

Η τροφή δεν πρέπει να παρέχει μόνο θερμίδες στα ψάρια μας αλλά και όλα εκείνα τα συστατικά, τα οποία θα χτίσουν μια σωστή διατροφή. Παρακάτω θα αναφερθούμε στα πιο σημαντικά από αυτά τα συστατικά.
Οι πρωτεΐνες ανήκουν στα πιο σημαντικά συστατικά της διατροφής. Είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και ως ένζυμα επιτελούν σημαντικό έργο στην διαδικασία του μεταβολισμού. Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στα ψάρια μας και επίσης μέσω αυτών μπορούν τα ψάρια μας να αποθηκεύσουν ενέργεια για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα λίπη είναι ιδανικό συστατικό τροφής και χωρίζονται σε ζωικά και φυτικά. Τα φυτικά λίπη παρέχουν στα ψάρια μια ουσία που δεν μπορεί να παράγει ο οργανισμός τους από μόνος του. Επίσης είναι πολύ σημαντικά, διότι υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες που μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό μόνο μέσω των λιπών. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στην πραγματικότητα δεν είναι θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι αναγκαία για την διαδικασία του μεταβολισμού. Επειδή όμως ο οργανισμός των ψαριών δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από αυτά τα συστατικά καλό θα ήταν να μην είμαστε υπερβολικοί. Να τονίσουμε ωστόσο ότι σε περίπτωση έλλειψης ιχνοστοιχείων και βιταμινών έχουμε ως αποτέλεσμα μη αναστρέψιμες αρρώστιες και γι’ αυτό καλό είναι να τα προσθέτουμε στην διατροφή των ψαριών μας, αφού ο οργανισμός τους δεν μπορεί να τα παραγάγει από μόνος του.
Ένα σημαντικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ενυδρειόφιλους είναι: «ποια είναι η σωστή ποσότητα τροφής που πρέπει να ρίχνω στο ενυδρείο μου;» Στην φύση τα ψάρια ψάχνουν τακτικά για τροφή και σχεδόν πάντα βρίσκονται στην θέση να μπορούν να φάνε. Η τροφή τους εξασφαλίζει την επιβίωση, αλλά η υπερβολική τροφή μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν τα ψάρια μας τρώνε υπερβολικά «μαζεύουν» λίπος γύρο από το συκώτι τους, στην συνέχεια πιέζονται τα υπόλοιπα ζωτικά τους όργανα με αποτέλεσμα τον θάνατό τους.

Καλό θεωρείτε το τάϊσμα μια φορά ημερησίως ή πολλές φορές σε μικρότερες ποσότητες. Η ποσότητα πρέπει να είναι τόση όση μπορούν να φάνε τα ψάρια μας σε περίπου τρία λεπτά. Επίσης καλό είναι να μην ταΐζουμε με ταΐστρα διότι τα πιο αδύναμα και ντροπαλά ψάρια δεν θα φάνε αρκετά.

Ένα δεύτερο σημαντικό ερώτημα είναι πως θα έπρεπε να ταΐζουμε σωστά. Τα περισσότερα ενυδρεία είναι κοινωνικά, άρα έχουν μικτό πλυθησμό, δηλαδή και ψάρια επιφανείας και βυθού και μέσης. Ο τρόπος για να ξεχωρίσουμε αυτά τα ψάρια είναι από την θέση στην οποία βρίσκεται το στόμα τους. Τα ψάρια επιφανείας έχουν το στόμα τους προς τα επάνω, τα μέσης στην μέση και τα βυθού από κάτω. Η θέση που βρίσκεται το στόμα τους σχετίζεται με τον τρόπο που τρώνε.
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλών ειδών τροφές. Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικά είδη από αυτές και θα αναφέρουμε για ποια ψάρια ενδείκνυνται.
Οι τροφές σε μορφή νιφάδων (flakes) είναι πολύ απλά αποξηραμένη και πολύ λεπτή τροφή και υπάρχει σε διάφορες συνθέσεις για να ταιριάζει στις ανάγκες των διαφόρων ειδών ψαριών. Διατίθεται σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος νιφάδας, με συστατικά είτε για σαρκοφάγα είτε για φυτοφάγα ψάρια. Αυτή η τροφή βυθίζεται αργά στον βυθό και γι’ αυτό το λόγο ενδείκνυται για όλων των ειδών τα ψάρια (επιφανείας, μέσης ή βυθού).

Οι τροφές σε μικρά τεμάχια, που μοιάζουν με «κουρκουμπίνια» (granules) ενδείκνυνται για ψάρια που αντιδρούν πιο επιθετικά στην τροφή τους και με αυτόν τον τρόπο δεν αφήνουν υπολείμματα, τα οποία επιβαρύνουν χωρίς λόγο την χημεία του νερού μας. Αυτού του είδους την τροφή μπορούν επίσης να την φάνε όλων των ειδών τα ψάρια (επιφανείας, μέσης ή βυθού) καθώς βυθίζεται με μέτρια ταχύτητα.
Οι τροφές σε μικρά μακρόστενα τεμάχια (sticks), οι οποίες επιπλέουν για πολύ ώρα στη επιφάνεια και βυθίζονται πολύ αργά στον βυθό, ενδείκνυνται κατά κύριο λόγο για την διατροφή των ψαριών μιας λίμνης, διότι δεν βυθίζονται γρήγορα και έτσι δεν χάνονται ανάμεσα από τα φυτά και την λάσπη. Εξάλλου έτσι έχουμε την δυνατότητα να δούμε και τα πιο ντροπαλά ψάρια της λίμνης μας στην επιφάνεια.
Οι τροφές σε μορφή ταμπλέτας ενδείκνυνται για τα ψάρια βυθού. Και αυτές παράγονται σε διάφορες «γεύσεις», και βυθίζονται πάρα πολύ γρήγορα. Τα νυκτόβια ψάρια μας καλό θα ήταν να ταΐζονται λίγο πριν το τέλος της φωτοπεριόδου του ενυδρείου μας.

Οι τροφές που προέρχονται από την φύση όπως δάφνιες, νύμφες, γαρίδες κ.α. και καταψύχονται σε ειδικά εργαστήρια μας βοηθούν στο να αυξήσουμε την ποικιλία της τροφής των ψαριών μας χωρίς τον κίνδυνο της μετάδοσης κάποιου παράσιτου ή αρρώστιας.

Τέλος υπάρχουν και οι τροφές σε υγρή μορφή ή σκόνη που ενδείκνυται για τα νεογνά του ενυδρείου μας και είναι ιδιαίτερα απαραίτητη, διότι τα νεογνά δεν μπορούν να φάνε οτιδήποτε είναι μεγαλύτερο.
Συνοψίζοντας θα ήθελα να επαναλάβω ότι η διαδικασία του ταΐσματος είναι πολύ σημαντική για τα ψάρια μας. Καλό θα ήταν να λάβουμε υπ’ όψιν καταρχάς τις διατροφικές ανάγκες των ψαριών μας, και κατά δεύτερον την ποικιλία στην τροφή τους, για να μπορέσουν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους να είναι υγιή και γεμάτα ζωντάνια.

πηγή: Nobert Zajac

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...