Jump to content

Πως στερεώνουμε τις πέτρες;

zairisjim

Recommended Posts

Η δικια μου ταπεινη γνωμη ειναι οτι ουτε σιλικονες χρειαζονται ουτε φελιζολ...διοτι απλα δε κοιταμε το προφανες... το συστημα του νταμαριου που θελουμε να στησουμε δεν βρισκεται στον αερα... αλλα στο νερο!!! κατι που σημαινει αλλες αντιστασεις, αλλη βαρυτητα... παρουσια ανωσης και μη ξεχνατε τον παραγοντα αμμο στα θεμελια! Τελοσπαντων εγω προχθες εκανα κατι τετοιο ακολουθησα τις συμβουλες πολλων(και οχι μονο απο εδω...) και σηκωσα 2 ντανες στα 35 εκατοστα... και ειναι τοσο σταθερες που θα τις σηκωσω παραπανω...

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...64006&st=80

:(:blink::):D:)

Οι περισσότεροι που βάζουν φελιζόλ το κάνουν καθαρά για ψυχολογικούς λόγους. Το φελιζόλ δεν θα σε σώσει από ράγισμα πλαινού τζαμιού. Το κάτω τζάμι που προστατεύει το φελιζόλ δεν σπάει. Πετάξτε πέτρες από πάνω από τη γυάλα προς τον πυθμένα σε ενυδρείο γεμάτο με νερό και 10 πόντους άμμο.

PS πολλα ατομα δεν χρησιμοποιουν φελιζολ..... :(

:blink:

Εχει δικιο φιλος Φισακις.Ημουν μαρτυρας στις αρχες του καλοκαιριου στον σεισμο που εγινε εδω στις κυκλαδες 6,5 ριχτερ.Η μεγαλες πετρες (30+κιλα) κουνιοντουσαν παρα πολυ.εχω την εντυπωση οτι αν κραταγε λιγο ακομα θα επεφταν στο πλαι ,οτι το χειροτερο.Αν παρουμε μονο αυτην την παραμετρο λογικα πρεπει να τις κολλησουμε,για να αντιμετωπισουμε τετοια φυσικη καταστροφη.Υπαρχει ενα αλλα ομως.Διπλα στο μεγαλο εχει και ενα μικρο ενυδρειο,αυτο αρχισε απο το κουνημα να πετα νερο εξω.Και το συμπερασμα που εβγαλα ειναι.

Αν κρατουσε ποιο πολυ και ηταν ποιο ισχυρος και ξεκιναγε να βγαζει νερο το μεγαλο,απο την ταλλαντωσει δεν θα εμενε τιποτα ορθιο.

Οποτε δεν κολλαμε τις πετρες για τους πολλους λογους που προαναφερθηκαν.

Απλα θελει προσοχη στο στησιμο,και εαν ακουμπα στο γυαλι η πετρα βαλτης ενα μαυρο βεντουζακι . :(

ενταξει παιδια ο τονοσ μου μια χαρα ειναι και οι περισπωμενες μου και ολα..δεν ηθελα να φανω υπεροπτης απλά μιλαμε για ενα χωρο με ζωντανα και πετρες οι οποιες θα κινηθουν σε οποια στιγμη τις αγγιξουμε..ταπεινη μου γνωμη..σε καθαρισμα μετακινηση κτλ..τωρα εαν καποιοι εχουν διαφορετική γνώμη εγω διαφωνώ αλλά θα πεθάνω για το δικαίωμά τους να το λένε..

Αγαπητοί φίλοι είναι ενα ζήτημα που έρχεται και επανέρχεται.Και μάλιστα στις 17/8/11 έθεσε πάλι το ερώτημα ο αγαπητός Theodor72 εδώ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...st&p=583192 για την χρήση φελιζόλ ,και του απάντησα μέσα στα άγρια μεσάνυκτα :) που είναι αυτή http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...st&p=583200 ,θα ήθελα να λάβετε υπόψιν την λέξη ανάσφαλεια.

Οπως γράφω και στην απάντηση μου πολύ παλιότερα ως νέος αφρικάνος και " ανασφαλής " και φελιζόλ έβαζα και κάποιες πέτρες κολλούσα, εδώ και χρόνια το έχω σταματήσει χωρίς να έχω προβλήματα.

Επίσης σας παραθέτω και το άλλο θέμα που άνοιξε ο φίλος μας zairisjim όπου εκεί θα γίνει η κουβέντα περί της σύνθεσης και του ανάλογου aquascaping http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=65356

:(:blink:

Σε ολα αυτα τα θεματα και συζητησεις διαβαζω για κατι που μου κανει εντυπωση και θα ηθελα να ακουσω αποψεις...

Αφορα την επαφη της πετρας με τα πλαινα τζαμια... δεν πιστευω οτι ειναι τοσο απαγορευτικη... αντιθετως "δενεται" καλυτερα το συνολο και στερεωνεται αφου η πιεση ισοδιανεμεται παντου... ποια η γνωμη σας??

Έγινε επεξεργασία - isildur_13

Σε ολα αυτα τα θεματα και συζητησεις διαβαζω για κατι που μου κανει εντυπωση και θα ηθελα να ακουσω αποψεις...

Αφορα την επαφη της πετρας με τα πλαινα τζαμια... δεν πιστευω οτι ειναι τοσο απαγορευτικη... αντιθετως "δενεται" καλυτερα το συνολο και στερεωνεται αφου η πιεση ισοδιανεμεται παντου... ποια η γνωμη σας??

Σε μένα ακουμπούν πέτρες από πάντα δεν είχα προβλήματα :(

Έγινε επεξεργασία - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σε μένα ακουμπούν πέτρες από πάντα δεν είχα προβλήματα :(

Επισης και σε μενα,στηριχθηκα πολυ στις πισω γωνιες! Πραγματα λοιπον που εχουν δοκιμαστει πιστευω ειναι η καλυτερη συμβουλη σαυτο το χομπυ... καλη η θεωρια αλλα αμα την ακυρωνει η πραξη δεν εχει νοημα! :blink::)

Επανερχόμενος στο θέμα, ήθελα να αναφέρω έναν μικρο προβληματισμό μου όσον αφορά το πόσο πολύ ακουμπάμε τα πλαινά αι πίσω τζάμια χτίζοντας τις πέτρες.... Και βέβαια θα ανοίξω ένα άλλο ποστ σχετικά με τις διαστάσεις του ενυδρειου ...

Επανερχόμενος στο θέμα, ήθελα να αναφέρω έναν μικρο προβληματισμό μου όσον αφορά το πόσο πολύ ακουμπάμε τα πλαινά αι πίσω τζάμια χτίζοντας τις πέτρες.... Και βέβαια θα ανοίξω ένα άλλο ποστ σχετικά με τις διαστάσεις του ενυδρειου ...

Επιδη μου αρεσει να βλεπω και απο τα πλαινα τζαμια το ενυδρειο,γιατι τα βλεπεις σε αλλη διασταση ολο,εγω εφαρμοσα το εξης για να μην γρατζουνισω τα γυαλια.

Οπου ακουμπα η πετρα στο γυαλι,πηρα μαυρα βεντουζακια που ειναι για το σωληνακι της αεραντλιας,το εκοψα το σημειο που περνα το σωληνακι,το κολλησα στο γυαλι και εκει ακουμπα η πετρα.

Οποτε αν καποτε θελω να αλλαξω κατι,δεν διατρεχω κυνδινο να βρω καποια γρατζουνια :(

Εγώ προσωπικά δεν έχω κολλήσει ποτέ μου πέτρες και πιστεύω οτι δεν χρειάζεται..ειδικά αν βάλεις πέτρες που 'χτίζονται' και όχι στρογγυλές πχ(που και πάλι το καταφέρνεις με λίγη προσπάθεια απόσο έχω δει)!!Μερικούς που ξέρω και το έχουν κάνει(να τις κολλήσουν) το μετάνιωσαν..ΠΟΤΕ δεν έχω ακούσει όμως κάποιον να μετανιώνει που ΔΕΝ τις κόλλησε!Βέβαια αν πάμε με το ΑΝ στο μυαλό τότε δεν φτιάχνουμε καν ενυδρείο γιατί μπορεί στα καλά του καθουμένου να μας ανοίξει και χίλια δύο κακά ακόμα...Δεν γίνεται να μην χρειαστείς ποτέ να κουνήσεις κάποια πέτρα..αφρικάνικο είναι!!Τις πέτρες αν τις στήσεις γερά απτην αρχή θέλει πολλά ρίχτερ για να γίνει το κακό..και αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με τον Στράτο... :(

Όσο για το φελιζόλ,εγώ το χρησιμοποιώ απλά και μόνο για την σιγουριά(μιας και δεν έχει κανένα αρνητικό πέραν του οτι χάνεις ένα αστείο ποσό καθαρών λίτρων) και πιο πολύ για το αισθητικό κομμάτι ωστε όταν σκάβουν οι ψαρήδες να μην φτάνουν ποτέ τζάμι αλλά στο φελιζόλ που του έχω κολλήσει πάνω του με σιλικόνη άμμο..(Δες εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=64711 ) Θεωρώ την χρήση του λίγο πιο απαραίτητη αν χρησιμοποιήσεις βαριές πέτρες και μεγάλα κομμάτια..γιατί όσο να ΄ναι δεν θα μπορείς να τις ακουμπήσεις και πολύ ευλαβικά πάνω στο τζάμι :blink:

Για τον προβληματισμό σου,με την λύση του κιχλιδάτου είσαι 100% σίγουρος...αλλά και πάλι δεν διατρέχεις κάποιον σοβαρό κίνδυνο αν τις ακουμπήσεις απλά!Το θέμα είναι να τοποθετηθούν γερά και να μην κουνιούνται..

Φελιζόλ (κίτρινο συμπαγές) χρησιμοποιώ μόνο στις περιοχές που πατάνε οι πέτρες και αυτό μόνο και μόνο γιατί είμαι μανταλάκιας... Έτσι μπορώ να ακουμπήσω τις πρώτες πέτρες άφοβα χωρίς να μου πέσουν,ειδικά αν το ενυδρείο είναι ψηλό.Το παν είναι η σωστή επιλογή πετρών και η σωστή τοποθέτηση ανάλογα με το μέγεθος τους.

Στα πλαινά και το πίσω τζάμι στηρίζω τις πέτρες έτσι ώστε να χρειάζεται να τις τραβήξω με μια σχετική δύναμη για να μετακινηθούν.Όσον αφορά το κόλλημα δεν το συνιστώ.Μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να γίνει στο ξεκόλλημα...

Δε βολεύει άλλωστε αν χρειαστεί να πιάσουμε κάποιο ψάρι ή να κάνουμε μια νέα διαρρύθμιση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...