irongud 16 Αυγούστου 2011 #1 Share 16 Αυγούστου 2011 γεια και χαρα σας. ειπα κι εγω να παρουσιασω το ολο στησιμο του αφρικανικου μου. ξεκινησα με τη γυαλα μου 100Χ45Χ55 αδεια. πηγα στα λεγραινα κοντα στο σπιτι μου μαζεψα αμμο θαλασσης απο την παραλια την κοσκινισα και την περασα 6-7 νερα. μολις μπηκε στο ενυδρειο καφετισε το νερο αλλα την αλλη μερα το πρωι το 2217 μου το ειχε κανει γυαλι και παλι αμμος: μετα για καλη μου τυχη 50 μετρα απο το σπιτι μου εντοπισα 2 σωρους σα το υψος μου με πετρες ιδανικες για νταμαρι (τα καλα του να μενεις εξοχη. τα κακα ειναι πως δεν εχει δουλειες) πηρα λοιπον μερικες μια λεκανη και εναν κουβα για την ακριβεια και αρχισα το πλυσιμο. θα παρατηρησατε φυσικα το πολυ αντρικο ροζ καρεκλακι της κορης μου... απο τη συνολικη ποσοτητα η οποια μου φανηκε πολυ ξεκινησα με αυτες οι οποιες και τελικα ηταν υπεραρκετες περισσεψαν λοιπον αυτες οι οποιες ηδη καβατζωθηκαν απο φιλο το στησιμο: σαν πρωτη εκτιμηση δε θα ηθελα να βαλω αλλες πετρες για το φοβο κατολισθισης αλλα και πηξιμο του ματιου... περιμενω τις αποψεις σας καθοτι 5 μικρα μαινγκανο αδημονουν να κανουν την πρωτη τους βουτια στο νεο τους σπιτακι... και μετα αλλα 5 μικρα λαμπιντο μολις βρεθουν.... υγ: τα μηλοσαλιγκαρα τρωγονται απο κιχλιδες? τα αφησα μεσα για να ταιζουν λιγο τη βιολογια του φιλτρου μου ωσπου να μπουν ψαρια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
thanashs 16 Αυγούστου 2011 #2 Share 16 Αυγούστου 2011 πολυ καλο αποτελεσμα φιλε μ μπραβο σου......καλη αρχη με την αφρικη Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frangisk 16 Αυγούστου 2011 #3 Share 16 Αυγούστου 2011 Πολλή καλό και μάλιστα από την Ελληνική ύπαιθρο, μπράβο. Άντε με το καλό να έρθουν και τα ψαράκια. Μια παρατήρηση, τις πέτρες τις έβαλες μετά την άμμο; αυτό νομίζω έχει τον κίνδυνο, επειδή οι κιχλίδες σκάβουν την άμμο, να έχεις προβλήματα... έπρεπε να βάλεις ΠΡΩΤΑ τις πέτρες ώστε όσο και να σκάψουν τα ψάρια να μην έχεις μετακινήσεις. Επίσης εκτός από τα σαλιγκάρια ρίχνεις και τροφή για να δημιουργήσεις αμμωνία; Τα σαλιγκαράκια είναι πολύ ευαίσθητα στην αμμωνία (εγώ έχασα μερικά επειδή τα έβαλα σε άστρωτο ενυδρείο ) Αν έχεις αμμωνία βγάλε τα δεν θα αντέξουν... Αρχάριος είμαι απλά αυτά έχω διαβάσει εδώ μέσα... θα σου πουν και οι αφρικάνοι περισσότερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panagiotis80 16 Αυγούστου 2011 #4 Share 16 Αυγούστου 2011 Πολυ ωραιο, καλη αρχη , στους ιδιους μπελαδες εχω μπει και εγω... :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 16 Αυγούστου 2011 Author #5 Share 16 Αυγούστου 2011 (edited) Πολλή καλό και μάλιστα από την Ελληνική ύπαιθρο, μπράβο. Άντε με το καλό να έρθουν και τα ψαράκια. Μια παρατήρηση, τις πέτρες τις έβαλες μετά την άμμο; αυτό νομίζω έχει τον κίνδυνο, επειδή οι κιχλίδες σκάβουν την άμμο, να έχεις προβλήματα... έπρεπε να βάλεις ΠΡΩΤΑ τις πέτρες ώστε όσο και να σκάψουν τα ψάρια να μην έχεις μετακινήσεις. Επίσης εκτός από τα σαλιγκάρια ρίχνεις και τροφή για να δημιουργήσεις αμμωνία; Τα σαλιγκαράκια είναι πολύ ευαίσθητα στην αμμωνία (εγώ έχασα μερικά επειδή τα έβαλα σε άστρωτο ενυδρείο ) Αν έχεις αμμωνία βγάλε τα δεν θα αντέξουν... Αρχάριος είμαι απλά αυτά έχω διαβάσει εδώ μέσα... θα σου πουν και οι αφρικάνοι περισσότερα. βιολογια/στρωμενο ειναι το φιλτρο. αφησα τα σαλιγκαρια μεσα και ταιζω για να διατηρηθει η βιολογια ζωντανη τα 5 μαινγκανο περιμενουν σε μικρο ενυδρειο γεννηστρα τη μεγαλη βουτια. Έγινε επεξεργασία 16 Αυγούστου 2011 - irongud Link to comment Share on other sites More sharing options...
\/ag 16 Αυγούστου 2011 #6 Share 16 Αυγούστου 2011 Πέτρες σίγουρα θα χρειαστείς και άλλες όπως το βλέπω.. Επίσης πρόσεξε αυτο που σου είπε ο φίλος πιο πάνω..αν έβαλες πρώτα άμμο κ μετα πέτρες θα έχεις σίγουρα αυτο που φοβάσαι,κατολισθήσεις..!Πρώτα βάζουμε τις πέτρες να πατήσουν στο τζαμί ή σε DOW(δεν είναι απαραίτητη η χρήση του) και τις στήνουμε προσεκτικά και στιβαρα να μην κουνιουνται,και μετα μπαίνει η άμμος! Καλη αρχή..!!πριν κανείς οποιαδήποτε κίνηση να ρωτάς για να αποφευγεις δυσάρεστες καταστάσεις που τις έχουν ζήσει κάποιοι άλλοι.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnm62 16 Αυγούστου 2011 #7 Share 16 Αυγούστου 2011 Πέτρες σίγουρα θα χρειαστείς και άλλες όπως το βλέπω.. Επίσης πρόσεξε αυτο που σου είπε ο φίλος πιο πάνω..αν έβαλες πρώτα άμμο κ μετα πέτρες θα έχεις σίγουρα αυτο που φοβάσαι,κατολισθήσεις..!Πρώτα βάζουμε τις πέτρες να πατήσουν στο τζαμί ή σε DOW(δεν είναι απαραίτητη η χρήση του) και τις στήνουμε προσεκτικά και στιβαρα να μην κουνιουνται,και μετα μπαίνει η άμμος! Καλη αρχή..!!πριν κανείς οποιαδήποτε κίνηση να ρωτάς για να αποφευγεις δυσάρεστες καταστάσεις που τις έχουν ζήσει κάποιοι άλλοι.. Πρωτα πετρες . Καλη συνεχεια . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 16 Αυγούστου 2011 #8 Share 16 Αυγούστου 2011 Μπραβο φιλε μου. Ευχομαι να εχεις την καλυτερη δυνατη συνεχεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 16 Αυγούστου 2011 Author #9 Share 16 Αυγούστου 2011 το ξυλωσα ολο... αμμο πετρες ολα. το αδειαζω τωρα για να πατησω τις πετρες στο τζαμι. αχ!!!! θα ενημερωσω για την τελικη κατασταση Link to comment Share on other sites More sharing options...
thoba 16 Αυγούστου 2011 #10 Share 16 Αυγούστου 2011 καλη αρχη Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 16 Αυγούστου 2011 Author #11 Share 16 Αυγούστου 2011 ουφ! μολις τελειωσα. ξεχαστηκα στο γεμισμα και πλημυρησε το σαλονι.... εβγαλα πετρες αμμο νερο και το εστησα ολο απο την αρχη. φωτο αυριο. δεν ειμαι πολυ ικανοποιημενος απο το αποτελεσμα αλλα δεν εχω αμεσο προβλημα. τωρα που τα ψαρια ειναι 3-4 ποντους ολα καλα οταν πανε 9-10 δε θα χωρανε απο τις τρυπες με τιποτα. θελω μεγαλυτερες πετρες να αφηνουν μεγαλες τρυπες. μεσα στο χειμωνα ισως κατσω να το ξαναστησω για τωρα που ειναι μωρα καλα ειναι Link to comment Share on other sites More sharing options...
GXSARA 16 Αυγούστου 2011 #12 Share 16 Αυγούστου 2011 Τα μηλο σαλιγκαρα τρωγονται απο τις αφρικανες. Μπορεις να βαλεις ζεμπρα νεριτ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 16 Αυγούστου 2011 Author #13 Share 16 Αυγούστου 2011 Τα μηλο σαλιγκαρα τρωγονται απο τις αφρικανες. Μπορεις να βαλεις ζεμπρα νεριτ. οκ. και επειδη τι ψαροκαμμενος θα ημουν αν δεν εκανα βλακειες μολις τελειωσα το τριτο στησιμο του ενυδρειου με πολυ πιο μεγαλες πετρες τελειως αλλο στησιμο πιο ομορφο. 00.30 βγηκα απο το σπιτι και πηγα να μαζεψω πετρες με φακο... ο γειτονας στο οικοπεδο με τις πετρες πρεπει να ειχε οπλισει καραμπινα!!! φωτο αυριο που θα ξεθολωσει Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 16 Αυγούστου 2011 #14 Share 16 Αυγούστου 2011 Να ρωτήσω τους αφρικανούς και τους κιχλιδάδες, συνήθως πρώτα από όλα και κάτω από τηνς άμμο και τις πέτρες δε βάζουμε για ασφάλεια κάποιο φελιζόλ όπου θα κάθονται οι πέτρες; Είναι ασφαλές να πατάνε οι πέτρες πάνω στι γυαλί;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 16 Αυγούστου 2011 Author #15 Share 16 Αυγούστου 2011 Να ρωτήσω τους αφρικανούς και τους κιχλιδάδες, συνήθως πρώτα από όλα και κάτω από τηνς άμμο και τις πέτρες δε βάζουμε για ασφάλεια κάποιο φελιζόλ όπου θα κάθονται οι πέτρες; Είναι ασφαλές να πατάνε οι πέτρες πάνω στι γυαλί;; απο οσους με συμβουλευσαν οι μισοι ειπαν ναι οι μισοι οχι και οσοι ειπαν ναι ειπαν "καλο θα ειναι για περισσοτερη ασφαλεια οχι πως θα εχεις καποιο προβλημα" δεν ξερω αν σε καλυψα Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 16 Αυγούστου 2011 #16 Share 16 Αυγούστου 2011 Να ρωτήσω τους αφρικανούς και τους κιχλιδάδες, συνήθως πρώτα από όλα και κάτω από τηνς άμμο και τις πέτρες δε βάζουμε για ασφάλεια κάποιο φελιζόλ όπου θα κάθονται οι πέτρες; Είναι ασφαλές να πατάνε οι πέτρες πάνω στι γυαλί;; Θεόδωρε είναι μια πονεμένη ιστορία αυτή που ρωτάς.Προσωπικά πολυ παλιότερα εβαζα ενα είδος φελιζόλ όπως πρότεινε και ο δάσκαλος Δρ. Konings με τον καιρό ( θα μας πει και ο Στράτος ) σταμάτησα να βάζω και στο τελεύταίο ενυδρείο που έστησα εδώ και αρκετούς μηνες δεν έβαλα http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=53394&hl= χωρίς προβλήματα. Προς θεού δεν κριτικάρω την παρουσία φελιζόλ ,και οι δύο μέθοδοι μπορόυν να λειτουργήσουν , ισως οι νεώτεροι φίλοι μας λόγω '' ανασφάλειας '' μπορούν να χρησιμοποιούν φελιζόλ και δεν είναι λάθος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 17 Αυγούστου 2011 #17 Share 17 Αυγούστου 2011 Θοδωρε,οταν μπουν πρωτα οι πετρες και μετα η αμμος,τοτε δεν κουνιουνται με τιποτα μετα.Το μονο που μενει ειναι να γινει προσεκτικα το στησιμο των απο πανω πετρων. Προσωπικα μονο στο πρωτο ενυδρειο μου ειχα χρησιμοποιησει φελιζολ.Η εμπειρια μου ομως αργοτερα μου εδειξε,πως ειναι αχρειαστο για το σκοπο που μπαινει.Ο πατος και απο την επιφανεια να αφησουμε πετρα να πεσει,δε σπαει. Κι εγω πιστευω πως ο λογος που βαζουν αρκετοι,ειναι καθαρα ψυχολογικος Link to comment Share on other sites More sharing options...
lingistis 17 Αυγούστου 2011 #18 Share 17 Αυγούστου 2011 Καλή αρχή με τις mbuna Το πιο κοινό με τα νταμάρια είναι τα "πολλά" στησίματα!!! Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αλλάξει κάποιος πολλές φορές την διαρρύθμιση ώσπου να ικανοποιήσει τις διάφορες παραμέτρους που αναζητούνται τόσο για τα ψάρια όσο και για την αισθητική. Όπως έγραψες για το φελιζόλ - dow είμαστε μοιρασμένοι... προσωπικά είμαι γενικά υπέρ της χρήσης του και το θεωρώ must για πολλούς λόγους από κάποιον που θα στήσει το πρώτο του νταμάρι. Μετά από την απόκτηση σχετικής εμπειρίας μπορεί να αποφευχθεί. Τα Pseudotropheus cyaneorhabdos – Maingano θέλουν ευρύχωρες σπηλιές και τα Labidochromis caeruleus – Yellow κρυψώνες και κάποιες επίπεδες επιφάνειες. Ότι σχεδιάσεις τώρα να έχεις κατά νου τις ανάγκες των ψαριών όταν θα είναι σε αναπαραγωγικές ομάδες. Θα χρειαστείς σίγουρα πιο πολλές πέτρες, και το χρώμα τους μην σε απασχολεί… με τον χρόνο θα είναι όλες ίδιες. Η άμμο θαλάσσης είναι μια καλή επιλογή… απλά μετά το πλύσιμο εγώ θα την έβραζα για ένα 20λεπτο και μετά στέγνωμα καλό πριν την χρήση της. Τουλάχιστον έτσι έκανα εγώ και πολλά άλλα άτομα που γνωρίζω. Σαλιγκάρια μπορείς να βάλεις και κάνουν τα nerite αλλά γενούν αυγά που δεν είναι και το πιο ωραίο θέαμα και βγαίνουν δύσκολα. Τα helena όπως και τα melanoides ή thiara είναι και αυτά καλές επιλογές. Μπορείς να βάλεις και μερικά φυτά, τώρα που θα είναι μικρά τα ψαράκια, όπως π.χ. valisnaria για να σπάσει λίγο το νταμάρι, άσε που θα κάνουν καλό και στα ψάρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 17 Αυγούστου 2011 #19 Share 17 Αυγούστου 2011 οκ. και επειδη τι ψαροκαμμενος θα ημουν αν δεν εκανα βλακειες μολις τελειωσα το τριτο στησιμο του ενυδρειου με πολυ πιο μεγαλες πετρες τελειως αλλο στησιμο πιο ομορφο. 00.30 βγηκα απο το σπιτι και πηγα να μαζεψω πετρες με φακο... ο γειτονας στο οικοπεδο με τις πετρες πρεπει να ειχε οπλισει καραμπινα!!! φωτο αυριο που θα ξεθολωσει Παντελη ολα στα ειπαν τα παιδια. Εγω απλα θελω να σου πω για τις πετρες,που ειναι παρα πολυ ομορφες,βαλε και αλλες μην τις λυπασαι. Οφ τοπικ,Εκει κοντα σου ειχε μια καταπλυκτικη ψαροταβερνα που δεν θυμαμαι το ονομα της ,αλλα το αφεντικο εμοιαζε τον Λεμονη,Υπαρχει ακομα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 17 Αυγούστου 2011 Author #20 Share 17 Αυγούστου 2011 Τελικο αποτελεσμα Link to comment Share on other sites More sharing options...
G_lantern 17 Αυγούστου 2011 #21 Share 17 Αυγούστου 2011 Σπάσε ίδιες πέτρες με ένα σφυρί σε μικρότερα κομμάρια και πέτα τις τυχαία μπροστά από το λοφάκι, δίπλα κλπ για να δείξει πιο φυσικό! Καλύτερο έγινε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 17 Αυγούστου 2011 #22 Share 17 Αυγούστου 2011 Ομορφο φιλε Παντελή!Να βάλεις και ενα χαρτόνι στην πλάτυ του ενυδρείου χρωματος γκρί, καφέ ή σκούρο πράσινο. Ισως χρειαστει με τον καιρό να προσθέσεις επιπλέον πέτρες. Πρόσεχε λίγο το μπαστούνι που βάζει νερό στο φίλτρο είναι χαμηλά και με την παραμικρή κινηση των ψαριών ισως ρουφήξει αμμο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 17 Αυγούστου 2011 #23 Share 17 Αυγούστου 2011 Πολυ ομορφοτερο τωρα ,απλα βαλε και αλλες αριστερα να κρυψεις και τους σωληνες Link to comment Share on other sites More sharing options...
irongud 17 Αυγούστου 2011 Author #24 Share 17 Αυγούστου 2011 (edited) δε θα ηθελα να βαλω αλλες προς το παρον. ηδη παλευα ποση ωρα χθες να τις κανω τετρις στο μελλον βλεπουμε. θα μπουν και βαλισνεριες μεσα με αυτες θα κρυψω τους σωληνες. τι μπογια μπορω να βαλω για να βαψω την πλατη απεξω να γλιτωσω χαρτονια κλπ? υγ καλα τοσο σεισμο κανουν μεσα στο ενυδρειο οι αφρικανες? κουνανε πετρες κανουν παλιρροιες κλπ? επιτελους κατι πιο κινητικο απο τα αργοκινητα αγγελοψαραα. παντως τα μαινγακο στο μικρο ενυδρειο που τα εχω τωρα δε σταματανε να κυνηγιουνται Έγινε επεξεργασία 17 Αυγούστου 2011 - irongud Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 17 Αυγούστου 2011 #25 Share 17 Αυγούστου 2011 δε θα ηθελα να βαλω αλλες προς το παρον. ηδη παλευα ποση ωρα χθες να τις κανω τετρις στο μελλον βλεπουμε. θα μπουν και βαλισνεριες μεσα με αυτες θα κρυψω τους σωληνες. τι μπογια μπορω να βαλω για να βαψω την πλατη απεξω να γλιτωσω χαρτονια κλπ? Με πλαστικό!Βγαινει και ευκολα μετά! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος